Karrier

32_Linked_In_420
Forrás: -

Karrieregyengetés LinkedInnel

A LinkedIn a munkavállalók Facebookja. Itt nem titkoltan az üzleti célzatú kapcsolatépítés a lényeg. Korábbi iskolatársak, egykori munkatársak, múltbéli és jelenlegi üzlettársak jelölgetik egymást nagy buzgalommal. Közben a LinkedIn reklámbevételei meg rekordokat döntögetnek.


 

 

Lássuk, hogyan tudunk mennél profibb módon megjelenni a munka világának hálózatában! Ráadásul az alábbiakhoz nem kell előfizetés, az ingyenes profilból is elérhetők.

1. A LinkedInen az vagyunk, amit szakmai önéletrajzunk mutat rólunk. Nem több és nem kevesebb. Érdemes szolid, egyévesnél nem régebbi fotót is feltenni. Gyakran frissítsük az információkat magunkról, mert ennek tényéről hálózatunk minden tagja jelzést kap.

2. Használjunk iOS, Android vagy Windows Phone LinkedIn-appot okostelefonunkon, engedélyezzük, hogy értesítéseket küldhessen számunkra. Ez önmagában is arra serkent bennünket, hogy hetente többször ránézzünk profilunkra.

3. Rendszeresen ellenőrizzük, kit ismerhetünk még (People You May Know) és kik nézték meg az adatlapunkat (Who’s Viewed Your Profile). Előbbi segít bővíteni hálózatunkat, utóbbiból pedig képet kapunk arról, kiknek kerültünk a látókörébe. Barát/ellenség esetleg fejvadász. Van értelme ezekről képernyőmentéseket is gyűjteni egy erre kijelölt mappába.

4. Nézzünk be rendszeresen a More menü Polls (Közvélemény-kutatás) alpontjába. Itt okos körkérdéseket találhatunk, sőt, magunk is megfogalmazhatunk kérdéseket mások számára. Ha gondosan, szakmai igényességgel, intelligensen, igényesen megválaszoljuk a nekünk tetsző kérdéseket (ez nem a Facebook, nem kell jópofáskodni), akkor felkelthetjük a hasonló érdeklődési körűek figyelmét magunk iránt, ami hasznos ismeretségeket eredményezhet egy későbbi álláskereséshez. Villantsuk meg eszünket bátran!

5. Kövessük figyelemmel hálózatunkat, ne csak direkt, hanem másodlagos, harmadlagos kapcsolatainkat is, hátha felfedezzük köztük leendő álomállásunk, -cégünk munkatársait.

6. A napi, heti értesítéshalmaz (feed) mellett érdemes a Signalt is figyelni. Itt életkor, szakterület, földrajzi hely stb. szűrőket állíthatunk be, és leáshatunk másodlagos, harmadlagos kapcsolati szintre is. Fontos információkra lelhetünk az irányított turkálással.

7. Kéretlenül ugyan, de tárgyilagosan írjunk ajánlásokat (Recommendations) kollégáknak (jelenlegi vagy korábbi), munkakapcsolatainknak. Egyre többen viszonozni fogják. Az ajánlások emberközelibbé tesznek bennünket idegenek, munkaközvetítők számára. Meghatványozzuk esélyeinket egy LinkedInen (is) alapuló munkahelyváltáshoz.

8. Időről időre készítsünk mentést hálózatunkról (az ördög nem alszik, ugye). A funkció a Contacts – Connections – Export – Connections pontban (jobb alsó sarokban) van, és Microsoft Outlok csv, illetve Mac OS X Address Book formátumba archivál.

Vastag könyvek jelennek meg a LinkedIn hatékony használatáról. Most csak a felszínt kapargattuk meg. Érdemes végrehajtani a faceliftet a munkaerő-piaci arcunkon (is).