Karrier

32_Ronai_Balazs_420
Forrás: -

Figyelni kell rá

Véleményvezérnek lenni folyamatos megnyilvánulást, olykor grafomán hajlamot igényel. Legfőbb jellemzője azonban mégiscsak az, hogy jó érzékkel rátapint a jövő tendenciáira.

Rónai Balázs, Abesse
Rónai Balázs, Abesse
A lapunk által alapított az „Év véleményformálója 2012” díjat Rónai Balázs, az Abesse tulajdonos-vezérigazgatója nem szakmai díjnak fogja fel, mert nem tartja valószínűnek, hogy a belterjes ict-terület szereplőitől kapta volna a cím elnyeréséhez szükséges szavazatok többségét. Évek óta ír blogokat, szorgalmas bejegyzője a Facebooknak, és más médiumokban is sokan olvassák, sőt hallgatják véleményét bizonyos kérdésekben.

A visszajelzésekből az is kitűnik, hogy nem csak meghallgatják véleményét, de el is ismerik azt. Számára ismeretlenek vagy korábban megközelíthetetlennek tudott emberek is gyakran ráköszönnek, jelezve, hogy olvasták bejegyzését.

 

Tudatos hálózatépítés

Persze, ezek alapján még nem jelenthető ki, hogy Rónai Balázs közösségimédia-sztár lenne, hiszen elsősorban nagyvállalati közegben mozog; az előbbi körből kapott számos szavazat csak arra utal, hogy üzletemberek inkább személyesen fejezik ki elismerésüket. Ehhez, persze, az kell, hogy forgolódjon is közöttük – a tudatos networking mindenesetre nem áll távol a folyamatinformatikával foglalkozó Abesse vezérétől.

Annál is inkább, mert a cég – és persze, vezetője – véleményével igyekszik hidat verni a technológiák valósága és az ügyfelek elképzelései, vágyai, de leginkább a gazdasági kényszer közé. Magyarán, az üzleti élet igényeihez meg kell találni a megfelelő technológiát. Ugyanez fordítva is igaz: egyszer csak jön egy technológia, amely hipp-hopp, meg fogja változtatni az üzleti életet (is).

 

Stratégiai gondolkodás

Egy stratégiai gondolkodó persze kiszűri, hogy valószínűleg mi fog bekövetkezni. Vannak újdonságok, amelyek triviálisan következnek az előzőekből, tehát sorsuk megjósolható. Aztán vannak „csillagháborús” tervek, amelyek annyira elnagyoltak, hogy még nem kell velük foglalkozni. S van a kettő közötti sáv, amelyen érdemes elmélázni, hogy bekövetkezik-e vagy sem. Rónai Balázs ennek a középső résznek a vizsgálatával tölti ideje nagy részét, s itt grafomán hajlamait is kiélheti, megosztva a világgal véleményét.

Első két cégét egyébként még informatika szakos egyetemistaként alapította egy tdk-munka spin-offjaként. Az egyik épületfelügyeleti megoldásokkal, a másik hallgatói információs rendszerek fejlesztésével foglalkozott. Ez utóbbinak része volt a Neptun létrehozásában is.

A „szerelemcégek” után következett a Protomix, ahol Rónai Balázs abban a szoftverfejlesztő részlegben dolgozott, amelynek önállósodásából később létrejött a Grepton.

Néhány év múltán azonban ettől a cégtől is elvált az útja – pedig egyike volt az alapító-tulajdonosoknak. Itt volt ugyanis az ideje megvillantani latinos műveltségét: az „ab esse ad posse” logikai szabályból levezetve 2003-ban korábbi kollégáival létrehozta az Abessét, amely azóta is azt kutatja, miként lehet a létezőből eljutni a lehetségeshez.