Karrier

32_MAN_TRAINING_420
Forrás: -

A rendkívüli főnök hét ismérve

Már régóta izgatja a vállalati hr-szakértőket, fejvadászokat, milyen is lehet az optimális ceo, a legjobbak közül is legjobb. Nos, egy kutatás az alábbi fő ismérveket állapította meg. Most ellenőrizheti, hogy Ön elnyerné-e a „Kiváló Főnök” díjat.

1. Míg az átlagos vezető az üzletet cégek, részlegek, csoportok közötti konfliktusnak látja, a versenytársban ellenséget keres, addig az ideális vezető szerint a munkahely ökoszisztéma, nem pedig csatatér. Számára a piac a legkülönfélébb cégek szimbiózisa, ahol mindenki számára lehetőség van a túlélésre. Csapatával könnyedén alkalmazkodik az új piacokhoz, s hajlandó akár még a versenytársaival is szövetséget kötni.

2. Az átlagos főnök cégét gépezetnek tekinti, az alkalmazottakat pedig fogaskerekeknek. A struktúra és a szabályok merevek. A rendkívüli főnök számára viszont cége egy közösség, az egyéni álmok és remények kreatív gyűjteménye. Arra ösztönzi az alkalmazottakat, hogy támogassák egymás sikerét, s ezzel a közösség – a vállalat – boldogulását.

 


 

 

3. Az átlagos főnök azt várja beosztottjaitól, hogy azt csinálják, amit mond nekik. Nem tűri a fegyelemsértést, nem beszélve az egyéni kezdeményezésről. A rendkívüli főnök csak az irányokat jelöli ki, viszont gondoskodik mindazokról az erőforrásokról, amelyekre a munkatársaknak szükségük van. Lejjebb delegálja a döntéshozatalt, hagyja, hogy a csoportok saját szabályaik szerint dolgozzanak, s csak szükség esetén avatkozik be.

4. Az átlagos vezető lekicsinyli az alkalmazottakat, éretlen lényeknek tekinti őket, akikben nem lehet megbízni a menedzsment patriarchális felügyelete nélkül. Ezzel szemben a rendkívüli vezető úgy kezel mindenkit, mintha a cég legértékesebb embere volna. Viszont elvárja a jó munkát a raktárostól és a főosztályvezetőtől egyaránt. Mindezek eredményeként mindenki a saját tevékenységéért felel.

5. Az átlagos főnök úgy motiválja embereit, hogy félelemben tartja őket kirúgással, nevetségessé tétellel vagy a kedvezmények megvonásával fenyegetőzve. Ez minden szinten blokkolja az embereket, s nem mernek kockázatos döntéseket hozni. A különleges főnök azonban megcsillantja a jobb jövőt a munkatársak előtt, s biztatja őket, legyenek ők is a részei. Az alkalmazottak így élvezettel és keményebben dolgoznak, mert hisznek a célokban és az elérhető jutalomban.

6. Az átlagos főnök a változást komplikáltnak és fenyegetőnek tekinti, amit csak akkor kell elviselni, ha a cég már tényleg szörnyű állapotban van. A kiváló vezető viszont az élet természetes részének veszi a változást, s hiszi, hogy a siker csak akkor lehetséges, ha a munkatársak új ötletek alapján dolgoznak.

7. Az átlagos főnök szemében az informatika elsősorban a vezetői kontroll erősítését és a kiszámíthatóságot szolgálja. A kiváló vezető viszont a munkatársak kreativitásának eszközét látja a technológiában, amely támogatja a kapcsolatépítést.