Karrier

business
Forrás: screamable.com

A Top 25 menedzser (7. rész)

Zárda Sarolta a magyar oktatás színvonalának emelésén, Reményi Csaba az Oracle útjának egyengetésén, Árvai Péter pedig a „világ meghódításán” fáradozott az elmúlt évben.

Zárda Sarolta
Zárda Sarolta
Mindent az oktatásért

Az elmúlt év a felsőoktatás területén a viharos törvénykezés éve volt, tele meglepetéssel, váratlan gyors döntésekkel – lendült bele az elmúlt egy év összegzésébe Zárda Sarolta, a Gábor Dénes Főiskola (GDF) rektora. Hozzátette: küzdeni kellett a korábbi években jól bevált Campus szoftverlicenc-szerződés megőrzéséért is – több-kevesebb sikerrel. Az itbusinessnek adott interjúja során kiemelte, hogy a GDF-nek saját intézményi ösztöndíj-alapot sikerült létrehoznia az állami támogatás csökkenésének ellensúlyozására. „Karácsonyi ajándék volt számunkra, hogy a gazdaságinformatikus képzésünkre megkaptunk a szakindítási engedélyt, és hála a hallgatói érdeklődésnek szeptemberben már kezdjük is” – mondta boldogan Zárda Sarolta. A GDF egyébiránt júniusban ünnepelte alapításának 20. évfordulóját.

Az informatikusokat nevelő oktatási intézmény rektora, ha lehet, igyekszik megkímélni kollégáit az állandó információáramlástól, és munkaidő végeztével kilép a kibertérből, teljesen elhatárolódik a munkától és az informatikai eszközöktől. Néha-néha azért megoszt egy-egy fényképet imádott hobbijáról, a gombászásról.

 

Reményi Csaba
Reményi Csaba
Tartalmas esztendő

Újdonságok folyamatos megjelenéséről szólt az elmúlt év is az Oracle-nél – mondta lapunknak Reményi Csaba, a nemzetközi vállalat magyarországi ügyvezető igazgatója. Elmondása szerint egyre inkább körvonalazódott a cég „integrált hardver-szoftver rendszerek” stratégiája, mely világszerte egyre több ügyfelet nyert a társaságnak. Magyarországon is megjelentek ennek első gyümölcsei, a közigazgatásban és a versenyszférában is. (Többek között az ORFK vásárolt Oracle Exadata adatbázisgépet – a szerk.) Másrészről egyértelművé tette a menedzser, hogy az új ügyfelekért még inkább meg kellett küzdeni ebben az évben. „Kevés projekt indult, és a vállalatok nagyon alaposan megnézik, hogy mire is költenek” – mondta a magyar Oracle-vezér. Megjegyezte: olyan érdekes projekt is előfordult, ahol a versenytársak vizsgálhatták meg és értékelhették egymás ajánlatait, majd ennek segítségével döntött az ügyfél a befutó kilétéről.

A szakértelemről szólva viszont nagy öröm volt Reményi Csabáék számára, hogy az Oracle Corporation döntése értelmében újabb fejlesztési erőforrást hoz Magyarországra; az új Applications Lab mostanában indul be Budapesten.

 

Árvai Péter
Árvai Péter
„Küzdelem egy jobb világért”

Nem kisebb ambícióval felvértezve vágott neki Amerikának a Prezi-alapító Árvai Péter, mint hogy egy szebb és jobb világot teremtsen. Az ötletre nem csupán a cégvezető négy kontinensről érkező 90 munkatársa és az alkalmazás sok millió felhasználója fogékony, hiszen a világ egyik legnagyobb tőkebefektetőjeként ismert Accel Partners – a Facebook első szponzora – 14 millió dollárral támogatta az immár a kaliforniai San Franciscóban is állomásozó Prezit. Árvai Péter elmondása szerint a hatalmas összegből szeretné több nyelven is elérhetővé tenni a cég szolgáltatását, és különböző platformokon – okostelefonon, táblagépen – terjeszteni. Legfőbb célja, hogy cége lehetőségeinek köszönhetően az emberek közelebb kerüljenek egymáshoz, s ha már a humán kommunikáció egyre inkább az online tér felé orientálódik, akkor a Prezi legyen az egyik meghatározó terepe a társadalom „újra egymásra találásának”.

Természetesen ilyen, világot megrengető ambíciókkal telve Árvai Péternek nem sok ideje marad kikapcsolódásra, ha azonban mégis némi pihenés mellett dönt, akkor azt is az új impulzusokkal való eggyé válásra, illetve az ismételt munkába álláshoz szükséges új energiák begyűjtésére használja fel.