Karrier

business
Forrás: screamable.com

A Top 25 menedzser (1. rész)

Idén is lesz Top 25 szavazás, az itbusiness 2012-ben is összeállítja a legjobb it-vezetők listáját. Új szereplők kerülhetnek be, ezzel megszorongatva a tavalyi helyezetteket. A szavazás már zajlik is, a tavalyi helyezett topmenedzserek rövid ízelítőt adnak elmúlt évükről.

Kovács Vilmos Levente
Kovács Vilmos Levente
Nincs megállás

A Simplexion Informatikai Kft. ügyvezetője és it-auditora az elfoglalt ict-menedzserek közé tartozik. Hamarosan a finisébe érkezik a bankok július 1-jével életbe lépő, napon belüli elszámolásához kapcsolódó szoftverfejlesztés.

Az it-biztonsági szakember általában is rengeteg időt tölt munkával. Igyekszik különválasztani a munkát a családtól, mégis gyakran előfordul, hogy négy gyerekének társaságában is kénytelen informatikával foglalkozni. „A laptop és a mobilinternet mindig hűséges társaim” – mondta. Bárhol legyen is, naponta egyszer letölti az emaileket. Lehet, hogy nem reagál azonnal… Beismerte, nem igazán képes elfelejteni a munkát még a szabadidejében sem, folyamatosan jár az agya. „Ha nyaralok, a telefont sem veszem fel mindig. De azért mindenkit vissza szoktam hívni” – jegyezte meg. Családja rendkívül toleráns: ha a „family time” alatt is bele kell kacsintania a munkába, „nem szól be az asszony”, mert jól tudja, az ilyesmi a pénzkeresés velejárója.

Szoros kapcsolatot ápol a számítástechnikai kütyükkel. Nem tudná megemészteni, ha a nyaralás alatt elromlanának, elvesznének. „Amúgy sem szeretek napozni, szerintem nagyon unalmas tevékenység. De ha ellopnák a számítógépemet, az tragédia lenne számomra, teljesen megbénítana. Nem az érzékeny adataimért aggódom, hanem hogy nem tudok dolgozni. Aki meg feltöri a gépemet, annak külön gratulálok.” Konkrét javaslata nincs az idei lista élére, olyan szakembert tart méltónak oda, aki el is tudja adni az ötletét.

 

 

Alföldi Ferenc
Alföldi Ferenc
iPhone, a családi platform

Úgy sejti, megingott a helye a Top 25-ben, hiszen csonka évet tudhat maga mögött, ráadásul nem tudott maradandót alkotni az elmúlt egy esztendő során. A szerénységéről ismert informatikai vezető legutóbb a Budapest Bank cio-ja volt, jelenleg „mozgásban” van. Foglalkozik a jövőjével, de egyelőre nincsenek konkrétumok. „Nem megyek nyugdíjba, hiszen csupán a karrierem felénél járok. Húsz évet húztam le eddig az informatikában, és szerintem még van bennem ugyanennyi” – mondta Alföldi Ferenc, akinek nyara eddig békésen, lelki és fizikai feltöltődéssel telik.

Véleménye szerint az elektronikus kapcsolattartás és a hírek online követése az élet normál része. „Régebben naponta több újságot is elolvastam, ma már csak beizzítom iPhone-omat, és már ott is vagyok a véráramban” – jegyezte meg. Előszeretettel „garázdálkodik” a Twitter, vagy éppen a LinkedIn közösségi portálokon. Utazások alkalmával kedvvel használja a különböző, mobileszközökön elérhető térképmegoldásokat is.

Mániája a család többi tagját is elérte. Két kislányával gyakran együtt nyúzzák az iPhone-t, de Alföldi Ferenc menedzseli a családban lévő számítástechnikai eszközök használatát: a tengerparton nem okostelefonnal a kezükben barnítják magukat. A Facetime is kiváló kapcsolattartási módszernek bizonyul az Alföldi famíliában. Ebben az évben vállalati informatikust szeretne az első helyen látni. Jelöltje Józsa Erika, a Sanofi cio-ja.