Focus

28_printers blocks_420
Forrás: -

Nem lézeres nyomtatók

Szemügyre vesszük a szilárd tintás és a tintasugaras technológiát, különös figyelemmel az irodai használatra. Előbbi egzotikussága ellenére meglepően hatékony lehet jól meghatározott környezetben, utóbbi pedig átmentheti az otthon megismert jellegzetességeket az irodába.

A Xerox nem a kaliforniai Szilícium-völgyből emelkedett ki, hanem az USA keleti partvidékén van a főhadiszállása Connecticut államban. A „xeroxozni” szó azért a fénymásolás szinonimája, mert ez a cég találta föl és terjesztette el azt az alaptechnológiát, amellyel előbb a fénymásolók, majd a lézernyomtatók működnek. 2000-ben azonban meglepetésre megvásárolták a szintén amerikai Tektronix (az egyik legpatinásabb nevű mérőműszer- és oszcilloszkópgyártó cég) Color Printing and Imaging részlegét. A kivásárlás legfőbb célpontja a Tektronix által Phaser névvel befuttatott, színes, szilárd tintás, folyamatos árnyalatátmenetek nyomtatására képes printertechnológia volt.

 


 

 

Szolid tinta

A viasz alapú szilárd festékanyag és a már a Xerox által kifejlesztett 2400 FinePoint 2400 dpi-s renderelési technika együtt kiemelkedő minőségű, fényes, élénk színű, tömör kitöltésű, a hagyományos fényképpel megegyező jellegű színátmeneteket eredményez. Ezt a technológiát kizárólag a Xerox ColorQube nyomtatócsalád alkalmazza. (Ironikus, hogy manapság a Phaser nevet már csak a xerografikus, azaz lézernyomtatók hordozzák – a szerk.)

Tömör, szilárd tintapogácsákat képzeljünk el a folyékony tintás és száraz toneres (festékporos) nyomtatókhoz képest. Ezek betöltés után megolvadnak és praktikusan a nyomdákból ismeretes ofszettechnológiához hasonlóan kerül a tinta a papírra, vagyis a zsír vagy olaj és a víz kölcsönös taszításán alapulva. Kimondottan környezetbarát, kevés hulladékkibocsátással jár, hiszen nem marad utána üres tintapatron vagy tonerkazetta. Nagy előnye, hogy tetszés szerinti vastagságú és minőségű anyagra is képes nyomatot készíteni a színes lézernyomtatókkal ellentétben.

Sajátos, a nyomatok „színességétől” függő árazás révén a szilárd tintás technika árban versenyképes a lézernyomtatókkal – azonos, magas kategóriájú készülékek esetén. Színesen pedig gyorsabb is a lézernyomtatóknál.

Pár hátrányt is meg kell említenünk. Mennél szebb, vastagabb a festéknyomat rétege, annál könnyebb akár körömmel is lekaparni, megsérteni a színes lapot. Az olvasztás miatt elég lassú a bemelegedési idő az első oldal elkészítése előtt, utána azonban már gyorsnak mondhatjuk a ColorQube-ot. Kikapcsolás után a viasz dermedéséig nem ajánlott a printer mozgatása, különben sérülhetnek a nyomtatófejek. A szerves vegyületekből készült festékek erős UV-fényre fakulhatnak. A viaszos technológia a hagyományos papírvédő laminálási technikát is megnehezítheti, elmaszatolódhat a nyomat.

 

Üzleti tintasugaras nyomtatók

Most, hogy megváltozott a fényképfogyasztás módja (lásd alábbi cikkünket), egyes tintasugaras gyártók az irodai nyomtatás felé fordulnak. (Mások meg attól el: a Lexmark felhagyott a technológiával.) Nyilvánvaló, hogy itt nem lehet a folytatni a „drága kellékanyag – olcsó készülék” üzleti modellt. Itt az üzemeltetési költségek lényegesek, nagyobb számosságú alkalmazás esetén a teljes tulajdonlási ráfordítást is kiszámolják a vásárlók. Ebben az egyenletben kisebb súlyú a készülék beszerzési ára, és jobban számít a teljes használat alatt szükséges kellékanyagok, valamint a szervizelés költsége.

Már évekkel ezelőtt összekapcsolta a HP a „business” és „inkjet” szavakat,és azóta is több ilyen kategóriájú készüléket kínál. Idén pedig az Epson hozott ki a tintapatronokéhoz képest óriási kapacitású, utántölthető tartályos, és a tömegfogyasztásúnál robusztusabb, tehát bizony drágább készülékeket. Ez az L sorozat: a négy színes típusszáma L200, a hat színesé L800. E nyomtatókat ritkán, sok ezer oldal kinyomtatása után kell „dédelgetni”, és akkor is csak festéket igényelnek, nagyobb egységek cseréjére nincs szükség. Érdekes üzletpolitika, hogy az egyszerűbb, négy színes típushoz is a hat színes tintaflakon-göngyöleget adják – plusz két flakon fekete tintával.

Ezt a nyomtatótípust kevésbé fenyegeti az utángyártott festékanyagok miatti funkció- és presztízsveszteség: a nem tömegszerű az értékesítés és a tintaflakonok árszintje miatt nem éri meg az utángyártás.

A tintasugaras irodai nyomtatás ismerős technika (otthon már találkozott vele a használó), és a színes nyomtatási igényt könnyen, gyorsan és a lézernél jobb minőségben elégíti ki.