Focus

A kártya teljesítménye főként a sorozatfelvételek és a nagyfelbontású képek készítésénél jön jól.      (forrás: tech-faq.com)
A kártya teljesítménye főként a sorozatfelvételek és a nagyfelbontású képek készítésénél jön jól. (forrás: tech-faq.com)
Forrás: tech-faq.com

Inkább képernyőn nézegetjük a fényképeket

Bárki megfigyelheti saját magán, hogy egyre gyakrabban nézi a fényképeket képernyőn. Vagy a telefonja, vagy a tévéje segítségével idézi fel családi és-vagy utazási élményeit.

A megapixel-betegség

A full hd, a 1920×1080 képpont 2 (kettő) megapixel. A 15×10 centis papírkép 300 dpi felbontást feltételezve szintén ennyi. Talán a fényképezőgép-gyártóknak is el kellene gondolkozniuk ezen…

Nem hivatalos és ellenőrizetlen becslésünk szerint az analóg korszakhoz képest mintegy tízszeres mennyiségű fotót készít az átlagember, amelynek körülbelül 90 százalékát csak képernyőn nézegeti, azaz nem nyomtatja ki. Vagyis pont ugyanannyi papírkép-szolgáltatóra lenne szükség, mint az analóg korszakban. Elég sok helyen találhatunk is cd-ről vagy usb-tárolóról papírképet nyomtató automatákat, és minden egyes másolószolgáltató is hajlandó fényképeinket tetszőleges méretben papírra vetni. Ha az árakat elemezzük, akkor feltűnik, hogy ugyan olcsóbban nyomtatnak, mint amennyibe nekünk kerülne a saját nyomtatónkkal – de csak annyival, hogy igazándiból alig éri meg printert venni.

Új, otthoni nyomtatót tehát egyre nehezebb eladni, amit az ilyen készülékek durván csökkenő ára is jelez. Akinek meg már van, 10×15 cm-es képeket otthon nyomtat, ha néha nagyobbat szeretne, bemegy a szolgáltatóhoz. Úgyhogy a szolgáltatók száma lassan nő, és ezzel nő a kereslet is professzionális, nagy terhelhetőségű, kiváló fényképminőségre képes nyomtatókra.