Közösségi média

repülő utastér klm
Forrás: sky.com

Útitársat a Facebookról a KLM-nél

A KLM Holland Légitársaság új módon szeretné még érdekesebbé tenni az utazást a társaság gépein.

A KLM nem az első alkalommal próbálja felhasználni a közösségi hálózatokat szolgáltatásának javítása és népszerűsítése érdekében. Habár a mostani kampány nem feltétlenül új ötlet, a holland légitársaság lehet az első, amely a gyakorlatban is megvalósítja azt. Az elképzelés szerint jövőre a KLM gépein utazók a jegy megvásárlásakor megadhatják Facebook adatlapjuk címét is, amelyet mások is megnézhetnek. Elviekben ez azt jelentené, hogy az egy gépen utazók utastársaik érdeklődési köre szerint választhatják ki, ki mellé szeretnének ülni az út során. Az adatok megadása természetesen önkéntes, a jegyvásárlásnak nem lesz feltétele a Facebook adatlap elérhetővé tétele, ezt csupán mint választható opciót kínálja fel a cég.

Feltöltik (forrás: desso.com)
Feltöltik (forrás: desso.com)

A KLM korábban is próbálta már a hagyományos reklámtól eltérő módon pfelhasználni a közösségi média nyújtotta lehetőségeket. Tavaly szintén a Facebookon lehetővé tette, hogy utasai személyre szabott poggyászcímkéket készítsenek, amelyekre saját fényképeiket nyomtathatták rá. Később a Foursquare segítségével azt figyelték, kik, honnan és milyen gyakorisággal jelentkeznek be, és a közösségi oldalakon található nyilvános információk alapján igyekeztek személyre szabott ajándékokkal kedveskedni utasaiknak.

A mostani akció is a közösségi média rendhagyó felhasználását jelenti, ám nem feltétlenül hibátlan. A koncepció szerint elképzelhető, hogy egyesek visszaélnek az adatokkal és megpróbálják azt saját céljaikra kihasználni, akár úgy, hogy megpróbálnak eladni valamit utastársaiknak, vagy más módon rászedni őket. A KLM nem az egyetlen légitársaság, amely a Faebook segítségével szeretné javítani szolgáltatását, a Malaysia Airlines szintén jövőre szeretne egy olyan szolgáltatást elindítani, ahol a Facebook felhasználók láthatnák mikor és hová repülnek ismerőseik és eszerint vásárolhatnának jegyet a társaság járataira.