Közösségi média

Új twitter
Forrás: itunes.apple.com

Mi áll a Twitter-változások mögött?

Amikor az ember életében először belép a Twitterre, jó nagy üresség fogadja. Ráadásul minden user olyan fura jeleket szúr be a mondataiba! A mikroblog illetékesei úgy érezték, ideje a felületet kicsit közérthetőbbé tenni a nagyközönség számára.

Alaposan megváltozott a Twitter. A jelentős módosítások valamiért mindig nagyon megosztják az online közvéleményt, így volt ez a Facebook szinte minden jelentős átszabásánál és persze hogy a mikroblog új fazonja miatt is fanyalognak egyesek. Elsősorban az úgynevezett „power userek” azaz a rendszeresen tweetelő felhasználók hisztiznek, akiknek nem szimpatikus, hogy a végletekig sikerült leegyszerűsíteni a csiripelő szolgáltatást. De hisz épp ez volt a cél!

Jómadár    (forrás: iTunes)
Jómadár (forrás: iTunes)

Annak érdekében, hogy vonzóbbá tegyék a szolgáltatást a potenciális új userek számára, valamint klassz felületet kínáljanak a hirdetőknek, a Twitter vezetői úgy döntöttek, a mikroblognak komoly fazonírozáson kell átesnie. Azt látták ugyanis – vélhetően így is volt –, hogy hatalmas szakadék tátong azok közt, akik rendszeresen használják a felületet, és akik még csak ismerkednek vele. A látványt és az alapvető koncepciót érintő változtatással a szolgáltatás „elérhetőségét” (azaz használhatóságát, érthetőségét) szerették volna felturbózni. Nyitni a sok új érkező előtt. Hosszú távon egymilliárd csiripelő elérése a Twitter célja – a useradatok állítólag megugrottak, amióta az új iPad és iPhone készülékekben alapértelmezett a program.

A gyakorlatban a változások a következőek: sokkal inkább felhasználóbarát lett a nyitólap, mint korábban. Áttekinthetőbb és nyilvánvalóbb minden. Alaposan érintették a módosítások azokat a Twitter-sajátosságokat is, amelyek rendre zavarba hozzák az újoncokat: a @ és a # címkékről van szó. Mostantól a @Connect felületen láthatjuk minden létező interakciónkat, és minden bennünket érintő történést (hányan említettek minket, hányan osztották meg tweetjeinket). A #Discover menüben pedig összegyűjtötték az új userek számára a Twitter legizgalmasabb funkcióit: itt láthatjuk például a követendő személyekre vonatkozó javaslatokat, a top kategóriákat és sok minden mást.

A változások először az okostelefonos és a táblagépes verzióban érzékelhetőek; ám hamarosan a weboldal is megújul. Ha tetszik – ha nem.