Közösségi média

Rosmiting.ru
Forrás: rosmiting.ru

Minden, amit tudni szeretnél a tüntetésekről

Az oroszországi tüntetések közös információs felülete indult el február első napján, ahol minden információ megtalálható lesz a tervezett és a már lezajlott demonstrációkról.

Néhány hete írtunk arról, hogy az arab tavaszhoz és az Occupy Wall Street-hez hasonlóan az oroszországi mozgolódásokban is egyre komolyabb az internet, a közösségi oldalak szerepe. Akkor a cikkben így fogalmaztunk: „míg a felhasználók számát tekintve a V Kontatye nevű helyi oldal az első számú szereplő az orosz piacon, addig a politikai szervezkedés elsődleges terepének egyértelműen a Facebook számít”. Nos, azóta megjelent egy új játékos, amely idővel átveheti ezt a szerepet. A hivatalosan február elsején elindított Rosmiting.ru webhely célja az Oroszországban rendezett összes demonstrációval kapcsolatos információ összegyűjtése és közlése, az eseményekkel kapcsolatos koordináció és a kommunikáció támogatása.

Szabadon, mint a madár
Szabadon, mint a madár

A site alapötlete a száz oroszországi városban lezajlott decemberi tömegtüntetések után merült fel – ekkor többek számára világossá vált, hogy nincs olyan online felület, amelyen minden fontos eseményről minden fontos tudnivaló elérhető lenne. Amint azt mi is említettük, komoly mozgolódás tapasztalható a blogokon, a Twitteren, a Facebookon, ám ezek különálló online közösségi csatornák; nem alkotnak egységes kommunikációs teret.

A már twitteres csatornával is rendelkező projekt egyelőre nem dúskál adatokban, mindössze Moszkva, Szentpétervár és még néhány nagyváros közeljövőben megrendezendő tüntetéseivel kapcsolatos információ érhető el rajta. A Rosmiting felületén a szervezés alatt álló demonstrációk részletei mellett a már lezajlottakról is lehet olvasni; sőt konkrét eseményekhez nem kötődő bejegyzéseket is várnak: akár Gy.I.K. típusú szövegeket (Hogyan viselkedjünk tömegtüntetéseken), akár hasznos jegyzékeket (ügyvédek elérhetőségei).

A címkével ellátott bejegyzések között lehetőség van szűrésre – például városonként; de hamarosan a rendezvények különböző csoportjai (tüntetés, sztrájk stb.) szerint is lehet válogatni. A hamarosan bevezetendő újítások között van a képpel ellátott profilok kialakításának lehetősége, a YouTube-videók egyszerű beágyazása, és nemsokára szavazásokat is indíthatnak a tagok. E voksolások tisztaságát legalább nem fogja megkérdőjelezni senki sem.