Közösségi média

Új-Zéland FB
Forrás: facebook

Már él a Timeline - csak nem nálunk

A Facebook megkezdte az oly nagyon várt funkció, a Timeline bevezetését. Mielőtt a közösségi oldal fanatikus hívei nagyon elkezdenének lelkesedni, hozzátesszük, hogy az örvendetes fejlemény egyelőre Új-Zélandon érzékelhető.

A Timeline „akkor jelenik meg, amikor kész lesz” – írtuk nemrég a Facebook szeptemberi nagy változtatási hulláma során rebesgetett, „hamarosan” bevezetendő újfajta felületéről. Arról az aloldalról, ahol az összes információ és kép megtekinthető, amit a közösségi oldalra valaha feltöltöttünk magunkról; méghozzá áttekinthetőbb és esztétikusabb formában, mint ahogy eddig tárolódtak a történéseink.

A legfontosabb pillanatok
A legfontosabb pillanatok

Ha belegondolunk, megannyi olyan user lehet, akinek az első „kapcsolatban” címkétől az esküvői fotókon át a gyermek születéséig az utóbbi évek valamennyi jelentős eseményének Facebook-leképeződése felhalmozódhat egy ilyen felületen. Ám ha a jelenleg használatos rendszerben lenne mindez, a profilon elhelyezett vicces videók és érdektelen állapotfrissítések végtelen sora olyannyira „lenyomná” az említett kordokumentumokat, hogy képtelenség lenne azokat megtalálni. Nem így a Timeline-ban, ahol a kiemelt eseményeink – állítólag – kiemelt helyen szerepelnek majd.

De mikor „majd”? A Facebook blogon megjelentetett bejegyzésből pontos időpont nem derül ki, csak hogy Új-Zélandon már működik, és a „közeljövőben” kezdik el szélesebb körben is elérhetővé tenni.

De miért pont Új-Zélandon? Erre is van válasz: az illetékesek elmondása szerint fontos szempont volt, hogy itt a lakosok többsége angolajkú, a másik lényeges tényező pedig, hogy az ország igen messze van az adatközpontoktól, és így nagyszerűen lehet tesztelni a rendszer működését, sebességét (a tesztelésben egyébként azok is komoly segítséget nyújtanak, akik önként vállalkoztak e funkció kipróbálására – a jelentkezők száma meghaladta az egymilliót!).

De visszatérve a szigetországhoz: az említett blogbejegyzés szerzője, Sam Lessin termékmenedzser elmondása szerint azért egy ideig el fog tartani, amíg vizsgálgatják az új felület működését; aztán majd mindenki kedvére garázdálkodhat az új felületen. Addig is érdemes gondosan kiválogatni a privát fotókat, nehogy úgy járjunk, mint Mark Zuckerberg.