Közösségi média

timeline1
Forrás: Facebook

Sarokba szorítaná a Facebookot egy kis cég

Bíróságra citálták a Facebookot az Egyesült Államokban, ahol a közösségi portál idővonal szolgáltatását kell megvédenie.

Egy chicago-i esküdtszék az ügyben fog dönteni, hogy a Facebook immár szabvánnyá vált idővonala (Timeline) sérti-e a Timelines.com webhely jogait. A cég weboldalának regisztrált használói idővonalakat hozhatnak létre, amelyeken eseményeket helyezhetnek el. A site-ot üzemeltető Timelines cég még 2011 szeptemberében keresetet nyújtott be a Facebook ellen, alig egy héttel azt követően, hogy Zuckerbergék bejelentették, a felhasználói profilokat az új idővonal formátumra alakítják át.

A csupáncsak 94 ezer havi látogatóval rendelkező Timelines azt szeretné elérni, hogy a több mint egy milliárd havi látogatóval büszkélkedő Facebook ne használhassa a timeline szót, mivel azt – egész pontosan a timelines szót – korábban levédette. A lényeg persze nem ez, hanem a kártérítési igény, amelyet szerényen a Facebook által az idővonal révén elért hirdetésbevétel összegében jelöltek meg. A Facebook ellenkeresetében arra hivatkozott, hogy a timeline szó túl általános kifejezés, amelyet nem illet meg márkavédelem, így kérik annak törlését.