Közösségi média

Pozsony
Forrás: ITB

Történelmi adatbázis a pozsonyi utcanevekről

Interaktív térképpel összekapcsolt online adatbázis készült Pozsony egykori és jelenlegi utcaneveinek magyar, német és szlovák megfelelőiről.

A háromnyelvű helynévtár alapját Pozsony neves történetírójának Ortvay Tivadarnak Pozsony város utcái és terei (A város története utca- és térnevekben) címmel 1905-ben megjelent kötete képezi.

"Az adatbázisban megtalálható interaktív térkép segítségével könnyedén ki lehet keresni, hogy a múlt század elején milyen magyar, illetve német neve volt egy-egy pozsonyi utcának, illetve, hogy az akkori utcát, hogy nevezik ma" - nyilatkozta az egyik ötletgazda, ifjabb Papp Sándor, a portált üzemeltető Pozsonyi Kifli egyesület tagja.

A Pozsony történelmi és kulturális értékeinek népszerűsítését felvállaló civil szervezet célja, hogy az egykori háromnyelvű Pozsonyról minél több információt gyűjtsön össze, és azokat "fogyasztható" formában tegye hozzáférhetővé. Ezt a célt szolgálja az egyesület pozsonyikifli.sk címen elérhető webfelülete is, amely többek között a régi Pozsonyról készült fényképeket, régi képeslapokat, korabeli újságokat és a témához kapcsolódó írásokat kínál.