Közösségi média

Obama Google+
Forrás: google plus

Plusz egy Obama

A republikánus elnökjelölt-jelöltek után Barack Obama is megnyitotta képviseletét a Google Plus felületén. Követőinek tábora gyorsan növekszik, lehet, hogy Britney Spears frissen megszerzett vezető pozíciója nem tart soká.

Barack Obama – valamint Obama for America című kampánya – megjelent a Google Pluson.

Gingrich chatel
Gingrich chatel

November 23-i az első bejegyzés, ebben a stáb üdvözli az elnöki oldal látogatóit, jelezve, hogy még a kampánycsapat számára is újdonságot jelent ez a felület, tehát várják az építő ötleteket, és a kívánságokat arra vonatkozóan, mit szeretnének látni a kedves szavazópolgárok ezeken a hasábokon.

A bejegyzést további kettő követte aznap – egy munkahelyteremtéssel kapcsolatos videó, illetve egy másik kisfilm, amely az elnökkel ebédelő demokrata-fanokat mutat be – ám a november 24-i dátumhoz nem köthető új poszt: a Hálaadás az Hálaadás.

Barack Obamát egyébként megelőzték ellenfelei a Google + felületén történő megjelenés tekintetében: a republikánusok potenciális elnökjelöltjei közül Newt Gingrich korábbi képviselőházi elnök és Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó már korábban felköltöztek a közösségi oldalra. Gingrich ráadásul igen ügyesen ki is használta a site adta lehetőségeket, ugyanis a Hangouts funkciót alkalmazva videocsevegésen vett részt, ahol szavazói kérdezhettek tőle (sőt ő is érdeklődő kedvében volt). A politikus-voksoló viszonyban teljesen új és izgalmas csatorna lehet ez a jövőben, érdekes lesz megnézni, hány jelölt él a lehetőséggel, illetve, hogy a jelenlegi elnök is kipróbálja-e a megoldást.

Obama ismert arról, hogy a kezetek óta aktív a közösségi oldalakon (amelyeknek első megválasztásában is komoly szerepe volt), rendszeresen jelennek meg a tweetjei és Facebook-bejegyzései.

Dacára annak, hogy az elnök csak most csatlakozott a Google közösségi site-jához, a Like-olók (pardon: +1-elők) tekintetében republikánus kollégáit máris bőven lehagyta, e sorok megírásának pillanatában az Obama (kampány) oldalra már 5893-an nyomtak +1-et. (Update: már 5915-en.)

A Plus felületén egyébként pont a napokban történt meg a trónfosztás: eddig az oldal egyik tulajdonosa, Larry Page Google-vezető volt a legtöbb követővel rendelkező személyiség, most viszont már Britney Spears került az élre, plusos rajongóinak száma megközelítőleg 750 ezer. A kiskorú site-nak nehéz lesz utolérnie a „konkurenseket”, hisz például a popdívának a Twitteren 11,3 millió követője van, míg a Facebookon 15,3 millióan like-olták.

Barack Obama majdnem ennyi twitteres rajongóval rendelkezik, a Zuckerberg-portálon azonban 24 millió barátja van.

Komoly számok ezek, de persze sem az elnök, sem Britney támogatói bázisának nincs esélye, hogy akár csak megközelítsék Eminem rajongótáborát, amely már közel jár az ötvenmillióhoz.