Közösségi média

Pénzküldés Facebook
Forrás: apps.facebook.com

Egyszerű a pénzküldés a Facebookon

A „küldj pénzt!” kifejezésről leginkább a kollégiumi diákoktól a szüleik felé irányuló kommunikáció juthat eszünkbe, de ez a neve (Send Money) egy új alkalmazásnak is, amely egyébként az említett célcsoportok közti pénzmozgást is elősegítheti.

Újabb mindennapi tevékenységünket egyszerűsíti le a közösségi média. A PayPal összekapcsolta rendszerét a Facebookkal, így most már hipp-hopp tudunk pénzt küldeni barátainknak.

Sok mindenre képes lapok (forrás: apps.facebook.com)
Sok mindenre képes lapok (forrás: apps.facebook.com)

Egy applikáció teszi lehetővé mindezt. A neve: Send Money („Küldj pénzt” – nem bonyolították túl), és maga a tranzakció is egyszerű, mint a faék. A user az app felületén kiválaszt egy e-képeslapot, majd az ismerős nevét, akinek küldeni szeretné a lapot és az összeget, majd pedig – a kedves üzenet után – beírni, mennyi pénzt szeretne utalni. Ennyi. (Lehet egyébként képeslap nélkül is küldeni pénzt.)

A PayPal szerint az új app révén a pénzküldés személyesebbé tétele valósul meg. Igaz, már egy ideje léteznek olyan applikációk, amelyek lehetővé teszik a (paypalos) fizetést Facebookon, azonban ez az első, amely közvetlen utalást tesz lehetővé, ráadásul mindenféle tranzakciós díj és egyéb terhelések nélkül (leszámítva természetesen a PayPal nemzetközi tarifáit). A fizetési megoldást szolgáltató cég is aláhúzta: a PayPal-fiókkal rendelkező, bankszámlaszámhoz köthető userek számára díjtalan az utalás.

Az első értékelések kiemelik, hogy a megoldás már csak azért is nagyon hasznos, mert a Facebook úgyis kijelzi, ha ismerősünknek születésnapja van, és akkor meglephetjük egy e-képeslappal és némi készpénzzel. Hát, ízlés kérdése: talán errefelé (még?) nem jellemző, hogy barátainkat kápéval lepjük meg, de például egy „gyorsan dobjunk össze pénzt” típusú gyűjtésre abszolút remek (gyors és effektív) lehetőségnek tűnik.

Annak ellenére, hogy a megoldás leginkább a pénzküldésről szól, azért a hivatalos kommunikációban az e-képeslapot is méltatják. A PayPal illetékeseinek elmondása szerint évente 500 millió virtuális képeslapot küldenek egymásnak a Föld lakói; ezért a cég ügyelt arra, hogy az applikációban is sokféle üdvözlőkártya legyen, hogy lehessen választani alkalomhoz illőt (az évfordulóktól az esküvőn át a sikeres érettségiig). Így lesz igazán teljes a címzett öröme.