Közösségi média

Path app
Forrás: blog.path.com

Modern napló, közösségi funkciókkal

Megjelent a Path applikáció új kiadása. Az iOS és Android verzióban elérhető alkalmazás tulajdonképpen egy modern napló, közösségi funkciókkal, ahol hálózatunk tagjai legszűkebb környezetünkből kerülnek ki.

Egy éves lett a Path nevű applikáció, és ennek örömére komoly változások történtek felületén. Olyannyira, hogy már Path 2 a neve. „Félig-meddig” közösségi app-ről van szó, amely abban különbözik a Facebooktól és társaitól, hogy ebben a mobilalkalmazásban hálózatunkat nem az általános iskolai évfolyamtársak és azok távoli rokonai népesítik be, hanem – alapesetben – a rokonok és a legközelebbi barátok.

Micsoda müzli   (forrás: blog.path.com)
Micsoda müzli (forrás: blog.path.com)

Mivel arra találták fel, hogy legszűkebb környezetünket informáljuk a velünk történtekről, így elméletileg nem fordulhat elő, hogy a sok státuszfrissítés („János elhagyta a kerületet”) zavaró lenne vagy áttekinthetetlenné tenné a programot. Ha távoli ismerősünktől kapnánk ugyanezeket a jelentéseket, az persze irreleváns információ lenne, de ez esetben nincs szó erről. Tehát úgy is mondhatjuk, hogy egy intelligens és nagyon személyes naplóval van dolgunk.

A Path 2-n egyetlen gomb megnyomásával minden információ- megosztási lehetőség elénk tárul: kivel vagyunk, hol, milyen zenét hallgatunk; és ugyaninnen lehet képeket és videókat kiküldeni kis közösségünk számára.

A legnagyobb újítás egyben a legizgalmasabb (és már-már kissé bizarr is), ez pedig nem más mint az automatikus megosztás. Tehát ha telefonunk érzékeli, hogy elhagyjuk –alapértelmezettként megadott – városunkat, kijelzi ezt az információt, anélkül, hogy mi erre megkérnénk. Ha a szoftver által „ismert” helyszínen – mondjuk egy reptéren – tartózkodunk, akkor becsekkol helyettünk (nem, nem a repülőjáratra). Beállíthatjuk azt is, hogy frissítéseink jelenjenek meg a nagy közösségi oldalakon is, de attól nem kell tartanunk, hogy az automatikus megosztások is kikerülnek ezekre a felületekre.

Megadhatjuk a Path-nak, mikor fekszünk le aludni, és hánykor ébredünk, ezeket az adatokat nem csak rögzíti, de – a program intelligenciáját fitogtatva – saját megjegyzéseket is hozzáfűz: kevés alvás után kávéfogyasztást javasol, hosszú pihenés után pedig lelkesít minket.

Ingyenes programról van szó, reklámok sincsenek rajta. Hogy mégis legyen bevétele az üzemeltetőknek, más eszközökhöz folyamodnak: például a zenemegosztó funkcióban dalokat lehet vásárolni, és a díjakból lecsippent magának némi jutalékot a Path. És ha már az üzemeltetőket említettük, el ne felejtsük kiemelni, hogy az app mögött – többek között – egy korábbi Facebook-fejlesztő, Dave Morin áll.