Közösségi média

Kísérletváros (citytours.googlelabs.com)
Kísérletváros (citytours.googlelabs.com)
Forrás: citytours.googlelabs.com

Mindenki lehet térképész

Bárki kiegészítheti mostantól a Magyarországot bemutató Google Térképet: a Google Map Maker lehetővé teszi, hogy néhány kattintással feltegyük a térképre az újonnan épült körforgalmat, bicikli utat vagy kedvenc éttermünket.

Jelezhetjük továbbá, ha egyirányúvá tettek egy utcát: a javasolt változtatások később a Google Térkép részévé válnak. A Google Térkép szerkeszthető felületén, a google.com/mapmaker oldalon helyismeretére támaszkodva bárki kérheti a térkép kiegészítését vagy pontosítását, ezeket a javaslatokat pedig a többi térképkészítő is értékeli. Azt követően, hogy a Google térképészeti szakértői csapata is jóváhagyja a javasolt módosításokat, a Google Térképen, annak mobiltelefonos változatán és a Google Földben is mindenki számára láthatóvá válnak az új részletek.

Korábban a Google Map Makert főként arra használták, hogy a világtól elzárt, kevéssé feltérképezett országokról, tájakról is modern, hozzáférhető, online térképet készítsenek. Nagyrészt az ott élők készítették el így Pakisztán és Észak-Korea térképét. Ma már, a gyorsan változó, fejlett városokban a térkép frissítésében, gazdagításában tölt be fontos szerepet a Google Map Maker.

A Google Térképet a világon havonta 1 milliárdan használják. Minden egyes nap több tízezer módosítást, frissítést hajtanak végre rajta.