Közösségi média

Weibo nyitólap
Forrás: weibo.com

Mikroblog-mánia Kínában

Már közel félmilliárd internetező van Kínában, közülük 300 millió a mikroblogok felhasználóinak száma. Sokan a közösségi oldalakra menekülnek az egyre szorosabb megfigyelés elől, de már itt is lecsapnak a „pletykák” terjesztőire.

Kínában egy konferencián bejelentették, hogy a helyi mikroblogok használóinak száma elérte a 300 milliót. A világháló használatát felügyelő szuperhivatal (Állami Internet-információs Hivatal) rendezvényén hangzott el a bűvös szám, és az is kiderült, hogy az internethasználók száma 485 milliónál jár.

A Weibo(t) figyel(ik)
A Weibo(t) figyel(ik)

A világ legnépesebb és legtöbb internetezőjével rendelkező országban a Twitter 2009-es blokkolása óta lettek igazán népszerűek a hazai mikroblogok, a weibok (vejpok). Közülük a legnagyobb, a Sina Weibo nemzetközi verzióval előállva épp készül meghódítani a világot.

A weibók részben annak köszönhetik popularitásukat, hogy fényképek és videók megosztását is lehetővé teszik, és – bár a kormány nemrég hivatalosan is igent mondott a mikroblogokra – ez azért aggasztja a hivatalos szerveket. A mind nagyobb online populációt itt ugyanis nehezebb ellenőrizni, a tartalmak nehezebben akadnak fel a Kínai Nagy Tűzfalon.

A sajtó ráadásul gyakran vesz át képeket a weibokról, és ebből nem egyszer lett botrány – így fordulhatott elő, hogy a nem hivatalos forrásokból kikerültek felvételek megrázó balesetről vagy esetleg olyan eseményekről, amelyről központilag nem szerettek volna beszámolni. A kormányzat szerint mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ne terjedhessenek szabadon a „szóbeszédek”. A Sina Weibón például „pletyka-megfékező” osztagok működnek, amelyek megpróbálják a bejegyzéseket „megbízhatóság szerint” besorolni, és a „valótlanságot” terjesztő usereket bizony ideiglenesen kizárják (mondjuk még mindig jobb, mintha bezárnák).

Nemrég az Egyesült Államok jelezte – igaz, az amerikai cégek problémáira hivatkozva – aggályait az ázsiai országban működő cenzúrával kapcsolatban, de a hivatalos kínai válasz szerint ahogy az országban „kezelik” a világhálót, az megfelel a nemzetközi normáknak, és a polgárok védelmét is szolgálja.