Közösségi média

archify
Forrás: archify.com

Mentsd el az internetet!

Egy új, osztrák fejlesztésű plug-in sokaknak segíthet olyan online tartalmak megtalálásában, amelyeket semmilyen más úton-módon nem sikerül előbányászni a webről.

Fogadjunk, hogy Önnel is megesett már, Kedves Olvasó, hogy „a napokban” a világhálón barangolva rettentő vicces/cuki/izgalmas oldalt/videót/képet látott, és akárhogy próbálja visszakeresni memóriájában vagy böngészője előzményei között – sehogy se megy. Elveszett.

Médiafogyasztás
Médiafogyasztás

Az ilyen jellegű problémákra az Archify nevű programocska jelenthet megoldást, amelyet három osztrák úriember mutatott be nemrég Londonban egy a startup-cégek projektjeit versenyeztető eseményen. Az Archify nem más, mint egy plug-in, amely a böngészőbe (legyen az Firefox, Explorer Chrome vagy Safari) beépülve mindent (screenshot formájában is) rögzít, amit a weben művelünk, és barangolásainkat – felhőalapú – kereshető archívumba rendezi. Azaz nem csak indexel, hanem úgy tárolja el a találatokat, hogy amikor visszakeresve ismét meg szeretnénk nézni, pontosan olyan formátumban fogjuk látni, mint korábban.

Beépül az online keresésekbe is: a kulcsszavak beütése után a találatok között megjelennek a személyes archívumban található kapcsolódó tartalmak is. Ráadásul a személyes archívumban médiatípus (kép, videó), illetve földrajzi paraméterek megadásával keresgélhetünk; de leszűkíthetjük a szűrést adott dátumok közötti intervallumra is.

Mindezek után még simán mondhatja bárki, hogy „de hisz a Google Desktop kereső szinte ugyanezeket tudja”. No igen, de az Archify – lévén, hogy plug-inről és felhőalapú megoldásról van szó – bármely számítógépről és bármilyen (kompatibilis) böngészőből hozzáférhetővé teszi személyes archívumunkat.

Az sem utolsó szempont, hogy Facebookon, Twitteren is működik (és már a LinkedIn és Google+ felületének bevonásán is gondolkodnak a fejlesztők); ami azt jelenti, hogy egy barátunk réges-régi státuszfrissítését vagy anno feltöltött fényképét is könnyedén megtalálhatjuk általa.

Az egyetlen, amivel nem birkózik meg az Archify (és privacy-védelmi okokból nem is szeretne megbirkózni), az a https-t használó site-ok halmaza. Ez némely Facebook/Twitter funkció megjelenítésénél gondot okozhat, de amúgy azért annyira nem nagy gond, hiszen például online banking oldalainak tartalmát nyilván senki sem szeretné őrizgetni egy külső felületen.

A szolgáltatás egyelőre privát béta állapotban van (tervek szerint tavasszal jön a publikus verzió), email-cím megadásával meghívót lehet kérni az Archify weboldalán.