Közösségi média

Google music
Forrás: google

Google zene: továbbra is szinte ingyen

A Google/Android a zeneipari tortára is láthatóan nagyon szeretne rámenni. Karácsonykor fillérekért kínálta zeneszámok millióit; és mivel – legalábbis hosszú távon – feltehetően beválik az ötlet, még egy darabig folytatja elképesztő akcióját.

Karácsony után az ünnepi akciók is véget érnek. A bevásárlási lázból kigyógyulni nem képes vevők és az ő hihetetlen mértékű (online) költéseiktől megrészegült e-boltosok azonban sokszor nem könnyen veszik tudomásul, hogy az árengedmények időszakának vége.A Google zenei szakosztálya is meghosszabbította bombasztikus karácsonyi promóciója időtartamát – valószínűleg nem véletlenül. Az Android Market ugyanis a maga nemében példátlan akciót vállalt be: több mint félmillió albumot és tízmillió dalt kínált – bagóért. A teljes lemezeket 5 dollárért (a pontos ár: 4,99), a zeneszámokat pedig 49 centért lehet megvásárolni a Google app-boltjában. És nem kutyaütő gimnazista zenekarok életművéről van szó, hanem olyan együttesek albumairól, mint a Rolling Stones, Michael Jackson, Rihanna, Lady Gaga. És olyan zenekarok/előadók dalairól, mint a Beatles, a U2, Frank Sinatra vagy Amy Winehouse. (Egyedül a Sony Musichoz tartozó zenészek nótái maradtak meg az 1,29 dolláros áron.)

Az app-boltból elérhető dalokat az okostelefonosok, tabletesek közvetlenül készülékükre tölthetik le; de emellett azokra is gondoltak az ötletgazdák, akiknek nincs androidos kütyüjük – van viszont Google Music hozzáférésük, ahol e dalokat a jövőben tárolhatják (hely van bőven, hiszen megközelítőleg húszezer zeneszámot tárolhat minden szerencsés fióktulajdonos).

A Google nem bízta a véletlenre: a fenti akció mellett ingyenesen is elérhetővé tett több mint 100 dalt. És megint csak nem a „futottak még” kategória előadóira kell gondolni, hiszen olyan sztárok slágereit vonultatták fel, mint például Elvis Presley vagy az Oasis. A dalokat egyesével lehet letöltögetni, hozzáadni a Google Music könyvtár megfelelő mappáihoz – vagy akár a saját számítógépre is ér letölteni. És ez nem valamiféle „hallgasd meg egyszer ingyen” típusú promóció: a dalt örökre meg lehet tartani.

Ha fizetős zeneletöltés – akkor iTunes. Gondolhattuk eddig. Ha azonban a Google felületén féláron hozzá lehet jutni pontosan ugyanazokhoz a számokhoz és albumokhoz, azért az igen nagy vonzerő, és ha valami, hát az ilyen akció segíthet abban, hogy az Apple (zene)piaci hányadából lecsippentsen a Google.