Közösségi média

29_Shuvalov_Painter_erotic_420
Forrás: -
Mi az, hogy „big bang”?

Félénk vagyok, de…

A visszautasítás veszélye nélkül lehet szexpartnert keresni Facebook-ismerőseink között egy alkalmazás segítségével.

Vannak olyan ismerősei, akikkel el tudna képzelni egy kis etyepetyét, de nincs elég bátorsága megtenni a kezdő lépést? Szívesen bonyolódna kalandokba, de retteg a visszautasítástól? Aligha lehet egyedül: az ilyen embereken segíteni kívánó BangWithFriends alkalmazásnak az indítása után egy héttel már húszezer felhasználója volt…

Nekik nincs más dolguk, mint ismerőseik között megjelölni mindazokat, akikkel kaphatók lennének egy kis lepedőakrobatikára (erre utal az alkalmazásban szereplő Bang szó, amit mindenki helyettesítsen be kedvenc szinonimájával…). Erről viszont a megjelölt illető mit sem tud – egészen addig, amíg ő is be nem jelöli hősünket. Ekkor mindketten kapnak egy e-mailt a rendszertől, a többi pedig már csak rajtuk múlik.

 


 

 

A legrövidebb út az egyenes

Az egyelőre névtelenségbe burkolózó (a thedailybeast.com által megszólaltatott), egyetemista korú fejlesztőknek elegük lett a hagyományos online partnerkereső oldalakból. „Legyünk őszinték: egy csomóan csak szexet akarnak. Miért ne hagyhatnánk ki a felvezető köröket?” – teszi fel a költőinek szánt kérdést egyikük. Ezzel persze csak újabb muníciót adnak azoknak, akik a fiatalok lelki életének elsivárosodásáról, az emberi kapcsolatok kiürüléséről prédikálnak.

A készítőket és a felhasználókat ez persze a legkisebb mértékben sem érdekli. „Minden pasi egyből szeretné tudni, melyik csaj hajlandó a dologra” – foglalja össze a lényeget a készítők egyike. Ráadásul abban is biztosak, hogy korosztályuk lányai sem szívbajosak, ha partnerkeresésről van szó, és a kanos fiúk-férfiak megtalálják párjukat. És ki tudja, az egy éjszakás kalandnak indult kapcsolat mivé teljesedhet ki?

 

A szexen túl

Ám az alkalmazás mögött álló ötletben a szexnél jóval több lehetőség rejlik: könnyebben rátalálhatunk másokra, akik osztják a titkos szenvedélyünket. Mindenkinek vannak olyan érdeklődési területei, hobbijai, kedvtelései, amelyek nem törvénytelenek, csak éppen cikik. Az ember (bizonyos körökben és bizonyos kor fölött) nem szívesen vallja meg a legszűkebb baráti körön kívül, hogy nézi az „Éjjel-nappal Budapest”-et, szereti Zámbó Jimmy vagy a One Direction zenéjét, esetleg rajong a van Damme-filmekért.

Az ilyesmit – pláne politikai vagy vallási meggyőződését – nem plakátolja ki az ember a közösségi oldalakra. Nem csak azért, mert nem akarja kitenni magát az ismerősök ugratásának, hanem mert esetleg az állásába kerülhet. Ezért aztán mindenki „biztonságosnak” ítélt érdeklődési köröket vállal be, és csak chatszobákban, fórumokon, az anonimitás álcája mögött vállalja fel valós énjét.

De ha valakiről tudnánk, hogy osztja nem szokványos érdeklődésünket? Ebben az esetben akár online, akár a személyes érintkezésben túl tudnánk lépni az időjárás-család-munka trivialitásokon, és végre olyasmiről is beszélgethetnénk, ami tényleg érdekel mindkettőnket – csak éppen eddig nem mertük bevallani.