Közösségi média

facebook részvény
Forrás: theamericanrose.com

Elektronikus fizetőeszközzel újítana a Facebook

Azt régóta tudjuk, hogy a Facebook már jóval több annál, amit a Zuckerberg fiú egykor megálmodott. A cuki kutyás posztok világán túl, most épp pénzügyi szolgáltatások bevezetésére készül az internetes vállalat: elektronikus pénzt bocsátanának ki, emellett pedig átutalásokat is kezelnének.

Külföldi sajtóértesülések szerint a Facebook e-pénz bevezetésére készül. A Financial Times úgy tudja, csak hetek kérdése, míg megszületnek a szolgáltatás nyújtásához szükséges engedélyek és jóváhagyások, aztán elméletileg semmi akadálya nem lesz annak, hogy a közösségi platform felhasználói pénzt utalhassanak át egymásnak. Előbb-utóbb Magyarországon is, hiszen a tervek szerint az úgynevezett Facebook-pénz az öreg kontinens egészén használható lesz.

A nemzetközi átutalások terén egyelőre még igén gyér tapasztalattal rendelkező internetes cégnek nyilván szert kell tennie némi kompetenciára, hogy a rendszer működőképes és megbízható legyen. A gazdasági lap úgy tudja, a Facebook jelenleg három olyan brit startuppal is tárgyalásokat folytat ez ügyben, amelyek kifejezetten nemzetközi átutalásokkal foglalkoznak.

Ez eddig mind jól hangzik, arról viszont egyelőre nem szól a fáma, hogyan kívánja elérni azt az internetes óriás, hogy megbízzanak benne abban a korban, amikor Snowden-féle vallomásoktól és a rettegett NSA-tól hangos a világ, s mindenki attól tart, hogy „megfigyelik”. Márpedig itt milliárdos felhasználói bázisról beszélünk, akiket valahogy biztosítani kell arról, hogy a megfelelő módon használják fel adataikat. Számolni kell továbbá azzal is, hogy egy ilyen szolgáltatás elindítása úgy fogja vonzani a kiberbűnözőket, mint vasorrú bába a mágnest.

Valószínűleg nem is az lesz a Facebook számára kihívás, hogy a szolgáltatáshoz megbízható infrastruktúrát építsen ki, hanem az, hogy annak makulátlan működéséről a felhasználókat is meggyőzze.