Közösségi média

34_BRND_pokenEVENT-bizmen-press_conf-external_420px
Forrás: -

Digitális közösségi névjegykártya

Ez a kis eszköz búcsút int a névjegykártyatartóknak, és digitális kapocsként köti össze a valós környezetünket az online térben élt életünkkel, identitásunkkal.

 

Nagy valószínűséggel mindenki, aki ezeket a sorokat olvassa, részt vett már különböző konferenciákon, kiállításokon, rendezvényeken, ahol nem győzte megjegyezni a közösségekben megismert rengeteg ember nevét. Persze mondhatnánk, hogy erre ott vannak a névjegyek, de kérdem én: kinek van arra ideje, hogy azzal szöszmötöljön, hogy felvigye a névjegykártyák adatait a számítógépre? Vagy ha mégis van, honnan tudja, hogy a kapott kontakt milyen archoz tartozik? Nos, feltehetően a Poken nevű kütyü kiötlője, a svájci Stéphane Doutriaux is hasonló kérdéseket tett fel magának, mikor a világot járván, próbált némi logikát kialakítani az utazások közben felgyülemlett, több cipősdoboznyi névjegye között. A szakember arra jutott, hogy minek gyűjtögessen papír alapon kontaktokat, mikor azt elektronikusan is megteheti? Tulajdonképpen ez volt a Poken alapötlete; a kütyü segítségével egy könnyed mozdulattal megoszthatjuk másokkal hagyományos elérhetőségeinken túl valamennyi online közösségi profilunkat is.

Az eszköz két éve van forgalomban, de Magyarországon nekem első ízben a Mobiltárca Egyesület megalakulását demonstráló sajtótájékoztatón volt hozzá szerencsém, ahol a terméket a kizárólagos magyar disztribútor, a Poken Hungary, élén Marik Péterrel népszerűsítette.


 

Kíváncsian tettem fel neki a kérdést, hogy ezzel miért vártak idáig. Mint mondta, kezdetben – vagyis külföldön – rfid-technológia segítségével zajlott a kütyük közötti adatátvitel, azok pedig csak egymással voltak kompatibilisek. Viszont az újabb, nfc-s készülékek már nemcsak egymással, de például mobiltelefonokkal is párosíthatók. Ennek a váltásnak elsősorban a mobilpiac fejlődése adott lökést, s nagyon úgy tűnik, a világ egyébként is inkább az nfc típusú m2m-kapcsolatok irányába halad.

„Amikor egy Poken-tulajdonos találkozik egy másikkal, eszközeik összeérintésével azonnal kapcsolatba lépnek és adatot cserélnek egymással. Az így gyűjtött új kapcsolatok ezután bármely számítógépen vagy okostelefonon naprakészen nyomon követhetők, az adatok szinkronizálhatók a telefonkönyvekkel, levelezőprogramokkal, digitális névjegyzékekkel, a közvetlen linkeknek köszönhetően pedig felvehetők az új kapcsolatok a social media oldalainkra is” – magyarázza Marik Péter a kütyü működését, hozzátéve, hogy rejlenek még ebben más lehetőségek is. Például a rendezvényeken a Pokenek segítenek a látogatók gyors regisztrációjában és beléptetésében, de akár készpénz-helyettesítő fizetőeszközként is használhatóak.

Létezik egy újszerű megoldás is, melynek során a Pokenünket vagy telefonunkat egy fixen telepített, úgynevezett PokenTag-hez érintve az eszköz segítségével a bennünket érdeklő prospektusokat, katalógusokat, árlistákat, de szinte bármilyen információt pdf fájlként, digitális formában gyűjthetjük be. A lehetőségek tárháza – az nfc sokszínűségének hála – tulajdonképpen végtelen.