ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 01/14: Hogyan tud fordítani egy gép?

TECHNOLOGY

Miként látják a jelenlegi helyzetet itthon a podcasterek és milyen jövőt terveznek? 2020 őszén, telén megkérdeztünk hazai podcastereket, akik már elkezdték építeni a podcast csatornájukat, hogy miként látják a jelenlegi helyzetet itthon, illetve milyen jövőt terveznek. Fontos látni, hogy szakmai, közösségi és üzleti szempontok alapján mire készül és mit szeretne a hazai podcaster közösség. Az elején néhány alapértéknek számító kérdést tettünk fel, mert kíváncsiak voltunk arra, hogy vajon az egyébként a Spotify-on, vagy az Apple Podcasten is tapasztalható kategóriákba rendeződés visszaköszön-e a felmérésünkben. 

Hogyan tud fordítani egy gép? Míg régebben a szótárt lapozgattuk, ha egy mondat fordításakor nem jut eszünkbe egy szó, manapság már valószínűleg a Google Fordítót vagy a SZTAKI Szótárt vetjük be. Film- és olvasmányélmények is eszedbe juthatnak ilyenkor, beugrik a sci-fi regényekből vagy a Csillagszekerekből (Star Trek) évtizedek óta ismert, Bábel zűrzavarában rendet tevő „egyetemes fordítógép.” A valóságban ennél döcögősebben, de szerencsére azért érezhetően fejlődik a gépi fordítás technológiája. Mára a hétköznapok részévé váltak az egy adott nyelvű szöveget számítógépes programmal másik nyelvre átültető, az eredeti jelentést „dekódoló” és a célnyelven „újrakódoló” automatikus eljárások.

Változtak a 8K televíziókkal szemben támasztott követelmények A készülékeknek a korábbiaknál szigorúbb feltételeknek kell megfelelniük. A szabványt támogató szórakoztató elektronikai vállalatokat (Hisense, Innolux, Intel, Panasonic, Samsung, TCL, Tencent) tömörítő 8K Association (8KA) nevű szervezet újra meghatározta és ki is bővítette a 8K tévékkel szemben már 2019-ben és idén év elején megfogalmazott követelményeket. A jövőben a 8K logót csak azok a televíziók kaphatják meg, amelyek maradéktalanul eleget tesznek az előírásoknak.

Az elektromos Hummer csak a kezdet, a GM már az önvezető repülő taxikat tervezi Dübörög tovább az idei, meglehetősen bizarr CES, ám a GM amerikai autógyártó gigavállalat egy remek előadást dobott össze az online bemutatóra. Ez az első percekben nem volt egyértelmű, mikor Mary Barra vezérigazgató felvázolta, hogy a BLM tüntetések, a klímaváltozás és a koronavírus miatt mennyire más év volt 2020, mint amit megszoktunk – de hál' Istennek a GM jól kezelte a helyzetet, még a logóját is megváltoztatta –, ugyanis ez elhangzik mindegyik előadáson.

2021 a nagy visszatérés éve az Intel számára? Az Intelről mostanában kicsit kevesebbet lehetett hallani, ám a napokban megrendezett CES keretében végre új információkkal szolgáltak. Kedden négy új processzorcsaládot mutattak be, amelyeket majd 2021-ben szállítanak. Ennek a négy processzorcsaládnak 50 különböző processzorváltozata lesz, és az idén bevezetésre kerülő több mint 500 PC-ben fogják őket használni – jelentette be az Intel a CES 2021 virtuális szakkiállításon.

„Szerencsére nem kötelező” – Csikorog a KRÉTA a digitális oktatásban Tavaly október óta működik az iskolákban az a digitális felület, amellyel az oktatásirányítás biztosítani kívánta, hogy az intézmények egy központi rendszer segítségével tarthassák meg a távoktatás online óráit. Az induláskor épp a lényeg, a digitális tanóra funkció nem volt elérhető, a fejlesztők azonban ezt egy hónappal később pótolták. A lapunknak nyilatkozó pedagógusok többségét azonban így sem győzte meg a rendszer.

Van egy díjmentes és hasznos digitális szolgáltatása a magyar államnak, amit kevesen használnak Az innovatív informatikai megoldások alkalmazásáról Észtország, Izrael vagy éppen Szingapúr juthat eszünkbe. Pedig a magyar állam egy olyan digitalizációs ötlettel állt elő, ami olcsó, pofonegyszerű, és az állampolgároknak, a vállalatoknak és a hivataloknak is valós segítséget jelent, különösen a koronavírus-járvány idején. A vállalatok életében az elektronikus aláírás már régóta adottság, a mindennapi életben azonban a lakossági felhasználás eddig elenyésző volt. 

Formlabs 3D nyomtatókkal dolgozik a Ford Az autógyártók az elsők között kezdték el alkalmazni a 3D nyomtatást, és egytől egyig pozitívan beszélnek a technológiáról. Az európaiak közül a Ford Spanyolország használja elsőként a Formlabs nagyméretű Form 3L gépét. A valenciai üzemben a desktop Form 3-mal eddig is dolgoztak, a 3L viszont komoly méretnövekedést jelent. Mivel a 3DP-vel a hagyományos gyártóeljárásoknál gyorsabban és olcsóbban készítenek el egyedi alkatrészeket, nyomatokat, prototípusokat, kifejezetten elégedettek vele.

Autóipari világszabadalmak Budapestről A kontinensen egyedülálló módon városi forgalomban is tesztelik az önvezető járművek egyes funkcióit. A budapesti központ, amely a világ összes autóipari cégének fejleszt alkatrészeket, egyre hangsúlyosabb szerepet játszik a cégcsoporton belül, és jelenleg az egyetlen olyan helyszín, ahol a Bosch csoport mind a hat autóipari divíziója képviselteti magát. „A Budapesti Fejlesztési Központ az elmúlt években a Bosch egyik zászlóshajójává vált, és mára megkerülhetetlen a nemzetközi autóipar vérkeringésében.” – mondta Daniel Korioth, a magyarországi Bosch csoport vezetője.

Gondok a minimálbér megállapításánál A minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről a felek továbbra sem tudtak megegyezni, ezért a tárgyalások jövő héten folytatódnak.

Nagyot mentek a félvezetők Novemberben immár tizedik hónapja nőtt a félvezetők forgalma a gyártókat tömörítő szövetség, a SIA adatai szerint.

Hatalmas a kereslet PC-kre Tíz éve a legnagyobb mértékben nőttek a PC-eladások tavaly a világon az IDC adatai szerint.

Biztonsági folt érkezett a Windows 10-hez Az év első kumulatív frissítése a szokásos módon a Windows 10 operációs rendszer elmúlt időszakban felfedezett sérülékenységeit szünteti meg.

Betett magának a WhatsApp A WhatsApp módosított adatkezelési előírásai miatt milliószámra hagyják el a felhasználók a szolgáltatást.

 

ECONOMY

Búcsú a széntől? Az emberiségnek most, bőven benne haladva a 21. században, a technika csodálatos és gyors fejlődése közepette is van alkalma félni, akár rettegni is. Elég csak néhány kulcsszót felidéznünk: túlnépesedés, háborúskodások – bár szerencsére ezek egyelőre inkább csak lokálisak –, és főleg, napjainkban velünk él a sok forrásból megerősített aggódás a klímaváltozás, a földi légkör elszennyeződése és túlmelegedése miatt. Mindehhez járul most a világjárvány egyelőre nem csillapodó uralma, hozzá az aggodalom, vajon hoznak-e megoldást az oltások.

Erste Bank: „A George már a spájzban van.” Új digitális banki ökoszisztéma születik Hamarosan debütál az Erste Bank új digitális banki platformja, a George. A nyitott platform bevezetésével a bank egy digitális ökoszisztéma alapjait is lerakja. A George elindulásával párhuzamosan jön a videó-azonosítással támogatott online számlanyitás is. Év közepén pedig elérhetővé válik a bank ügyfelei számára a Google Pay. Harmati Lászlóval, az Erste Bank lakossági vezérigazgató-helyettesével beszélgettünk a 2021-es tervekről és a 2020-as év eredményeiről.

Adatkérés a jegybanktól, ajánlat a Hungarikumtól Két nappal karácsony előtt küldte ki a két részből álló adatszolgáltatási határozatát a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Egyrészt bekérték a cég összeférhetetlenségi és érdekkonfliktus kezelési szabályzatát, másrészt egy táblázat összeállítását kérték a biztosítók által nekünk fizetett jutalékokról. Ez a mi esetünkben, holott alig pár fős vállalkozás vagyunk, több mint ezer soros excel táblázat elkészítését jelentette – vázolja az alaphelyzetet egy neve elhallgatását kérő apró alkuszcég vezetője.

A Pénzügyminisztérium oldala nyerte el az „Az Év Honlapja” díjat Tavaly is díjat nyert az okosanapenzzel.hu, a Pénzügyminisztérium weboldala így két egymást követő évben lett az év honlapja a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) pályázatán. A szakmai zsűri különdíját Varga Mihály pénzügyminiszter vehette át Varga Istvántól, az MMSZ elnökségi tagjától, a díj alapítójától. A tárca által 2019-ben útjára indított okosanapenzzel.hu oldal a pénzügyi tudatosság erősítését szolgálja. Az oldal elindításának évében már megkapta az „Az Év Honlapja” elismerést. A zsűri most is kiemelte, hogy a könnyen kezelhető és jól átlátható felület minden korosztályt megszólítva kínál márkasemleges és hasznos pénzügyi tudnivalókat.

Kim Dotcom hivatalosan is a Bitcoin Cash támogatója A kettős megítélésű politikai aktivista régóta jó kapcsolatot ápol a BCH csapatával, de most jobban bele akar folyni a közösség ügyeibe. A most már nem működő MegaUpload alapítója a legújabb tweetje alapján hivatalosan is csatlakozott a projekthez. Kim azt tervezi, hogy a segítségével a BCH lehet a világ vezető elektronikus fizetési megoldása. Ennek megvalósulásához pedig azon fog dolgozni, hogy minél szélesebb körben legyen használható a kriptopénz, és a kereskedők közül egyre többen elfogadják azt.

Ingyenes e-kereskedelem akadémia indul, iparági nagyágyú is előad Magyarországon is soha nem látott áttörést hozott az online kereskedelem terén tavaly a koronavírus-járvány. 2020 első felében a KSH adatai szerint közel 500 milliárd forintra nőtt az e-kereskedelem forgalma, miközben minden 3. magyar rendszeresen és szívesen költi pénzét a digitális térben, vagyis a szegmens a COVID-válság nyertese lett. Most ingyenes online szakmai előadás-sorozat indul a témához kapcsolódóan.

Növekedési sztorikat árazott a piac Az elemzők is csak találgatják, mi állhat az AutoWallis és az Alteo utóbbi napokban mutatott ralija mögött. Az azonos nagytulajdonosi hátterű és világos növekedési stratégiával rendelkező két cég több szempontból is izgalmas lehet a befektetőknek. Az autókereskedő társaság részvényárfolyama 22, a megújuló alapú energiatermelésben érdekelt vállalaté pedig 17 százalékkal ugrott meg pénteken. Az AutoWallis emelkedése a tegnapi tőzsdenyitást követően is folytatódott, míg az Alteo kurzusa kisebb korrekciót követően is az MKB Bank 1070 forintos célára felett járt.

Kína legismertebb üzletembere is „túl közel merészkedhetett a Naphoz” Hogyan vesztette el a türelmét a kínai kormány az ország legismertebb milliárdosával szemben? Jack Ma, az Alibaba alapítójaként híressé vált kínai üzletember hajszálnyira volt a történelem eddigi legnagyobb nyilvános részvénykibocsátásának a megvalósításától, amikor októberben egy sanghaji konferencián a színpadra lépett. Az általa alapított, közvetlen az IPO előtt álló Ant Groupot akkoriban több mint 300 milliárd dollárra értékelték. Nyilvános részvénykibocsátása több milliárd dollárral növelte volna meg Ma amúgy sem csekély vagyonát.

Ennyivel gazdagodott, aki nem adta nyugdíjpénzét a kormánynak Tíz évvel a magánnyugdíjpénztárak államosítása után megduplázhatták nyugdíjpénzüket, akik nem engedtek a kormány zsarolásának. Még a koronavírus-járványban is sikerült hizlalni a megtakarításokat; az Azénpénzem.hu számításai szerint a maradó tagság döntő többsége tíz év alatt egymillió forintonként 600 ezer és 860 ezer forint közötti reálhozammal gazdagodott. Ha visszalépnének a tb-rendszerbe, ezt a pénzt tehetnék zsebre.

NAV: vámkötelessé váltak a Nagy-Britanniából érkező, és az oda tartó termékek a Brexit miatt A magyar kereskedők, vállalkozások és állampolgárok is jelentős változásokat tapasztalhatnak a Brexit miatt. Az MTI által szemlézett közlemény szerint az Egyesült Királyság távozása az EU-ból egyben azt is jelenti, hogy 2021. január 1-jétől „harmadik országnak”, vagyis EU-n kívüli országnak kell tekinteni. Ez alól kivételt képez Észak-Írország, mivel ott az EU vám, áfa és statisztikai jogszabályait kell alkalmazni továbbra is. Ebből adódóan Nagy-Britannia (Anglia, Skócia, Wales) esetében megváltoztak a ki- és beutazás szabályai, valamint a Nagy-Britanniából érkező, illetve oda tartó termékek is vámkötelessé váltak.