ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 01/13: Poszt-COVID szindrómák

TECHNOLOGY

Új műsorhoz új férfi kell! Minden híradás arról szól(t), hogy az IT-cégeknek nem sikerült rosszul a 2020-as esztendő. Sokan persze csak azt szajkózzák, hogy könnyű az IT-seknek, mert ez az iparág nincs kitéve a Covidnak. És valóban, a pandémiás helyzetből adódó lehetőségeket a legtöbb IT-cég eddig ki tudta aknázni. Persze, ehhez az IT-s, telcós üzletembereknek sokat kellett tenniük, hogy a válságból a nyerő ágon lábaljanak ki.

Poszt-COVID szindrómák Várható a gazdasági élet visszarendeződése, de ez megint közel akkora változást, sőt, megrázkódtatást fog hozni számos vállalkozás életébe, mint a járvány kitörése, ezért fel is kell készülni rá. Ami pedig a technológiákat illeti, 2021 a körültekintő szemlélet éve lesz: a jövőformáló IT-megoldások szokásos listáin a megszokottak mellett új elemek is szerepelnek. „Térjünk már vissza a normál működésre!” Talán így lehetne összefoglalni a gazdasági élet szereplőinek leghőbb kívánságát 2021-re. 

A pandémia ellenállóbbá tette a vezetőket 2020 januárjában minden cégnek jól átgondolt tervei voltak a jövőre: a Covid azonban felülírta a feltételezéseket, a stratégiák érvényüket vesztették. Példátlan sebességgel váltak alkalmazkodóbbá és reszponzívabbá a szervezetek. A 2021-es terveket már olyan vezetők készítették, akik 2020-ban bizonyították ellenállóképességüket. A Deloitte 12. alkalommal készített éves összefoglaló tanulmányt a jövő technológiai trendjeiről.

Robot segít az ügyintézésben Nagyívű tervei vannak a Belügyminisztériumnak a mesterséges intelligencia államigazgatási felhasználásával. Videós arcfelismerésen alapuló azonosítás, élőbeszéddel elindított automatizált ügyintézés, virtuális orvosi rendelők – csak néhány az idénre tervezett szolgáltatások közül. Hajzer Károly, a BM informatikai helyettes államtitkára szerint a cél az, hogy az ügyintézők mentesüljenek a monoton munkavégzés alól, az állampolgárok számára pedig felgyorsuljon az ügyintézés folyamata azáltal, hogy több erőforrás jut a bonyolultabb, nagyobb szakértelmet igénylő feladatokra.

Magyar szakembert nevezett ki globális vezetői pozícióra a Mastercard Gauder Milánt nevezték ki a Mastercard globális kártyaelfogadásért felelős vezetőjének, így a magyar szakember felel mostantól a fizetéstechnológiai cég online és fizikai elfogadási termékeiért. Feladatai közé tartozik a fizikai és online kártyaelfogadás bővítése és fejlesztése, ideértve többek között az olyan újgenerációs megoldásokat, mint a softPOS (a mobiltelefon kártyaterminálként való használata), a tokenizáció, a Click to Pay, vagy a feltörekvő piacok fizetési struktúrájának fejlesztése, mint a QR kódos fizetés.

Tulajdonosváltás a Veracompnál Az Exclusive Networks véglegesítette a Veracomp Csoporttal való megállapodását: a Közép- és Kelet-Európa 19 országában működő informatikai disztribútor a teljes értéknövelt disztribúciós üzletágának eladásáról állapodott meg az Exclusive Networks-szel. A két cégcsoport közötti adásvételi megállapodást szeptemberben írták alá. A tranzakció lezárása több feltételhez is kötött volt, többek között az Európai Bizottság jóváhagyásához.

Majd a Mercedes megmondja, mire kíváncsi a sofőr Hiába szorultak a nagy konferenciák lassan egy éve az internetre, a CES 2021 első napjának néhány prezentációja kicsit olyan volt, mintha mindenki most tanulná, hogy is működik az online előadás műfaja. A Mercedes-Benz például egy olyan műszerfallal érkezett a konferenciára, amit már pár napja bemutattak. Ettől függetlenül az MBUX Hyperscreen kifejezetten érdekes volt, nagyon hasonlít egy 2009 utáni Star Trek kezelőfelületre. 

Az mRNS-technológia lehet a rákbetegek megmentője is Nehéz, sötét, kihívásokkal teli év volt 2020. És reményekkel teli, a tudományos életben és a gyógyításban forradalmi év is volt, amelyben több gyógyszerfejlesztő cégnek is sikerült egy korábban még sosem használt technológiával, a hírvivő RNS, más néven mRNS használatával hatékony, működő oltást fejlesztenie. A Pfizer és a BioNTech mellett a Moderna és a CureVac is e téren merült el a sikeres kutatásokban. A Bloomberg cikke szerint mindezzel megnyílhat az út a rák sikeres gyógyítása előtt is.

A Sony is beszáll a streamingbizniszbe, ám a többihez képest itt lesz egy nagy különbség A koronavírus-járvány és következményei arra sarkallják a filmvilág főszereplőit, hogy komolyan számoljanak az otthoni filmnézéssel, így a magas színvonalú streamingszolgáltatásokkal. Az biztos, hogy a Disney / Marvel / Lucasfilm erősen alapoz a Disney+-ra a jövőben, a WarnerMedia / Warner Bros. hírhedt HBO Maxes forgalmazási tervét is ismerjük, és ott van ugye a Netflix, az Apple TV+ vagy az Amazon Prime Video is. A konzolokat és 4K-, illetve 8K-tévéket is gyártó Sony sem akar kimaradni a buliból, és bejelentette a Bravia Core-t, ami persze sok mindenben különbözik az említett streamingszolgáltatóktól.

Tévékről, robotokról és a fenntarthatóságról beszélt a CES-en a Samsung Bár az idei CES egyáltalán nem a megszokott formában zajlik, de a Samsungot ez nem tartotta vissza abban, hogy beszámoljon azokról az újításokról, amiket egyébként is szeretett volna a CES alkalmával leleplezni. Porondra kerültek az online eseményen televíziók, valamint egyebek mellett még robotok is. A vállalat természetesen beszélt a járvány okozta új helyzetről, és kiemelte, hogy a mostani időkben az emberek még nagyobb figyelmet fordítanak például a televíziójukra, hiszen az otthonoknak ez már egy szerves része.

Ez a jövő? - Hamarosan a telefon lehet a központja a háztartásunk, az autónk, az irodánk eszközeinek 2020-ban még a Samsung uralta a globális mobilpiacot, azonban a kínai gyártók egyre nagyobb szeletet hasítanak ki az értékesítésekből, különösen látványos a jó ár/érték arányú telefonjairól ismert Xiaomi előretörése. Mára a világ harmadik legnagyobb mobilgyártójává vált a Xiaomi és nem csak a telefonok, de az IoT-eszközök piacán is ambiciózus tervei vannak. A cég stratégiájáról, a globális telefonpiacról, a koronavírus-járvány hatásáról, a mobiltelefonok és az internethez kapcsolt eszközök jövőjéről kérdeztük a Xiaomi magyarországi országmenedzserét, Wágner Tibort.

Bővül az Autodesk 3D-s szoftvercsomagja A vezető 3D szoftvergyártó Autodesk a terület legrégebbi motorosa, az alapítási évben, 1982-ben kiadott AutoCAD óta portfoliója folyamatosan bővül, ügyfelei szerteágazó területeket képviselnek: gyártóipart, építőipart, szórakoztatóipart, a média világát stb. A cég programjaival terveznek, vizualizálják ötleteiket, szimulálják elképzeléseiket. Az additív gyártásban jó ideje az egyik legforradalmibb technológiát látják, amellyel termékek hamarabb a piacra kerülnek, könnyebbek és közben kevesebb hulladék is generálódik.

Kezdem unni a Covid-ot Kezdem unni a szűnni nem akaró vitákat. Néhány hiperaktív ember boldog-boldogtalannak megosztja, mit gondol, és várja, hogy egyetértsek vele. Az egészben az a szép, hogy ez nem attól függ, hogy mi az illető véleménye. Ez egy embertípus, aki most kvázi lubickol az ilyen-olyan figyelemben... Kezdem unni, hogy rátelepszik a munkára. Egyes iparágak csak fuldokolnak, ezzel együtt a piac szűkül, és még ki tudja, mikor lehet változás. Kisebb-nagyobb vállalkozások szűnnek meg vagy vesznek vissza a kiadásaikból, és ez nem jó senkinek.

Tévés adatelemző társaságba fektetett be az LG Közel 80 millió dollárt fektetett be Az LG Electronics (LG) a televíziós adatelemzés egyik legfontosabb szereplőjének számító, Alphonso nevű vállalatba, amivel a cég legnagyobb részvényesévé válik, 50 százalék feletti irányító részesedéssel. A mesterséges intelligencia alapú megoldások révén a fogyasztók személyre szabott tartalmakhoz, a hirdetők rugalmasabb és mérhetőbb reklámozási lehetőséghez jutnak.

Nagyon jó hír a Netflixtől Azt ígéri a streaming szolgáltató, hogy az elkövetkező időszakban hetente legalább egy új filmet for bemutatni.

Új mobilkapka a Samsungtól Bejelentette a Samsung azt az Exynos 2100-as processzort, amely központi eleme lesz az Egyesült Államokon kívül értékesített Galaxy S21 modelleknek.

Korrigált a bizalmi index Januárban a decemberi jelentős csökkenést követően csaknem novemberi szintjére erősödött vissza a GKI fogyasztói bizalmi index.

Szuper veszélyes Android-kártevő garázdálkodik Teljes körű ellenőrzést szerezhetnek a megtámadott Android-mobilok felett akár a képzetlen hackerek is a Rogue RAT programkártevő segítségével.

Vége a Flashnek Megkezdte az Adobe a Flash tartalmak blokkolását, amelyek helyett egy, a Flash Player lejátszó eltávolítására felszólító üzenet jelenik meg.

 

ECONOMY

Az összes eladó magyar ingatlant egy féléves profitjából meg tudná vásárolni az Amazon Ha csak a pénzen múlna, egy nagyobb nemzetközi multi azonban Magyarországon a teljes meghirdetetett ingatlan felhozatalt is viszonylag könnyen meg tudná vásárolni. Az összes eladásra kínált palotát, kastélyt, panelt, falusi házat és megannyi más különféle hazai lakóingatlant egy Samsung kaliberű konglomerátum úgy is megtudna venni, hogy ez a beruházás még a nyereségüket se mosná el teljesen. Csak hogy lássuk mekkora összegekről van szó: a kínálat összértéke az ingatlan.com-on tavaly november első hetében egész pontosan 3 768 milliárd forintot tett ki. Ez átváltva úgy 13 milliárd dollárnak felel meg.

Megvalósult rémálom: egy maroknyi cég sakkban tarthatja a világ vezetőit Ami 10 éve még utópia volt, mára megvalósult. A technológiai cégek sakkban tarthatják a világ vezetőit. A vállalatok nem lehetnek az igazság döntőbírói nincs egy éve hogy Mark Zuckerberg ezekkel a szavakkal állt ki a netes szólásszabadság mellett. A Facebook alapítója akkor épp a Twittert kritizálta, amiért Trump bejegyzéseinél külön jelezték, ha az elnök valótlant állított. Azóta nagyot fordult a világ. A Facebook, a hozzájuk tartozó Instagram valamint a Twitter kitiltotta a felületeiről Donald Trumpot.

Már idén helyreállhat a külkereskedelem A külkereskedelmi termékforgalom többlete 6,5 milliárd euró lehet 2021-ben, az export 6,7 százalékkal, az import 4,6 százalékkal bővülhet – mondta Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági csoportjának vezetője. A Központi Statisztikai Hivatal jelentéséből kiderült: novemberben a termék-külkereskedelmi egyenleg 482 millió euróval 811 millió euróra javult, az export 6,9 százalékkal, az import 1,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője hangsúlyozta: a 2019-es 4,3 milliárd eurós aktívum tavaly 5,6 milliárd euró körülire hízhatott, és idén tovább emelkedhet a szufficit.

Négyszer rúgták ki azért, mert meg akarta védeni az állam pénzét Negyvenhárom évig szolgálta a magyar államot Kemény Attila, aki az Antall-kormánytól a Medgyessy-kabinetig minden formációnak dolgozott. Ő az, akit köszönet helyett négyszer is kirúgták az államapparátusból. Mindig novemberben kellett mennie. Interjú az egykori környezetvédelmi közigazgatási államtitkárral, aki már mindent látott.

Fogyasztói bizalom? Na, az még sehol sincs Egyelőre csak jövöget visszafelé a fogyasztói bizalom, a januári nominális javulás nagyon erősen viszonylagos, hiszen a mutató még a tavaszi összeomlást követő csúcstól is messze van, nem beszélve a pandémia előtti állapotáról. A munkaerőhelyzetet övező várakozások pedig kifejezetten sötétek. A GKI fogyasztói bizalmi index januárban a decemberi jelentős csökkenést követően csaknem novemberi szintjére erősödött vissza. Az index értéke az év első hónapjában (-33,8 pont) 4,7 ponttal emelkedett, de így is érezhetően elmarad a tavaszi zuhanást követő eddigi, júliusi csúcsától (-26,9 pont), s különösen a járvány előtti -12 pont körüli értékétől.

Lemaradtál a nagy befektetési sztorikról? Összeszedtük neked a legjobb hozamokat Elképesztő évet zárt tavaly a hazai befektetési alapok többsége ahhoz képest, milyennek tűnt márciusban a koronavírus-helyzet. A legjobb hozamot kétség kívül részvényalapokkal lehetett elérni 2020-ban, de az sem panaszkodhat, aki biztonságosabb befektetésben tartotta pénzét. Alábbi cikkünkben összeszedtük az alapkategóriákat érintő fontosabb változásokat tavaly és a legjobb hozamokat felmutató sorozatokat.

Megújuló energiaforrások: van, ahol hatalmas a magyar lemaradás Nagyjából a harmadát, mintegy 34 százalékot adtak ki 2019-ben az uniós áramelőállításban a megújulók – ez főleg víz- és szélenergiából származott. Magyarország a lista végén kullog. Az Eurostat legfrissebb beszámolójában kiemeli, hogy a tagállamok által használt megújuló energiaforrások oroszlánrészét továbbra is a víz- és szélerőművek adják, egyaránt 35-35 százalékkal. Ezt követi a napenergia 13 százalékkal, míg a biomassza 8 százalékért felel. Ugyan egyelőre elvitathatatlan a szél és a víz dominanciája, az egyértelmű, hogy a napenergia hangsúlya jelentősen nőtt az évek során.

Bitcoin: a bolondok digitális aranya Mi a baj a bitcoinnal? Tényleg a kriptovaluta az új „internet”? Vagy ez is csak egy sima átverés? Mi köze a holland tulipánokhoz? És miért nem lesz sem a világ globális fizetőeszköze, sem értékálló befektetés? A jövő technológiája, ami forradalmasítja mindennapi életünket és gazdaggá teszi azokat, akik időben kapcsoltak? Vagy Ponzi-sémára hajazó gerjesztett gazdasági buborék, amin fellelkesült kapzsi balekok millióit szabadítja meg megtakarításaitól néhány ravasz spekuláns? Vagy van valahol egy arany középút a kettő között? Egy figyelemre méltó technológia, amivel azért óvatosan kell bánni? 

Piketty, a tőke és az ideológia Thomas Piketty francia közgazdász 2013-as A Tőke a huszonegyedik században című könyvével vált világszerte ismertté. Ennek a korábbi műnek az volt a jelentősége, hogy visszahozta a vagyoni és jövedelmi egyenlőtlenségek kérdését a közgazdasági főáramba, amely azt korábban externalizálta (kiszervezte) a szociológia és szociálpolitika területeire, két tudományághoz, melyet a legtöbb közgazdász nem követ. Megfelelő ok nélkül, tegyük hozzá, mivel a szociológiának gyakran több hasznos mondanivalója van a létező társadalomról, mint a közgazdaságtannak, amely túl gyakran inkább egy elvont helyettesítő valóságot hoz létre.

Brit banki licencért folyamodik a Revolut Teljes értékű banki licencet kért a brit FCA-től a Revolut. A startup a licenc birtokában hiteltermékeket és betéti számlákat is kezelhet, illetve hiteltúllépési díjakat is szabhat ki. Emellett a teljes licenc birtokában a Revolut része lenne a brit betétvédelmi gépezetnek is, amely 85 ezer fontig biztosítja az ügyfelek pénzét. Ez jelentősen növelheti a bizalmat a Revolut befektetési termékeiben.