ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 0112: Felforgatta a járvány a pénzügyi szektort

TECHNOLOGY

Megugrott a csak digitálisan bankolók aránya Érintésmentes fizetés, személyes jelenlét nélküli banki ügyintézés, online számlanyitás, kárbejelentés mobilon keresztül – ezek a megoldások nem igazán számítanak újdonságnak itthon sem, azonban a koronavírus-járvány megjelenésével és a korlátozásokkal a pénzügyi szektor képviselőinek vagy fel kellett gyorsítaniuk, vagy nagyon gyorsan el kellett kezdeniük a digitális szolgáltatások bevezetését.

Közös sikerek, közös kudarcok A hazai bankok is átálltak a tömeges otthoni munkavégzésre, megoldották a hitelmoratórium bevezetését, és korábban kötelezően személyes ügyintézést is át tudtak szervezni online, ezekhez több tucat háttérrendszer együttműködését kellett átalakítani. „Hetek alatt oldottak meg olyan problémákat, amelyek korábban több hónapos vagy éves informatikai projektek lettek volna”, mondta a novemberi ITB Clubot felvezető előadásában Földházi Csaba, a ShiwaForce partnerigazgatója.

Sok mindenre jó lehet egy régi gyógyszer azon túl is, amire szánták Amerikai kutatók gépi tanuló algoritmus segítségével keresnek új alkalmazásokat meglévő gyógyszereknek. A már piacon lévő gyógyszerek „újrahasznosítása" lényegesen gyorsabb és hatékonyabb, mint ha újakat kellene fejleszteni. Az új gyógyszerek fejlesztése és engedélyeztetése rendszerint igen hosszadalmas folyamat. Sokkal gyorsabban célba érhetünk, ha egy már létező és elfogadott gyógyszerről kiderül, hogy valami másra is használható, hiszen a klinikai vizsgálatok jó részén ezek a szerek már sikerrel átestek. 

170 kilométer hosszú, szén-dioxid-kibocsátás nélküli okosvárost épít Szaúd-Arábia a sivatagba A szaúdi koronaherceg, Mohamed bin Szalman ismertette a zéró szén-dioxid-kibocsátású okosváros, NEOM építési tervét. Az 500 milliárd dollárból megvalósuló kiemelt üzleti zóna lesz az első nagyobb építési projektje a tervnek. A beruházás hivatalos célja, hogy a világ legnagyobb olajexportőr országának gazdaságát diverzifikálja. A tervek szerint a sivatagban 170 kilométer hosszan elnyúló város egymillió lakost lesz majd képes fogadni, és 100 százalékosan tiszta energiával, szén-dioxid-kibocsátás nélkül akarják működtetni.

Az év végi eddig valaha volt legnagyobb kibertámadás háttere Decemberben derült fény a történelem eddigi legnagyobb kibertámadására, a jól felépített, szofisztikált művelettől megremegtek az Egyesült Államok kormányzati és céges hálózatai. A színfalak mögött régóta zajlik virtuális háború a nagyhatalmak között, ám a Sunburst/FireEye kiberincidenshez fogható trendfordító esemény példátlan. Nem jeleztek a szenzorok, és most először a humán felderítés is csődöt mondott – mutat rá Krasznay Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kiberbiztonsági Kutatóintézetének vezetője.

Magyar alkalmazás segít a szállásadóknak A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az elmúlt években folyamatosan kiterjesztette a szálláshelyek adatszolgáltatási kötelezettségét, az új rendelet azonban több nehézséggel is szembesítette az iparági szereplőket. Az okmányról ugyanis nem készíthető sima fotó, nem is fénymásolható, hanem csupán bizonyos adatok olvashatók be, amelyek automatikusan továbbítandók az NTAK felé. Erre a problémára kínál költségkímélő, biztonságos, az előírásoknak teljeskörűen megfelelő és gyorsan telepíthető rendszert a magyar ID&Trust Kft., amely különböző digitális azonosítási megoldásaival már két évtizede van jelen a magyar közigazgatásban és nevükhöz fűződik a magyar eSzemélyi fejlesztése.

Ezrek életét menthetik meg a lezárások - A koronavírus modellezése egy virtuális városban A mai mérnöki munka nagyrészt számítógépes modellezésre, azaz szimulációkra épül. Miért kellenek szimulációk? Mert sok minden, például az épületek földrengésbiztonsága, vagy egy szökőár hatása nem vizsgálható részletes kísérlettel. Másrészt, a jelenségek sokszor összetettek, amitől a kísérletek látszólag ellentmondó eredményekre vezetnek. A mérnöki szimulációk nagy hozadéka éppen az, hogy a nagy, bonyolult viselkedésű rendszereket sok kisebb, egyszerű működésű egységre bontva lehet vizsgálni.

A Sony-tól való rettegés miatt született meg az Xbox A Microsoft videojátékos térnyerései már nem hangzanak annyira idegennek, mint a kétezres évek előtt, hiszen akkoriban a Microsoft nem is nagyon akart több lenni, mint egy Windows vagy egy Office fejlesztő cég. A Bloomberg viszont utánajárt annak, hogy mi is történhetett az első Xbox gép megalkotásakor. Több egykori fejest is megkerestek egy interjú erejéig, amiből számtalan nagyon érdekes dologra derült fény.

Markforged printerek a michigani gyártóiparban a Covid-19 ellen Az ipar 4.0 törekvésekkel foglalkozó Autonomous Alley tudásközpont által vezetett DIAMOnD projekt keretében, a Markforged michigani gyártóknak juttatott 3D nyomtatóiból. A gépeket kifejezetten az ipar 4.0-ra való átálláshoz fogják használni. Több mint 200 gyártóról van szó. A printerekkel első körben személyes védelmi felszerelésekhez készítenek tárgyakat, amivel kapcsolódnak a projekt egyik legkonkrétabb céljához: a Covid-19 elleni küzdelem részeként, pótolják az egészségügyi eszközökben tapasztalható hiányt. 

Könnyített közbeszerzési szabályok A kutatás-fejlesztésre és az innovációra (KFI) szánt források hatékony, gyors és rugalmas hasznosulását támogatják a 2021. január 1-jétől életbe lépett közbeszerzési előírások.

Fura változtatás jön a Firefoxba Folyamatosan fejlesztgeti a Firefoxot a Mozilla, hogy elkerülje a program piaci részesedésének a Chromium-alapú, új Edge térnyerése miatti további csökkenését.

 

ECONOMY

Az egyedi kihívások felgyorsítják a strukturális trendeket Közösségi távolságtartás, a boltok látogatottságának csökkenése, távmunka: a Covid-19 járvány egész sor kihívást állított az ingatlanszektor elé 2020-ban, és ezek hatásai 2021-ben is érezhetőek lesznek, így egyes trendeket felgyorsítanak, másokat megzavarnak majd. Ami a legfeltűnőbb, hogy a válság felgyorsította az emberek vásárlási szokásainak strukturális változásait: az online csatornákon elköltött összegek nőttek, a bevásárlóutcák és plázák forgalma csökkent. Európa kontinentális részén a vásárlók korábban lassabban tértek át az online vásárlásra, mint egyesült királyságbeli, amerikai és kínai társaik.

A csodák éve sok meglepetést hozott az abszolút hozamú alapok tulajdonosainak is A tavalyi rendkívül hektikus tőkepiaci évben a hazai abszolút hozamú alapok is rendkívül hektikusan teljesítettek, nagyjából plusz 30 és mínusz 30 százalék között. Voltak olyanok, amelyek felkészülve várták a márciusi esést, vagy évközben annyi részvényt vásároltak, ami az év végén szép hozammal ajándékozta meg őket. Mások veszítettek, de az átlag legalább pozitív. Mutatjuk a hozamlistát.

Hálapénz: a zéró tolerancia januártól él, de vannak még kérdőjelek Vesztegetésnek minősül a paraszolvencia, ezért aki adja, és aki elfogadja egyaránt bűncselekményt követ el ettől az évtől. A büntetőjogász és az orvoskamarai alelnök is úgy látja: a változtatásnak akkor lesz társadalmi elfogadottsága, ha a betegek biztonságban érzik magukat anélkül, hogy megfizetnék a félelem bérét. Rekord gyorsasággal fogadta el a parlament tavaly októberben az az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt, amely a nagy léptékű, három lépcsős béremeléssel együtt a btk.-ba ütközőnek minősítette a hálapénzt.

Csúcson az állam tartozása A koronavírus-járványra hivatkozva a kormány elengedte a gyeplőt, és soha nem látott mértékben nőtt tavaly és nőhet idén is az ország adóssága, jócskán meghaladva a sokszor emlegetett 2010-es szintet. A következő években csak lassú csökkenés jöhet. Egy ideig vége az államadósság elleni harcnak, a koronavírus-járvány nyomában járó gazdasági válság és a kormányzati költekezések lenullázták az eddig elért eredményeket. Rögtön az elején tisztázzuk, hogy az elmúlt tíz évben valójában egy fillérrel sem csökkent a magyar államadósság, hisz az a 2010-es 21 749 milliárd forintról 2020. III. negyedére 34 977 milliárd forintra emelkedett.

30 percen belül házhoz jön a bevásárlás! A gyorskereskedelemben szerzett tapasztalatára építve indítja el új szolgáltatását a NetPincér. A NetPincér market forradalmasítja a bevásárlást, hiszen akár 30 percen belül házhoz rendelhetünk mostantól alapvető élelmiszereket és háztartási cikkeket, ráadásul a minimum rendelési érték mindössze 1000 Forint. A szolgáltatás első körben 10 budapesti kerületben indult el, azonban már folyamatban van a kiszállítási kör bővítése más budapesti kerületekre és vidékre egyaránt.

Devizaharcot hozhat a gyenge dollár A világgazdaságra még mindig ránehezül a járvány, ennek megfelelően laza amerikai monetáris politikára és a zöldhasú további gyengülésére számítanak az idén az elemzők. A világpiacon domináns dollár eladása másutt a helyi fizetőeszköz erősödésével jár, ami gazdaságlassító hatású. Ez még csak a várakozásokban van jelen, de számos helyen – az euróövezetben, Kínában, Japánban és egy sor kisebb gazdaságban – már jelezték a döntéshozók, hogy harcolni kívánnak ellene: 2021 a devizaháborúk évének ígérkezik.

Tőzsdei árfolyamlufik a tulipánhagymától a bitcoinig A múlt év folyamán sok részvény és néhány más befektetési eszköz árfolyama féktelen száguldásba kezdett. Néhány esetben valóban jól is teljesített a mögöttes vállalat, de az árfolyam ezzel együtt is a fundamentumok által indokoltnál sokkal magasabbra emelkedett, elszakadt a reálisnak tekinthető szintektől. A folyamat az idei év első hetében még tovább gyorsult, exponenciálissá vált. Különös példa a bitcoin, amelynek nincs is fundamentuma.

Már egyetlen videóhívással is nyithatnak számlát az egyéni vállalkozók A járványhelyzet miatt bevezetett kormányzati intézkedések és a szabályozási változások jelentős lökést adtak a vállalkozások digitalizációjához. A Digiméter 2020 őszén megjelent kutatása szerint azonban még van hova fejlődni, ugyanis a magyar cégek általános digitális érettségi mutatója jelenleg százból 40 ponton áll. A K&H Bank tapasztalatai alapján a vállalkozói ügyfelek kifejezetten nyitottak a digitális banki megoldások, főként a mobilbank használata iránt.

Hogyan tud működni a hálapénz nélküli egészségügy? Januártól életbe lépett az a törvény, amely a magyar orvosokat kiemeli a közalkalmazottak közül, és az eddiginél jóval magasabb alapfizetést ad nekik. Vajon mindez elég lesz arra, hogy megszüntesse a hálapénzt Magyarországon? Jó-e, hogy egyforma alapbére lesz egy gyógyfürdő reumatológusának és egy szívspecialistának? Kompenzálja-e a béremelés azt, ha egy orvos eddig havi 200 ezer forintot is megkeresett zsebbe? Tényleg az lesz a jövő, hogy a kismamák annál az orvosnál fognak szülni, aki éppen ügyeletben van?

Mélyrepülésből kell talpra állítani a magyar turizmust: támogatás nélkül nehéz lenne Az idei év még az építkezés éve lehet a belföldi turizmus szempontjából, hiszen a szektort erősen padlóra tette a koronavírus-járvány. Ugyan az állami támogatások még februárig a rendelkezésre állnak, arról, hogy mi lesz ezután keveset tudunk. A szakértők szerint áprilisban indulhat el a belföldi turizmus, de, hogy a külföldi turisták mikor veszik birtokba a magyar településeket, arra nincs jóslat. Természetesen az ágazat sorsát nagyban befolyásolja, hogy az oltások mikorra válhatnak tömegessé.