ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 01/11: A menedzsmentnek is változnia kell

TECHNOLOGY

A menedzsmentnek is változnia kell „Nem találok embert”, panaszkodik barátom, aki most éppen egy kis, feltörekvő informatikai fejlesztő cég egyik kulcsembere, résztulajdonosa, és aki még a kilencvenes évek első felében egy világszintű telekommunikációs hálózat architektje volt. Szerény és visszahúzódó, nehezen nyílik meg, de ha beindul, élmény vele beszélgetni. Azt mondja, hogy nagyon nincs jó kedve. Cégük növekedne, de reménytelennek látja a helyzetet: az egyetemről a munkaerőpiacra kilépő friss diplomások – legalább is ahogyan barátom tapasztalja – nincsenek kellően kiképezve, tudásuk hiányos, és amiket tudnak, azok nem állnak össze a fejükben.

Jan Hanus lett a Mall Csoport vezérigazgatója A jelenlegi struktúrájában 2016 óta létező Mall Csoport Magyarország mellett Csehországban, Horvátországban, Lengyelországban, Romániában, Szlovákiában és Szlovéniában, tevékenykedik, sőt a többi kelet-európai piacokon lényegesen komolyabb jelenlétet képvisel, például Csehországban és Szlovákiában saját tévéadója is van a cégnek, Csehországban pedig pénzügyi szolgáltatásokat is nyújt. Jan Hanus 2018 júliusától volt a Telenor Hungary vezérigazgatója, 2020 december végén adta át pozícióját az O2 Slovakiából érkező Peter Gavliknak. Akkor még nem hozták nyilvánosságra új pozícióját. A Telenor Hungary 75 százalékban a Mallban is 40 százalékos tulajdonos cseh PPF Csoport érdekeltsége.

Erdélyi Márk lett a Telenor új vezérigazgató-helyettese Erdélyi Márk a jogi igazgatóság vezetése mellett különböző tisztségeket töltött be a vállalatnál az elmúlt 10 évben, így felelt az információbiztonságért, az üzleti megfelelésért, a hatósági adatszolgáltatásért, illetve compliance officerként is dolgozott. 2018-tól a menedzsment tagja. 2020 októberétől vezérigazgató-helyettesként a jogi területen kívül a vállalati kommunikációért és a vállalat társadalmi-felelősségvállalási tevekénységeiért felelt. Drozdy Győző nyugdíjba vonulását követően veszi át a vállalati kapcsolatok divízió vezetését a jogi területért és vállalati reputációért felelős vezérigazgató-helyettesként.

Töretlen lendülettel Ha lehet az idei évnek nyertese, az egyértelműen a felhő volt, és a szakértők előrejelzései szerint a technológia növekedése bőven kitart jövőre is. Tavasszal nagyjából mindenki számára világossá vált – másokat pedig megerősített meggyőződésében –, hogy a felhőszolgáltatások nélkülözhetetlenek a vállalati működéshez. Felhő nélkül ugyanis nem lettek volna elérhetőek azok a szolgáltatások, eszközök és alkalmazások, amelyek lehetővé tették a vállalatok számára, hogy munkatársaikat átállítsák az otthoni munkavégzésre, de a felhő nélkül a globális ellátási láncok sem működhettek volna.

Összefogtak a sikeres startupperek az újabb nagy sztorik reményében Gyorsan alkalmazkodtak a hazai startupok a koronavírus-járvány miatt megváltozott környezethez és a befektetőket sem riasztotta el az új helyzet, idén is volt több komoly ügylet. Nyáron összeállt a hazai „startup maffia” azzal a célkitűzéssel, hogy jóval több, nemzetközileg is sikeres magyar innovatív vállalat legyen.

Három hullámban alakítja át a munkahelyeket az MI Stratégia már van a mesterséges intelligencia kínálta lehetőségek hazai kihasználására, és a nagyvállalati körben már itthon is intenzíven foglalkoznak azzal, hogy felkészítsék a munkatársakat a technológia alkalmazására. A PwC tanulmánya szerint három hullámban formálja majd át a magyar munkahelyeket az MI. 7600 milliárd forint – vagyis nagyjából két új paksi atomerőmű, 40 Puskás Aréna és majdnem 17 4-es metró – ekkora többletet jelenthet a magyar GDP-nek 2030-ra a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazása az ország Mesterséges Intelligencia Stratégiája szerint.

Új pénzügyi Igazgató az AutSoftnál Január 4-től Szabó Gábor pénzügyi igazgató pozícióban folytatja munkáját az AutSoftnál. 2020 augusztusában érkezett a vállalathoz, mint vezető pénzügyi kontroller. Megbízható munkájának és eredményességének köszönhetően Cseresnyés Dóra vezérigazgató megbízta a vállalat teljeskörű pénzügyi vezetésével.

Régi-új megoldások más szemszögből Az elmúlt egy év masszív digitalizációs hype-ja azt az érzetet kelti, hogy a már meglévő technológiákra rálicitálva tucatnyi új megoldás látott napvilágot. Tény, hogy a home office-ból dolgozók meredeken emelkedő száma miatt az üzleti működést lehetővé tévő megoldások sokszor újszerűnek tűnnek a döntéshozók és dolgozók számára, de az innovatív technológiák nem nyomultak forradalmi mértékben előre, bizonyos értelemben a spanyolviaszt találtuk fel újra.

A hazai kkv-k mintegy negyede tervezi robotok bevetését Az év elején a koronavírus-járvány miatt mindössze pár hét alatt komoly zavarok keletkeztek a globális ellátási láncban, a leálló kínai gyárak, a bezárkózó országok miatt nehezebbé váló szállítás világszerte mindenhol éreztette hatását. A pandémia egyértelműen ráirányította a figyelmet a hálózatba kapcsolt gyártás és logisztika előnyeire.

Rendezvények és közösségi események jövője az on-line térben A koronavírus-járvány új dimenziót nyitott a streamingszolgáltatásban, a minőségi audiovizuális tartalmakra ugyanis napról napra egyre nagyobb kereslet mutatkozik, azok a cégek pedig, amelyek gyorsan reagálnak a felmerülő igényekre, komoly versenyelőnyre tesznek szert. A minőségi tartalom receptje, azonban nem merül ki egyetlen mobiltelefonnal készített élő adásban. Min áll vagy bukik a streaming sikere és miért lesz meghatározó sikerfaktor a cégek és vállalkozások életében?

Automatizáció és big data: 2021-ben az IT lesz az üzleti siker kulcsa Elemzések szerint az automatizáció és a big data egyaránt szerepel az idei év legmeghatározóbb üzleti trendjei között, amely jól mutatja az IT és üzleti terület összefonódását. Az automatizáció, AI, digitalizáció évek óta tartó terjedését a világjárvány tovább gyorsította. Az Európai Beruházási Bank Who is prepared for the new digital age?” tanulmánya szerint a vállalatok számára kifejezetten előnyt jelent, ha hangsúlyt fektetnek a digitalizációra, a digitális vállalatok ugyanis jobban teljesítenek és gyorsabban tudnak növekedni is. Ugyanígy versenyelőnyt jelent a cégek számára, ha jól hasznosítják a meglévő adatállományukat, javítva ezzel a döntéshozatal sebességét és hatékonyságát.

Mi lesz az online marketinggel a járvány után? A koronavírus-járvány során soha nem látott eredményeket láthattunk az e-kiskereskedelemben. A cégek közül sokan átálltak a hibrid (online+offline), vagy a teljesen online működésre, és a marketingbüdzsékből még nagyobb szeletet hasított ki az online szegmens. A digitális marketinggel foglalkozó szakemberek világszerte arra a kérdésre keresik a választ, hogy mi várható a tömeges oltások elkezdését követően: visszarendeződés következik vagy visszafordíthatatlanul megváltozott a reklámvilág?

Idén bemutatkozhat az Apple okosszemüvege Az Apple Glass prototípusa a gyártás „második” fázisában van. A Digitimes jelentése nem tér ki rá, hogy pontosan hány gyártási fázis van, és mik ezek, de mivel forrásaik nem a cégen belülről, hanem beszállítóktól kerülnek ki, arról lehet szó, hogy az Apple AR-szemüveg immár készen áll a tömeggyártásra. Bár elemzők korábban 2022-re várták az eszköz megjelenését, valószínűbb, hogy valamikor idén március és június között bemutatják. A korábban Apple-kiszivárogtatásokkal ismertté vált Jon Prosser tudni véli, hogy az eszköz 499 dollárba fog kerülni.

Kellenek-e még sztrápilóták? - Vagy háborúznak majd a gépek? Az amerikai Űrhajózási Hivatal (NASA) megbízására indul a PAAV (Pathfinding for Airspace with Autonomous Vehicles) program, amelynek keretében az amerikai repülőgépipar nagy méretű, pilóta nélküli gépek menetrend szerinti, meghatározott repülőterek közti közlekedés megszervezésére alkalmas szoftvereket, a megépítendő új, nagy méretű teherszállítókba, vagy a meglévőkbe beépítendő berendezéseket dolgoz ki. Ez a projekt része egy nagyobb, a NASA által koordinált vállalkozásnak: az ATM-X (Air Traffic Management – eXploration) tervnek.

Amerikai adatelemző cégben szerzett többségi tulajdonrészt az LG Az LG Electronics bejelentette, hogy közel 80 millió dollárért több mint 50 százalékos tulajdonrészt vásárolt az Alphonso nevű amerikai vállalkozásban, amely adatelemzéssel foglalkozik. A cég székhelye a Szilícium-völgyben van és a tévéreklámok, valamint a különböző médiatartalmak kiértékelésére specializálódott. A konszern az üzlettel szeretné felgyorsítani a digitális átalakulási stratégiáját, amelynek köszönhetően jobb és személyre szabott szolgáltatásokat kínálhat a jövőben a televízióit használók számára. 

Folytatódik a közterhek csökkentése A közterhek csökkentése a válság ellenére is folytatódik, Magyarország így a következő években is a legnagyobb adócsökkentők egyikre lehet, nyilatkozta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Ingyenes ügyintézés Január 1-től évi másfél millió államigazgatási ügy intézése vált ingyenessé, idéntől ugyanis illetékmentesek az elsőfokú közigazgatási eljárások.

Jó hír a MÁV-tól A tavalyi év második félévében havonta 2-2,5-szer annyi elektronikus bérletet vásároltak az utasok a MÁV applikációjában, mint 2019-ben az internetes felületen.

Elon Musk a leggazdagabb A Bloomberg Billionaire index szerint Elon Musk, a Tesla vezére megelőzte a világ leggazdagabb embere címéért folyó küzdelemben az Amazon vezérigazgatóját, Jeff Bezost. Az új bajnok vagyona 195 milliárd dollárt tesz ki, vagyis 10 milliárddal több Bezos 185 milliárdjánál.

Jelentősen nőtt a mobilinternetezés tavaly Mindhárom mobilszolgáltató az internetes forglamom nagymértékű emelkedéséről számolt be.

Miért ragaszkodnak az emberek a Windows 7-hez? A tavaly januárban nyugdíjazott Windows 7 operációs rendszer még mindig a Windowst használó személyi számítógépek 18,03 százalékán fut a Statcounter adatai szerint.

Televízióként is használható PC A Lenovo új all-in-one személyi számítógépe nemcsak többféle üzemmódot tesz lehetővé, hanem egy frissítésnek köszönhetően televízióként is használható.

 

ECONOMY

2021 a kínai befektetések éve lehet - De a pártvezetés bekeményített A 2021-ben még a megelőző év rekord szintjénél is több tőke áramolhat a kínai gazdaságba. Befektetési szempontból slágertermék lehet a kínai államkötvény. A big-tech cégei sorra jelennek meg az amerikai tőzsdéken. Peking ugyanakkor aggódva nézi a korábbi nemzeti bajnokok által felhalmozott információtömeget, hatalma biztosítása érdekében sokkal szigorúbban tervezi szabályozni a technolgóiai szektort.

Hiába lett kötelező, nem minden boltban fizethetünk készpénzmentesen Magyarországon 2021. január elsejétől kezdve az online pénztárgépet üzemeltető kereskedőnek legalább egy elektronikus fizetési megoldást biztosítania kell a vásárlói részére, azaz vagy bankkártyát kell elfogadniuk, vagy azonnali átutalást kell fogadniuk a kasszáknál. A gyakorlatban azonban úgy tapasztaltuk, még sok olyan kereskedő van, amely nem teljesíti az elvárást. Publikus adat azonban egyelőre közelítőleg sincs arról, hány kereskedő vezette be vagy mulasztotta el bevezetni az elektronikus fizetést.

Csak lassan fog magára találni a gazdaság? 2020 nem csak egészségügyi szempontból volt fekete év, de a világ legnagyobb gazdaságai is óriási visszaesést szenvedtek el. A korábbi statisztikák szerint Európát a második világháború óta nem látott gazdasági megrázkódtatás érte. Természetesen ez alól Magyarország sem jelent kivételt, az év végén Matolcsy György, az MNB elnöke a helyzetet elemezve megjegyezte, hogy 2020 a magyar gazdaság egyik fekete éve lesz, hiszen az elmúlt 100 év ötödik legnagyobb visszaesését szenvedjük el.

Miből lehet pénzt keresni a negatív reálhozamok korában? 2020 végül is váratlanul jól zárult a globális részvénypiacokon. Mindez, párosulva a vírustól nagy pofont kapó fundamentumokkal, azt jelenti, hogy jelentősen drágultak a részvénypiacok, köszönhetően elsősorban a bőséges jegybanki likviditásnak. Sok elemző már egyenesen buborékokról beszél. A kötvények pedig világszerte negatív reálhozammal forognak. Mivel lehet itt hozamot elérni a jövőben? Egyrészt persze spekulációval.

Az új hidegháború – Kapitalizmus kínai karakterekkel A koronavírus-járvány bizonyára úgy fog bevonulni a történelembe, mint az USA-Kína közötti hidegháború kezdete. Habár a két ország közötti rivalizálás nem 2020-ban kezdődött, a történelmi emlékezetünk gyakran köti szimbolikus eseményekhez egy-egy történelmi folyamat kezdetét – lásd pl. Ferenc Ferdinánd meggyilkolása, mint az I. világháború kezdete, Churchill vasfüggöny-beszéde, mint a hidegháború kezdete.

Tavaly novemberben javította teljesítményét a kiskereskedelem A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből kiderül, hogy tavaly novemberben a nyers adat szerint 0,3 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 0,8 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek változatlan áron számolt forgalma az egy évvel korábbihoz képest. Az előző hónaphoz viszonyítva 1,1 százalékkal nőtt az üzletek szezonális és naptárhatástól megtisztított forgalma. Tavaly szeptemberben és októberben egyaránt 2,0 százalékos volt a forgalom szezonálisan kiigazított csökkenése.

Újabb gyógyszeripari óriás vállal szerepet a vakcinaforgalmazásban A CureVac német biotechnológiai vállalat szövetséget kötött a Bayer gyógyszergyárral, olvasható a reuters.com hírportálon. A Bayer segítséget nyújt ahhoz, hogy a CureVac kísérleti Covid-19 vakcinája megkapja a forgalomba hozatalhoz szükséges a hatósági jóváhagyást, majd ezt követően részt vesz annak szétosztásában. A Nasdaq értékpapír-piacon szereplő CureVac, amely mögött több befektető áll, így a német Dietmar Hopp, az amerikai Gates Foundation, a GlaxoSmithKline, továbbá a német kormány is, közölte: idén akár 300 millió dózis gyártására képes. 

Az Apple a Hyundai-jal szállhat be az elektromos autógyártásba A dél-koreai Hyundai Motor Co bejelentette: együttműködési tárgyalásokat kezdett az Apple-lel, olvasható a reuters.com hírportálon. Az együttműködés célja elektromos autók és akkumulátorok közös gyártása. A hírre a Hyundai részvényeinek árfolyama 25 százalékkal emelkedett. A bejelentés megerősíti azokat az információkat, amelyek szerint az Apple önvezető autótechnológia fejlesztésébe fogott és arra törekszik, hogy már 2024-ben olyan személyautót állítson elő, amelyet saját, áttörést jelentő akkumulátor-technológiája hajt.

Álom maradhat a vakcinaútlevél az uniós légi közlekedésben Európa légi forgalmában a tavaly áprilisihoz hasonló helyzet alakult ki, míg transzatlanti viszonylatban vannak ugyan járatok, de minimális töltöttséggel üzemelnek – mondta Varga G. Gábor repülési szakértő. Az Egek ura blog szerkesztője szerint vírusvédelmi szempontból az lenne a jó, ha a jövőben csak azok utazhatnának, akik rendelkeznek oltási igazolással, de ezt Európában valószínűleg nem fogják bevezetni.

A számok is mutatják, tényleg nagyon elmaradtak a külföldiek a nyári hónapokban Tavaly júliustól szeptemberig az országban tett külföldi látogatások száma a koronavírus-járvány miatt 50 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakának adatától. Persze ezalatt a magyarok is sokkal kevesebbet utaztak külföldre, mint korábban. Ha mégis külföldre merészkedtek, nem mentek messzire, a legtöbben csak Ausztriáig. Megjelent a Központi Statisztikai Hivatal részletes elemzése a nemzetközi utazásokról, a tanulmány 2020. harmadik negyedéves adatait dolgozta fel.