ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 01/08: A back-office is lehet egyszerű

TECHNOLOGY

A back-office is lehet egyszerű A DataLogic ügyviteli rendszerének legújabb változata nemcsak webes szolgáltatásként vehető igénybe, hanem segítségével a teljes back-office tevékenységet is ki lehet szervezni. Az automatizáció vagy a mesterséges intelligencia manapság már nemcsak varázsszavak, hanem lassan a mindennapi irodai munka nélkülözhetetlen kellékei lesznek. 2020 végén egy magyar vállalkozásnak is szüksége van olyan rendszerre a back-office tevékenységek támogatásához, amely a lehető legkisebb erőfeszítéssel üzemeltethető, vagy akár ki is szervezhető – mondja Oláh Sándor, a DataLogic ügyvezető igazgatója.

A mesterséges intelligencia éve A vállalatok életébe is begyűrűzött a mesterséges intelligencia, egyre többen fedezik fel az MI-ben rejlő potenciált. Ennek megfelelően a Kerubiel mesterséges intelligencia alapú megoldásokat dolgozott ki vállalati ügyfelei számára. Az MI alapú újdonságokról, a 2021-et meghatározó trendekről Vadász Gábor CTO-val beszélgettünk.

Kína arra használná az Alibaba-alapítóval való csörtét, hogy egymilliárd ember bizalmas adatait szerezze meg Azt szeretnék elérni Kína felügyeleti szervei, hogy Jack Ma engedjen hozzáférést az Ant Group által tárolt bizalmas ügyféladatokhoz az állam szervezetei számára. Eddig ennek a kérésnek ellenállt a milliárdos, most viszont több büntetőeljárást is indított ellene a kommunista párt, melyekkel arra presszionálhatják, hogy tegyen eleget a korábbi kérésnek – írja a Wall Street Journal. Jack Ma cégei, az Ant Group és az Alibaba azután kerültek a kínai hatóságok célkeresztjébe, hogy a milliárdos nyíltan kritizálta a kínai pénzügyi rendszert és annak szabályozását.

Ingyenes lett az eseti légtérkérelem Magyarországon, de a helyzet továbbra sem rózsás Mint korábban, most is legalább 30 nappal előre kell igényelnünk a légtérkérelmet, amivel alaposan meg van lőve az átlag drónpilóta, hiszen egy hónappal előre szimpla repüléseket tervezni... nos, mondjuk úgy, hogy nem ez a megszokott. Ingyenes lett tehát a procedúra, de továbbra is ugyanolyan nehézkes és lassú az egész. Ami még fájó pont, hogy a minap debütált, HungaroControl által publikált MyDroneSpace appnak pont az lett volna a lényege, hogy valós időben tegye lehetővé mindezt, de mint azt a mellékel ábra mutatja - nem így történt...


2021-ben óriási lehetőség nyílt IT munkaerő-utánpótlásra! Tudta, hogy 3 hónapig ingyenesen foglalkoztathat infós és villamosmérnök juniorokat? Pályázati erőforrásoknak köszönhetően IT diákmunkaerőt személyenként 240 óra erejéig (azaz kb. 3 hónapig) ingyenesen foglalkoztathatják a Schönherz Iskolaszöveten keresztül azon mikro-, kis- és középvállalatok, akik főtevékenysége az IKT iparágba tartozik. Ezzel a próbaidő/betanítás időszakának teljes bérköltsége megtakarítható! Amennyiben pedig a 240 óra lejárta után is megtartanák a vállalkozások a kiválasztott munkaerőt, további kedvező foglalkoztatási konstrukciók állnak rendelkezésükre. Ha Ön és cége időben gondoskodna a megfelelő szakember utánpótlásról, 2021. január 31-ig érdeklődhet, illetve jelentkezhet a fenti lehetőségre a partner@schis.hu e-mail címen vagy a +36 1 296 2526-os telefonszámon.

További információ: https://schonherz.hu/palyazat 


A büntetővámok miatt drágulnak a GPU-k, illetve a többi PC-s hardverkomponens is A hardverárak manapság nem nevezhetőek barátinak, akár a videokártyákat, akár a processzorokat nézzük, talán a memóriamodulok és az SSD meghajtók/kártyák szegmensében láthatunk egészséges árazást a piacon, ám a jelek szerint már ez sem tart sokáig, sőt, az eleve drága termékek is tovább drágulhatnak. Az újabb áremelkedésnek most nem a COVID-19, illetve a hardverek iránti extrém magas kereslet az oka, hanem az, hogy az Amerikai Egyesült Államok és Kína közötti gazdasági háború újabb fejezeteként életbe lépnek az újabb büntetővámok.

Most megyünk végig a pubertáson – az egyik legforróbb startup, a Shapr3D háromszoros árbevételt vár 2021-re Az Apple-platformokat kimaxolta, most a windowsos környezet felé nyit a háromdimenziós tervező appjával befutott Shapr3D, melynek egyik mágiája Csanády István alapító szerint az olcsó ügyfélszerzés. A világratörő magyar startup 2021-ben megháromszorozná árbevételét , miután 2019-ben hatmillió dollár befektetéshez jutott a Szilícium-völgyhöz szokott nagyágyúktól. Többé talán nem is lesz szüksége külső tőkére.

KÖKI: Nanotechnológiás védelmet kapott a bevásárlóközpont A KÖKI a magyarországi bevásárlóközpontok között elsőként Resysten nanotechológiás higiéniai védőbevonatot használt, hogy a lehető legbiztonságosabb feltételeket nyújthassa vásárlóinak a járvány alatt a karácsonyi szezonban is. A magyar fejlesztésű eljárásnak köszönhetően, a laboratóriumi vizsgálatok alapján több mint 90%-kal csökken a baktériumok és vírusok jelenléte a kezelt felületek öntisztulási képessége miatt.

Csak nem beletörődni! Marketing stratégiák a járvány idejére Senki sem számított rá, hogy a csapból is válsághírek fognak folyni 2020-ban, és teljes gazdasági szektorok kerülnek veszélybe. A legrosszabb, amit ilyenkor tenni lehet, ha a marketing stratégiákat, a kiáramló üzenetek mennyiségét csökkentjük, minőségét elhanyagoljuk. „Nehéz idők járnak, úgyhogy spórolni kell” – ez a bukás tuti receptje. A jó hír az, hogy minden helyzetben van valami, amit tehetünk. Válságos időkben nagy a kísértés, hogy átadjuk magunkat a kétségbeesésnek. Ehelyett azonban valami egészen más hozza a megoldást: az, ha még nagyobb hangsúlyt fektetünk a marketingre és a PR-ra. 

A Roszatom 3D nyomtatóközpontot nyitott A 2008-ban létrejött Roszatom, az Oroszországi Föderáció atomenergetikai iparágát összefogó és felügyelő állami atomenergetikai konszern Additív Technológiák (RusAT) leányvállalata különleges központot alapított Moszkvában. A központban a 3DP technológiákat tesztelik, és lehetőségeiket mutatják be ipari cégeknek. A Roszatom szelektív lézeres olvasztással működő rendszereit (RusMelt 300M, 600M és 600 RM) használják a kategóriájában, Oroszországban egyedülálló, fejlesztéssel, tervezéssel, gyártással, utómunkálatokkal és laboratóriumi termékkutatással egyaránt foglalkozó létesítményben.

Javult a gazdasági hangulat A vártnál nagyobb mértékben emelkedett decemberben az euróövezet és az Európai Unió gazdasági hangulatindexe.

Online műsor a Svábhegyi Csillagvizsgálóból Január 10-től vasárnaponként új, 10 részes sorozattal jelentkezik a Svábhegyi Csillagvizsgáló online műsora Spacebontó címmel.

Dél-Koreában nyomul a Netflix Sajtóértesülések szerint növelni akarja filmgyártását Dél-Koreában a Netflix, ezért két Szöul melletti stúdióban bérel további műtermeket.

Új funkció a Windows 10 tálcáján Megkezdte a tesztelését a Microsoft egy új, hírek és érdekességek nevű szolgáltatásnak a Windows 10 operációs rendszerben.

Sokat kerestek az appfejlesztők Az Apple alkalmazásáruházának vásárlói 1,8 milliárd dollárt költöttek karácsony és szilveszter között, újév napján pedig rekordösszeget, 540 millió dollárt hagytak az online boltban.

 

ECONOMY

A gyógyszergyárak dollármilliárdokat keresnek a vakcinán A kormányok által átvállalt díjaknak köszönhetően a lakosság – legalábbis az első körben – ingyen jut a koronavírus elleni védőoltáshoz. A rekord gyorsasággal kifejlesztett vakcinák azonban nincsenek ingyen, míg egyes gyógyszergyárak önköltségi áron adják, mások dollár milliárdos extraprofitra tesznek szert általuk. A hatékonyság és a tárolás/szállítás bonyolultsága mellett nyilvánvalóan az ár is fontos szempont akkor, amikor arról van szó, melyek azok a vakcinák, amelyekkel a leggyorsabban, a legkönnyebben és a leginkább költséghatékonyan lehet megfékezni a koronavírus világjárványt.

Nagy robbanás előtt a magyar ingatlanpiac: vége a kivárásnak Fél év múlva kezd majd megmutatkozni a lakásáfa csökkentésének tényleges hatása az építési engedélyek számának növekedésében, miközben elstartolnak a korábban elhalasztott fejlesztések is. Több ezer építési engedéllyel rendelkező lakás korábban jegelt építési tervét melegíthetik fel az ingatlanfejlesztők, bízva az áfacsökkentés és az otthonteremtési csomag keresletélénkítő hatásában. Az előkészített fejlesztéseket jellemzően tavaly tették parkolópályára, mert 27 százalékos áfával nem bizonyultak piacképesnek. A járvány pedig csak növelte a bizonytalanságot az építők és a potenciális vásárlók körében.

Fontos változás a bankokban: januártól már csak ilyen kamatra vehetsz fel hitelt 2020 aligha volt a személyi hitelek éve: amíg a hosszabb lejáratú, magasabb összegű, lakáscélú kölcsönökre meg tudott maradni a kereslet, és még növekedés is mutatkozhatott, addig a rövidebb lejáratú, pár milliós kölcsönökre alig adott be igénylést a lakosság a múlt évhez viszonyítva. Pedig a járvány okán bevezetett THM-plafon azt eredményezte, hogy soha nem látott mélységekbe zuhantak a kamatok, ennek azonban 2021. januártól vége, ami azt eredményezheti, hogy a kamatok ugrásszerűen nőhetnek. 

Reform a magyar agráradózásban: jól vagy rosszul járnak a gazdák az új szabályokkal? Többéves egyeztetés után 2020 novemberben elfogadta a parlament azokat a szabályokat, amelyek megreformálják a hazai agráradózást, december végén pedig meg is jelent a kormány rendelete a családi gazdaságokról szóló törvény végrehajtásáról. Így 2021. január 1-jétől módosultak az őstermelőkre és a családi gazdaságokra vonatkozó előírások, emellett olyan új fogalmak jelentek meg, mint például az „őstermelők családi gazdasága” vagy a „családi mezőgazdasági társaság”. 

Megélénkülhetnek a hitelcserék A moratórium meghosszabbítása felpörgetheti a hitelkiváltást. A törlesztés újrakezdésén gondolkodó ügyfeleknek lökést adhat, ha kedvezőbb kamatozású kölcsönt adnak nekik a bankok, a pénzintézetek számára pedig a jelen helyzetben felértékelődik az a hiteladós, akinek aktív a bankkapcsolata, és újra törleszt. Banki szemszögből az újabb hat hónapos prolongálás komolyan megnöveli a pénzintézetek kockázatát, hiszen így azon ügyfelek, akik maradéktalanul kihasználják a fizetéskönnyítő lehetőséget, 15 hónapon keresztül nem törlesztik a hitelüket. 

Palackozott vizével lett gazdagabb egy kínai a világ egyik legnagyobb pénzgurujánál A kínai Nongfu Spring ásványvíz-palackozó cég elnöke, a Magányos Farkas" becenévre hallgató Csung San-san az elmúlt időszakban hihetetlen mértékben növelte a vagyonát, aminek eredményeként a világ leggazdagabb embereinek sorában már a friss számítások szerint 86,2 milliárd dollár felett rendelkező, Omahai Látnokként" emlegetett Warren Buffettet is megelőzte. A 66 esztendős Csung San-san vagyona csak az idei év - azaz 2021 - eleje óta 13,5 milliárd dollárral, 91,7 milliárd dollárra emelkedett a Bloomberg Billionaries Indexe alapján.

Trump kormánya a végsőkig provokálja Kínát, hogy Bidennek ne lehessen választása Az amerikai külügyminiszter, Mike Pompeo szerdán bejelentette, hogy az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, Kelly Craft Tajvanra látogat - írja a Reuters. Trump elnöksége idején többször is támogatólag lépett fel Tajvan mellett, több kétoldalú kormányzati szintű találkozóra is sor került. Kína az autonóm Tajvanra saját területeként tekint, hangosan elítél minden olyan nemzetközi törekvést, amely megkérdőjelezné az egy Kína" elvét. A kínaiak több ízben figyelmeztették az amerikai kormányzatot, hogy tartsa tiszteletben a Kína számára legkényesebb ügyet. 

Senki sem csinált még olyat, mint Elon Musk, hamarosan ő lehet a világ leggazdagabb embere Azzal, hogy szerdán 2,8%-ot emelkedett a Tesla árfolyama, Elon Musk vagyona 3 milliárd dolláron belül megközelítette Jeff Bezosét, akit jelenleg a világ leggazdagabb embereként tartanak számon. Musk vagyona elképesztőt ralizott tavaly: 12 hónap alatt több mint 150 milliárd dollárral gazdagodott, amihez fogható vagyonnövekedés a lap szerint még vélhetően sosem volt a történelemben. Ebben legnagyobb részben a Tesla elképesztő tavalyi menetelése játszott szerepet, a cég részvényeinek árfolyama 743%-kal emelkedett.

Mégis kivezetik a kínai cégeket a Wall Streetről? A Wall Street Journal szerint a New York-i tőzsde (NYSE) újabb lépésére azt követően került sor, hogy kedden este részletes végrehajtási utasítást kaptak a Pénzügyminisztériumtól, amit szerda reggel tettek közzé. Az NYSE még december 31-én tiltotta meg az új tranzakciókat a China Mobile, a China Telecom, és a China Unicom részvényeivel január 11-től, s novemberig engedélyezték volna a meglévő részesedések eladását. A három legnagyobb kínai távközlési társaságot a Pentagon tette fekete listára, mondván, kapcsolatban vannak a kínai hadsereggel.

A Richter lezárta a Janssennel kötött eszközvásárlását A Richter Gedeon Nyrt. lezárta a belga Janssen cég fogamzásgátló tapaszára kötött, több mint 78 milliárd forintos eszközvásárlási akvizíciót – közölte a gyógyszeripari vállalat a tőzsde honlapján csütörtökön. A vállalat tavaly december 3-án jelentette be, hogy eszközvásárlási szerződést kötött a Johnson & Johnson kizárólagos tulajdonú leányvállalatával, a Janssen Pharmaceutica vállalattal, annak Evra márkanevű fogamzásgátló tapaszának forgalmazására az Egyesült Államokon kívüli piacokon.