ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 01/07: Vezetőváltás a kapitányi hídon? Kiberstratégiai partnert kap az IT

TECHNOLOGY

Vezetőváltás a kapitányi hídon? Kiberstratégiai partnert kap az IT A koronavírus teljesen újrarajzolta a munkahely határait és magát a munkavégzés folyamatát. Sokat és sokszor hallunk arról, hogy pontosan mire lenne szükség ahhoz, hogy a kis- közép- vagy akár a nagyvállalatok meg tudják határozni a virtuális térben való optimális működésüket, arról azonban már kevesebbet, hogy az IT és a HR együttműködése miért és hogyan válik fokozatosan kulcsfontosságúvá a költséghatékony és egyben támadás- és adatszivárgásmentes üzleti működés érdekében.

Fókuszban a személyiség, az „én” egzisztenciára váltása Régi-új éra köszöntött be a munkaerő-piacon: amennyire visszahozza a nyolc, tíz évvel ezelőtti állapotot, annyira kérdőjelezi meg a IT-munkaerőpiacot, mint olyat. A koronavírustól hónapok óta formálódó, képlékeny helyzet az év végéhez közeledve egyre szilárdabb formát ölt. A szemünk elé tárulkozó alak jegyeiből pedig könnyen kiolvasható, hogy milyen érvényesülési trend határozza meg 2021-et, hogy mivé evolválódik a munkaadó és munkavállaló kapcsolata és az is, hogy miért lesz a szokásosnál sokkal esszenciálisabb a self branding.

„Kódolj határok nélkül!” – 2021-ben ismét A Belügyminisztérium és a NISZ második alkalommal hirdeti meg nyílt forráskódú programozó versenyét „Kódolj határok nélkül!” címmel. 2021 újdonsága, hogy a középiskolai diákok mellett, új kategóriában, a hazai és a határon túli magyar anyanyelvű főiskolai és egyetemi hallgatók is nevezhetnek. A verseny célja, hogy a programozás iránt érdeklődő diákok bővítsék tudásukat a nyílt forráskódú technológia témakörében, majd megcsillogtathassák tehetségüket egy valós alkalmazás kidolgozása során. A nyertesek a dicsőség mellett értékes tárgyi nyereményekben részesülnek, emellett gyakornoki programlehetőségek is megnyílnak számukra.

Harminc éves a Magyar Innovációs szövetség A Magyar Innovációs Szövetséget 1990. decemberében a kutatás-fejlesztés, az innováció iránt érdeklődő 30 szervezet alapította meg. A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) alapvető célkitűzésének tekinti az innováció gyorsításának támogatását, az ország innovációs képességének növelését. A szövetség az innováció területén működő különböző szervezeteket, intézményeket horizontálisan integráló, szakmai és érdekvédelmi szervezetként jött létre, és működik most is. Az alapító intézmények, vállalatok közül hét még jelenleg is működik, a közvetlen és közvetett tagok száma megközelíti a hétszázat.


2021-ben óriási lehetőség nyílt IT munkaerő-utánpótlásra! Tudta, hogy 3 hónapig ingyenesen foglalkoztathat infós és villamosmérnök juniorokat? Pályázati erőforrásoknak köszönhetően IT diákmunkaerőt személyenként 240 óra erejéig (azaz kb. 3 hónapig) ingyenesen foglalkoztathatják a Schönherz Iskolaszöveten keresztül azon mikro-, kis- és középvállalatok, akik főtevékenysége az IKT iparágba tartozik. Ezzel a próbaidő/betanítás időszakának teljes bérköltsége megtakarítható! Amennyiben pedig a 240 óra lejárta után is megtartanák a vállalkozások a kiválasztott munkaerőt, további kedvező foglalkoztatási konstrukciók állnak rendelkezésükre. Ha Ön és cége időben gondoskodna a megfelelő szakember utánpótlásról, 2021. január 31-ig érdeklődhet, illetve jelentkezhet a fenti lehetőségre a partner@schis.hu e-mail címen vagy a +36 1 296 2526-os telefonszámon. 

További információ: https://schonherz.hu/palyazat


Íme a különleges világtérkép, amelyet magyarok alkottak meg Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) Talajtani Intézet (TAKI) munkatársainak közreműködésével készült el a szikesedés által érintett talajok világtérképe. Az egy négyzetkilométeres felbontású világtérkép összeállítását az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és az általa patronált Globális Talajügyi Partnerség (GSP) kezdeményezte. A nemzetközi kezdeményezés célja a szikes talajokra vonatkozó globális és országos léptékű térbeli információk aktualizálása, továbbá e megkülönböztetett fontosságú talajok jövőbeni monitoringjának a megalapozása és támogatása volt.

Mire jó az AR és VR a mindennapokban? Mi a különbség az AR és a VR között? A VR, vagy más néven Virtuális valóság” régóta foglalkoztatja az embert. Sok sci-fi filmben megjelenik a motívum, hogy fejre erősített szemüvegben tájékozódik a hős, gyűjt adatokat. Ez a megoldás készült el először. Ez tulajdonképpen egy teljes egészében számítógép által generált környezetet jelent. Ezt egy kissé másképpen megfogó Augmented Reality (magyarul Kiterjesztett valóság”) a valós környezetünkre illeszt képi információt. Mivel fel kell dolgozni és értelmezni a körülöttünk lévő tárgyakat, ezért be kell vonni a Mesterséges Inteligenciát (MI, AI angolul). 

Kiderült, melyik országnak került a legtöbbe az internet leállása 2020-ban Egy friss elemzés szerint, az internetszünetek 2020-ban globálisan mintegy 4 milliárd dollár (kb. 1200 milliárd forint) kiesést okoztak. Ebből nagyjából 2,8 milliárd dollár egyetlen ország, Indiához köthető. A Top10VPN kiadta elemzés szerint, India vezeti azt a 21 országot számláló listát, amely az internetleállások miatt veszteségeket elszenvedő államokat gyűjti össze. Az India által egyedül elszenvedett mintegy 2,8 millárd dollár nagyjából kétszerese a 2019-re számított kiesésnek, írja a Bloomberg.

Újabb titánalkatrészek Boeing-repülőgéphez A titánt vassal, alumíniummal stb. keverve, nagyon szilárd és csak kicsit sűrű ötvözetek dolgozhatók ki, amelyeket aztán változatos területeken használnak fel. A különleges fém nem meglepő módon népszerű 3D nyomtatóanyag is, egyre gyakrabban printelnek titánporból tárgyakat. A légjármű-ipar az egyik leglátványosabb alkalmazási terület, oda dolgozik be az európai titánnyomtatás egyik főszereplője, a két nagy riválissal, az Airbusszal és a Boeinggel is együttműködő norvég-amerikai Norsk Titanium is.

Linus Torvalds az AMD processzorokra esküszik Miután Linus Torvalds 15 évig Intel alapú processzorokat használt Linux-építő erőgépeihez, pár hónapja átállt egy AMD Threadripper 3970x alapú „frankenboxra”, a világ egyik legjelentősebb operációs rendszere: a Linux szervereinek építésére. Most, hónapokkal később, Torvalds maximálisan elégedett korábbi döntésével – konkrétan azt írta, hogy „mostanában nagyon örül az AMD-nek”. Torvalds a Real World Technologies vitafórumán kifejtette, hogy szerinte az AMD processzorok sokkal inkább megérik a pénzüket.

Indul az új generációs Telekom IPTV nagyüzemi tesztelése A fejlesztőket, a műszaki személyzet tagjait és saját dolgozóit követően előfizetőinek egy részét is bevonja új generációs IPTV szolgáltatásának tesztelésébe a Magyar Telekom. A cég a várakozások szerint idén tavasszal indíthatja el az Ericssonból kivált MediaKind által fejlesztett, teljesen felhőalapú MediaFirst platformra épülő új szolgáltatás nagyképernyős bevezetését, mely az ígéretek szerint a kor igényeinek minden szempontból megfelelőbb csomagot kínál majd az előfizetők számára.

Etikus hackereket képeznek Több mint kétszáz informatikai szakértőt képeznek ki a nyári, tokiói olimpiára és paralimpiára annak érdekében, hogy megakadályozzák a játékok ellen irányuló esetleges kibertámadásokat.

Szilveszter: buli helyett netezés Jelentős forgalomnövekedést mértek a Telenor és a Magyar Telekom hálózatain szilveszterkor és újév napján.

Tíz százalékos béremelkedés Nemzetgazdasági szinten a bruttó és a nettó keresetek 9,7 százalékkal növekedtek 2020. január-októberben, az októberi növekedés 8,8 százalékos volt. A fogyasztói árak átlagosan 3,5 százalékos növekedését figyelembe véve ez a reálkeresetek 6 százalékos emelkedését eredményezte az előző év azonos időszakához képest.

Már 600 millióan használják az Edge böngészőt Egy álláshirdetésben tette közzé az új Chromium-alapú program felhasználói táborára vonatkozó számot a Microsoft.

 

ECONOMY

Itthon szakadás szélén áll az online kereskedelmi cégek világa Komoly gondok kerültek felszínre a hazai e-kereskedelemben. Az új érdekképviselet belengetett alakulása csak a jéghegy csúcsát jelenti. Tavaly még azok is megtanulták, hogy kell online vásárolni, akik eddig hallani se akartak a netes rendelésről. Ahogy kiürültek az utcák és lakat került a fizikai boltokra, a webes üzleteket elárasztották a vásárlók. Az eMAG-nál például karácsony táján azzal kalkuláltak, hogy decemberben akár 45 százalékkal is nőhet a rendelések száma 2019-hez képest.

A világ harmadik legnagyobb gazdasága megúszta a koronavírus-járványt Kirívóan alacsony a koronavírus-fertőzöttség és az elhunytak aránya Japánban annak ellenére, hogy Tokióban 6100 az egy négyzetkilométerre jutó lakosok száma – ami 2,4-szerese a New York-i népsűrűségnek –, és 26 százalékos a 65 év felettiek aránya – szemben az amerikai 15 százalékkal. Sőt, nem is tesztelnek különösebben nagy számban, alig van kontaktkutatás és karantén – olvasható a Researchgate.neten megjelent elemzésben.

Végleg elhagyta Nagy-Britannia az EU-t, mi változik? A tomboló járvány miatt fennálló utazási korlátozások miatt ugyan alig vesszük észre, hogy Nagy-Britannia ténylegesen is kikerült az Európai Unióból. Ennek pedig jelentős hatása van a turizmustól a tanuláson át a kereskedelemig. Január elsején négy és fél évvel azután, hogy az Egyesült Királyság lakóinak összessége 52:48 százalékos arányban az Európai Unióból való kilépés mellett voksolt (miközben az országot alkotó négy nemzet közül a Skócia és Észak-Írország nagy többséggel a maradást választotta volna), ténylegesen is megtörtént a kilépés.

Drágább lehet idén az autózás Az árak mozgását tekintve igen komoly fordulatokat láthattunk az üzemanyagpiacon 2020-ban. Miközben az év elején és végén számottevő drágulást tapasztalhattunk, tavasszal sok éves mélypontra süllyedt a benzin ára. Az előjelek alapján a 21-es év nyugodtabbnak tűnik, ám az árak meredek csökkenése óriási meglepetés lenne. Egy éve 400 forintos benzin- és még ennél is magasabb gázolajárakat láthattunk. Ha valaki akkor azt jósolja, hogy négy hónapon belül literenként 280 forintért tud majd 95-öst tankolni, akkor annak az elmeállapotának épségét a többség biztosan megkérdőjelezi.

Hihetetlen hungarikum: százezrek veszítenek a minimálnyugdíj bebetonozásával, akik nem is nyugdíjasok Határidő nélkül hatályban tartja az öregségi nyugdíj legkisebb összegéről szóló rendelkezést a 707/2020. (XII.30.) Korm. rendelet. 2008. január 1. óta egy forintnyi emelés nélkül 28 500 forint a teljes nyugdíj legkisebb összege. Ezt az eredendően is dermesztően alacsony ellátási összeget a korábbi rendeletek évente megerősítették - például tavaly a 2008. január 1. és 2020. december 31. közötti időszakban megállapított nyugdíjakra vonatkoztak -, az új módosítás azonban megszünteti az időbeni kereteket, és nemes egyszerűséggel örök időkre bebetonozza a 28 500 forintos összeget.

Így hasít az NHP Hajrá! Tavasszal jelentek meg a mikro-, kis- és középvállalkozások számára igényelhető Növekedési Hitelprogram Hajrá (NHP Hajrá) részletes feltételei. Elsőként a Takarékbanknál jelentkezhettek a hiteligénylők. A konstrukció iránt az indulás óta jelentős az érdeklődés. Az MNB frissen kiadott tájékoztatója szerint 2020 végéig 1473 milliárd forintnyi megkötött hitel- és lízingszerződést jelentettek a bankok. Több mint 21 ezer hazai mikro-, kis- és középvállalkozás igényelte ezt a kölcsönt. A Monetáris Tanács november 17-i ülésén a keretösszeg 1000 milliárd forinttal megemeléséről döntött, így a továbbiakban is ömölhet majd a cégekhez a pénz.

A fogyasztás sínyli meg a lezárásokat A vendéglátásban használt alapanyagok gyártóinak számottevően csökkent a keresletük, és a személyszállítással foglalkozó ágazatok is nehéz helyzetben vannak – mondta a Covid–19-járvány tovagyűrűző hatásairól a Világgazdaságnak Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. A vendéglátás, szálláshely-szolgáltatás, a szórakoztatóipar és a rendezvényszervezés ágazatokat közvetlenül sújtják a járványügyi korlátozások, de azokat a tevékenységeket, amelyek ezek kiegészítésére épülnek, szintén érzékenyen érintik a lezárások, ezenfelül pedig más ágazatokba is tovagyűrűzhet a válság. Ezekben a szakmákban elsősorban csökkentett munkaidő vagy átmeneti elbocsátás a jellemző, a lezárások feloldása után pedig ismét szükség lehet a munkaerőre. 

Ki nevet a végén? Ezt érezhetik a vásárlók a kínai befolyásból Ki nevet a végén? Ezt érezhetik a vásárlók a kínai befolyásból Az elmúlt 10 hónapban a plázák megjelenése óta nem látott vásárlói forradalom zajlott le, hiszen a pandémia minden eddiginél jobban megdobta az e-kereskedelem forgalmát, jelentősen meggyorsítva azt a folyamatot, amelynek keretében a kiskereskedelem az online platformra helyeződik át. De mit tanulhat ebben a helyzetben a nyugat a webshopok királyától, Kínától? Az e-kereskedelem tehát szárnyal, ám így is sok szempontból még gyerekcipőben jár Kínához képest.

Új csúcson a bitcoin, nem tud megállni A bitcoin árfolyama tegnap hajnalban 35 ezer dollár fölé emelkedett, és jelenleg is e szint felett tartózkodik. A bitcoin most látható ralija elemzők szerint abban különbözik a korábbi hullámoktól, hogy ezúttal több nagy intézményi befektető is beszállt a kriptopénzbe. Mint arról beszámoltunk, hétfői elemzésben a JP Morgan 146 ezer dolláros hosszú-távú célárat határozott meg a kriptodevizára, amelyet az aranyhoz hasonlítottak, mint „alternatív pénz", illetve menedékeszköz.

Részvényenként háromszász forint osztalékot fizet a Zwack A Zwack Unicum Nyrt. közgyűlési hatáskörében eljáró igazgatóságának döntése értelmében összesen hatszáztízmillió-ötszázezer forint osztalék kifizetését határozta el. Az igazgatóság gondoskodik az osztalék részvényarányos kifizetéséről a társaság részvénykönyvében 2021. január 20-án nyilvántartott részvényesek részére. Az osztalékfizetés 2021. január 27-én kezdődik – közölte a Budapesti Értéktőzsde honapján a Zwack.