ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 01/06: Járványálló IT-biztonságot kell felépíteni

TECHNOLOGY

Járványálló IT-biztonságot kell felépíteni A vállalati IT-biztonsági csapatok a járványállóságon dolgoztak 2020-ban, és sajnos, 2021-ben is ennek a feladatnak kell eleget tenniük. A kiberbiztonság vezető üzleti kockázattá nőtte ki magát 2020-ban, miközben (mert?) a kiberbűnözés az alvilág legjövedelmezőbb tevékenysége lett. Nincs az a pénz, amennyivel minden támadásnak ellenálló IT-biztonságot tudunk kiépíteni. Bármennyire is igyekeznénk, csak a kockázatokat tudjuk csökkenteni. 2020 őszén bukott le egy orosz kém Amerikában: az FBI szerint a 27 éves Igor Igorjevics Krjucskov megbízóinak egymillió dollárt ért volna, ha rá tud venni egy alkalmazottat, hogy kémprogramot helyezzen el a Tesla egyik szerverén. 

Orbán Anita a Vodafone Magyarország új vezérigazgató-helyettese 2021. január 4-től Orbán Anita tölti be a Vodafone Magyarország vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettesi pozícióját, egyúttal januártól az igazgatótanács tagja is lesz. Az új vezérigazgató-helyettes a Tellurian LNG fölgázipari vállalat londoni leányvállalatától érkezett a Vodafone-hoz.

A munkában is segítenek a különleges hobbik Van köztük zenész, más a gasztronómiában mélyedt el, akad, aki a benzingőz megszállottja és olyan hölgy is van a csapatban, akivel senki sem kerülne szívesen összetűzésbe – a hazai informatikai cégeknél dolgozó menedzserek meglepő hobbikkal és szabadidős elfoglaltságokkal cáfolnak rá az IT-sekről kialakult sztereotípiákra.

A gyártást is utoléri az adatgravitációs hatás Az adatgravitáció egy olyan fogalom, melyet Dave McCrory szoftvermérnök vezetett be az informatikai lexikonba egy 2010-es blogbejegyzésben. Az elképzelés lényege, hogy az adatok és az alkalmazások vonzásban vannak, hasonlóan az objektumok közötti vonzerőhöz, amelyet a gravitációs törvény magyaráz meg. A jelenlegi Enterprise Data Analytics kontextusban, ahogy az adatkészletek egyre nagyobbak, egyre nehezebben mozgatni őket, az adatok inkább helyben maradnak. A gravitáció és egyéb, az adatokhoz kapcsolódó tényezők, például az alkalmazások és a feldolgozási teljesítmény, ahová az adatok kerülnek

Megjelent a HungaroControl drónos applikációja A MyDroneSpace, az új magyar dróntörvényekhez igazodva elengedhetetlen ahhoz, hogy repüljünk. Ezzel gyakorlatilag jelezhetjük a repülési igényünket egy-egy helyszínen, illetve jelzi számunkra a No Fly Zone-okat Magyarországon. Természetesen folyamatosan frissítik majd, hogy mely területek minősülnek korlátozott vagy tiltott zónának, ezzel pedig az újonnan hozott drónos szabályoknak megfelelően repülhetünk majd a továbbiakban. Mi a továbbiakban is borzasztóan szkeptikusak vagyunk ezen új irányvonallal szemben, hiszen borzasztóan elavult módon közelíti meg Magyarország az egészséges hobbidrónozás kérdését.

Hamarosan az utakon lesznek a Toyota akkumulátoros elektromos önvezető e-Palette alapú járművei A Toyota e-Palette alapú járművei hamarosan megjelennek a MaaS (Mobility as a Service – azaz mobilitási szolgáltatások) alkalmazásokban: az új autonóm járművek első felhasználási helye a Toyota tökéletes konnektivitású jövő-városa, Woven City lesz, de a rendszer kereskedelmi forgalmazása és közüzemi, nyilvános alkalmazása is megkezdődik már a 2020-as évek elején. A szolgáltatás biztonságának, kényelmének és megbízhatóságának alapja a rendszer Toyota Gyártási Rendszer (TPS) alapú szervezése és működtetése.

Úgy gondolkodik, akár egy ember, a DeepMind legújabb mesterséges intelligenciája A MuZero anélkül tud nyerni a sakkban, sógiban és egy csomó Atari videójátékban, hogy előzőleg ismerné az adott játék szabályait. Ám ennek ellenére így is helyt áll (adott esetben sokkal jobban) ezekben a játékokban, mint a DeepMind korábbi intelligenciái. Ez azért jelent áttörést, mert a hasonló, adaptív algoritmusok fejlesztése, melyek nem ismerik a szabályokat egy-egy helyzetben, de így is sikert tudnak elérni, komoly kihívást jelentett eddig a kutatóknak. Pedig a legtöbb valóságos helyzet, sőt néhány játék sem írható le mindössze pár egyszerű szabállyal. Néhány terület pedig annyira összetett, hogy képtelenség lemodellezni minden aspektusát. 

Egyre drágább a Google-ön hirdetni a COVID-19 miatt A ppconline.hu kutatásában annak járt utána, hogy a pandémia milyen módon befolyásolta a kattintási díjakat és a keresési mennyiségeket a szolgáltatói és kereskedelmi szektorban 2020-ban, és mire számíthatnak a hirdetők ez alapján a 2021-es évben. Az ügyfeleik, illetve a saját hirdetési fiókjaikból kiindulva jól megfigyelhető tendenciát láttak, azonban a statisztika pontosságáért, és a kellően nagy adatmennyiség kedvéért a Google Ads kulcsszótervezőjét, illetve a Google Trends adatokat használták a vizsgálat során. Annak érdekében, hogy több szektor szavait elemezni tudják, kiválasztottak egy elég vegyes alap kulcsszólistát szolgáltatóktól a kereskedőkig.

Bosch-vezér: Az autóipar szembeszállhatna az uniós politikával A Bosch korábbi első embere, aki jelenleg a német vállalat felügyelőbizottságának elnöke, keményen kritizálta az Európai Unió elektromobilitással kapcsolatos politikáját. Franz Fehrenbach szerint az elektromos járművek és a belső égésű motorral rendelkező járművek károsanyag-kibocsátását nem egyenlő mércével mérik. A német járműiparnak ki kellene állnia a barikádra, és szembeszegülnie az unió közlekedéspolitikájával. Fehrenbach ugyanis úgy véli, hogy jelenleg az elektromos járművek nem olyan környezetkímélőek, mint amilyennek a közvélemény és a politikusok tartják.

Globális leállással kezdte az évet a Slack Nem indult jól az év első munkanapja azon cégek, illetve munkavállalók számára, akik a Slack Technologies hasonló nevű kollaborációs platformját használják a munkatársak közti kommunikációhoz az otthoni munkavégzés során. Noha a Slacket pusztán szolgáltatásai révén alapvetően a pandémia egyik haszonélvezőjének lehetne tekinteni, a cég a konkurensekhez viszonyítva lényegesen rosszabb bőrben indult neki a 2021-es esztendőnek. Bár a koronavírus-járvány miatt világszerte szárnyaló távmunka a Slacknek is lökést adott - a cég appját tavaly nagyjából 13 millió alkalommal telepítették, ami a Sensor Tower szerint 50 százalékos ugrás a tavalyi év hasonló időszakához képest. 

Kétmilliárd SVOD előfizető lesz 2025-re Megközelíti a kétmilliárdot a Netflixhez és a Disney+-hoz hasonló SVOD szolgáltatásokra előfizetők száma 2025-re a Juniper Research friss előrejelzése szerint, ami 65 százalékos növekedést jelentene a tavalyi értékhez képest. A kutatócég elemzése szerint a Netflixhez és a Disneyhez hasonló szolgáltatók lesznek majd a dominánsak a piacon, ugyanakkor a fejlődés túlnyomó része a hagyományos tévétársaságoknak lesz majd köszönhető, amelyek versenyképességük megtartása érdekében lépnek be ebbe a szegmensbe. A Juniper Research példaként említi az NBCUniversalt és a ViacomCBS-t az Egyesült Államokból.

Ellenállónak bizonyult a magyar munkaerőpiac A magyar munkaerőpiac ellenálló volt a koronavírus-járvány őszi, második hullámának elején, vélekednek elemzők.

Csökkenő adminisztráció a felnőttképzésben A felnőttképzési szabályozás január elsejével bevezetett további jelentős egyszerűsítése azt a célt szolgálja, hogy minél kevesebb időt vegyen igénybe a képzésekkel kapcsolatos adminisztráció, mondta György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

Jön az 5G az olcsóbb mobilokba A Qualcomm kedvező árú okostelefonokba szánt új Snapdragon 480-as processzora az első olyan 4-es szériájú lapka, amely 5G-képességeket kínál.

Újítás érkezik a Windows 10-be Értesülések szerint a Windows 10 operációs rendszer egy új Outlook appal bővül, amely a webes Outlookra épül.

Negyvenötezerrel nőtt a foglalkoztatottak tábora Ismét közel 4,5 millióan dolgoznak Magyarországon, egy hónap alatt 45 ezerrel többen álltak munkába a KSH legfrissebb, 2020. novemberi adatai szerint.

 

ECONOMY

Adózói életutakat épít a NAV Az Európai Bizottság legfrissebb adatai szerint az „áfarés” – a makrogazdasági adatok alapján beszedhető és a beszedett áfa közötti különbség – a 2013-as 21 százalékról 2019-re 6,6 százalékra csökkent, ami jól mutatja: Magyarországon jelentősen változott az adómorál és az adócsalási miliő – mondta el Sors László a Haszon magazinnak adott interjújában. A NAV vezetője úgy fogalmazott, hogy az áfa-visszaélések visszaszorítása kulcskérdés. Az adópolitika és a NAV célkeresztjében is az van, hogy a versenyelőnyt azoknak a vállalkozásoknak biztosítsa, amelyek betartják a jogszabályokat. 

Mit várhatunk idén a magyar gazdaságtól? - Elemzőket kérdeztünk Mekkora lehet a gazdasági növekedés Magyarországon 2020-ban és 2021-ben? Milyen tényezők segíthetik a gazdasági kilábalást? Erről kérdeztük az OTP Bank, a Raiffeisen Bank és a Századvég Gazdaságkutató Intézet vezető elemzőit. A megkérdezett elemzők szerint a hazai gazdaság visszaesése tavaly 6 és 7 százalék között lehetett. 2021 egészében viszont már 4 százalék körüli lehet a GDP növekedés, így folytatódhat Magyarország felzárkózása a nyugat-európai országokhoz. Felhasználási oldalon a fogyasztás, a beruházások, és a nettó export is a növekedés irányába mutatnak az idei évben.

Átkapcsolt szupersebességre Magyarország - most a bankokon és a bankolókon a sor Az azonnali fizetési rendszer létrehozása és idei elindítása nem csak arról szól, hogy rögtön célba juttassa az utalásokat. Ez kétségtelenül az egyik legjobb tulajdonsága, de egy sor elektronikus, internetes és mobilos megoldás megjelenésének ad teret. Ezek segítségével egyre többen válthatnak készpénzmentes üzemmódra - áll a bankok ajánlatait naprakészen bemutató money.hu a Növekedés.hu számára készített összeállításában, amelyből kiderül az is, mire érdemes figyelniük a mindennapi bankolóknak.

Még csak most árazzák majd be a válságot a hitelminősítők? Megvan, mikor vizsgálhatják Magyarországot A válság ellenére két nagy hitelminősítő is pozitívra javította a magyar adósbesorolás kilátását 2020-ban, vagyis összességében nem volt rossz éve Magyarországnak ebből a szempontból. Kérdés, hogy a cégek hogyan értékelik majd a válságból való kilábalási pályák különbözőségeit és kockázatait, ezek miatt lehet, hogy majd csak 2021-ben árazzák be a hosszabb távú hatásokat. Az előzetes naptárakból az kiderült, hogy idén is mindhárom cég kétszer-kétszer vizsgálja majd felül a magyar besorolást, először február közepén rögtön ketten is dönthetnek.

Készülődnek a szolgáltatásugrásra Hihetetlen utat járt be az egészségpénztári piac a 2002-es indulása óta – vélekedik Studniczky Ferenc, az OTP Egészségpénztár 2020 végén visszavonult ügyvezető igazgatója. Szerinte az induláskor aligha számíthatott bárki is arra, hogy mára egyedül az OTP Egészségpénztárnak 286 ezer tagja lesz, és a kezelt vagyon meghaladja a 15 milliárd forintot. A piac egészében a tagok száma stabilan egymillió fölött van. A szakember úgy véli, ma már számolnak a szektorral a törvényhozók, a pénztári javaslatok sok eleme bekerült a hivatalos szabályozásba.

Négy amerikai vállalat fejezte be 2020-at 1000 milliárd dollár fölötti értékkel Az amerikai részvénypiac elképesztő erősödéssel fejezte be a 2020-as évet, ami a legnagyobb cégek értékeit is az egekbe emelte. Ennek következtében végül négy olyan óriás volt, amely 1000 milliárd dollár fölötti piaci értékkel zárhatta az évet. Noha a 2020-as évben számos elemzés foglalkozott a Tesla vagy a bitcoin lenyűgöző szárnyalásával, az amerikai óriásvállalatok is folyamatosan növelni tudták az értékeiket. Végül az év végén négy cég is 1000 milliárd dollár fölötti piaci értékkel büszkélkedhetett.

Mit keres egy közgazdász a környezetvédelemben? Bár a környezetvédelmi problémák elleni küzdelemben a közvélemény nem a közgazdászokat tartja a főszereplőnek, valójában mégis nagyon fontos szerepet játszanak ezen a területen. Ahhoz ugyanis, hogy kevésbé szennyezzünk, az emberek gazdasági döntéseit kellene megváltoztatnunk - mondja Kőműves Zsófia. A Cambridge Econometrics közgazdasági modellezője az Elemző közgazdász videósorozatunk újabb részében arról beszél, hogy egy olyan gazdasági környezet kialakítása a feladat, amely az új szabályok, adók révén környezetkímélőbb termelésre, fogyasztásra ösztönöz.

Mi vár az ingatlanpiacra a koronavírus-járvány után? Az idén életbe lépett új otthonteremtési kedvezmények hatására 2020 utolsó hónapjaiban leállt az ingatlanpiac, de az előszerződések robbanásszerű növekedéséből arra lehetett következtetni, hogy ez nem tart sokáig. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatanhálózat alapító-tulajdonosa úgy véli, a helyzet folyamatosan javulni fog és őszre ismét elérheti a járvány előtti szintet az adás-vételek száma. Mint fogalmazott, az emberek továbbra is az ingatlanbefektetést tartják a legbiztonságosabbnak, és aki esetleg arra vár, hogy majd elkezdenek zuhanni a lakásárak, csalódni fog.

A kiadások növekedése miatt szállt el a hiány Az első háromnegyed évben 1629 milliárd forint, a bruttó hazai termék (GDP) arányában 4,6 százalék volt az államháztartás hiánya – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből. Az egyenleg 1405 milliárd forinttal, GDP-arányosan 4 százalékponttal rosszabb a 2019-esnél. A KSH kommentárja szerint a jelentős romlást a koronavírus gazdasági hatásai és a válságkezelő intézkedések okozták. A bevételek 142 milliárd forinttal, 1 százalékkal nőttek. Az szja-ból, termelési adókból és áfából származó bevételek nőttek, a társadalombiztosítási hozzájárulások viszont csökkentek – ehhez az évközbeni szochokulcs-csökkentés is hozzájárulhatott.

Az amerikai bankok már blockchain-hálózathoz is csatlakozhatnak Bár maga a döntés még korábban született, egy tegnap kiadott közleményben az OCC tisztázta: az amerikai bankok használhatnak stablecoinokat fizetési tranzakciókhoz, és a blockchain hálózatokban végpontokká válhatnak. A stablecoinok olyan kriptopénzek, melyeknek értékét hagyományos pénzekhez vagy más eszközök árfolyamához kötik hozzá, azaz például az arany vagy a dollár árfolyamához kötött értékű kriptók. Az OCC ugyanakkor világossá tette azt is, a bankoknak tisztában kell lenniük minden potenciális kriptopénzes kockázattal, ide értve a csalásokat is.