ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 01/05: Felélesztette a tévézést a vírus

TECHNOLOGY

Felélesztette a tévézést a vírus A virulens időszak jól láthatóan felülírta az emberek nagy részének tartalomfogyasztási szokásait. Ezen aligha fogunk vitatkozni. A tendencia egyértelmű. A fogyasztás meredek emelkedést mutatott mind az online média, mind pedig a hagyományos televíziózás terén, szinte minden korosztályban. „A hazai mérések alapján a vészhelyzet kihirdetése után átlagosan közel egy órával nőtt a magyar társadalom igénye a hagyományos televízióban elérhető tartalmak iránt”, mondta el Erhardt Zoltán, a Shield Informatics CEO-ja.

Mesterséges intelligenciával a produktivitásért A MiniCRM az értékesítés támogatására jött létre 2009-ben. A piacon az látszott, hogy óriási növekedési potenciál van a kkv-kben, ha a klasszikus megoldások (papír, email, Excel-táblák) és persze a „mindent fejben tartunk” helyett bevezetnek egy modern szoftveres megoldást. Hogy lesz egy kis magyar cégből a régióban is számottevő szereplő, aki már mesterséges intelligenciát is alkalmaz? Egerszegi Krisztiánnal a MiniCRM Zrt. cégvezetőjével beszélgettünk erről.

Műanyag-megtakarítás a SIM-kártyák forgalmazásában 2020 áprilisában jelentette be a Vodafone Magyarország, hogy hitelkártya méretű SIM-kártya tartóit fele akkorára cseréli. A bolygónk védelmét szolgáló intézkedés április óta 1,6 tonna műanyag megtakarítását eredményezte. A kezdeményezés a Vodafone már meglévő fenntarthatósági programjának része. A régi SIM-kártya tartók kivezetését 2020 végéig vállalta a szolgáltató.

Aveiro, a technológiai inkubátorváros Aveiro egy európai projekt része, amely révén a természettudomány, a technológia, a mérnöki tudomány és a matematika központjává válhat. A békés portugál város élő laboratórium, a csatornák és a tipikus csónakok mellett egy 5 négyzetkilométeres digitális kísérleti platformmal is rendelkezik, több kilométeres száloptikai összeköttetéssel, rádióegységekkel, kísérleti 5G-hálózattal és érzékelőkkel. Az élő laboratórium a STEAM City d’Aveiro projekt egyik fő eleme. A projekt 16 kilométernyi optikai szálat tartalmaz 34 információs és kommunikációs technológiai vállalat közreműködése révén.

Forradalmasíthatja az ipart az egyenáram A precízen vezérelt fordulatszámú elektromos motorokat használó berendezésekben, mint a robotokban, a mozgások fékezésekor energia szabadul fel. Ez az energia váltóáramú hálózatban elvész, egyenáram mellett viszont megoldható a tárolása, majd későbbi visszatáplálása, ezáltal hatékonyabb rendszer érhető el. Az új elképzelés szerint a bejövő váltóáramból egyszer kell csak központilag egyenáramot létrehozni, majd az egész gyár ezt használná, ezzel kiküszöbölve a számos átalakítás okozta veszteségeket.

A Scrum Master vajon mi? Manapság egyre több feltörekvő IT pozíció van, melyek egyike a Scrum Master. Viszont ahhoz, hogy értsük, miről is szól ez a munka, először azt kell értenünk, mi is az a scrum”. Amire pedig válaszolhatom, a scrum az egy agilis keretrendszer, amihez persze ott kell kezdeni a helyzet megértését, mi is az az agilis az IT-ban. A Scrum Master pedig nem más, mint a fejlesztői csapat munkáját koordináló csapattag, aki kiosztja a csapattagoknak a teendőket, tudja, kinek milyen a leterheltsége, milyen tudása van, mire van szüksége, hogy a fejlesztés a tervek szerint haladjon.

Még nem jött el a harmadik szintű önvezetés ideje Az autonóm technológia évek óta a gyártók fejlesztéseinek középpontjában áll. A szektor célja egy mindenki számára elérhető, jövedelmező autonóm szektor biztosítása. A SAE International besorolása szerinti második szintű automatizált vezetési rendszerek továbbfejlesztett változatai egyelőre jóval ígéretesebbek költségeiket és összetettségüket tekintve, mint a harmadik szintű rendszer. A SAE International 2014 januárjában mutatta be a J3016, Az Autonóm Vezetés Szintjei nevű szabványát. A mérnökök azóta gőzerővel próbálták kiküszöbölni a második és harmadik szint közti óriási különbségeket. 

A Terminátor ihlette meg egy új polimer fejlesztőit A Brisbane (Ausztrália) székhelyű Arpmax Synthetic Metal leányvállalata különleges polimert fejlesztett: a nyomtatásra alkalmas új anyag fémekre jellemző elektromos és hőtani tulajdonságokkal rendelkezik. Printelésével kettős cél valósítható meg: egyrészt szerkezetileg erősebb polimeralapú tárgyak készíthetők belőle, másrészt ezek a tárgyak a hőt és az elektromosságot is vezetik. A fejlesztők elárulták, hogy az anyag tervezését a Terminátor-filmek T-800-a ihlette meg, a belső tartószerkezetet körülvevő szövetek ugyanis rá emlékeztetnek.

Az Intel egyik nagy részvényese a gyártás kiszervezésére buzdítja a vállalatot A Reuters értesülése szerint a Third Point LLC vezetője elégedetlen a dolgok jelenlegi állásával, így konkrét javaslattal segíti az Intelt a helyzet javításában. Az Intel éppen a napokban jelentette be, igen komoly eredményt sikerült elérni az elmúlt három év folyamán, ugyanis a 10 és 14 nm-es csíkszélességgel dolgozó gyártósorok kapacitását a duplájára emelték. Ezzel alighanem az elégedetlenkedő befektetőket szerették volna meggyőzni arról, hogy jó az irány, a tőkeberuházások zajlanak, így a jövőben mindenképpen javulhat a különböző termékek elérhetősége.

Linképítés: útmutató a linkprofil tudatos megtervezéséhez A honlapunk reputációjának, vagyis hitelességének, elismertségének növelése fontos SEO feladat, aminek az egyik hangsúlyos módja a honlapunkra mutató linkek fejlesztése, azaz a linképítés. A Google rangsorolásában erős szerepe van annak, hogy honlapunkra hány, és milyen reputációjú weboldal hivatkozik, erről a Google súgójában hosszabban is lehet olvasni. Egy weboldal hitelességét tehát meghatározza a keresőmotorok szemében, ha más weboldalak linkkel hivatkoznak rá, ezért érdemes egy célzott szempontrendszert használnunk a számunkra megfelelő hivatkozó weboldalak kiválasztásánál.

Az év hardvere 2020-ban: a webkamera A webkamera használatát különös krízishelyzet kényszerítette ki. Milliárdok szorultak be az otthonukba, és nem érintkezhettek senkivel. A közös ivászatokat a Zoom társas magányában lebonyolított sörözések váltották fel, a munkahelyi csoportos meetingeket pedig többszereplős livestreamekre cseréltük. Alacsony felbontásban, rossz mozgásábrázolással, pocsék hangzással élvezhettük barátaink és kollégáink virtuális társaságát. És bár ezzel kapcsolatban senki nem fog boldog emlékeket dédelgetni, azt el kell ismerni, hogy a webkamera jobb volt a semminél.

Hosszabbított hitelmoratórium A világjárvány második hullámára való tekintettel a kormány június 30-ig meghosszabbította a hiteltörlesztési moratóriumot. Az ügyfeleknek csak akkor kell felvenniük a kapcsolatot a bankjukkal, ha változtatni szeretnének az eddigi helyzetükön.

Egyszerűsödik az ügyintézés A 2010-ben megkezdett bürokráciacsökkentés részeként 2021. január 1-jével tovább egyszerűsödik az ügyintézés az állampolgárok és a cégek számára.

Már igényelhető a bértámogatás Mától ismét lehet pályázni a kutatási, fejlesztési és innovációs (KFI) szektor bértámogatására.

 

ECONOMY

Mi lehet 2021 öt legjobb befektetése? Milyen részvényt vagy kötvényt érdemes most vásárolni, miben van jelenleg a legnagyobb emelkedési potenciál? A kedvező vakcinahírek hatása már látszik a légitársaságok árfolyamán, azonban a legtöbb társaság még így is jelentős diszkonton forog a válság előtti szintekhez képest. A 2021-es év a visszarendeződés éve lehet. Az idén otthonukba zárt emberek ismét utazni fognak ahogy az oltás penetrációja emelkedik. Ennek az egyik legnagyobb nyertesei a légitársaságok lehetnek – fejtette ki Török Lajos, az Equilor Befeketési Zrt. vezető elemzője.

Jubileumi tőzsdekönyv: a 30 éves BÉT és a magyar tőzsdetörténelem legérdekesebb eseményei Az 1864-ben induló pesti tőzsde indulásától 1948-as bezárásáig, majd az 1990-es újranyitás előtti izgalmas kötvénypiaci időszaktól a jelenkorig tekinti át az eseményeket a BÉT újranyitásának 30 éves évfordulója alkalmából megjelent Tőzsdekönyv 2020. A könyv végigkíséri az 1864-ben megnyílt első pesti tőzsde történetét, majd 1982-től azt a folyamatot, amikor fokozatosan, még az előző rendszerben alakult ki korlátozottan az értékpiac., majd jön a tőzsde újbóli megnyitása és a három évtized, mindez kiegészítve a jelenlegi tőzsde céljaival, elképzelésivel, így a könyv egy kicsit a jövőbe is mutat.

Cégek, figyelem! Két fontos pályázat is elrajtol a napokban Néhány napon belül két programra is pályázhatnak a vállalkozások. Az egyiken kifejezetten a hátrányos helyzetű településeken működő cégek indulhatnak, míg a másikon a divat- és kreatív iparban tevékenykedő vállalkozások. A keret összesen 13 milliárd forint. Január közepétől lehet beadni a pályázatokat a Hátrányos helyzetű településeken működő mikro- és kisvállalkozások fejlesztéseinek támogatása” című, 5 milliárd forint keretösszegű felhívásra. 

Így adózunk januártól A kormány tavaly két adócsomagot is a parlament elé terjesztett. A számos változás között a legnagyobb vihart a koronavírus-járványra hivatkozott rendeleti kormányzás során hozott helyi iparűzési adó (hipa) csökkentés kavarta. Mint ismert a kormány a karácsonyi ünnepek előtt megjelent kormányrendeletében rögzítette, hogy a kis- és közepes vállalkozások adóját 2021-től a törvényben korábban szerepelő két százalékkal szemben egy százalékban határozza meg. Ezzel az átmeneti adócsökkentéssel, a korábbi forgalmat feltételezve, 150-200 milliárd forint megtakarítás marad az érintett cégeknél, míg az önkormányzatok oldalán a 800 milliárd forintos hipa-bevétel akár negyede is elveszhet.

Megtorpant a kínai feldolgozóipar az év végén, de növekszik tovább A kis- és középvállalatokra összpontosító Caixin/Markit felmérés hétfőn közzétett adatai szerint a kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) a novemberi 54,9 pontról 53,0 pontra ereszkedett decemberben. Bár a múlt év utolsó hónapjában a feldolgozóipari BMI gyengült valamelyest a novemberi, évtizedes csúcsnak számító adathoz képest, így is a nyolcadik egymást követő hónapban állt a növekedést és a visszaesést egymástól elválasztó 50 pontos küszöb fölött. Elemzők a növekedés ütemének minimális mérséklődésére számítottak csupán, 54,8 pontot jósolva decemberre.

Nyolc évre eladják a mobilfizetést Valamiért sürgős volt a kormánynak két hét alatt keresztülzavarni a mobilfizetési szolgáltatások koncesszióba adásáról szóló törvényt. A 2011-óta élő fizetési rendszerről 2018 végén már az Európai Bíróság is kimondta, hogy uniós jogot sért, mert az egyetlen állami szereplő működése nem igazán nevezhető versenynek. Miután jogalkotási kényszerről aligha beszélhetünk, a sietségnek megfelelő, meglepő javalat született a verseny kiterjesztésére. A parlament által elfogadott törvény szerint már 2021-ben egy koncessziós eljárás keretében – nyolc évre – magánkézbe kerülhet az állami mobilfizetés üzemeltetése.

A nemzeti dohányboltok után jöhet a nemzeti oltóanyaggyár is Ötmillió forintos jegyzett tőkével tavaly év végén bejegyezték az Oltóanyaggyár Zrt.-t, amely cégnek a kormány meghatározó szerepet szán a magyar vakcinagyártásban. A cégnyilvántartás szerint a vállalat bejegyzése december 15-től hatályos. Az alapító a Debreceni Egyetem, a jegyzett tőkét pedig öt darab, egyenként 1 millió forintos névre szóló törzsrészvény alkotja. A cég megalapítása időben szinte egybeesett a kormány határozatával, melyben egyetértett azzal, hogy a Debreceni Egyetem a Nemzeti Népegészségügyi Központtal együttműködve végezzel el a koronavírus elleni nemzeti oltóanyag kifejlesztését".

Magától nem megy majd az Európai Unió kocsija 2021-ben sem, de... 2020 nemcsak abban volt vízválasztó, hogy az EU problémamegoldási képessége megmaradt, sőt, megerősödött, hanem abban is, hogy ez már sok apró területen is megjelent, lásd, megállapodás született a bankunió megerősítését szolgáló fontos eszközről, az Európai Stabilitási Mechanizmusról, ami egyfajta európai valutaunió a Nemzetközi Valutaalap (IMF) mintájára, egy monetáris alap, ami egy félmilliárd eurós mentőhátországként szolgál minden európai uniós pénzügyi és azt megelőző intézkedésnek – fogalmazott Fóris György.

Egymillió forintot esett egy nap alatt a bitcoin árfolyama Hétfő kora délelőtt 33 ezer 370 dolláron állt a bitcoin árfolyama, amely vasárnap érte el rekordját, 34 ezer 800 dolláron. Ez azt jelenti, hogy míg egy nappal korábban tízmillió forint körül mozgott az árfolyama, úgy mára ez a szám „csak” kilencmillió forint környéke volt. A bitcoin március közepe óta mintegy 800 százalékkal drágult. A másik vezető kriptodeviza, az ethereum jegyzése vasárnap ugyancsak történelmi csúcsra, 1,014 dollárra emelkedett, hétfőn délelőtt azonban már szintén rekordszintje alatt mozgott.

Kimaradt a magyar feldolgozóipar decemberben a jelentősen erősödő európai konjunktúrából Míg az eurózónában decemberben 53,8 pontról 55,5 pontra, 2,5 éves csúcsra ugrott a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index, addig Magyarországon ettől eltérően 51,9 pontról 51,1 pontra süllyedt az aktivitási mutató – közölte hétfő reggel a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság. Az MLBKT jelentése szerint tehát bár kissé a bővülés és a zsugorodás 50 pontos határvonala feletti volt decemberben az üzleti aktivitás mutatója, de nem beszélhettünk nagy pezsgésről a feldolgozóiparban az óév utolsó hónapjában.