ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 01/04: Az állam nem állhat le

TECHNOLOGY

Az állam nem állhat le A járványhelyzet miatt márciustól bevezetett intézkedések nyomán nagymértékben nőtt a különféle elektronikus és digitális szolgáltatások, köztük az e-közigazgatási szolgáltatások használata. Az országos jelentőségű közigazgatási informatikai rendszerek fejlesztésében és alkalmazásüzemeltetésében kulcsszerepet játszó (így például tucatnyi állami alapnyilvántartást kezelő) IdomSoftra ezért különösen nagy terhek hárultak tavasszal. A vállalat kettős feladatot látott el a járványhelyzetben, mondja Karlócai Balázs, a társaság vezérigazgatója.

Az MI-mámorból ki kell józanodnunk Elmúltak az ünnepek. Pezsgő és valamilyen lencséből készül finom étek – az optimizmusra hangoló ital és az anyagi jólét eljöveteléért ételben megfogalmazott fohász emlék formájában is hamar a múltba vész. Következnek a szürke és kihívásokkal teli hétköznapok, amikor az informatika világában semmi remény nincs arra, hogy lelazulhatunk. A kiberbiztonság az a terület, ahol durva évnek nézünk elébe.

Ezekre a B2B-technológiákra figyeljen a vállalata A kollaborációt, a felhős technológiákat és az IT-biztonságot hozta előtérbe a járvány sújtotta 2020-as év, és ezek a technológiák 2021-ben is a vállalati működés alapját képezik. Összeállításunkban az ITB 2020-ban legsikeresebb IT-mendzserei Top 25-ös listájának szereplőit, a legsikeresebb ICT-cégeket, valamint CIO- kat kérdeztünk meg arról, hogy szerintük mely technológiai trendek határozzák meg a 2021-as évet. A dobogós helyezettek ezeket a technológiákat emelték ki.

Hat technológia, mely megváltoztatja az informatika jövőjét Felhőszolgáltatások, adatkezelés, peremhálózatok, mesterséges intelligencia, 5G és biztonsági szolgáltatások – a Dell Technologies hat nagy területet határozott meg, amelyek jelentősen befolyásolják az informatika jövőjét az elkövetkező 3-5 évben.

Milyen kompetenciákra és milyen pozíciókra lesz szükség 2021-ben az IT-ben? Elég jól látszik, hogy a veszélyeztetettség és a bizonytalanság még hónapokig velünk marad az elkövetkező évben is. Ezért a jellemzően az IT-területen dolgozó vezetőkhöz fordultunk, hogy milyen munkavállalókra lesz szükségük üzletük fenntartásához és fejlesztéséhez.

Teljessé vált az „Európai elektronikus hírközlési kódex” magyarországi átültetése Alapjaiban újult meg a hírközlési szabályozás az előfizetői szerződésektől a számhordozásig: az uniós hírközlési kódex hazai részletszabályainak kidolgozásával komplex és átfogó implementálási stratégiai munkát zárt le december végén a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). Ennek köszönhetően az idei december végi határidőre kilenc NMHH-rendelet módosult, tizenhárom pedig újonnan jött létre.

Hirtelen bekövetkező változásokra készüljünk A járvány megmutatta, hogy a vállalatoknak a hirtelen bekövetkező változásokra kell készülniük és képesnek kell lenniük gyorsan és rugalmasan méretezni működésüket – mondja Tillinkó Zsanett, a KPMG Hungary senior menedzsere. A felhőalapú technológia az infrastruktúra, szolgáltatás, és a szoftver, mint szolgáltatás területeken versenyelőnyt tud biztosítani a cégeknek, ami a hatékonyabb, alacsonyabb költségű működésben mutatkozik meg. 

Munkahely – 2021. Azok a munkáltatók is rákényszerültek a home office-ra, akik korábban hallani sem akartak erről a foglalkoztatási formáról. Sokan meglepődtek, még többen pozitívan csalódtak, hogy alkalmazottjaik vannak olyan fegyelmezettek és felnőttek, hogy az otthoni körülmények között is megfelelő hatékonysággal dolgoznak. Mások meg „Soha többet home office!” felkiáltással számolják a napokat, amikor végre mindenkit újra az irodában láthatnak.

A járványhelyzet ellenére a legnehezebb időszakban sem küldtek el senkit a cégtől Nem befolyásolta a Telenor terveit a COVID-19 járvány, a digitális igazgatóság létrehozásával pedig a megváltozott ügyféligényekhez alkalmazkodtak – mondta el Mohamed ElSayad, a cég kereskedelmi vezérigazgató-helyettese. A mobiltársaság teljes kereskedelmi tevékenységét irányító szakember szerint a piacot továbbra is a valós ügyféligényeknek kell vezérelniük, így az 5G-szolgáltatást is akkor indítja el a cég, ha ez valódi igényekre ad választ, és értéket teremt az ügyfelek számára.

Kiosztották az Év Startupja és az Év Startup Befektetője díjat Az „Év Startup Befektetője” a „Cápák köztből” is ismert Balogh Péter, a Baconsult alapítója lett, akinek a portfóliójában immáron 30 startup, többezer óra mentorálás, és mintegy 850 millió forintnyi befektetés szerepel. A mindenki által Petyaként ismert üzletember elmondta, hogy ez az év a digitalizációra épülő startupok éve volt, mivel rengeteg változást hozott, és az ehhez való alkalmazkodási lehetőséget a startupoknak ki kell használnia, ami lehetőséget teremt. Aki tudott alkalmazkodni, megerősödve is jött ki ebből a helyzetből. 

A jövő elmúlt, nem jöttek be a vad jóslatok A 21. század kezdete az előző évezredben nem csupán kellően távolinak, de már-már romantikusan izgalmas jövőnek is tűnt. A rendkívül hatásosan szimmetrikus 2020-as dátum pedig egyenesen valamiféle bűvös szám volt a futuristák szemében. Aztán – pechünkre – megtörtént. És mint a lelkes technológiai próféciák legtöbbjével az lenni szokott: a valóság prózaibb lett a vártnál. Mert bármily briliáns elméket is idéztünk meg most itt, arra speciel egyikük sem számított, hogy 2020-ban maszkban fognak emberek tömegei sorban állni pár tekercs klotyópapírért.

Óriási lehetőség jön hétfőtől, egy ígéretes jelölt 50 milliót is kaphat Korai fázisban lévő technológiai vállalkozások jelentkezését is várja hétfőtől az OXO csoport, amelyen belül az OXO Labs Kft. a jelentkezők közül legalább tízet választ majd ki. Az ígéretes jelöltek számára 25-50 millió forint közötti befektetést biztosít a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) támogatásával. A közlemény szerint még nyáron hirdette meg az NKFI Hivatal az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a 2 milliárd forint keretösszegű Startup Factory pályázatot. 

Mi vár az oktatásra 2020 horizontján túl? Igen hosszú utat tett meg az oktatás az elmúlt egy évezredben, az abakusztól az Excelben számolásig, a mutatópálcától a Zoom-prezentációig, a kontrasztos hasonlatokat a végtelenségig lehetne sorolni, ugyanakkor közös nevező mindegyikben lenne: az iskola mindig is a korszellem elvárásaira igyekezett felkészíteni a nebulót. 2020-ra azonban a digitális korszellem lehagyta az analóg oktatást, a jövőt tekintve pedig komoly bajban leszünk, ha a kettő közti távolság nem csökken. Megosztott tudás, közösségi térré váló iskola, tematikus tanulási terek, információ validálás, mint tananyag – górcső alatt a közeljövő oktatása és a hazai oktatási rendszer felzárkózási alkalmassága.

Elvégzendő teendőre figyelmeztet a Windows 10 Nyugdíjba küldte december 31-én a Flash Playert a fejlesztő Adobe, ezért erősen ajánlott a nem támogatott, biztonsági frissítéseket már nem kapó szoftver mielőbbi eltávolítása a számítógépről.

Mi lesz a Windows 7-tel? Egy éve lesz január 14-én, hogy nyugdíjba vonult a nagyon is népszerű Windows 7 operációs rendszer, amely azóta már nem kap biztonsági frissítéseket a Microsofttól, így meglehetősen kockázatos a használata.

Mennyi lesz a minimálbér 2021-ben? Nem tudtak megállapodni a munkaadók és a munkavállalók a minimálbér és a garantált bérminimum 2021-es emeléséről. A kormányzat kompromisszumos megállapodás kialakításában érdekelt, ezért az egyeztetések januárban folytatódnak a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF).

Windows és Linux egyaránt veszélyben Biztonsági kutatók egy új rosszindulatú programot fedeztek fel, amely egy legális kriptovaluta bányászó programot telepít a nem megfelelően védett Windows- és Linux-szerverekre.

 

ECONOMY

Kitörölhetetlen nyomot hagyott a koronavírus-járvány a hazai cégstatisztikában Sokkoló hatással volt és van a koronavírus-járvány 2020. tavaszi megjelenése a gazdaság számos folyamatára és szereplőjére, így a céginformációs mutatók tekintetében is sokéves rekordok dőltek meg. „A gazdaság hullámzásai jellemzően erősen megmozgatják a cégalapítási és a cégtörlési számokat, és a mostani válság jellege – a válságra adott kormányzati reakcióknak köszönhetően – a 2020-i trendek minden eddiginél sajátosabb eredményekkel jártak” – mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs szolgáltató elemzője.

Sok változást hoz a Brexit – erre is figyelnie kell majd a cégeknek December 31-én véget ért az Egyesült Királyság Európai Unióból történő kilépésének átmeneti időszaka. Ez január 1-től az adatvédelem területére is jelentős hatással lesz: „Minden olyan cégnek, amely üzleti kapcsolatai során személyes adatokat továbbít az Egyesült Királyságban működő anya- leány-, testvérvállalatának vagy üzleti partnerének, érdemes a lehető leggyorsabban, még idén megvizsgálni, hogy a Brexit átmeneti időszakának lejárta milyen intézkedések meghozatalát teszi szükségessé" – hívta fel a figyelmet dr. Vári Csaba, a Baker McKenzie adatvédelmi csoportvezetője.

A jegybankoktól függhet a tőzsdék idei szárnyalása Soha nem látott magasságba emelkedtek az amerikai tőzsdeindexek, és a legtöbb európai index is közel van mindenkori csúcsához. Mindez egy közel 12 éve tartó trendben zajlik – kérdés, hogy lehet-e még innen tovább nőni éves szinten. A 2008-as válság során a tőzsdei árfolyamok összeomlottak, s ez a folyamat egész 2009 márciusáig tartott, amikor a korábbi csúcsokhoz képest felére-harmadára estek a főbb indexek. Ezt követően emelkedés kezdődött a börzéken, amelyet ugyan természetes korrekciók tarkítottak, ám szinte példátlan módon mostanáig kitartott.

Már a gyémánt is jelzi a világgazdaság talpra állását Először emelt árat a világ legnagyobb gyémántipari vállalatának számító De Beers a koronavírus-járvány kitörése óta. Ez pedig arra utal, hogy már a drágakövek piaca is jelzi a világgazdaság talpra állását. Érezhető optimizmust jelez a De Beers áremelése. A gyémántszektor óriása ugyanis ezzel kifejezte, bízik az iparág növekedésében az idei évben tapasztalt nehézségek után. A társaság a múlt héten 2-3 százalékkal emelte meg a gyémántok végső eladási árát – írja a Mining.com belső forrásokra hivatkozva. Ez pedig komoly fordulat, mivel a járvány kitörése óta először tudtak árat emelni a hónapokon át tartó árcsökkenések után.

7 blokkláncról szóló könyv, amit érdemes elolvasni A blokklánc technológiákról és a kriptovalutákról szóló szakirodalom folyamatosan gyarapszik. Mi most 7 blokkláncról szóló könyvet hoztunk, amelyet mindenképp érdemes elolvasnod, ha érdeklődsz a téma iránt.  A The Starfish and the Spider, azaz A tengeri csillag és a pók című könyv a vezető nélküli szervezetek megállíthatatlan erejéről szól. A szerzők elmagyarázzák a könyvben a különböző elméleteket, amelyek a Bitcoin és Ethereum rendszerek létrehozásához elengedhetetlenek. Továbbá a tengeri csillag és a pók analógiájának felhasználásával szemléltetik a centralizált és decentralizált szervezetek közötti legfőbb különbségeket.

Mi lesz veled, Kata? – A kisadózó vállalkozások tételes adójának 2021-es változásai A tavaly júliusban elfogadott törvényjavaslat a burkolt munkaviszonyok problémáit hivatott megoldani, ehhez azonban tisztázni kell, mit takar ez a fogalom. A burkolt, vagy más néven rejtett munkaviszony a kisadózó vállalkozással kötött polgári jogi szerződés, de az ügylet tartalma szerint munkaviszonyt leplez. Az ügylet tartalmára vonatkozóan 7 feltételt támaszt a NAV, amelyből ha legalább teljesül, már megdől a rejtett munkaviszony vélelme. Gyakori, hogy a katás vállalkozásokat a kedvező adózás miatt munkaviszony leplezésére használják, ami azonban ezentúl jóval bonyolultabbá és rizikósabbá válik majd.

Itt a feketeleves: bebetonozták a magyar nyugdíjminimum összegét Az öregségi teljes nyugdíj legkisebb összege - immár időkorlát nélkül - marad 28.500 forint, az árvaellátás minimuma pedig - szintén időkorlát nélkül - marad 24.250 forint - mutat rá legfrissebb írásában Farkas András nyugdíjszakértő. A közlöny december 30-i számában megjelent a Kormány 707/2020. (XII. 30.) Korm. rendelete a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény végrehajtásáról szóló 168/1997. (X. 6.) Korm. rendelet, valamint az Európai Unió tisztviselőinek és más alkalmazottainak nyugdíjbiztosítási átutalásáról és visszautalásáról szóló törvény végrehajtásáról szóló 219/2012. (VIII. 13.) Korm. rendelet módosításáról jogszabályokat elemzi.

Szabad vállalkozási zónáknál meghosszabbodott a határidő A Magyar Közlönyben megjelent rendelet visszautal arra a 2013 februári jogszabályra, amely létrehozta a szabad vállalkozási zónákat. Az akkori rendelet melléklete sorolta fel azokat a településeket, amelyeken ezek létrehozhatók. A lényeg az, hogy a szabad vállalkozási zónákba betelepült vállalkozások egyéb - fejlesztési és foglalkoztási célú támogatási igényeiket - a számukra kiajánlott pályázati úton érvényesíthetik. Vagyis többlettámogatáshoz juthatnak. Az eredeti rendelet szerint a szabad vállalkozási zónává történő kijelölés 2020. december 31-ig szólt, ezt hosszabbította meg a kormány most 2027. december 31-ig.

Világelsők lehetnek a kínaiak a digitális pénzzel, simán leelőzhetik a Facebook valutát Az internetes vásárlás Alibaba mögötti második legnagyobb vállalkozása, a JD.com december 11. és december 27. között fogadta el a digitális jüant, és ezzel az első e-kereskedelmi platformmá vált, amely elfogadja a kínai digitális pénzt. Először idén áprilisban négy városban (Sencsenben, Szucsouban, Hsziunganban, Csengduban), zárt rendszerekben, korlátozott számú vállalkozás részvételével tesztelték első alkalommal a rendszert. Hsziunganban a helyi vállalkozások, egymás között, kisebb tranzakciókban használták fel a digitális jüant.

Mit gondol a kriptovilág 4 fenegyereke a bitcoin 2021-es árfolyamáról? A kriptopénz több mint 300%-ot növekedett az idei évben, amellyel nem sikerült ugyan megdöntenie a Tesla teljesítményét, de még így is a második legjobban teljesítő intézményi eszköz lett. Idén márciusban pedig még a 3500 dollárt is megjártuk, amely után sokan kételkedni kezdtek a kriptopénz hosszú távú jövőjében. A legtöbb elemző még most is úgy gondolja, hogy a BTC igencsak jól fog teljesíteni a 2021-es év során. Most elhoztunk egy listát azokról az elemzőkről és alapkezelőkről, akik már megfogalmazták véleményüket a vezető kriptopénz idei teljesítményével kapcsolatban.