ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 12/31: Gigaforintos üzletek az ICT-piacon

TECHNOLOGY

Gigaforintos üzletek az ICT-piacon Bár érződik a koronavírus-járvány hatása a hazai infokommunikációs piacon, idén is szép számmal akadtak komoly üzleti bejelentések. Tőzsdei bevezetés, felvásárlások, sokmilliárdos megrendelések, új beruházások mellett űrcég-alapítás is színesítette az évet. A 2020. június 9-ei történések számos cég számára mutathatnak utat a további fejlődéshez. Aznap vezették be a Gloster Infokommunikációs Nyrt. részvényeit a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) közepes méretű vállalkozásokra létrehozott Xtend piacára. A társaság alapítója és vezetője, Szekeres Viktor, többek között az ITBUSINESS-nek is nyilatkozva nem titkolta, hogy a tőzsdei megjelenés egyik fő célja, hogy megteremtsék az alapot a további, akvizíciók révén történő terjeszkedéshez.

Nagy pénz, nagy buli – a globális ICT-piac meghatározó üzletei 2020-ban Idén eddig a lapkagyártók hajtották végre a legnagyobb üzleteket a technológiai szektorban: az AMD és az NVIDIA is nagy bevásárlást csinált. A kockázatitőke-cégek nem ijedtek meg a koronavírus-járványtól, az első 9 hónapban közel 200 milliárd dollárnyi forrás érkezett tőlük a startupokhoz. A harmadik negyedévben 896,3 milliárd dollár értékű fúzió és felvásárlás (M&A) valósult meg világszerte, ami hatalmas, 141 százalékos növekedést jelent a második negyedévhez képest, de még az egy évvel korábbival összevetve is nagyjából egyharmados bővülésnek számít – derül ki a White&Case összesítéséből.

Újraindul a kutatási, fejlesztési és innovációs szektor bértámogatása Munkahelyük megőrzése érdekében ismét bértámogatásban részesülhetnek a kutatási, fejlesztési és innovációs (KFI) szektor magasan képzett szakemberei a járványhelyzet miatt, három hónapos időtartamban. Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára elmondta: a Gazdaságvédelmi akcióterv részét képező intézkedéssel a kormány célja az ágazatban dolgozó több tízezer munkavállaló tartós foglalkoztatása, a munkabérek fenntartása, és új munkahelyek teremtése.

Szabadalmakat és védjegyeket digitalizálnak Az SZTNH közleménye szerint több mint 3 ezer folyóméternyi szabadalmat, védjegyet és egyéb szellemitulajdon-védelemmel kapcsolatos könyvtári dokumentumot őriz könyvtárában. A szervezet eddig 10 ezer oldalnyi egyedi és pótolhatatlan szellemi tulajdoni és hivataltörténeti kiadványt tett közzé a Hungaricana közgyűjteményi portálon. Jövőre tovább nő az online is elérhető tartalmak száma, amelyek között olyan híres találmányok is megtalálhatóak lesznek, mint a villanyóra, a golyóstoll vagy a Kalmopyrin hatóanyagának eredeti dokumentumai.

Mit hoz a következő évtized a technikában? A járvány kemény csapással indított, de a húszas évek technika terén csupa olyan dolgot tartogatnak, amiről rég álmodott az emberiség. A bitek helyett az anyag alapjainak fura világába tartozó qubitekkel működő, kódtörésre kiválóan alkalmas kvantumszámítógépek az egyik olyan technika volt, amelynek megvalósulásától mindig harminc évre voltunk. A befektetett pénz miatt, az folyamatosan érkező technikai áttörések miatt és nem utolsó sorban a világ nagyhatalmai között kialakuló versengés miatt lassan célegyenesbe kanyarodik kvantumszámítógép története, hiszen a Google és Kína is elérte a kvantumfölényt.

A Tesla megjelenik az indiai piacon is A jövő évben az indiai piacon is megkezdi elektromos autói értékesítését a Tesla, és az érdeklődés függvényében megvizsgálja összeszerelő üzem létesítésének vagy a helyi gyártás megkezdésének a lehetőségét is - erősítette meg Nitin Gadkari szállítási és közúti fejlesztési miniszter az Indian Express lapnak adott interjúban. Elmondta, hogy számos indiai vállalat" foglalkozik elektromos autó kifejlesztésével, amelyek "„ényegesen olcsóbbak, de technológiailag éppoly fejlettek" lesznek, mint a Tesla modelljei. India öt éven belül a világ egyik legnagyobb autóipari központja lesz" - jelentette ki. Az indiai sajtóban már azt is tudni vélik, hogy a Tesla legolcsóbb modellje, a Model 3 lesz kapható az indiai piacon, és az előjegyzések már januárban megkezdődnek.

A Facebook több adót fog fizetni A Guardian is beszámolt róla, hogy a Facebook felszámolja több cégét is, ezzel a lépéssel pedig megszünteti az ír adóparadicsom nyújtotta lehetőségek kiaknázását. Korábban a cég már három írországi vállalatot épít le, amiket most az USA-ba költöztet. Ez azt is jelenti, hogy otthon, Nagy-Britanniában és máshol is hajlandóak több adót fizetni. Sok más tech céghez hasonlóan az elmúlt években a Facebook is Írországban kötött olyan megállapodásokat, aminek értelmében más országokban elkerülték az adófizetést. Ezért még az amerikai adóhatóság is beperelte, mivel ezzel 9 milliárd dolláros tartozása lett az USA-ban.

Lassú webshopok: mennyire számít az oldalsebesség? Ha elkezdjük olvasgatni az utóbbi évek SEO témájú cikkeit és blogbejegyzéseit, nagyjából mindegyik megemlíti az oldalsebességet mint az optimalizálás egyik legfontosabb tényezőjét. Mi is több cikket szenteltünk már a témának, de talán soha nem volt ilyen fontos erről beszélni, hiszen a Google 2021 májusától élesíti az új rangsorolási rendszerét, amelyben több fontos mérőszám is az oldalak betöltési sebességére épül. Az amerikai Retail System Research (RSR) idén átfogó kutatást végzett ebben a témában. 

2021, a HP szerint A világ legpatinásabb nyomtatócége, a HP, azaz a Hewlett Packard szakemberei ügyfeleikkel folytatott globális felmérés alapján, hét trendben foglalták össze, hogy mire számíthatunk 2021 3DP világában. Növekedni fog a személyre szabott, egyedire alakított termékek iránti igény, ráadásul a tömegesen személyre szabott darabokkal a gyártók árai is egyre versenyképesebbé válnak. A szoftver- és az adatfronton egyre többet újítanak, az újítások a digitális gyártás méretét növelve, jelentősen javítanak a termelékenységi mutatókon. A szoftveres és adatszintű fejlődés, a „felgyorsult innováció” minőségibb rendszerkezeléshez, jobb nyomatokhoz vezet.

Jövőre új jótállási szabályok jönnek A termék árához igazodó, akár kétszer-háromszor hosszabb jótállással, egyértelmű javítási és cserehatáridőkkel, az elektronikus jótállási jegy bevezetésével erősítik a fogyasztók jogait az újévben hatályba lépő szabályváltozások. Keszthelyi Nikoletta, az Innovációs és Technológiai Minisztérium fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára ezzel kapcsolatban elmondta: a jótálláshoz és szavatossághoz kapcsolódó rendelkezések 17 éve lényegében változatlanok voltak. Megújításukat különösen időszerűvé tette, hogy a fogyasztóvédelemhez érkező panaszok legnagyobb hányada ehhez a területhez kapcsolódik.

Legújabb Windows 10-hírek A Windows 10 operációs rendszer 2004-es verziószámú kiadása (az idén tavasszal megjelent May 2020 Update) továbbra is vezeti a Windows 10-változatok háziversenyét az AdDuplex legfrissebb adatai szerint.

Videón a fergetegesen táncoló robotok A Boston Dynamics robotjainak feledhetetlen produkcióját mindenképpen érdemes megnézni.

 

ECONOMY

Lesz-e jövőre komolyabb fordulat a hazai pénzpolitikában? A megkérdezett elemzők nem várnak jelentős változást a hazai monetáris politikában 2021 során. Újabb kamatvágás rövidtávon nem valószínűsíthető, miután a jegybank feltehetően még nincs eléggé meggyőzve az árnyomás tartós enyhüléséről. Az infláció a második negyedévben átmenetileg magasabban alakulhat, így egyelőre óvatos maradhat a Magyar Nemzeti Bank. Az MNB ugyanakkor fenntarthatja a célzott, támogató programjait, úgymint a kötvényvásárlásokat vagy a Növekedési Hitelprogram Hajrát.

Mivel kereshettünk a legtöbbet 2020-ban? 2020 elején még mindenki azt találgatta, hogy meddig folytatódhat a történelem egyik leghosszabb részvénypiaci emelkedő trendje. A koronavírus-járvány és a korlátozó intézkedések hatására drámai gazdasági károk keletkeztek. Ezzel összhangban a befektetők is pánikba estek és elkezdték két kézzel szórni a részvényeket. A hazai, a német és az amerikai részvénypiacok nagyságrendileg 35-40 százalékot estek március közepére. A nemzetközi piacokon még a defenzívnek számító részvények is nyomás alá kerültek. Ennek az oka, hogy a befektetők a teljes piacot lefedő, úgynevezett passzív alapok, ETF-ek eladásával egy papírt sem kíméltek.

Így viccelte meg 2020 a befektetőket Az idén a szokásosnál is hatalmasabbakat lehetett nyerni és bukni is a pénz- és tőkepiacokon. A bitcoin november 30-án megdöntötte történelmi rekordját, az árfolyam már karácsony előtt áttörte a lélektaninak tartott 20 ezer dolláros határt. Néhány nap alatt egészen 28 ezerig szaladt, mostanában pedig 26000-27000 dollár körüli áron kereskedtek vele. A magyar tőzsdén tegnap délig az év eleji szinthez képest az Azénpénzem.hu gyűjtése és számítása szerint leginkább a Masterplast drágult. A részvény árfolyama több mint 155 százalékkal emelkedett.

A bankszektor megtanulta a leckét A mostani válság nem gazdasági eredetű, joggal remélhetjük, hogy a pandémia múltával gyorsabb lesz a regeneráció – mondja Becsei András, az OTP Jelzálogbank Zrt. és az OTP Lakástakarék Zrt. vezérigazgatója, a Magyar Bankszövetség alelnöke. A korábbi válságokkal összehasonlítva a bankszektort ma sokkal erősebb pozícióban, jobb tőkehelyzetben, kedvezőbb hitel-betét arány mellett érte el a vírus negatív gazdasági hatása. A fő feladat most az volt – és ezt a kormány, az MNB és a bankok is felismerték, és a támogatott kölcsönökkel jól is kezelték –, hogy ne alakuljon ki hitelválság. Ám a szektor eredményességét tekintve sem 2020, sem 2021 nem lesz jó év."

A vég kezdete? A Coinbase lépése után végre sikerülhet megszabadulnunk az XRP-től A Coinbase azt tervezi, hogy január 19-én felfüggeszti az XRP kereskedését, azt azonban hozzátették, hogy „szükség esetén hamarabb is befagyaszthatják”. A Coinbase amerikai kriptotőzsde fel fogja függeszteni az XRP kereskedését, válaszul az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet lépésre, amely nemrég tett jogi lépéseket a tokent kibocsátó Ripple ellen. Egy, a Coinbase jogi vezetője, Paul Grewal által ma közzétett blogbejegyzés szerint a váltó január 19-én, magyar idő szerint 19:00 órakor felfüggeszti az XRP kereskedésének lehetőségét.

Túl nagyra nőtt az Alibaba hatalma Magasabb szintről jelezték Jack Mának, az Alibaba alapítójának, hogy nem mehetnek így tovább a dolgok a fintech leányvállalatuknál, az Ant Groupnál. Karácsony után még csak a versenyjogi eljárás hivatalos megindításáról érkeztek hírek az Alibaba ügyében, vasárnap viszont újabb utalás is érkezett Ma címére azzal, hogy ideje elgondolkodnia az egyre szerteágazóbb pénzügyi szolgáltatásai révén Kínában lassan monopolhelyzetbe jutó Ant feldarabolással egyenértékű átszervezéséről. A gondolatébresztés magától a kínai jegybanktól (PBOC) érkezett. Mint ismert, a tőzsdefelügyelet fellépésére a múlt hónapban az Alibabának két nappal a start előtt le le kellett fújnia az Ant elsődleges tőzsdei részvénykibocsátását (IPO).

Brexit: újabb szabadkereskedelmi egyezményt hoztak tető alá a britek Szabadkereskedelmi megállapodást kötött kedden Törökország és az Egyesült Királyság - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség. Az egyezményt a két ország nevében Ruhsar Pekcan török kereskedelmi miniszter és Liz Truss brit kereskedelmi miniszter írta alá videokonferencia keretében. A szerződés 2021. január 1-jével lép érvénybe. Pekcan megszólalásában mérföldkőnek nevezte az egyezséget, és emlékeztetett: London kiválásával az Európai Unióból szükségessé vált a Törökország és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi rendszer újbóli meghatározása. 

Karácsonyi bevásárlás robotokkal A negyedik ipari forradalom alapvetően átalakítja a kiskereskedelmi szektort is, és már nem tekinthetünk rá menedékhelyként: innen is tovább kell menniük a munkaerőpiac szereplőinek. Miközben modern vívmányként éljük meg, hogy automatizált kasszasoron fizethetünk, ahol már nincs szükség emberi érintésre, nem gondolunk arra, hogy ez munkahelyek megszüntetéséhez vezetett. Ahogy teret nyer az e-kereskedelem, és egyre több dolgot online vásárolunk, úgy épül le a fizikai eladóterekben dolgozók létszáma. A kettő egyelőre kiegyenlíti egymást, de ez csak időszakos, mivel a szállítás, raktározás digitalizációja révén a valóságban már egyre kevesebb munkaerőre lesz szükség.

Nemsokára internet is kell a vásárláshoz Januártól elektronikus fizetési lehetőségét kell biztosítaniuk az online pénztárgéppel rendelkező kereskedőknek. A POS-terminálok száma viszont alig gyarapodott. A vásárlók viszont rákaptak a kártyás fizetésre: a második negyedéves visszaesés után a bolti bankkártyás tranzakciók száma a harmadik negyedévben 8 százalékkal, az online fizetések száma harmadával emelkedett éves alapon. A hazai kibocsátású fizetési kártyákkal belföldön rekord mennyiségű, összesen 266 millió tranzakciót bonyolítottak le több mint 2 ezer milliárd forint értékben.

Idén nem lesz megállapodás a minimálbérről, így változhatnak a fizetések Nem közeledtek az álláspontok a munkáltatói és a szakszervezeti oldal között, így nincs megállapodás a legkisebb bérről. Törvény szerint ilyen esetekben a kormánynak tárgyév december 31-ig ki kell hirdetnie a következő évre vonatkozó minimálbért, ettől azonban most eltekintenek. Az év utolsó VKF-ülését Palkovics László innovációs és technológiai miniszter vezette le, aki szerint a kormányoldal célja, hogy a szociális partnerek mindenképp egyezségre jussanak, így rendhagyó módon a fórum egyeztetései 2021-ben is folytatódhatnak majd. A cél azonban mindenképpen az, hogy már januárban megállapodás szülessen, hiszen a februári bérfizetésnél már meg kell jelennie az emelt összegnek az érintett munkavállalók számláin.