ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 12/30: Költségközpont helyett profitcenter lett az IT

TECHNOLOGY

Költségközpont helyett profitcenter lett az IT Az egyik legizgalmasabb évét tudhatja maga mögött a Gloster, amely a járvány kellős közepén jelent meg a Budapesti Értéktőzsde Xtend piacán. Az eddig megszokott IT-megoldásaik mellett 2021-ben az IT-szolgáltatásokra összpontosítanak, megnőtt az igény a professzionális IT-szolgáltató központok iránt. Szekeres Viktor, a Gloster Infokommunikációs Nyrt. elnöke értékeli az évet.

A 4iG ajánlata nyert az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) hálózatfejlesztési tenderén A 4iG Nyrt. („4iG”) tájékoztatja befektetőit és a pénz- és tőkepiac szereplőit, hogy az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) „Hálózati Menedzsment rendszer és nagysebességű interfészek beszerzése az EBP keretén belül” tárgyú verseny újranyitással megindított központosított közbeszerzési eljárásán a 4iG nyertes ajánlatot tett.

Karrierről karrierre: államigazgatás Szeptemberben megalakult a Nemzeti Adatvagyon-ügynökség, amelynek vezetője Gál András Levente lett. A kormány szeptemberben fogadta el Magyarország Mesterséges intelligencia stratégiáját, melynek célkitűzései között szerepel, hogy el kell indítani Magyarország adatgazdaságát, ehhez az első lépés pedig a Nemzeti Adatvagyon-ügynökség létrehozása volt. Az újonnan megalakult ügynökség legfontosabb feladatának azt tekinti, hogy a közadatbázisokat szervezett keretek közt megnyissa, ezzel segítve az állampolgárokat és a vállalkozásokat a magas hozzáadott értékű termékek létrehozásához.

Sosem volt még annyira fontos a rászorulók támogatása, mint 2020-ban Nem a klasszikus adományozási mechanizmust követte 2020-ban a Vodafone, hanem a közösség igényeire reflektáló, fenntartható utat kereste. A lakosság, a munkatársai és a vállalat partnerei bevonásával több millió forinttal támogatott különböző nonprofit szervezeteket, alapítványokat, illetve a Vodafone Digitális Iskola Programjában résztvevő diákokat és pedagógusokat.

Javuló foglalkoztatási mutatók Az ITM közleménye szerint a 15-64 évesek foglalkoztatási rátája novemberben már magasabb volt a tavalyinál. 2020 decemberében a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében 290 ezer álláskereső szerepelt, ami az előző év azonos időszakához képest 23,8 százalékos növekedést, ugyanakkor idén júniushoz viszonyítva közel 90 ezres csökkenést jelent. Az év utolsó hónapjában mintegy 40 ezer álláskereső kérte nyilvántartásba vételét, az első alkalommal regisztrálók aránya mindössze 8 százalékot tett ki.

Elvesztette első helyét a Qualcomm A Counterpoint Research két ünnep között közzétett anyagában arról olvashatunk, hogy a harmadik naptári negyedévben már a MediaTek került az első helyre, a cég ugyanis a teljes piac 31 százalékát kaparintotta meg. A Qualcomm ezzel szemben némileg veszített előnyös helyzetéből, ők kénytelenek voltak megelégedni 29 százalékkal. Egy évvel korábban még fordított helyzetet láttunk ezen a területen, viszont az utóbbi hónapokban több tényező is szerepet játszott a MediaTek folyamatos erősödésében. Ezek között említik meg az olcsóbb, 100 és 250 dollár közötti okostelefonok gyors terjedését a két legnagyobb piacon (Kína és India), valamint a latin-amerikai és közel-keleti régióban.

Az okostelefonok óta ugrott meg a fintech szektor növekedése A növekedés.hu elindította podcast csatornáját, amelyben Pintér Évával az MKT Pénzügyi Kultúra és Fintech szakosztály alapítójával és elnökével, a Corvinus FinTech Center stratégiai vezetőjével, egyetemi docenssel beszélgettünk. Pintér Éva rámutatott, a koronavírus alapvetően nem befolyásolta negatívan az MKT Fintech szakosztály munkáját. A járvány hatására ugyanakkor a Magyar Közgazdasági Társaságnál is erősödtek a digitalizációs megoldások. Az elődadásokat online módon szervezték meg, nem kötődtek fizikai jelenléthez.

Mit hoz magával a digitális világ? Az értéknövelő cégek tudnak okosan digitalizálni Korlátlan konkurenciát vagy korlátlan lehetőséget hoz el a digitális világ? Attól függ, ki mennyire felkészült. A magyar kkv-szektorban egyelőre nem a mesterséges intelligencia és a big data megoldások bevezetésében kell gondolkodni, hanem az online jelenlét legegyszerűbb szabályait kellene betartani Kis Ervin Egon, a Smart Commerce Consulting vezető tanácsadója szerint. Az e-kereskedelm és a digitális gazdaság területén dolgozó üzletfejlesztési tanácsadóval a Digiméter kutatási sorozat kapcsán beszélgettünk, ami a Reacty Digital, a Virgo, az eNET és a Smart Commerce Consulting összefogásában készült el.

Digitalizáció, zsarolás és egy jövedelmező vakcina: milyen fenyegetésekre kell készülni 2021-ben? A folytatódó járványügyi helyzet miatti korlátozó intézkedések világszerte változásokat idéztek elő az oktatási rendszerekben. A változások hajtóerejét jelentő digitalizáció 2021-ben is megőrzi lendületét. A közösségi média, a videószolgáltatások és a videójátékok oktatási folyamatba való integrálása hatékonynak bizonyult, és 2021-ben várhatóan még több ilyen jellegű tartalom készül. Az online tanuló diákok számának növekedésével párhuzamosan azonban az ezzel összefüggő adatvédelmi fenyegetések is növekvő tendenciát mutatnak.

A járvány alatt egyértelművé vált, hogy a felhőnél nincs jobb üzleti megoldás A felhőszolgáltatások szép csendben váltak a mindennapjaink részévé. Első hallásra még mindig a techcégek hátországa juthat eszünkbe a felhőről, pedig már a filmezési és zenehallgatási szokásainkat is ez a technológia határozza meg, és egyre inkább elkerülhetetlen az üzleti világban is – a távmunkára való átállás is sokkal könnyebb volt a felhőt használó cégeknek. Hogy miért? Három szó: funkcióorientáltság, transzparencia, költséghatékonyság.

3+1 dolog amire a közösségi marketingben figyelni kell 2021-ben Minden évben emelkednek a hirdetési költségek, ez nem is kérdés. Most azonban az Apple megnehezíti a Facebook számára az adatgyűjtést, aminek köszönhetően arra számíthatunk, hogy pontatlanabbak lesznek a mérések, kevesebb információt fogunk megtudni az eredményeinkről és végső soron drágábban fogjuk hozni a korábbi eredményeket, ha egyáltalán… Ez viszont azt jelenti, hogy mindenképpen új hirdetési módszereket és stratégiákat kell kipróbálni. Egyrészt el kell mélyedni a különböző dinamikus hirdetési megoldásokban és minél gyorsabban be kell vezetni a szerver oldali regmarketinget, a konverziós API-t. 

Nyomtatott motorcsónakot mutattak be Svédországban Évek óta próbálkoznak motorcsónakok 3D nyomtatásával, és az eredmények egyre biztatóbbak. A hajóipar és a hajózás sokáig ódzkodott a technológiától, a többi szektorhoz hasonlóan, viszont a légi- és a szárazföldi közlekedésnél jóval később, ezen a területen is prototípuskészítéssel kezdték az alkalmazásokat. Először a jachttervezésben, jacht-prototípusok 3D nyomtatásában rutinnal rendelkező olasz Livrea Yacht próbálkozott teljes csónak printelésével. Erre a célra alapították a robotikus extrudáló technikát fejlesztő Ocore startupot. 

Az elmúlt három évben duplájára nőtt az Intel gyártókapacitása Az Intel háza táján elég sok probléma volt az elmúlt évek során, már ami a gyártókapacitást illeti. A 10 nm-es gyártástechnológia a sorozatos nehézségek miatt több évet késett az eredeti tervekhez képest, ám amikor végre munkába állt, eleinte akkor sem volt alkalmas komplex lapkák készítésére, így az első generációs gyártástechnológiával olyan processzorok készültek, amelyek mindössze két maggal rendelkeznek, aktív iGPU pedig egyáltalán nincs bennük, így ezek mellé Radeon RX 540-es videokártyát rendelhettek a partnerek. Az Intel ezt a korszakot érthető módon igyekszik elfelejteni és csak előre néznek.

Nagy tervek a Zoomnál Sajtóértesülések szerint az idén a koronavírus-járvány miatt nagyot menő Zoom videókonferencia szolgáltató további munkát segítő appok megjelentetését tervezi.

Évekig tartó hiány lehet PC-kből Két évig is fennállhat a hiány a személyi számítógépek piacán a növekvő kereslet miatt.

 

ECONOMY

Brexit magyar szemmel: néhány dolog, ami változik, és ami nem A magyar exporton belül 3-4 százalékot tesz ki a brit piac részesedése, ami országos léptékben önmagában nem jelentős, de ettől még meghatározó lehet egyes konkrét szektorok, eladók – például a magyarországi autógyártás – szempontjából. Az autógyártásban az elektromos kocsiknál – legyen bár szó hibrid vagy tisztán villanyhajtású modellről szó – 2023 végéig szavatolni kell, hogy a brit piacon értékesíteni akart ilyen gépjárművek alkotórészeinek maximum 60 százaléka származhat csak EU-területen kívülről.

Tényleg nem ezek lesznek a globalizáció nagy évei Évtizedek óta pörgeti a világgazdaságot, de most a pandémiára hozott járványellenes intézkedések, a külkereskedelmi marakodások és a nemzetbiztonsági aggodalmak olyan ütést vihetnek be a globalizációnak, amitől lehet, hogy még hosszú ideig csak kóvályogni fog. Sok más területtel együtt a világkereskedelem is óriási gyomrost kapott idén, de a többi koronavírus-kárvallottal szemben neki ez nem volt különösebb újdonság, az elmúlt években alaposan hozzászokott már ahhoz, hogy püfölik jobbról-balról. És úgy tűnik, hogy a globális külkereskedelem a pandémia visszaverése utánra számolt nagy felpattanásból is ki fog maradni, olvasható ki a Wall Street Journal cikkéből.

Az arany éve volt az idei, de a trend folytatása jövőre dől el Az arany ára több éves oldalazás után, amely nagyjából az 1150-1400 dolláros sávban zajlott, 2019 közepén lépett ki felfelé. Az idei évet 1540 dollár körül indította, majd stabil emelkedés következett 1700 dollárig, amikor márciusban a világjárvánnyá terebélyesedő koronavírus hatására minden eszközosztály zuhanni kezdett, még az arany is. Ez elsőre meglepőnek tűnt, hisz az arany klasszikus menekülőeszköz, bár nem szabad elfelejteni, hogy az új vírus annyira különbözött minden korábbitól, hogy átmenetileg a befektetők nem tudták eldönteni, minek lesz értéke és minek nem, így mindent eladtak.

Ezért kerül milliárdokkal többe minden a Városligetben Az időről-időre fellángoló politikai viták ellenére változatlan lendülettel folynak a városligeti beruházások. Az emelkedő költségek és a változó átadási határidők szinte megoldhatatlan feladat elé állítják azt, aki át szeretné tekinteni a gigaberuházás pillanatnyi helyzetét. A már átadott létesítmények - Komáromi csillagerőd, egykori Olof Palme Ház, a múzeumi és restaurátori központ, ligeti nagyjátszótér, mélygarázs - után 2023-ig további megnyitók várhatók. Az egyenként is soktízmilliárdos beruházások helyzetét Gyorgyevics Benedek, a Liget Zrt. vezérigazgatója segítségével próbáljuk elemezni, aki azt is igyekszik megmagyarázni, hogy miért kerül minden többe, mint eredetileg tervezték.

OTP Bank: ez a fekete hattyúk éve volt Az év üzenete az OTP elemzése szerint, hogy bármikor történhet olyan esemény, ami teljesen átrajzolja a gazdasági, piaci elképzeléseket, a diverzifikáció és a kockázatkezelés tehát akkor is kulcsfontosságú, amikor kiegyensúlyozottnak tűnnek a piaci viszonyok. A fekete hattyúk, azaz az előre meg nem jósolható, váratlan események éve volt a befektetői piac számára 2020 - írta az OTP Bank év végi piaci összefoglalójában. Az elemzésben felidézik: a koronavírus-válság a történelemben mindeddig példátlan módon sokkolta a gazdaságot. Ez nem a gazdasági ciklusokkal összefüggő összeomlás volt, hanem a járvány terjedését megakadályozó intézkedések közvetlen hatására álltak le teljes szektorok, elindítva a globális recessziót.

Új világ jön a boltokban: olcsó elektronikus fizetést vezethetnek be a kereskedők A kereskedelmi törvény módosítása nyomán 2021. január elsejétől kezdve minden, online pénztárgépet üzemeltető kereskedőnek legalább egy elektronikus fizetési megoldást biztosítania kell a vásárlói részére. Az a 40-60 ezer kereskedő, akiknél eddig csak készpénzzel lehetett fizetni, azonnali átutalások fogadásával is eleget tehetnek ennek a kötelezettségnek. Felthetetően a kereskedők között sokan lesznek, akik a törvényben előírtaknak - legalábbis a kezdetekben - ezen a módon felelnek majd meg.

Versengő vagy együttműködő lény az ember? A gazdaság működésének magyarázata során a közgazdászok gyakran a versengést mint domináns magatartást szokták hangsúlyozni, pedig az együttműködés legalább ilyen fontos - mondja Kiss Hubert János az Elemző közgazdász videósorozatunk újabb részében. A KRTK Közgazdaságtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa elmondta, hogy az emberek nagyon sokfélék, egészen eltérő mértékben hajlandók kooperálni. Az együttműködés idővel alább tud hagyni az emberek között, és ezért érdekes kutatási terület, hogy vajon mi tudja újra felerősíteni a kooperációs hajlandóságot.

Még az autóipari jó hírek mögött is nagy bizonytalanság látszik Bár egyelőre úgy néz ki, hogy a magyar feldolgozóipar viszonylag könnyen megússza a gazdasági válságot, az ágazaton belül különös jelentőségű autógyártást fokozott bizonytalanságok övezik. A járműipart Európában az Euro 6d környezetvédelmi norma idei bevezetése jókora áremelésre kényszerítette, a szabályok már körvonalazódó továbbszigorítása pedig könnyen lehet, hogy belsőégésű motorral szerelt (nem hibrid) gépkocsik eltűnéséhez vezet majd az új autók piacán.

Majdnem mindenkit érintő adóügyi könnyítések jönnek 2021-ben A 2021-ben hatályba életbe lépő adóügyi könnyítések szinte mindenkit érintenek - hangsúlyozta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára. Kiemelte, hogy az újlakás-értékesítések áfa mértéke 22 százalékponttal, öt százalékra csökken, a január 1-től érvényes illetékmentességnek köszönhetően pedig másfélmillió államigazgatási ügy intézése válik ingyenessé. Az illetékmentesség a családi otthonteremtési kedvezményt igénybe vevő, gyermekes családoknak is jár, akár új, akár használt lakást vásárolnak. A pálinka bérfőzetése és magánfőzése évi 86 liter párlatig adómentes lesz.

Közel az EU és Kína üzleti megállapodása A várhatóan ezen a héten véglegesítendő megállapodás jobb hozzáférést biztosítana EU-s vállalkozásoknak a kínai piachoz, és javítaná a verseny feltételeit. Az erről szóló megbeszélések 2014-ben kezdődtek, de az évek alatt több kérdésben is elakadtak. Most viszont az USA és Kína között növekvő kereskedelmi feszültség segíthette a kínai álláspont megváltozását. Több jelentés szerint az ügylet megnyitná Kína feldolgozóiparát, építőiparát, reklámpiacát, légi közlekedési és távközlési piacát az uniós vállalatok előtt.