ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 12/29: Újra feltaláltuk a kereket a K alakú válsággal

TECHNOLOGY

November: Hazai vállalatok felvásárlások célkeresztjében Két sikeres, magyar vonatkozású felvásárlásra is sor került novemberben: egy felhőszolgáltató vállalat és egy nyelvtanuló alkalmazás talált új gazdára. A mobilfizetés egy új szolgáltató hazai megjelenésével nagyobb teret hódít. Az amerikai elnökválasztás hatására a kínai cégekre nehezedő nyomás keveset változik, a fő áldozatnak novemberben meg kellett válni egyik mobiltelefon-márkájától. Az EU pedig a „javíthatósági index” bevezetésével csökkentené az e-hulladékot.

Célkeresztben az S/4 HANA Hét év még az informatikában is sok idő, sok esetben mégis érdemes ennyire előre tekinteni. Az egyik dátum, amelyet sokaknak szem előtt kell tartaniuk, 2027. december 31.: addig lesz ugyanis gyártói támogatás a SAP R/3 vállalatirányítási rendszerekhez. Egy-egy szoftver gyártói támogatásának megszűnése mindig nehézséget okoz a felhasználóknak, de ez még inkább igaz az R/3-ra: az SAP ERP-rendszerét világszerte 40 ezer ügyfél – köztük a legnagyobb globális vállalatok – használják. Nekik kell a következő hat év során áttérniük egy új ERP-megoldásra, amely az SAP reményei szerint a saját, új generációs ERP-rendszere, az SAP S/4 HANA lesz.

Tovább folytatódott a minisztériumok informatikai háttérrendszereinek egységesítése Összesen 2,5 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatásból valósult meg a KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00020 számú, a „Központosított kormányzati informatikai rendszer bővítése” (KKIR3) nevű program. Elsődleges célja az volt, hogy a magyar kormányzati informatikai rendszer működése egységessé váljon. A NISZ Zrt. projektvezetése és a KIFÜ minőségbiztosítása mellett végzett program a céljait elsősorban az e-ügyintézés technológiai hátterét adó informatikai környezet továbbfejlesztésével, az infokommunikációs szolgáltatások korszerűsítésével, a mindenkori minisztériumi szervezeti változásokat rugalmasan követő infokommunikációs szolgáltatások fejlesztésével érte el.

Fontos MNB döntések A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsa a hitelintézeti szektor sokkellenálló képességének erősítése, valamint a hitelezési dinamika megőrzése és ezzel a gazdasági növekedés elősegítése érdekében döntéseket hozott többek között a törlesztési moratórium időkorlátjához kötődő értékvesztés-képzés gyakorlati banki alkalmazásáról, valamint a tőkefenntartási pufferszabálytól való átmeneti eltérési lehetőségről.

Bill Gates: Volna itt három dolog, ami miatt jobb lesz nekünk 2021-ben Valószínűleg nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, a 2020-as évet szívesen elfelejtené mindenki. Bár az idei esztendő valóban nem lesz a kedvencünk, az év végéhez közeledve már nemcsak 2021 látszik, hanem a fény is az alagút végén. A koronavírus elleni vakcinát nemcsak kifejleszteni sikerült, de már el is kezdték beadni azt, ami optimizmusra adhat okot, hiszen így legyőzhetővé válik a pandémia. A jövőt azonban nemcsak emiatt láthatjuk biztatónak. Bill Gates egy karácsony előtti blogbejegyzésében arról írt, hogy három olyan dolog is van, ami 2020-hoz képest jobbá és biztonságosabbá teheti a 2021-es évünket.

Munkaerőpiaci trendek a 3D nyomtatásban 2020-ban szinte semmi nem úgy történt, ahogy előre elterveztük. Az emberiség jelentős része megtanult másként dolgozni, üzletelni és találkozni. A Covid-19 határozta meg tevékenységeink jó részét, és a tendencia 2021-ben folytatódni fog. A pandémia a munkaerőpiacot, azon belül természetesen az additív gyártást is nagymértékben befolyásolja. Az Alexander Daniels Global 3DP munkaerő-toborzó vállalat elemzésében 2022-be is átnyúló öt tényezőre hívja fel a figyelmet.

Feladja a Facebook az adóügyi trükközésre használt ír leányvállalatait Befejezi a Facebook azt az üzleti gyakorlatát, hogy a világszerte megkeresett bevételeinek többségét az ír leányvállalatainál számolja el, kihasználva, hogy Írországban igen kedvező adókulcsok mellett töredékére csökkentheti a fizetendő adóját – értesült a Guardian. A cég fő ír leányvállalata, a Facebook International Holdings I Unlimited Company 2018-ban mindössze 101 millió dollár adót fizetett, miközben a mintegy 30 milliárd dolláros forgalma után több, mint 15 milliárd dolláros nyereséget könyvelhetett el. Abban az évben az ír leányvállalat forgalma azért ugrott meg, mert ide irányították át a Facebook teljes globális forgalmának (56 milliárd dollár) jelentős részét. 

Minek jött a világra a QR-kód, és hogy muzsikál" a járványhelyzetben? Kínai táblajáték, a go adta a QR-kód alapötletét: a 63 éves feltaláló, Hara Maszahiro örül annak, hogy az emberek biztonságát szolgálhatja az eredetileg tárolási nehézségek megoldására kitalált technológia. Ahogyan a koronavírus kezelésére is használnak olyan gyógyszereket, melyek eredeti felhasználási területe még egészen más volt, úgy a QR-kód is messziről érkezett, mégis segíthet a járvány kezelésében. Hara Maszahiro egy japán autóalkatrész-gyártó cég, a Denso Wave alkalmazottjaként szembesült a gyárak felől érkező igénnyel, mely szerint szükség lenne egy olyan megoldásra, amellyel a vonalkódos rendszernél átláthatóbban és flexibilisebben lehet az állandóan változó és növekvő raktárkészletet kezelni.

A Brexit miatt át kell nézniük a cégeknek, hogyan továbbítanak személyes adatokat az Egyesült Királyságba Az Európai Adatvédelmi Testület (EDPB) 2020. december 15-én kiadott nyilatkozata rámutat: az átmeneti időszak vége azt jelenti, hogy 2021. január 1-től az Egyesült Királyság már nem a GDPR, hanem a saját jogszabályait fogja alkalmazni a személyes adatok kezelése kapcsán. Az Európai Gazdasági Térség és az Egyesült Királyság közötti adattovábbítás ettől kezdve harmadik országba történő adatáramlásnak minősül, amelyre a GDPR V. fejezete alkalmazandó. A Bizottság úgynevezett megfelelőségi határozattal megállapíthatja, hogy bizonyos országokban az adatvédelmi szabályok és intézmények a személyes adatok legalább olyan szintű védelmét biztosítják, mint amilyet az EU biztosít, ezért ezen országokba az Unió területéről szabadon lehet személyes adatokat továbbítani.

Milyen előnyei vannak az építőipar digitalizációjának? Az építőipar digitalizációja nem most indult, de a Covid idén jelentősen felgyorsította azt. Főleg a felhőalapú tervezés használatában ugrottunk most nagyot, noha Magyarország a nyugat-európai országokhoz képest valamelyest le is volt maradva. A digitalizáció azonban egy versenyképességi kérdés. Hogy milyen előnyei vannak, arról Reicher Péter, a GRAPHISOFT SE régió igazgatója beszélt a Property Investment Forum 2020 konferencián. A cikk a szilveszteri, 18 részes ingatlan-kalendárium része, melynek eddig megjelent videói ide kattintva érhetők el.

A kobotokban rejlik a mezőgazdaság jövője A mezőgazdaság belépett a kobotok korába, ez még akkor is kijelenthető, ha globálisan jelentős az eltérés a robotok használatát illetően. Természetesen az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában igaz leginkább, hogy a kobotok korában jár a mezőgazdaság, de Magyarországon is nő az Ipar 4.0-ás megoldások szerepe a szektorban. A Machine Design cikke szerint ma a mezőgazdaság a harmadik legnagyobb piaca a robotoknak az ipar és a logisztika után, tehát még a szintén magasan robotizált autóipart is megelőzi. A mezőgazdaságban használt eszközöknek azonban nehéz körülmények között kell helytállnia, erre kínálnak megoldást a kompakt motorok.

Megújuló energia: van terület, ahol Magyarország megelőzte Németországot Tizenöt évvel ezelőtt még mindössze 1,6 százalék volt a megújuló energiaforrásokból származó energia részaránya a közlekedésben, ez 2019-re 8,9 százalékra nőtt – derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat közléséből. Ez egyelőre még mindig a 2020-as, 10 százalékos cél alatt van, ráadásul 2018-hoz képest csak 0,6 százalékponttal emelkedett a megújulók részaránya. Az Európai Unió 2019-ben már majdnem elérte a 2020-as célkitűzését, már ami az összes elfogyasztott energia megújulókból származó arányát illeti. Az európai zöld megállapodás elnevezésű, rendkívül ambiciózus intézkedéscsomag azt tűzte ki célul, hogy Európa 2050-re a világ első klímasemleges – azaz üvegházhatású gázokat nem kibocsátó – kontinense legyen.

Robbantott a Xiaomi Bejelentette a Xiaomi az új Snapdragon 888-as processzorra épülő első okostelefont, az Mi 11-et, amely prémium szolgáltatásokkal teszi vonzóvá magát.

Hasznos újítás az Edge böngészőben Frissítette a Microsoft Chromium-alapú böngészőjének eszköztárát, amelynek felugró menüje egy helyen teszi lehetővé a gyűjtemények és könyvjelzők hatékonyabb rendszerezését.

Egy nagyon ajánlott teendő PC-használóknak az év végéig Ideje búcsút mondani a Flash Playert használó weboldalaknak, mivel az Adobe a jövő évtől kezdődően megszünteti a médialejátszó fejlesztését, terjesztését és támogatását.

 

ECONOMY

Matolcsy szerint az elmúlt 100 év leggyorsabb növekedése vár ránk Meghatározó lesz, hogy mikorra sikerül elérni a lakosság fertőzéssel szembeni védettségét és ezzel legyőzni a járvány okozta félelmet. Amennyiben az a jövő év első felében megvalósul, akkor az elmúlt száz év leggyorsabb gazdasági helyreállására számítunk Magyarországon – mondta a Magyar Nemzetnek Matolcsy György. A Magyar Nemzeti Bank elnöke hangsúlyozta: a felzárkózás ütemének fenntartásához további lépések lesznek szükségesek.

Digitális adózással csökkenthetik terheiket a hazai cégek Az adózási folyamataik digitalizációjára, valamint költségeik mérséklésére fordítanák a legnagyobb figyelmet 2021-ben az EY felmérésében megkérdezett vezetők. Érthetőek ezek a prioritások, hiszen a hazai vállalatok nagy összeget, az éves árbevételük mintegy 1,7 százalékát, összesen 420 milliárd forintot költenek adóadminisztrációra. „A jelenlegi nehéz helyzet komoly pénzügyi kihívások elé állítja a hazai cégeket is. Ugyanakkor több olyan digitális megoldás elérhető számukra, amelyekkel számottevő mértékben csökkenthetik adminisztrációs terheiket, és minimalizálhatják a hibás vagy hiányos adatszolgáltatás miatti bírságkockázatot" – hangsúlyozta Kocsis-Kelemen Zsófia, az EY közvetett adózással foglalkozó szenior menedzsere.

Jöhet a sárga csekk nagy ellensége, már tárt karokkal várják a rezsicégeket, biztosítókat December elsejével a GIRO Zrt. elindította „GIROFix” nevű szolgáltatását, ezzel megnyílt a lehetőség az olyan nem banki szereplők előtt az azonnali rendszerhez való csatlakozásra, akik nem szeretnének klíringtagokká válni, de tömegesen küldenének nem időkritikus fizetési kérelmeket az azonnali rendszerbe, egy új eszközt adva az ügyfeleiknek a számlák befizetésére. Az azonnali fizetési rendszer (AFR) március eleji indulása óta egyre több hazai bank teszi elérhetővé a fizetési kérelem szolgáltatást, mely tulajdonképpen előre kitöltött adatokkal indítható azonnali átutalást jelent. A fizetési kérelem egyszerűbbé teszi a címzett (ez esetben a fizető fél) dolgát, ha egy összeget ki akarnak fizetni a fizetési kérelem benyújtójának.

Újra feltaláltuk a kereket a K alakú válsággal Amióta szerte a világon elkezdték jóváhagyni az oltóanyagokat, sőt néhány országban már el is kezdődött az oltási program, egyre több szó esik arról, hogy lassan túl vagyunk a válságon. A novemberben és decemberben bejelentett friss lezárások és korlátozó intézkedések okozta letargiát lassan felváltja a vakcina-optimizmus. A bizalmi indikátorok alakulása is azt tükrözi, hogy a jövőbe vetett hit erősödik. A decemberi beszerzési menedzser indexek meglepő emelkedést mutattak. Nemcsak a feldolgozóipar, de a korlátozásokkal sújtott szolgáltatószektor esetében is. Vagyis első ránézésre úgy tűnik, hogy küszöbön a teljes kilábalás.

Újabb ütést mértek az Alibabára, zuhan az árfolyam Az Alibaba árfolyama már múlt héten is nyomás alá került, amikor monopólium gyanúja miatt vizsgálatot indított a kínai internetes kiskereskedelmi vállalat ellen a kínai piacfelügyelet. A piacfelügyelet már korábban is figyelmeztette az Alibabát azzal kapcsolatban, hogy a kereskedőket kizárólagos együttműködési megállapodás megkötésére kötelezi annak érdekében, hogy termékeiket ne értékesíthessék konkurens platformokon keresztül. Az Alibaba esésnek kiváltó oka, hogy a pénzügyi felügyeletet ellátó szervek találkoztak az Ant csoporttal (az Alibaba leányvállalatával) annak érdekében, hogy a vállalatot a pénzügyi felülvizsgálat, a tisztességes verseny és a fogyasztók jogainak és érdekeinek védelmét célzó intézkedések végrehajtására bírják. 

Ma már nem lépnének ki a britek az EU-ból, de mélyen megosztó a kérdés Az EU-ból való kilépés utolsó fejezetéhez érkezett Britannia decemberben. Mivel a szavazók többsége 2016-ban az Európai Unió elhagyása ellett tette le a voksát, idén decemberben megtörténik a kilépés, de vajon mit gondolnak most, négy évvel később a szavazók. Ma már a britek 53 százaléka a bennmaradás mellett szavazna, és 47 százalék lenne a kilépéspártiak aránya legalábbis ez derül ki a ComRes, a Deltapoll és a YouGov felméréseiből. Az elmúlt három hónapban a YouGov készített egy felmérést, melynek fő kérdése az volt, hogy az emberek mit gondolnak jelenleg a 2016-ban meghozott döntésről.

A 2020-as év vállalati nyertesei A pandémia egy rég látott méretű válságot hozott magával. A legtöbb ágazatban óriási problémák léptek fel. De van pár szerencsés cég, aki jól járt a mostani krízissel. Közülük válogattuk össze azokat, akik igazán nagyot taroltak az idén. Érthető módon egy világjárvány közepén az emberek a szokottnál jóval több fertőtlenítőszert vásárolnak. Ennek a trendnek a Clorox volt az egyik nagy nyertese. A vírustól tartva tömegek szoktak rá idén az online vásárlásra, ami miatt nyugodtan kijelenthetjük, hogy az üzleti világban 2020 legnagyobb nyertese az e-kereskedelem lett. A webet uraló nagy piacterek minden eddiginél nagyobbra nőttek, amire a legjobb példa az Amazon esete.

A koronavírus a padlóra küldte az olajipart, de a meccsnek még nincs vége A koronavírus-járvány által egyik leginkább sújtott szektor idén a turisztika és a légiközlekedés mellett az olajipar volt, amely elképesztően gyengén teljesített az év egészét tekintve még annak ellenére is, hogy november óta azért már adott magáról némi életjelet. Ettől függetlenül a járvány előtti teljesítménytől még nagyon messze vannak az olajtársaságok, akik hatalmas veszteségeket szenvedtek el tavasz óta, és jellemzően igyekeznek minden létező módon lefaragni a költségeiket, kezdve a beruházások és az osztalékok visszavágásától egészen a munkaerő jelentős mértékű elbocsátásáig.

Országok, amelyek tényleg nagyon megszenvedték a katasztrofális 2020-as évet Borzalmas évet tudunk magunk mögött, a koronavírus-járvány szinte az egész világon nagy válságot okozott. Vannak különösen nagy vesztesnek számító országok, akiknek a gazdasága valósággal összeomlott. A tíz legrosszabb teljesítményt összesítő listánkon hagyományosan a polgárháborús állapotoktól, humanitárius katasztrófáktól szenvedő országok szerepelnek. Sajnos most is találunk ilyeneket, de a fő tényező a kis országok külső sokkoknak (például a turisták elmaradásának) való kitettsége volt. Éppen ezért kivételesen egy kis térség túlreprezentáltsága jellemzi a listát. 2020-ra jellemző, hogy míg az elmúlt években 1-2%-os gazdasági zsugorodással már fel lehetett férni a szomorú toplistára, most 16%-os zuhanás is kevés volt ehhez.

Még a családi vagyont is mozgósították a legkisebb vállalkozások, hogy túléljenek Tevékenységtől is függ, hogyan érintette a legkisebb vállalkozásokat a koronavírus-válság. Többségük azzal küszködik, hogy alig van bevétele, és kénytelen felélni a tartalékait. Akadnak azonban olyanok is, akiknek azért volt nehéz az elmúlt időszak, mert túl sok lett a munkájuk. A járvány második hullámának legsúlyosabb következménye a mikrovállalkozásokra nézve, hogy sokkal több lett a beteg, mint az első hullámban volt, sokuknak így azért kellett leállniuk, mert minden emberük vagy az embereik zöme karanténba került. Rengeteg munka maradt félbe, mert az alvállalkozó emberei nem tudtak dolgozni. Szerencsére kötbérezés helyett most tolerálják a megrendelők ezeket az eseteket – adott képet a helyzetről Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének (IPOSZ) elnöke.