ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 12/28: A járvány mindent átalakított - 2020 a digitalizáció éve

TECHNOLOGY

SOC-e mind, amit annak adnak el? Venni is legalább annyira tudni kell, mint eladni. A professzionális világban rendkívül szórakoztató, de sajnálatosan nem gyakran előforduló eset, amikor egy hozzáértő vásárló és egy hozzáértő eladó előre megfontolt szándékkal találkozik. Tisztában vannak azzal, hogy mindketten mást akarnak, az egyik vásárolni, a másik eladni, amiből következik, hogy céljaiknak nehezen határozható meg a közös halmaza. És mindketten tisztában vannak azonban azzal is, hogy egy bizonyos szint felett a szakma elméletében és gyakorlatában való jártasság lerövidítheti a megállapodáshoz vezető utat. SOC-ot venni sem egyszerű.

A tudás a peremre költözik Az elmúlt időszakban folyamatosan azt boncolgattuk, hogy milyen erősen kapcsolódik a videó-biztonságtechnika az IT-technológiákhoz. Ebben az írásban igazán mélyre ásunk! Az IP-kamerák lelkivilágára vetünk egy pillantást, megpróbáljuk bemutatni, hogy miért fontos az, hogy milyen technológia rejlik az eszközök mélyén, illetve azt, hogy mivel vértezik fel ezek a kameráinkat.

Szeptember: Ősszel mozgásba lendül a piac A mesterséges intelligencia 11-14 százalékkal növelheti a hazai GDP-t, ezért a kormány elfogadta a Mesterséges Intelligencia Stratégiát. Itthon egy kínai IT-s cég jelentette be, hogy az európai kereslet kielégítésére Üllőn nyitnak gyártócsarnokot. A félvezetők területén egy 40 milliárd dolláros gigafelvásárlást jelentettek be, de az appboltok elleni harc és a kínai monopóliumok elleni háború is folytatódott augusztusban.

Október: Bővül a debreceni szuperszámítógép Kutatás-fejlesztési központtal bővíti tovább magyarországi beruházásait a Huawei Technologies – jelentették be a vállalat 15 éves magyarországi és 20 éves európai jelenlétének évfordulójára rendezett ünnepségen. Az új K+F központ fókuszában a mesterséges intelligencia, a képfeldolgozási és jeltovábbítási technológiák, valamint a rendkívül nagy méretű elosztórendszerek állnak. 

Hasznot hajtó adatok A nemrégiben felállított Nemzeti Adatvagyon Ügynökség (NAVÜ) jogi, közgazdasági, informatikai és közpolitikai szempontrendszer alapján is foglalkozik a hazai közadat-vagyonnal. Gál András Levente, a Neumann János Nonprofit Kft. – NAVÜ ügyvezetője, és egyben a Digitális Jólét Program (DJP) szakmai vezetője szerint a nemzeti adatvagyon olyan kincs, amit nem szabad elkótyavetyélni.

Körkapcsolás Konferencia és díjátadó bitekbe kódolva A 2020-as év alaposan átírta a díjátadók és rendezvények világát, nem volt ez másként a Projektmenedzsment Szövetséggel sem. A szakmai szervezet azonban megugrotta a koronavírus által útjukba görgetett akadályokat, így két évtized után először az online térben adták át Az Év Projektmenedzsere díjat és szintén a virtuális térben került megrendezésre a szokásos, évi Körkapcsolás Konferencia. A tapasztalatokról és projektmenedzsment szakmai irányváltásáról Cserna József, a szövetség elnöke beszélt.

Médiapiac, koronavírus, kreatív rendszerek a menő kreatívok helyett Az adat alapú online hirdetés és a „hagyományos” reklámok nagyon jól megférnek, mivel a vásárlói út különböző szakaszaira optimálisak – nyilatkozta Gulyás János, a Wavemaker Hungary ügyvezető igazgatója, a Magyar Reklámszövetség elnöke. A koronavírus miatti visszaesés egy kicsit kevésbé tűnik tragikusnak, mint az tavasszal tűnt, a korábbi trendek alapján a globális szereplők térhódítása tovább folytatódhat. A hazai hirdetőknek és a médiapiaci szereplőknek azonban lenne lehetőségük a nemzetközi óriások előnyének csökkentésére, ha hosszabb távú céljaik mentén szorosabban összefognának.


ITexec.cloud 2020: ITB virtuális séta - rugalmas alkalmazkodás jellemezte az évet Virtuális sétánk utolsó megállója az ITBUSINESS-nél ért véget, ahol Sziebig Andrea, az ITBusiness Publishing ügyvezető-főszerkesztője rövid előadásában bemutatta, mit értünk el az ITB portfóliójával. 2020 a kiadó fennállásának legsikeresebb éveként a print magazinnál dupla címlapot, megnövekedett terjedelmet, az online térben megnégyszereződött weboldal látogatottságot, a social média felületeken pedig még több követőt hozott. Az idei év nagy változásai között említésre került a Behaviour magazin eladása, illetve az is, hogy az online térbe költözött klubrendezvényeink és online konferenciáink milyen eredményeket hoztak. Természetesen a jövőbe is kitekintettünk, így 2021 első nagy ITB rendezvényének, az ITB&Technology konferenciának dátuma is kiderült.


Az új amerikai vadászgépek másodpilótája egy mesterséges intelligencia lesz Múlt héten nagy port vert fel haditechnika-rajongók körében, hogy az amerikai légierő először engedett egy mesterséges intelligenciát harci repülőt vezetni. Igaz, csak egy hadgyakorlat volt, ahol egy fiktív rakétatámadást kellett kivédenie egy U-2-es kémrepülőnek. A pilóta átadta a gép manőverezését a mesterséges intelligenciának, míg a támadót azonosította és kiiktatta. Will Roper, a légierő egyik magas szintű vezetője most bejelentette, hogy ez a mesterséges intelligencia, ARTUµ fog dolgozni az amerikaiak szupertitkos, új, hatodik generációs vadászgépében is.

Túl nagy a technológiai cégek hatalma, és ez sérti a nagyhatalmak érdekeit A digitális adatok áramlásának térképén ma egyértelműen látszik az USA hegemóniája, de az erőviszonyok folyton változnak. Oroszország és Kína is erős játékosok. A semlegesnek indult és a közjót szolgáló világháló mára hatalmi eszköz lett. Milyen képességek szükségesek ahhoz, hogy e nyitott és hálózatalapú világban egy térség sikeressé váljon? A járvány nem hozott létre új dolgokat, nem változtatott a viszonyokon, hanem felgyorsított meglevő folyamatokat, elmélyített meglevő törésvonalakat. Milyen képességeken múlik az, hogy ebben a hálózat alapú világban egy térség sikeressé váljon?

A járvány mindent átalakított - 2020 a digitalizáció éve A globális koronavírus-járvány alaposan átalakította az életünket, és felgyorsított olyan folyamatokat, amelyek már a válság előtt elindultak, a pandémia miatt viszont néhány hónap alatt több területen akkora ugrás történt, amelyet békeidőben évek alatt tehettünk volna meg. A digitális transzformáció mostanra megkerülhetetlen, szinte minden vállalat működését érinti, már nem csak nice to have fícsör, hanem a túlélés záloga. 2020 egyik kulcsszava a digitalizáció.

Hiába dübörög a home office, korai még temetni az irodai munkát 2020 egy sor egyéb dolog mellett a home office éve is volt. Amikor a koronavírus megérkezett a nyugati féltekére, a cégek, kormányok egyik első reakciója az volt, hogy hazaküldtek mindenkit, akit csak lehetett, hogy otthonról dolgozzon tovább. Rögtön azon is el lehetett kezdeni agyalni, mihez kezdünk majd a funkcióját vesztett irodaházakkal - népszerű elképzelés volt, hogy ezen épületeket majd valamiféle közösségi térként hasznosítjuk újra. A Wall Street Journal cikke szerint azonban korai még ilyesmiken rágódni, mert bár idén tényleg óriási gyomrost kaptak, az irodák attól még nem mennek sehova.

Akár 7 évvel a tünetek jelentkezése előtt megmondja a mesterséges intelligencia, Alzheimer-kórosak leszünk-e Az előrejelzések szerint 2050-re akár meg is háromszorozódhat az Alzheimer-kórban szenvedők száma. Mivel az átlagéletkor növekedésével egyre több lesz az idős ember, ez egyáltalán nem elképzelhetetlen forgatókönyv, így mindez a tudomány számára is forró terület. Az IBM és a Pfizer szakemberei egy olyan mesterséges intelligenciát fejlesztettek ki, amely beszédtesztek segítségével jósolja meg, hogy egy egészséges embernél kialakulhat-e a betegség. A két cég szerint az algoritmus hatékonysága nagyjából 70 százalékos, így egy érintett akár a betegség kialakulása előtt 7 évvel is megtudhatja, hogy Alzheimer-kóros lesz-e.

Figyelmeztetés a Microsofttól a Windowsról A Microsoft figyelmeztetést adott ki a lejárt Windows tanúsítványokkal kapcsolatban, hangsúlyozva, hogy azokat a számítógépen kell hagyni, mivel szükségesek a visszamenőleges kompatibilitás érdekében.

Rossz hír a DIGI-nek A DIGI a fogyasztókat megtévesztő kampánnyal vezette piacra mobiltelefon-szolgáltatását, többek között valótlanul ígért korlátlan mobilnetet a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálata szerint, ezért a hatóság 45 millió forintos bírságot szabott ki.

 

ECONOMY

Kompország süllyedőben A 2010-es kormányváltást követő tíz esztendőben egészen a koronavírus-járvány kitöréséig Magyarország jól használta ki lehetőségeit – írta még a nyár közepén megjelent publicisztikájában Matolcsy György. Sőt, a Magyar Nemzeti Bank elnöke azt is tudni vélte, hogy a 2010-2019 közötti szakasz a trianoni békeszerződés utáni száz év legsikeresebb évtizede volt Magyarországnak. Igaz decemberben Matolcsy ezt az elemzést azzal egészítette ki, hogy 2020 az elmúlt száz esztendő ötödik legnagyobb gazdasági válságát hozta Magyarországnak, de mentségünkre szóljon, hogy ez nem csak minket sújtott.

Megszületett a Brexit-megállapodás az EU és a britek jövőbeli viszonyáról Megegyezett az Európai bizottság és a brit kormány tárgyalódelegációja a Brexit utáni viszonyrendszer feltételeiről. A megállapodás zárja le az Egyesült Királyság kiválását az Európai Unióból, szabályozva a két tömb jövőbeli kapcsolatát. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatóján arról beszélt: az Egyesült Királyság ezentúl harmadik ország lesz, de a jó viszony megmarad. A biztonság kedvéért azért négy év után értékelik a helyzetet. Azt is hozzátette: felszabadultnak, de egyben szomorúnak érzi magát a hosszú tárgyalás után, amiért köszönetet mondott a feleknek, elsősorban Michel Barnier és David Frost főtárgyalóknak, és azt üzente az európaiaknak: ideje túllépni a Brexiten.

Az, hogy egy termék felkapott lesz, nem csak az árától és a médiában látott reklámtól függ Vajon mitől kapnak fel egy terméket? A válasz részben a kulturális tőkében rejlik, az emberek jelezni akarják, hogy ismerik a kulturális trendeket. Másrészt az úgynevezett lendkerék-modell is jellemző, azaz az ügyfelek a vásárlás után a lendületüket reklámként használva újabb és újabb ügyfeleket generálnak. Hema Yoganarasimhan egyetemi docens szerint a válasz - legalábbis részben - a kulturális tőkében rejlik. Az emberek jelezni akarják, hogy ismerik a kulturális trendeket. Olyan termékekkel azonosulnak, amelyek összhangban állnak az értékeikkel és törekvéseikkel.


ITexec.cloud 2020 - SCN4ALL virtuális séta: okospulzoximéter és az adatalapú gyógyítás Kiállítói terünk egyik izgalmas színfoltja a SCN4ALL rendszere, orvosdiagnosztikai megoldása volt. Virtuális sétánkon Dr. Kulin Dániel, COO, az E-Med4All Europe társalapítója elárulta, hogy az okospulzoximéter milyen lehetőségeket nyújt a gyógyításban és a gyakorlatban is megmutatta, hogy működik.


2020 letarolta a világgazdaságot, de nyertesei is lettek Kik a koronavírus – járvány nyertesei? És a befektetőket miben segíti egy magyar fejlesztésű, mesterséges intelligenciát alkalmazó eszköz a nyertes oldalon maradni? Kutatások szerint az ázsiai és csendes-óceáni térség gazdaságaiban, ahol a koronavírussal kapcsolatos szigorításokat az év korai szakaszában bevezették, a gazdaság élénkülése gyorsabb volt, mint a nyugati országokban. Tény, hogy a kontinensek gazdaságai eltérő szerkezettel rendelkeznek, mégis a meghozott intézkedések közötti különbségek egyértelmű hatással voltak a végkifejletre.

Kik azok az osztalék-arisztokraták, és meg lehet-e bízni bennük? Igaz-e, hogy a jó osztalékrészvények kiszámítható jövedelmet jelentenek, és kevésbé esnek a válságok során, mint a többi papír? Az idén biztosan nem igaz, de legalább világosan látszik, mi ennek az oka. Az európai osztalék-arisztokraták nagyobbat estek, de jövedelmezőbbnek tűnnek, mint az amerikaiak. Van-e ily nemes célpont már a hazai részvénypiacon? Az osztalékrészvények özvegyeknek és árváknak való, békebeli, kiszámítható jövedelmet biztosító befektetést jelentenek – tartják sokan. Ráadásul az a hír is járja, hogy a volatilitásuk alacsonyabb, vagyis a kockázatuk kisebb. Válságok idején kevésbé esnek, mint a többi részvény. 

2020 a hullámvasutazás éve volt a lakáspiacon Fontos tisztázni, hogy a magyarországi lakáspiac a járvány magyarországi megjelenése előtt elérte a tetőpontot: az adásvételek száma már 2019-ben csökkenésnek indult, 2020 viszont a lakásárakban is a trendforduló éve volt” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A befektetési célú lakásvásárlók idén azzal szembesülhettek, hogy a bérleti díjak csökkennek, ráadásul a lakásárak is a csúcson vannak. A hozamok csökkenése miatt újabb ingatlan vásárlása számukra már nem volt jó üzlet, ezért idén már a saját célra vásárló vevők uralták a lakáspiac keresleti oldalát. A külföldi turisták eltűnése miatt Budapest belső kerületeiben a rövid távú lakáskiadás is leállt 2020-ban, ami lejtőre küldte az albérletárakat. 

OK boomer, jönnek az avokádók! Ellepték a fiatal kisbefektetők a tőzsdéket Sok szempontból extrém évet tudhatunk lassan magunk mögött, 2020 márciusában világszerte beütött a koronavírus-válság, bedőltek a gazdaságok, emberek milliói kényszerültek otthonaikba, digitális rendre állt át az oktatás és sok munkahely is otthonról foglalkoztat március óta. A kétségbeejtő reálgazdasági folyamatokkal párhuzamosan valósággal szárnyaltak a tőzsdék a pandémia gerjesztette pánikeladások óta, az otthonmaradós" részvényekkel, az elektromosautó-szektor szárnyalásával és a bitcoinnal az élen új csúcsokra törtek a tőzsdék. A látszólag ellentmondásos folyamat egyik legfőbb oka a kisbefektetők millióinak tőzsdére lépése volt.

Újabb cégek kaphatnak bértámogatást Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója szerint a hosszú távú versenyképesség érdekében olyan döntésekre is szükség volt, amelyek az újraindítás után biztosítják az ágazati szereplők működését és a megerősödést. Hangsúlyozta: a most elfogadott intézkedések célja, hogy egyszerűsítsék azokat az adminisztratív szabályokat, amelyek fékezik a gazdaságot, akadályozzák a vállalkozások működését. Egyúttal segítik a 400 ezer ember megélhetését és a GDP 13,5 százalékát adó stratégiai ágazat visszaépülését.

Brexit-megállapodás: vám- és kvótamentesen kereskedhet az EU a britekkel Százszázalékos vámliberalizációt biztosít a kétoldalú áruforgalomban az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről szóló megállapodás, amelyből a brit kormány pénteken tett közzé érdemi részleteket. A 1246 oldalas dokumentumról - amely 800 oldalnyi függeléket és lábjegyzetet is tartalmaz - többhavi tárgyalási folyamat után csütörtök este állapodtak meg a brit kormány és az Európai Bizottság tárgyalói. A Downing Street által péntek este ismertetett 34 oldalas kivonat példátlannak nevezi, hogy a megállapodásban foglalt kereskedelmi egyezményben százszázalékos vámliberalizáció szerepel.