ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 12/23: Durván felpörgette a vállalati digitalizációt a járvány

TECHNOLOGY

Szükségből erény Megerősödve került ki a pandémiás helyzetből a H1 Systems, amely a következő időszakban a nemzetközi színtéren is erősíteni kívánja pozícióit – mondta el Németh Mihály, a vállalat ügyvezető igazgatója. Év elején még arra készültünk, hogy folytatjuk a tavaly megkezdett és 2020 végéig szóló „Modern H1” program végrehajtását. Ebbe rondított bele a vírusjárvány, de visszatekintve úgy látom, még lökést is adott a cégnek. A működés digitalizációjában például az egész évre tervezett munkát gyakorlatilag március végére elvégeztük, és a HR terén is olyan lépéseket tettünk, amelyek összességében segítették a csapat megerősödését. A járvány arra is rákényszerített, hogy sokkal fókuszáltabban határozzuk meg az üzletfejlesztési irányokat." 

Már több, mint 1 milliárd forint támogatást adott December 22-én hat budapesti kórház kapott nagyobb összeget a Docler cégcsoport alapító-tulajdonosától, Gattyán Györgytől. Mint tavasszal, ezúttal is több, a védekezésben frontvonalban lévő fővárosi kórházat támogatott (Ezek: Szent János kórház, Szent Imre kórház, Honvéd kórház, Uzsoki kórház, Dél-pesti, Tűzoltó utcai). A kórházak a pénzügyi adományt a védekezéshez szükséges eszközökre, gépekre, valamint a vírus elleni küzdelemben kiemelkedő munkát végző orvosok, ápolók elismerésére, támogatására fordítják. Az egészségügynek nyújtott támogatással egyidőben az általa életre hítvott Gattyán Alapítvány 100 gyermekotthonnak, összesen 3000 gyereknek juttatott el karácsonyi ajándékot. Játékokat, könyveket, elektronikai eszközöket küldtek.

Felkészültek a megváltozott környezetre Egyes területeken, például az IT-biztonsági szolgáltatásoknál jelentős növekedésre számít idén Marton László, az Invitech vállalati értékesítési vezérigazgató-helyettese, de a teljes bevétel esetében is bővülést jósol. A cégnél optimistán várják 2021-et, felkészültek a megváltozott környezetben való működésre. Volt honnan ugrani, de azt kell mondjam, mindenképpen előreléptünk a digitalizációban. A járvány elején a legfontosabb a tűzoltás volt, ennek hatásait mi is jól érzékelhettük az Invitechnél, hiszen nőtt a sávszélesség iránti igény, sokan fordultak a digitális megoldások felé. A tapasztalatom azonban az, és ez igazán jó hír, hogy nemcsak a legnagyobb vállalatoknál, de sok közepes cégnél maguk a folyamatok is átalakultak."

Durván felpörgette a vállalati digitalizációt a járvány Megerősítette a vállalati digitalizációt a koronavírus: a cégek idén arra is ráébredtek, hogy a régi nagy monolit rendszereik már nem felelnek meg. Jelenleg azonban még több munkahely keletkezik, mint amennyi megszűnik az automatizáció miatt - mondta Gönczy Gábor, az információ-technológiai szolgáltatásokkal foglalkozó Stylers Group vezérigazgatója. Home office, online értekezlet otthonról, kiberbiztonsági kihívások és a munka minden területét átszövő digitalizáció – a tavaszi lezárások óta mintha minden erről szólna, de vajon hogy álltak a magyar cégek a vállalati digitalizációval a koronavírus előtt, és ha minden az online térbe költözik, hogyan védik majd meg az ügyfelek és vásárlók adatait a hackerektől?


ITexec.cloud 2020 konferencia, az Új történet – megnyitó Konferenciánkkal új történet vette kezdetét az ITBUSINESS-nél. Strausz György, a VISZ elnöke köszöntőjét azzal kezdte, hogy az IT-vezetők az elmúlt húsz évben sok új történetet írtak, ezekkel reagálva a változásokra. Eddig az új történet a digitális transzformáció és annak kihívásai köré épült, ezek az átalakulások számtalan új, felső vezetői pozíció létrejöttét eredményezték és megváltoztak az elvárások a CIO-kkal szemben. 2020-ban beütött a koronavírus, és IT-vezetőként már nemcsak ezekkel a kihívásokkal kellett megküzdeni, hanem azzal, amit a járványhelyzet hozott. Konferenciánk többek közt ehhez szolgáltatott muníciót.


Elindult a TikTok-hirdetés Magyarországon A vállalkozások egyelőre ügynökségeken keresztül tudnak hirdetéseket indítani a főként fiatalokból álló felhasználóknak - közölte a Growww Digital, az egyik első ügynökség, amelyen keresztül Magyarországon, valamint a kelet- és közép-európai régió további országaiban lehet hirdetni. Több mint 700 millió felhasználójával a TikTok a világ egyik legnagyobb és leggyorsabban fejlődő platformja, amely a 25-35 év közötti korcsoportban terjed a legjobban, ők teszik ki az új felhasználók zömét. Más közösségi oldalaktól eltérően a TikTok egy felfedezőplatform, amelyen nem a barátokat kell követni, hanem új és új dolgok láthatók nap mint nap.

Építészet 2020: Felhőkarcoló Budapest szívében Shortlistre került a Skyhive 2020 nemzetközi versenyen az ANTitecture virtuális felhőkarcolója. A terv fő célja bebizonyítani, hogy nincs szükség sztárépítészekre: egy egyszerű algoritmus másodpercek alatt végtelen számú teljesen különböző változatot hoz létre egy alapmodulból. Az ANTitecture felhőkarcolója elvileg bárhol lehetett volna, a kiírás ugyanis nem definiál előre helyszínt: a résztvevők egy hipotetikus, 130x80 méteres, két oldalról közúton elérhető területre tervezhetnek. A terv a világ bármelyik városára szólhat, de összhangban kell lennie a környező terület látképével. Na de mit mondtak erre a mi építészeink? 

Zöld utat kapott a Fitbit felvásárlására a Google Európában Már több mint egy éve annak, hogy a Google bejelentette, hogy szeretné felvásárolni a Fitbitet, viszont az ügyletet azóta sem sikerült nyélbe ütni. Rengeteg vizsgálat előzi meg nemzetközi szinten az akvizíciót, de most úgy fest, hogy végre minden akadály elhárul a felvásárlás elől. Az eredeti megállapodás szerint a Google nem kevesebb mint 2,1 milliárd dollárt fizet majd a Fitbitért a felvásárlás során. És bár amerikai cégek közötti üzletről van szó, az Európai Bizottság piaci versenyért felelős szakemberei is alaposan megvizsgálták az ügyet.

Óriási piaca van az autók számítógépes rendszereinek A jövő mobilitásának egyik kulcseleme a járművek informatikai rendszere. A Bosch már most bebizonyította, hogy a jövő autóiban a számítógépeknek főszerep jut majd. A cég portfóliója egyre szélesebb ezen a területen, a vállalat közleménye szerint a Bosch rendszerei felelnek több vezetői asszisztensi funkcióért, hamarosan pedig még nagyobb szerep jut majd nekik. Természetesen ez kifizetődő piac a vállalat számára, hiszen tavaly nyár óta 2,5 milliárd eurós bevételre tett szert a Bosch fedélzeti számítógépek megrendeléseivel. A piac jelenleg húsz milliárd eurós, de az előrejelzések szerint 2030-ra további 15 százalékkal fog nőni.

Fémnyomtatás 2021 2020 a végéhez közeledik, hamarosan itt az új esztendő. Ilyenkor jön el az összegzések és/vagy az előrejelzések ideje. Ráadásul elképesztő évet zárunk, a Covid-19 minden előzetes számítást érvénytelenített, kihívásokkal teli hónapok vannak a szektor mögött és előtt. 2020-ra diszrupciókkal teli évként emlékezünk. Ugyanakkor ezek a szakadások üzleti folyamatok átgondolására, korrigálására és megújítására alkalmas környezetet teremtettek. A nyersanyagoktól a végfelhasználókig, a teljes gyártóipar ellátási láncát érinti a válság. Egyre többen tesznek fel súlyos kérdéseket: mi lesz a 3D nyomtatással, hogyan újul meg?

Az Universal Robots eladta az ötvenezredik kobotját Az együttműködő robotok vagy más néven kobotok kategóriája az ipari automatizálás egyik leggyorsabban növekvő szegmense, az előrejelzések szerint 2020-2025 között 30,37 %-os, éves átlag növekedési ütem várható. Az együttműködő robotok piacának úttörője a Universal Robots megerősítette vezető szerepét azzal, hogy eladta az 50 000. UR-kobotot, amelyet egy német gyártó vásárolt meg a termelékenység és a munkavállalók biztonságának növelése érdekében.

A mesterséges intelligenciával lehet kiaknázni a gépi látás előnyeit Az utóbbi évtizedek egyik dinamikusan fejlődő és népszerű területe a gyártásban a gépi látás. A gépi vizuális adatellenőrzés monoton emberi munkát váltott ki, ugyanakkor a mesterséges intelligenciának hála folyamatosan fejlődik ez a terület. Dr. Amy Wang, a mesterséges intelligencián alapuló technológiákkal foglalkozó Cogniac társalapítója és alelnöke úgy véli, még csak a kezdeti fázisait látjuk annak, hogy a mesterséges intelligencia hogyan képes segíteni a gyártási technológiákat. A cég a legújabb technológiák segítségével teszi egyszerűbbé a számítógépes vizualizációkat.

Elkészült a rádióspektrum-stratégia A piaci szereplők észrevételeit és az előző stratégiai időszak tapasztalatait is figyelembe véve a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) megalkotta a 2021-2025 közötti időszakra szóló nemzeti rádióspektrum-stratégiáját. A következő öt évben a hatóság hat sávot készít elő értékesítésre.

Magyar vállalkozások digitális fejlesztése A munkahelyek megvédését, és újabbak létrehozását is segíti az a pályázat, amelyben már mintegy 3,7 milliárd forintot pályáztak sikeresen magyar cégek digitális képességeik fejlesztésére.

Nagyot újított az Intel A világ legnagyobb lapkagyártójának Clover Falls nevű mesterséges intelligencia társprocesszora a vállalat Evo platformjának része lesz.

Mesterséges intelligencia kutatás az SZTE-n A Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium (Milab) hat kutatási projektje közül kettőt a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) munkatársai irányítanak.

Újabb csapás a drónozókra Az Egyesült Államok kínai cégekkel keményen bánó Kereskedelmi Minisztériuma többek mellett ezúttal a népszerű dróngyártó DJI Technologyt helyezte kereskedelmi tiltólistára, valószínűleg azért, mert drónokat szállít a kínai kormánynak.

 

ECONOMY

Átalakultak a harmincasok fogyasztási és költési szokásai a járvány hatására A harmincasok jelentős részének átalakultak a fogyasztási és költési szokásai a koronavírus hatására, legjellemzőbben a kiadásaikat igyekeztek visszafogni, de a pénzügyi tervezésre is nagyobb hangsúlyt fektetnek, munkájuk elvesztésével ugyanis komoly veszélybe kerülne életszínvonaluk fenntartása. A generáció tudatosabban bánik a pénzével, és kifejezetten fontossá vált, hogy megtakarítással is rendelkezzen – derült ki az UniCredit Bank és a Scale Research friss kutatásából.

Újabb lépéssel közelebb a 750 milliárdos majdani újrakezdési alap beüzemeléséhez Közelebb került az Európai Unió a koronavírus-járvány gazdasági kártevésére válaszul felállítandó 750 milliárd eurós helyreállítási és stressztűrő képességet erősítő pénzügyi alap a tényleges létrehozáshoz és működtetéshez, midőn a tagállamok állandó brüsszeli EU-képviselői, illetve az Európai Parlament illetékesei politikai megállapodásra jutottak a majdani pénzügyi eszköz jogi alapjairól (működési szabályairól). Az intézményközi informális megállapodás még nem jelenti az elfogadás formális lezárultát, csupán utat nyit az előtt, hogy a továbbiakban a döntés formalizálása viszonylag gyorsan és akadálymentesen hasonló eredményre vezessen.

Pénzeső a cégekre: több száz milliárd forint értékű pályázati kiírás jelenik meg a napokban Nyilvános, hogy milyen operatív programok keretében lehet uniós forrásokra pályázni a 2021-2027-es ciklusban. Ezek a programok társadalmi egyeztetés alatt vannak, ez idő alatt a szervezetek, cégek és magánszemélyek véleményezhetik őket és javaslatokat tehetnek módosításokra. AVia Credit számítása szerint akár már 2 ezer milliárd forint összegű pályázati pénz kerülhet kiírásra a következő hónapokban. Középpontban továbbra is a versenyképesség, hatékonyságnövelés, innováció és a munkahelyek megvédése áll.

Újra belendülőben a bitcoin Miután november 30-án megdöntötte már történelmi rekordját, kisebb visszaesések, többszöri nekirugaszkodás, háromheti ostrom után a bitcoin árfolyama a múlt hét szerdáján áttörte a lélektaninak tartott 20 ezer dolláros határt. Mindjárt közel 600 dollárral 23 ezer fölé száguldott, hogy ezen a szinten kezdjen pár napig újabb ingadozásba, majd a hétvégén benézett a 24 ezres szint fölé is. Bár ott csak rövid ideig maradt, hétfőn megint 22ezer-23 ezer környékén látszik pihengetni.

Növekedésben a támogatott hitelek Az év első tíz hónapjában meg­­­kötött lakossági hitelszerződések 37 százalékához kapcsolódott valamilyen állami támogatás, egy évvel korábban még 23,5 százalék volt ez az arány – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. Az év első tíz hónapjában összesen 1750,4 milliárd forintnyi lakáscélú és fogyasztásihitel-szerződést kötöttek – a folyószámlahitelek nélkül – a háztartások, amelyből a kamattámogatott lakáshitelek 124,1 milliárd forinttal részesedtek, a babaváró kölcsön pedig 523 milliárdot tett ki. Miközben a teljes lakossági hitelpiac 7,2 százalékkal esett éves összevetésben, a babavárónál 47,9, a támogatott lakáshiteleknél 38,5 százalékos volt a növekedés.

A tőkések és jövedelmeik 2019-ben A NAV 2019-es adatai alapján 304,830 magánszemély vallott be tőkejövedelmet (pl.: osztalékból, árfolyamnyereségből, tartós befektetésből stb. származó jövedelmet). Budapesten és a megyei jogú városokban él a „tőkések” legnagyobb része, 45%-a, és az összes tőkejövedelem több mint felét (55%-át) is itt vallották be. Az egy „tőkésre” jutó bevallott tőkejövedelem a fővárosban kiugróan magas volt, itt átlagosan 8,2 millió forint tőkejövedelmet vallottak be fejenként. A fővároson belül, nem meglepő módon, a XII., a II., és az I. kerületben volt a legmagasabb az érték (16,7, 15,7 és 10,9 millió Ft/fő) A megyei jogú városokban ez a szám átlagosan 5 millió forint volt.

Mitől lesz egy szegény ország gazdag? A közgazdaságtan egyik központi kérdése a kezdetektől az, hogy mitől lesz egy ország szegény vagy gazdag - mondja Mike Károly az Elemző közgazdász című videósorozatunk mai darabjában. A Budapesti Corvinus Egyetem docense elmondja: a sikerességhez egyre fontosabb szempontnak tűnik, hogy milyen ösztönzők működnek egy gazdaságban, mennyire támogatják a játékszabályok az együttműködést és a versenyt. A játékszabályok a piacgazdaságokban nem csak a jogi kereteket jelentik.

Rekordot döntöttek idén a részvénykibocsátások Történelmi csúcsot ért el a tőzsdei bevezetések (IPO) globális értéke a harmadik negyedévben – mutat rá az EY nemzetközi jelentése. A legaktívabb cégek a technológia, az ipar és az egészségügyi szektorból kerültek ki. Az év második fele azonban összességében is igen erős volt. Hongkongban decemberig kellett várni 2020 bombaüzletére, de még a legnagyobb amerikai kriptovaluta tőzsde is részvénykibocsátást jelentett be.

Nagyot lép a Waberer'snél az Indotek Értékesített a Waberer’s International Nyrt. részvényeire vonatkozó vételi opciós jogából 41,00 százalékot az Indotek Group. Hazai pénzügyi szolgáltató bevonásával elvégzett pályáztatási folyamat eredményeként az MHB Optimum Zrt. 21,00, a High Yield Zrt. pedig 20,00 százalékot vásárolhat a csomagból. Ezzel párhuzamosan saját részesedését is növelheti a tőzsdén jegyzett társaságban a befektetéskezelő cégcsoport, mégpedig 6,99 százalékkal, 30,99 százalékra.

A harmadik negyedév rekordméretű növekedést hozott a brit gazdaságban A brit statisztikai hivatal (ONS) kedden ismertetett, javított második becslése szerint a brit hazai össztermék (GDP) 16 százalékkal emelkedett júliustól szeptemberig az előző naptári negyedévvel összevetve, tükrözve a koronavírus-járvány megfékezését célzó, március végén életbe léptetett korlátozások fokozatos feloldását. Ez volt a leggyorsabb negyedéves növekedés a brit gazdaságban azóta, hogy a statisztikai hivatal 1955-ben elkezdte a negyedévi összevetésű GDP-adatok rendszeres közlését.