ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 10/20: Így tegyük járványállóvá az IT-t

TECHNOLOGY

Így tegyük járványállóvá az IT-t A WHO szakemberei még 2018-ban „disease X”-nek vagyis X betegségnek nevezték azt az elméleti kórt, amelyet nagy valószínűséggel vírus okozhat és világméretű járványt okoz. A szakemberek még vitatkoznak arról, hogy az új koronavírus okozta járvány ennek számít vagy sem. Hasonló, világméretű járvány bármikor felütheti a fejét. A vállalat felelőssége egy ehhez hasonló járványra felkészíteni azt az IT-csapatot, amely a krízishelyzetben történő munkavégzés motorjává vált.

Több mint 3 milliárdos keret nemzetközi innovációs együttműködésre A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal idén is célzott pályázattal, de többszörösére emelt keretösszeggel támogatja a magyar piaci szereplők - köztük kiemelten a kis- és középvállalkozások - részvételét a nemzetközi innovációs együttműködéseket ösztönző EUREKA programban.

Videókonferenciázni az államigazgatásban is muszáj Az üzleti élet már régóta használja a videókonferencia-rendszereket: ki lehet váltani vele a költséges és időrabló utazásokat, és a videókép sokkal teljesebbé teszi a kommunikációs élményt, csökkenti a telefonbeszélgetésből adódó esetleges félreértések veszélyét. A közigazgatásban, az államigazgatásban viszont legalább annyi megbeszélés van egymástól távol dolgozó kollégák között, mint a vállalati életben, ráadásul vannak olyan csoportok, amelyek utazását nem könnyű megszervezni.

Így profitálhatnak a magyar cégek a mesterséges intelligenciából A Mesterséges Intelligencia Stratégia egyik kiemelt célja, hogy a hazai kkv-k termelékenysége 2030-ig mintegy 26%-kal nőjön az MI technológiáknak köszönhetően. Az alkalmazások használatának széles körű ösztönzése érdekében megalakul az MI Innovációs Központ. Az intézmény fő feladata a technológiai, képzési, kutatási és infrastrukturális piacterek kiépítésében való segítségnyújtás lesz, a Nemzeti MI Lab pedig a kutatói munkában kap szerepet.

Idő kell hozzá, hogy az e-sport levetkőzze a sztereotípiákat A koronavírus-járvány alatt is organikusan tudott növekedni az e-sport, amely Magyarországon egyre több emberhez jut el. A versenyszervezés és -lebonyolítás mellett az edukációs szerepe is nagyon fontos a sportágnak, amely hazánkban több mint félmilliós bázissal rendelkezik. Biró Balázzsal, a Magyar E-sport Szövetség (HUNESZ) elnökével beszélgettünk.

Nyomtatott érzékelők fémszerkezetekben A Torinói Műszaki Egyetem Gépész- és Légjármű-mérnöki Karának kutatói nyomtatott szenzorok egészségügyi alkalmazásait tanulmányozva, hő- és inerciális (tehetetlenségi) érzékelőket integráltak acélba. Közvetlen lézeres fémszinterezést (DMLS) használtak hozzá. A szenzorok például beteg folyamatos megfigyelését igénylő orvosi, klinikai alkalmazásoknál játszhatnak fontos szerepet.

Megnövelték az összes Tesla hatótávját A Tesla időről időre frissíteni szokta különböző típusait, így volt ez idén nyár elején is, amikor a Model S 100 kWh-s akkumulátorral szerelt Long Range Plus kivitelének EPA-szabvány szerinti hatótávját 647 kilométerre növelték. És most az amerikai cég többi modelljének is megnőtt a hatótávolsága. A Model S Performance-szal az eddigi 560 helyett immár 623 kilométert lehet megtenni egy töltéssel, ami mintegy 11,2 százalékos növekedést jelent.

Startol az Országos IT Megmérettetés Negyedik alkalommal kerül megrendezésre az ország legnagyobb informatikai versenye, ahol 21+1 kategóriában van lehetőségük megmérettetni magukat a versenyzőknek. A hét héten át tartó próbatétel a legszéleskörűbb IT technológiákban megszerzett tudást méri fel. Az akadálymentes weboldal értékteremtő kategóriában, amely éppen ezért ingyenes, egy olyan napközi számára alakítanak ki e-learning rendszert, ahova a tanulásban az átlagnál több kihívással küzdő gyermekek járnak.

Kipróbálható az Azure Defender for Iot előzetes kiadása Díjmentesen kipróbálható a Microsoft különböző IoT és ipari eszközöket célzó védelmi megoldása, a korábban Azure Security Center for IoT-ként ismert Azure Defender for IoT - pontosabban annak frissen elrajtolt, nyilvános preview verziója. Az Azure Defender for IoT már a Microsoft által bekebelezett CyberX viselkedéselemzési fegyvertárával is kiegészül, és képes a hálózaton lévő, nem menedzselt eszközök felderítésére, illetve a biztonsági kockázatok azonosítására és folyamatos monitorozására.

Szelfik az államnak A koronavírus-járvány nagyon sok államnak kapóra jött a kiterjesztett megfigyelések bevezetésére és alkalmazására. A Freedom House amerikai polgári jogi szervezet aktuális éves Freedom on the Net 2020 - The Pandemic's Digital Shadow című jelentésében arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus-járványt kihasználva a világ számos országa tett lépéseket azért, hogy létrehozza a digitális ellenőrzés és megfigyelés új eszközeit.

Negyven százalékkal többen jelentkeztek egy állásra A meghirdetett pozíciókra átlagosan 40 százalékkal többen jelentkeztek a harmadik negyedévében, mint egy évvel korábban, derül ki a Profession.hu közleményéből.

Kínában nincs válság A kínai statisztikai hivatal adatai szerint a kínai bruttó hazai termék (GDP) a harmadik negyedévben 4,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Úttörő megbízást kapott a Nokia A NASA 14,1 millió dollárt ad a Nokiának, cserébe 4G mobilhálózatot kell kiépíteniük a Holdon.

Ennek a Xiaomi-újdonságnak örülni fogunk Bejelentette a Xiaomi, hogy 80 wattos vezeték nélküli töltési technológiát fejleszt, amely felülmúlja a jelenleg elérhető rivális megoldásokat.

 

ECONOMY

Miért dühösek a magyar bankok a Revolutra? Több súlyos indok is áll a háttérben A Revolut, a Transferwise és más külföldi fintechek egyre népszerűbbek Magyarországon, mert jóval olcsóbb számlaszolgáltatásokat nyújtanak, mint a bankok. Ennek a bankok szerint részben az az oka, hogy a külföldi fintechek nem Magyarországon adóznak, és nem kell többek közt tranzakciós illetéket sem fizetniük, egy olyan, 0,3-0,6%-os terhelést, melyet a bankok az ügyfeleken hajtanak be.

Digitális valuta kibocsátására készül a Bank of Japan Egyidejűleg hét központi bank, közöttük a BOJ, közös közleményt jelentetett meg arról, hogyan látják a központi bankok digitális valutáinak (CBDC) legfontosabb jellemzőit, így a rugalmasságot és az egyértelmű jogi keretrendszert. A BOJ bejelentése összhangban áll az új japán miniszterelnök, Yoshihide Suga legfontosabb célkitűzéseivel, így a digitalizálás ösztönzésével és az ország versenyképességét erősítő adminisztrációs reformmal is.

Felkészülni! Jókorát változik az online bankkártyás fizetés Sorra indítják tájékoztatási kampányaikat a bankok arról, hogy megváltozik az online kártyás fizetés. A tavaly elhalasztott erős ügyfél-hitelesítés 2021 januárjától válik szigorúan kötelezővé. Kellhet például – derül ki az Azénpénzem.hu banki körképéből – egy biometrikus azonosításra alkalmas mobileszközre letöltött applikáció.

Nem az elektronikai cikkek lesznek a Black Friday slágerei Miközben Amerikában a koronavírusjárvány miatt megváltozott vásárlási szokások kapcsán minden idők legnagyobb webes Black Friday-jára készülnek, a magyar e-kereskedők kilátásai korántsem ilyen biztatók. A kijárási korlátozások tavasszal ugyan minden eddiginél több vásárlót tereltek az online térbe, és ők költekeztek is rendesen a webáruházakban, a trend azonban egyelőre nem bizonyult tartósnak.

Rég volt akkora a bizonytalanság: bármilyen lépés jöhet az MNB-től Gyakorlatilag bármilyen irányú lépést el tudnak képzelni az elemzők a következő napokban az MNB-től. Egyetértés csak abban van, hogy az alapkamat kedden 0,6%-on maradhat, ha szeretne a jegybank változtatni a monetáris kondíciókon, akkor azt az egyhetes betéttel teheti meg. Talán éppen a bonyolult jegybanki eszköztár miatt lehet most mindenre esély, emellett kérdés, hogyan értékeli majd a Monetáris Tanács a forint gyengülését és az infláció váratlan visszaesését.

Az Indotek érdekeltségébe került a Waberer's A WABERER’S INTERNATIONAL Nyrt. bejelenti, hogy a Mid Europa Partners (továbbiakban: Mid Europa) – mint a Waberer’s többségi tulajdonosa – tájékoztatta Társaságunkat, hogy megállapodást kötött a Trevelin Holding Zrt.-vel (továbbiakban: Indotek) (az Indotek Csoport tagja) ), a Waberer's részvényei 24%-ának eladásáról - olvasható a BÉT honlapján megjelent közleményben.

A bankoknál még van pénz A hazai lakossági ügyfélkör fele nem élt a hitelmoratóriummal, ha időközben mégis bajba került valaki, azonnal visszajelentkezett. Azt a jogszabály egyértelműen biztosítja, hogy önmagában a moratórium miatt az adósok havi törlesztési terhe nem növekedhet – mondta a Magyar Bankszövetség főtitkára. Kovács Levente a Covid–19-vírushelyzet miatt bekövetkezett gazdasági és pénzügyi problémákat fájdalmasnak látja, a hatásuk évekre elhúzódóan veszteségként fog jelentkezni, de a magyar bankszektor megőrizte likviditását.

Európa vesztésre áll a koronavírus elleni harcban – Mi lesz a magyar gazdasággal? Magyarország szem elől tévesztette a koronavírus-járvány terjedését, így a napi esetszámok alapján leginkább csak a sötétben tapogatózunk. Néhány részadatból azonban a járvány gyors felfutására következtethetünk, és a helyzet az egész kontinensen hasonló. A járvány olyan kiterjedté vált, hogy a szelektív védekezés a vártnál nagyobb járványhullámot eredményezett Európában. 

Rekordot döntött a használtautó-piac Sosem volt még akkora forgalma a hazai használtautó-piacnak, mint az idei harmadik negyedévben: csaknem 212 900 használt, belföldön regisztrált személyautó cserélt gazdát ebben az időszakban – közölte a JóAutók.hu. Ez 1,6 százalékkal haladja meg a korábbi csúcsot, amit 2019 utolsó negyedévében regisztráltak. Az adatok azt mutatják, hogy a piac az elmúlt hónapokban jórészt pótolta a tavaszi járványügyi korlátozások miatt bekövetkező forgalomkiesést.

Hogyan vált a fiatalok szórakozásává a tőzsdézés? Ezért szippant be a Revolut és a Robinhood Ha azt mondom tőzsde, a társadalom nagy részének A Wall Street farkasa, A nagy dobás, a Tőzsdecápák, azon belül is az egymás hegyén-hátán telefonáló emberek, akik milliónyi monitort nézve, töménytelen adrenalinnal túlfűtve ordítoznak, miközben pakolják be, illetve veszik ki ügyfeleik vagyonát különböző részvényekbe. A húszas-harmincas korosztálynak ez egyre inkább átalakul egy általuk is űzhető szabadidős tevékenységgé, amelyhez nem kell semmi. - még tudás sem. -, csak egy bankkártya és egy telefon.