ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 10/19: Minden felhasználói élmény mögött egy jó workflow van

TECHNOLOGY

5G, ahogy szeretnéd A lakossági 5G-elérés terjedésével párhuzamosan várható az ipari, gazdálkodási vagy éppen közcélra alkalmazott, vállalati vagy intézményi környezetben megvalósuló megoldások iránti igény ugrásszerű növekedése. Az ezeket támogató, úgynevezett campus-megoldások olyan egyedi igényeket tudnak kielégíteni, amelyeket nyilvános hálózaton nem tud garantálni a szolgáltató.

ICO vs. NAIH – különbség a kommunikációban Gondolom, úgy hiányzik a 20 millió fontos (25 millió dolláros) pénzbírság a British Airwaysnek, mint ablakos tótnak a hanyattesés. Mostanság a légitársaságok nincsenek, vagy mondjuk inkább így: sincsenek a legjobb bőrben, örvendeznek, ha egyáltalán valami kicsi bevételt generálhatnak, következésképpen ilyen időkben egy ekkora büntetéstől nem kapnak nevető görcsöt. Ráadásul egy olyan IT-biztonsági hibáért kell most fizetnie a BA-nek, amelyet még a boldog békeidőben, két éve sikerült elkövetnie, tehát akkor, amikor könnyedén kiköhöghette volna ezt az összeget.

Felgyorsított innováció a COVID idején A biztonságos munkakörnyezet, a jövőbe mutató megoldások integrálása a COVID-19 koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben különösen hangsúlyossá vált. Minden cég működésében kiemelt kérdés, hogyan tudja alkalmazottai, ügyfelei és partnerei számára a legbiztonságosabb környezetet biztosítani a maximális hatékonyság szem előtt tartásával. A H1 Systems a járványhelyzetben még magasabb fokozatba kapcsolt, és hatékony innovációkkal válaszolt a piaci igényekre.

Novemberben újra megrendezik a Startup and Innovation Day-t Alaposan felforgatta a koronavírus-járvány a konferenciák világát is, hiszen a sok ezer látogatót vonzó rendezvények komoly kockázati tényezőt is jelentenek. A szervezők azonban igyekeznek alkalmazkodni és online formában tartják meg az eseményeket, így novemberben is lesz miből választaniuk a startuppereknek.

Minden felhasználói élmény mögött egy jó workflow van A mindennapjainkban már megszokott digitális felhasználói élményt ültetik át a nagyvállalati alkalmazások világába. A GuideVision Magyarország értékesítési igazgatójával, Váradi Csabával és ügyvezető igazgatójával, Szabó Lászlóval beszélgettünk.

Az ALSO Hungary a legmagasabb szintű szolgáltatásokat nyújtja ügyfeleinek 2019 nyarán a kelet-európai régióban történő akvizíciós terjeszkedésének részeként – az európai IKT-piac egyik legnagyobb technológiai szolgáltatója, az ALSO – megvetette a lábát a magyar piacon is. Az ALSO csoport tagjaként a magyar leányvállalat fejlődése új lendületet kapott. Az ALSO széleskörű és gazdag portfóliójával, amely a termékektől kezdve a megoldásokon át egészen IT szolgáltatásokig terjed, a csoport erős pénzügyi hátterével valamint a nemzetközi kompetenciaközpontok bevonásával az ALSO Hungary egyedülálló támogatást és szolgáltatásokat képes biztosítani partnereinek.

Pandémia idején illúzió a vállalati biztonság Nagy dilemmát okoz a vállalatoknak, hogy szűrjék vagy sem a dolgozóikat. A legtöbb helyen vészhelyzeti forgatókönyveket vázolnak fel, bizottságokat állítanak fel, partnereket keresnek terveikhez. Leginkább vis helyzet esetén kívánnak azonnali megoldást kapni a felvetődő járványügyi problémáikra. Mások egy-egy jelentősebb szűréssel nyugtatják magukat.

Egyre jobban terjed a mezőgazdaságban a robotika Az adatalapú digitális technológiák alkalmazása és a technológiai eszközök széles körű használata lehetőséget biztosít a robotikának és a mesterséges intelligencia mezőgazdasági hasznosításának. A koronavírus-járvány ráadásul még inkább ebbe az irányba terelte a fejlődést.

Elektromobilitási kalauz: milyen autók fogják meghatározni a jövő utcaképét? A Dacia csütörtökön rántja le a leplet első tisztán elektromos meghajtású autójáról, a Springről. Az új modell akár komoly áttörést is hozhat az elektromos autók piacán Európában, mivel várhatóan jelentősen olcsóbb lesz a jelenleg árult modelleknél. De milyen piacra, milyen versenytársak közé érkezik a Dacia villanyautója?

Környezetvédelmi okokkal magyarázza az Apple, hogy ezentúl nem jár fejhallgató és töltő az iPhone-okhoz Hamarosan érkezik a boltokba az iPhone 12, és mint kiderült, az Apple csúcstelefonjának különböző típusaihoz ezentúl nem jár automatikusan töltő, illetve EarPods fülhallgató. Mint az AppleInsider írja, a cég azzal magyarázta a döntést, hogy ez illeszkedik a tágabb környezetvédelmi kezdeményezésükbe, hiszen ezzel segíteni fogják a vállalat károsanyag-kibocsátásának csökkentését.

Hová tűntek a kommentek? Néhány év viszonylagos érdektelenség után a 2010-es évek közepe óta indult el a blogok új reneszánsza. Ezt két szakmai és egy kevésbé szakmai dolog hajtotta. Egyrészt a tartalommarketing terjedése, másrészt a keresőoptimalizálásban bekövetkezett változások voltak a szakmai okok. A nem szakmai ok pedig a hagyományos nyilvánosság szűkülése, a nagyobb tartalomszolgáltatók körüli hatalmi harcok és az egyes csoportok kiszorulása adott lökést a közéleti jellegű blogoknak.

Élesedett a szelfis számlanyitás a Gránit Banknál Tovább egyszerűsíti az online számlanyitást a Gránit Bank, a pénzintézet bejelentette új, szelfis számlanyitási megoldását, amellyel Magyarországon elsőként, akár élő videós azonosítás nélkül is teljes értékű bankszámla nyitható a bank mobilappjából. Az újítást az MNB 26/2020 számú, október elsején hatályba lépett rendelete teszi lehetővé, amely meghatározza, hogyan kell lebonyolítani a közvetett elektronikus ügyfél-átvilágítást ahhoz, hogy az megfeleljen a pénzmosásellenes rendelkezéseknek.

Komoly gondok a Windows 10-zel A múlt héten kiadott, KB4579311 jelű kumulatív frissítés telepítését követően több felhasználó tapasztal többek között elsötétedő képernyőt és nyomtatási problémákat.

Komoly meglepetés jön az Apple-től? A hiteles kiszivárogtató hírében álló Jon Prosser értesülései szerint november 17-én fogja bemutatni az Apple új, ARM-alapú Mac számítógépeit.

Kezdődik a 900 és 1800 MHz-es frekvenciasávok értékesítése A piaci szereplők észrevételeit is figyelembe véve a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) véglegesítette és közzétette a 900 és 1800 MHz-es frekvenciasávokban 2022 tavaszán lejáró mobil frekvenciahasználati jogosultságok árverésének részleteit tartalmazó végleges dokumentációt.

A londoni 6:3 digitálisan Elkészült az 1953-as londoni 6:3-as magyar-angol tévéfelvételének digitális, részben színezett változata, a felújított verzió premierje november 25-én, az Évszázad mérkőzésének 67. évfordulóján lesz látható a SuperTV2-n.

Szuperszámítógépet kap a Debreceni Egyetem Elhelyezték a Magyarország legnagyobb szuperszámítógépével kapcsolatos projekt alapkövét a Debreceni Egyetem (DE) Kassai úti campusán.

Nagy meglepetés jön az Apple-től? A hiteles kiszivárogtató hírében álló Jon Prosser értesülései szerint november 17-én fogja bemutatni az Apple új, ARM-alapú Mac számítógépeit.

Jobb egérgombos tippek a Windows 10-hez A Windows 10 operációs rendszerben is sok rejtett szolgáltatást lehet elérni az egér második gombjával.

 

ECONOMY

A QR-kódos fizetés a vásárlók zsebéből venné ki a pénzt A RowanHill Digital végigszámolta, ki járna jól, ha a kínai e-kereskedelemben elterjedt QR-kódos fizetés Magyarországon is elterjedne. Egyelőre a kereskedőknek jobban megérné, mint a vásárlóknak. A jelentés elsőként leszögezi, hogy a QR-kód akkor lesz életképes alternatíva, ha a netbanki szoftverek vagy harmadik fél által üzemeltetett fizetési szolgáltatások széles körben kínálni fogják ezt az opciót. A kereskedők pedig élnek a lehetőséggel és elérhetővé teszik az ügyfeleknek az új fizetési módszert. 

A koronavírus sokkja után – erre számíthat sok gazdaság A válság kezdeti sokkja után is elhúzódó stresszhelyzetre kell felkészülniük a globális feltörekvő térség gazdaságainak - áll a Fitch Ratings tanulmányában. A nemzetközi hitelminősítő közölte, hogy a felzárkózó országcsoporton belül az idén eddig 35 államadós-osztályzatot minősített le, ami időarányos rekord. A leminősítések a kimutatás szerint 24 országot érintettek, vagyis volt olyan feltörekvő gazdaság, amelynek szuverén besorolásait a Fitch többször is rontotta.

A kriptós bankok lenyomják a többit, és lehet, hogy alig három év alatt sikerül ez Néhány évek belül a fiatalabb generációk vélhetően már nem fognak olyan bankkal szerződni, amely nem ajánl kriptopénzes szolgáltatásokat is. Így a bankok számára szükséges lesz, hogy az ügyfeleiknek mind a hagyományos pénzügy, mind a kriptós terén legyen mit ajánlani. A helyzet pedig az, hogy az első fecskék már meg is jelentek a piacon.

Belátható időn belül készpénzmentes lehet a magyar gazdaság a cégvezetők szerint Jelentősen felgyorsította a pénzügyi digitalizációt a koronavírus-járvány Magyarországon, az Intrum által megkérdezett cégvezetők szerint elérhető közelségbe került a készpénzmentes gazdaság is. Az MNB adatai némileg árnyalják azonban ezt a képet, és a recesszió is rombolja a pénzügyi intézményekbe vetett bizalmat, ami kevésbé kedvez a digitális gazdaságnak.

6700 százalékot keresni idén? Mutatjuk 2020 igazi nyerteseit Bár a koronavírus-járvány világszerte soha nem látott sebességű és intenzitású gazdasági válságot okozott, számos vállalat profitált a kialakult helyzetből. A nyertesek között többek között gyógyszergyártókat, online kiskereskedelmi cégeket, egészségügyi eszközök gyártóit találjuk, a tőzsdén jegyzett cégek részvényárfolyama is jól mutatja, hogy nagy figyelem kíséri a nyerteseket, amelyek közül is kiemelkedik egy lengyel cég, ennek az árfolyama több mint 6700 százalékot emelkedett idén.

Elérte az e-kereskedelmet a második hullám! Meredek emelkedésnek indult az e-kereskedelmi forgalom szeptember végén. Az e-kereskedelem árbevétele szeptember végén meghaladta a koronavírus első hulláma utáni májusi csúcsot. Pedig a java még ezután jön: ha bejön a papírforma, a „szokásos” év végi szezonális forgalomnövekedés rekordszintű bővülést, valamint számos kellemetlenséget hozhat.

4 dolog, amit tudnod kell a kockázati tőkebefektetésről Ma már egyre több alkalma adódik a vállalkozásoknak, hogy a cégük finanszírozásához kockázati tőkebefektetést vegyenek igénybe; azonban sok esetben nincsenek tisztában azzal, hogy pontosan mivel is jár ez a lehetőség. A kockázati tőkebefektetés mint finanszírozási forma, a hagyományos hitelezési konstrukció alternatívája, mely az innovációs fejlesztések gyors végrehajtásához jól passzoló start-up üzleti modellben működő vállalkozások között népszerű.

Reklámszövetség: a teljes kommunikációs iparág 148,8 milliárd forintos visszaeséssel számolhat az idén Az MRSZ Barométer kutatás szerint 55,6 milliárd forint tűnhet el a médiapiacról, míg a teljes kommunikációs iparág 148,8 milliárd forintos visszaeséssel számolhat az idén - derült ki a Magyar Reklámszövetség (MRSZ) és a Scores Group kutatóintézet kérdőíves kutatássorozatából.

Ez várhat a magyar cégekre a brexit után Bár az Egyesült Királyság idén februárban kilépett az Európai Unióból, még mindig nem lehet semmi biztosat tudni azzal kapcsolatban, hogy lesz-e megállapodás az EU és a bitek között. A jelenlegi EU-csúcs ismeretében gyelőre a megállapodás nélküli brexit felé haladnak a dolgok. Az uniós jog mindenesetre az év végéig alkalmazandó a brit szigeteken, utána viszont más szabályok jönnek.

Koronavírus-válság: tényleg itt a tökéletlen kilábalás? A gazdasági konjunktúra lassulására, a V-alakú kilábalás elakadására utalnak a szeptemberberi kiskereskedelmi forgalmi adatok. Az KSH által közölt előzetes mutató szerint több üzlettípus esetében is mélyen az egy évvel korábbi alatt marad a forgalom. A KSH előzetes kiskereskedelmi adatai a pénztárgépek forgalmán alapulnak, így részlegesek, ugyanakkor így is jól közelíti a később megjelenő teljes körű számokat. Eszerint a boltok forgalma szeptemberben 0,2%-kal alulmúlta az egy évvel korábbit.