ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 10/16: Jobban féltik adataikat a cégvezetők

TECHNOLOGY

Biztonságos és erős felhasználó-hitelesítés vállalati környezetben: Thales Az év elején elszaporodott kibertámadások célpontjában a kórházak, tech cégek és olyan szervezetek álltak, ahol a gyenge identitásvédelem vagy annak hiánya volt jellemző. A vállalati IT-biztonság leggyengébb láncszeme maga a felhasználó, aki gyakran ugyanazokat a jelszavakat használja a vállalati alkalmazásoknál, amit a magánfiókjaiban. 

Ha eljő az auditor A nagyvállalati szoftverek használata nem olcsó mulatság, és a költségek nem korlátozódnak a megvásárlás idejére. Bármelyik vállalatot kellemetlen – és költséges – meglepetés érheti, amikor bejelentkeznek hozzá a szoftverauditorok. Megfelelő segítséggel azonban nagyban csökkenthetők az ilyen auditok kockázatai.

Az ITExec konferencián is bemutatkoznak a cég megoldásai Ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés a COVID-19 járvány hatására az LSK által kifejlesztett, vállalati, interaktív kijelzők iránt, aminek eredményeként a tavalyi évben értékesített rendszerek darabszámát már a második negyedév közepére sikerült elérni. „Jelenleg pedig a Teams, Zoom, WebEx és egyéb UC&C platformokkal egyszerre kompatibilis, interaktív, videókonferencia-képességet keresik az ügyfelek ”, számolt be az elmúlt időszak tapasztalatairól Leveli András, az interaktív vizuál-kollaborációs rendszereket fejlesztő cég üzlet- és termékfejlesztési igazgatója.

Az ALSO Hungary erősíti a HP-val való együttműködést Az ALSO már most is a HP Inc. egyik legnagyobb disztribútora számos Európai országban. A közös üzleti sikerek és a két vállalat közötti kiváló kapcsolat alapján az ALSO magyar piacra történő belépését követően a HP kiterjesztette a meglévő szerződését az ALSO Hungary-re is.

Továbbra is ingyenesen igényelhetők a látássérült embereket segítő szoftverek Folytatódik az „ország licenc program”, melynek keretében minden Magyarországon élő és határainkon túli, magyar igazolvánnyal rendelkező látássérült vagy olvasásban akadályozott állampolgár ingyenesen juthat hozzá a legnépszerűbb segítő szoftverek magyar nyelvű változataihoz. Ez a lehetőség ma a világon összesen három országban áll a látássérült emberek rendelkezésére.

Milliárdok az online térbe: a Google babérjaira tör a KRÉTA Idén 2,8 milliárdból fejlesztik tovább az iskolák online tanulmányi rendszerét. Az egyik legutóbbi újítás az amerikai tech-vállalat alkalmazását másolja a tanárok szerint. A (Digitális Kollaborációs Tér) DKT-ról Hajnal Gabriella, az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központ elnöke a Nemzeti Pedagógus Kar október 7-8. között megrendezett konferenciáján tartott bemutató előadást. Szerinte az új modul „szükségtelenné teszi” egyéb oktatási szoftverek használatát az iskolákban.

Jobban féltik adataikat a cégvezetők A koronavírus-járvány hatására a cégvezetők 96 százaléka módosította kiberbiztonsági stratégiáját – derül ki a PwC felméréséből. A válaszadók 55 százaléka azonban nem biztos abban, hogy vállalatának ez irányú kiadásai a legjelentősebb kockázatok elhárítását célozzák meg. Az elemzés hangsúlyozza: 2021-ben 3,5 millió kiberbiztonsági állás vár betöltésre, ami jól mutatja, hogy az ágazat a képzett munkaerő hiányával küzd.

Mesterséges intelligenciával megkétszereződött az Artec szkennerek felbontása Az Artec 3D termékeit és szolgáltatásait sokféle iparágban, többek között a medicinában, a médiában, a designban, az iparban, a divatban vagy a műemlékvédelemben is használják. A kiváló minőségű professzionális 3D szkennereiről ismert cég a napokban mesterségesintelligencia-motorral, HD Móddal újított. A különleges ideghálókon alapuló MI-vel az Eva és a Leo kéziszkennerek felbontása megduplázódik.

10 éve nem nőtt ekkorát a PC piac, mint az elmúlt hónapokban 10 éve nem nőtt ekkorát a PC piac, mint az elmúlt hónapokban A PC piaccal kapcsolatban az év elején úgy tűnt, nagyon betesz neki a COVID-19 okozta kedvezőtlen gazdasági helyzet, vagyis az, hogy több régiót is lezárnak, a beszállítói lánc gyengélkedik, valamint egyes üzemek is leállnak, így nem igazán lehet majd tartani az idénre kitűzött növekedési tervet. A valóság ezt alaposan megcáfolta, ugyanis a COVID-19 igazából segített a piac növekedésében.

Válaszd az üzleti céljaidhoz passzoló Facebook hirdetési stratégiát Egyre többször halljuk, hogy a Facebook leáldozóban van, nem éri meg jelen lenni a felületen. Azonban azt látjuk, hogy a Facebook marketingnek még mindig van létjogosultsága. A nagy számok törvénye alapján ugyanis nagy valószínűséggel a te célcsoportod is megtalálható a Facebook-on, csak el kell hozzájuk juttatnod az üzeneted.

Miért vannak kéretlen levelek? Nem szeretem a spam-eket, jellemzően ki is törlöm, ha átjön a spam szűrőn. De jönnek, nagyon sok. Sajnos a jelenlegi szabályok alapján ezek egy része legális - vagy valami céges címre érkezik, vagy hivatalos címre. Tehát a törvény nem bünteti. Egy dolog viszont biztos: azért kapok ennyi kéretlen levelet, mert valakinek ez megéri. Egy meglévő címlistára kiküldeni levelet nem drága, de azért nincs ingyen. Ha a küldés legális szerverrel megy, akkor annak van költsége, ha zombi hálózaton keresztül, akkor meg főleg idő kellett, míg ez felépült. 

Elindult a nevezés a Marketing Diamond Awards 2020-ra Elindult a nevezési időszak a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) által hatodik alkalommal megszervezett Marketing Diamond Awardson. A szövetség tizenegy kategóriában várja a pályázatokat olyan kampányokról és aktivitásokról, amelyek 2019. október 1. és 2020. október 31. között valósultak meg. A versenyre tartalommarketing; márkaépítés; direkt marketing-megoldások; ügyfél-elégedettségi programok; design és kreatív; online felületen futó kampányok; közösségi média-megoldások és eseményalapú aktivációk kategóriákban lehet nevezni december 11-ig.

Három és fél millió új kiberbiztonsági szakértőre lesz szükség jövőre Világszerte 3,5 millió kiberbiztonsági állás vár betöltésre 2021-ben, ami jól mutatja, hogy a kiberbiztonsági ágazat a képzett munkaerő hiányával küzd, derül ki a PwC globális felméréséből.

Új naperőmű Kabán Megkezdte a kereskedelmi termelést a MET Csoport 43 megawatt beépített teljesítményű naperőműve Hajdú-Bihar megyében. A Kaba térségében elkészült erőmű mostantól több mint 23 ezer háztartást tud ellátni zöld árammal.

Eszközvezérlőket blokkol a Microsoft a Windows 10-ben A héten a Windows 10-hez kiadott kumulatív frissítés telepítése után a felhasználók egy része azt tapasztalja, hogy a Microsoft blokkol egyes, külső fejlesztőktől származó eszközvezérlőket azzal az üzenettel, hogy a Windows nem tudja ellenőrizni az eszközvezérlő szoftver kiadóját.

Beindul a Xiaomi A kínai vállalat egy évi 10 milliós kapacitású, intelligens mobilgyártó üzem felépítését tervezi.

 

ECONOMY

Ez az igazi fedezék: Mutatjuk a legmegbízhatóbb osztalékrészvényeket A stabil, hosszú ideig fenntartott és emelt osztalék stabil működést, stabil készpénztermelő képességet jelent, mely kiemelten fontos egy vállalatnál. A koronavírus-válság nem hozta meg az osztalékpapírok felértékelődését, de könnyen fordulhat a kocka, ha tartós esés vagy akár csak oldalazás jön a tőzsdéken, újra felértékelődhetnek a stabil osztalékot fizető vállalatok részvényei.

Most kiderül, hogy mekkora csapást mért a vállalatokra a koronavírus Elkezdődött a harmadik negyedéves gyorsjelentési szezon az Egyesült Államokban. A héten még a bankoké a főszerep, de jövő héten már érkeznek gyorsjelentések a technológia szektorból is, ami különösen érdekes lesz azután, hogy milyen szárnyaláson vannak túl az iparági részvények idén, a koronavírus-válság közepette. Az amerikai vállalatoknál összességében folytatódhatott a profitcsökkenés a harmadik negyedévben, kétszámjegyű zuhanással számolnak az elemzők az előző év azonos időszakához képest.

Kinézték maguknak a járvány nyerteseit és keményen rájuk szálltak Jó néhány hedge fund kezdett el arra játszani, hogy a koronavírus járvány tőzsdei nyerteseinek legszebb napjai már a múlté lettek. Az olyan cégek részvényei, amelyek az otthoni számítógépes munkavégzést teszik könnyebbé, az otthoni fitnesz edzéseket segítik, az élelmiszer házhoz szállításban érdekeltek, vagy az egészségügyi szektorban aktívak, jelentősen emelkedtek a koronavírus világjárvány kezdeti szakaszában, amikor a kormányok világszerte lezárásokkal próbáltak meg úrrá lenni a vírus terjedésén.

Kiszámoltuk, hány száz milliárdba kerülhet a ferihegyi reptér A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, mint ingatlan ma is állami tulajdonban van, az azt üzemeltető Budapest Airport (BA) Zrt. viszont magánbefektetők kezében. Az állammal kötött korábbi szerződés értelmében az utóbbi évtizedben több tulajdonosváltáson is átesett BA még 60 évig rendelkezik az üzemeltetés jogával – és ez az, ami kifejezetten értékessé teszi.

Óva int az IMF a gazdaságok támogatásának túl gyors leállításától Krisztalina Georgieva a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank idén ősszel virtuálisan tartott közgyűlését megnyitó sajtótájékoztatóján felszólította a világ országait, hogy fektessenek be zöld projektekbe és a digitális infrastruktúrába a termelékenység és a jövedelmek növelése érdekében. Kijelentette, segíteni kell az alacsony jövedelmű országokat a súlyos adósságterhek kezelésében, hogy tovább tudják támogatni polgártársaikat.

60%-kal csökkent az értékpapír-tokenek forgalma szeptemberben Két tucatnyi token generált összességében 9,15 millió dolláros kereskedési volument. Ezzel vége szakadt a négy hónapig tartó elképesztő emelkedésnek. Májustól augusztusig a szektor átlagosan 110-280% közötti emelkedést produkált, a 998000 dolláros induló forgalomtól egészen a 22 millióig jutva, ez derül ki a Security Token Group jelentéséből.

Romló kilátásokkal számolnak a német gazdaságkutatók Nagyjából egy százalékponttal rontották az idei visszaesésre és a jövő évi növekedésre korábban adott előrejelzésüket. A német bruttó hazai termék (GDP) eszerint az idén 5,4 százalékkal csökken a tavaszi prognózisban jelzett 4,2 százalék helyett, a jövő évi felépülés pedig 4,7 százalékos lesz az 5,8 százalék helyett. A következő évben 2,7 százalékos GDP-növekedésre lehet majd számítani.

Az államnak komolyan be kell szállnia az innovációba, hogy megoldjuk korunk égető problémáit Mariana Mazzucato olasz-amerikai közgazdász, a UCL Institute for Innovation & Public Purpose alapítója és igazgatója. Igazán ismertté az Entrepreneurial State (2013) és a Value of Everything (2019) című könyveiben kifejtett nézeteivel vált, miszerint az innovációs hajlam serkentéséhez nagyobb állami szerepvállalás szükséges, illetve újra kell gondolni számos alapvetőnek gondolt fogalmat, ezzel meghaladva a neoklasszikus álláspontot. 

Egy héten belül kétszer csökkentett árat a Tesla A Tesla már másodszorra döntött úgy a héten, hogy csökkenti a Model S árát, így ezzel már valamivel 69 ezer dollár felett hozzá lehet jutni az elektromos autóhoz. Az újabb bejelentés nem sokkal azután érkezett, hogy a Tesla kihívó Lucid is közzétette legolcsóbb modelljének árazását, amely valamivel 77 ezer dollár felett lesz kapható.

Erős a magyar bankrendszer - de milyen áron? A globális pénzügyi rendszer elmúlt években megfigyelt átalakulása mellett a járványhelyzet is előtérbe helyezi, sőt teszteli az egyes bankrendszerek versenyképességét. Noha a legtöbb nemzetközi versenyképességi rangsor egyéb témák széles köre mellett a pénzügyi közvetítőrendszer állapotára is reflektál, az MNB három éve fejlesztett és nemrég megújított Bankrendszeri versenyképességi indexe (BVI) alapján komplexebb, egyben kettős képet látunk az index két fő részében.