ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 10/15: 5G lesz Budapesten!

TECHNOLOGY

A hálózatokat már a következő kihívásra kell felkészíteni Az elmúlt hónapokban sokan figyeltük, hogy a járványügyi helyzet és annak következményeként a tömeges otthoni munkavégzés, a tavaszi időszakra bevezetett digitális oktatás, de az egyre inkább az online térbe átvonuló kereskedem és szórakoztató ipar együttes hatását hogyan kezelik majd az internetes hálózatok itthon és a nagyvilágban. A pandémia első hullámának tapasztalatai és a második hullám eddigi hatásai alapján kijelenthetjük, hogy a hazai távközlési hálózatok kiválóan helytálltak.

5G lesz Budapesten! Budapesten és környékén közel 200 bázisállomáson kapcsolja fel a Vodafone Magyarország az 5G-t, amivel a főváros szinte teljes területén elérhetővé válik az 5G szolgáltatás a szolgáltató ügyfelei számára. A vállalat a lefedettség bővítése mellett bejelentette, hogy saját frekvenciakészletéből 40 MHz-et biztosít a BME-n épülő kísérleti 5G hálózat létrehozásához.

Felvásárolja a 4iG az INNObyte többségi részvénycsomagját Végleges részvény-adásvételi szerződést kötött 4iG Nyrt. az INNObyte Zrt. többségi részesedésének megszerzésére – tette közzé az informatikai nagyvállalat a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). A 4iG, a társaság szeptemberi előzetes bejelentésnek megfelelően, 70 százalékos irányító tulajdont szerez az INNObyte Zrt.-ben. A tranzakció a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti engedélyezését követően zárulhat.

30 éve mobilozunk Magyarországon 1990-ben indult itthon az első magyar kereskedelmi mobilszolgáltatás, azaz 30 éve mobilozunk Magyarországon – idézi fel közleményében a Magyar Telekom. Egész pontosan 1990. október 15-én indította el az analóg, 450 MHz-es rádiótelefon szolgáltatást a Westel Rádiótelefon (később Westel 0660) Kft., amely a Magyar Telekom jogelődje, a Matáv és az amerikai US West International vegyesvállalata volt. Ez volt egyben az első kereskedelmi mobilszolgáltatás Közép-Európában is.

Augusztusban elindította a Belügyminisztérium az új útlevélkibocsátó rendszert, amelynek műszaki hátterét az IdomSoft Zrt. biztosítja „Útlevél” okmánygyártó, megszemélyesítő, kibocsátó informatikai rendszer már korábban is létezett. Miért is annyira érdekes, miért tekinthető mérföldkőnek az ezt kiváltó, új rendszer – ennek digitális hátteréről tudhatnak meg többet most.

Szögletes élekkel hoz 5G-s forradalmat az iPhone 12 Az Apple az elmúlt években tulajdonképpen csak a kötelező köröket futotta le a telefonjaival, idén azonban a pletykák arra engedtek következtetni, hogy két nagyon fontos újítással is készülnek. Az egyik nem meglepő módon az 5G volt, a másik pedig az utoljára az iPhone 5-nél látott szögletesebb formavilághoz való visszatérés.

Jobban mérhető és rekonstru­álható lesz az emberi test Az AMB technology nevű startup egy olyan megoldást fejlesztett ki, amely a ruhaméreteket videók segítségével állapítja meg. Az általuk kifejlesztett technológia viszont változtathat ezen. A gépi látáson és az adatelemzéseken alapuló szoftver egyszerű, videók létrehozására alkalmas kamerákkal készített 2D-képek segítségével tudja milliméterre pontosan megmérni és rekonstruálni az emberi testet.

A cégvezetőknek aranyat érő infók:végre megtudtuk, mire buknak az informatikusok A tavalyi évhez képest eddig 57%-kal több nyitott techpozíciót kínáltak a cégek 2020-ban, de vajon merre tartanak a magyar fejlesztők az új évtizedben? A magyar IT-sokat a sikervágy motiválja leginkább, imádnak alkotni és szakmai közösségekhez tartozni, miközben hajtja őket a tudásszomj: 75%-uk szeretne újabb programnyelveket elsajátítani - derült ki a Braining Hub friss fejlesztői felméréséből.

Zöld kockák - energia­takarékos szuper­számítógépek A SANAM szuperszámítógép 2014-ben globális viszonylatban a legkevesebbet fogyasztó rendszerek közé tartozott. A készüléket Volker Lindenstruth és kollégái fejlesztették ki. Az informatikus azóta is ezen a területen dolgozik, valódi úttörőnek számít és olyan szuperszámítógépeket épít, amelyek egyszerre óvják a környezetet és teszik lehetővé a költségek megtakarítását.

Csak azért, mert jön az „új normál”, nem szabad fejetlenül átszabni a cégek működését Most a pandémia közepén nagy a kísértés, hogy a cégek teljesen átvándoroljanak az online térbe és a profiljukat alapjaiban újragondolják. Persze fontos, hogy az új helyzethez mindenki alkalmazkodjon, de a fejlesztésekbe és az átalakításokba csak akkor szabad belevágni, ha az tényleg indokolt.

Ettől lesz nagy durranás egy innováció Sokan azt gondolják, hogy az igazán sikeres innováció kulcsa a nagy, világmegváltó ötlet. Dr. Mérő László szerint azonban korántsem erről van szó: a siker inkább azon múlik, hogy egy újítás mennyire illeszkedik bele jelen világunk gondolatiságába, mindennapjaiba és mennyire ad választ kihívásainkra. „A tipikus nagyot durranó innováció egyáltalán nem a nagy ötletet igényli. Sőt, a zseniális nagy ötletek (például a Rubik-kocka vagy a Tetris) még ha nagyon sikeresek is, akkor sem határozzák meg az iparág további evolúcióját, miközben egy kis ötlet, mint például a Tamagocsi esetleg igen”.

Elindult az Év Női Startuppere szavazás! Ahogyan tavaly, idén is bemutatkoznak az MFB csoporthoz tartozó Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő cég Év Női Startuppere-díjának döntős aspiránsai a WMN oldalán. A verseny most is közönségszavazással dől el, a győztest a Regional Startup and Innovation Day keretében hirdetik ki novemberben, idén – a járványhelyzetre való tekintettel – egy online rendezvényen.

Kampány a kibervédelemért - jó tanácsok online vásárláshoz A kibertérben lévő veszélyek ellen új bűnmegelőzési kampányt indít a rendőrség.

Terjed hazánkban az elektronikus fizetés Felerősítette az elektronikus fizetés iránti igényt a járványügyi helyzet, de csak hosszabb távon derül majd ki, hogy a növekedés mekkora része lesz tartós, olvashatjuk a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tanulmányában, amely a koronavírus-járvány elektronikus pénzforgalomra gyakorolt első félévi hatását elemzi.

Figyelendő Windows 10-határidők A Microsoft eredetileg 18 hónapban határozta meg az egyes Windows 10-változatok támogatási időszakát, amelyet augusztus végén a koronavírus-járvány miatt meghosszabbított, főként az alkalmazottaikat otthoni munkára küldő vállalati felhasználók érdekében.

A Mészáros Csoport az SAP S/4HANA-t választotta A Mészáros Csoport első körben a cégcsoport 130 tagvállalatánál az SAP intelligens ERP-rendszerét, az SAP S/4HANA-t vezeti be.

Ismeri a Windows 10 felturbózott funkcióját? Nélkülözhetetlen a Windows vágólapja a mindennapos számítógépes munkában, mivel ennek segítségével tudjuk egyszerűen elvégezni a másolási, kivágási és beillesztési műveleteket.

 

ECONOMY

Megérett az idő a digitális euró előkészítésére Nagy kérdés, fennmaradhat-e a papírpénz a járványok, a rendkívüli időjárási események és a gyors digitalizáció által jellemzett történelmi korszakban? Az Európai Központi Bank (ECB) bejelentette: terveket dolgoz ki annak érdekében, hogy megalkossa Európa leggyakrabban használt valutájának elektronikus változatát.

Ezen a helyen lehet a világ egyik utolsó érintetlen, hatalmas aranytartaléka A világ egyik utolsó, érintetlen, egyszersmind hatalmas aranytartalékát őrizheti Etiópia nyugati térsége, ahol a történeti kutatások szerint valószínűleg a világ első aranykitermelése folyt, Kr. e. három évezreddel. Az elmúlt évtizedben több jelentős kutatómunka is volt a szudáni határhoz közel, a világ egyik legnehezebben megközelíthető, elzárt térségében, ahol a nagy bányavállalatok, illetve az etióp állam is megcsinálhatja szerencséjét a jövőben.

Hitel bank nélkül, kereskedés a tőzsdéken túl – a decentralizált pénzügyek hajnala A 2017-es, őrületes emelkedés után a kriptopénzek piaca újabb lufival okozott örömet, vagy éppen bosszúságot befektetők millióinak: megjelent egy merőben új részterület, ami akár gyökeres változást is hozhat a pénzügyekben. Bemutatjuk, mit tartogat a Decentralized Finance, vagyis a DeFi világa.

Brutálisan nő a készpénzállomány Magyarországon, azonnali lépésekre van szükség A bankszektor digitalizációs javaslatcsomagjából több fontos intézkedés várat még magára: ilyen a lakossági tranzakciós illeték kérdésének kezelése, az e-ügyintézési törvényben rögzített szolgáltatásokhoz való hozzáférés biztosítása. A készpénz társadalmi költsége évente több száz milliárd forintra tehető, ezért szükség lenne a havi kétszeri díjmentes készpénzfelvétel megszüntetésére.

Felemásan látják a járványt a futárcégek Az új koronavírus kitörése és gyors terjedése elkezdte hátrányosan érinteni a működésünket és a pénzügyi teljesítményünket – jelentette a UPS Magyarország Szállítmányozó Kft. a szeptember elején közzétett 2019-es pénzügyi beszámolójában. A tavaly 27,65 milliárd forintos árbevételt elérő cég kiemelte, hogy a Covid–19 hasonlóan hatott sok ügyfele működésére, illetve likviditására is, és nem tudja előrevetíteni, hogy a járvány kedvezőtlen hatásai a jövőben mennyire érintik.

Mire készüljön az e-kereskedő, ha hosszú távra tervez? Az egyre kíméletlenebb árverseny átlépte az országhatárokat, az e-kereskedőknek egyre több termékszegmensben globális ellenfelekkel kell megküzdeniük a vásárlókért. Lakos Pétert, a Virgo új e-commerce termékfejlesztési vezetőjét arról kérdeztük, milyen eszközök biztosíthatják a hosszú távú talpon maradást az online piacterekkel szemben.

Hitelezésbe kezd Európában a PayPal A PayPal elsősorban a fizetési rendszereiről híres, de mióta megvette a Bill Me Latert, a hitelezésbe is belekóstoltak. A most bejelentett szolgáltatás „Pay in 3” néven indul, ez egy újabb változata lesz az Egyesült Államokban már működő „Pay in 4”-nak. Az indulásnak többek közt az az oka, hogy a cég a koronavírus miatt megnövekedett online vásárlási piacból szeretne nagyobb szeletet hasítani.

Nincs megállás! - Tovább szórja a piacra a Telekom az értékes ingatlanjait Megtudtuk, hogy a Telekom öt újabb, nagy értékű ingatlant dob a piacra, ebből három Budapesten, egy Pécsen és egy Miskolcon található. Az eladó ingatlanok összértéke több mint 4,1 milliárd forint, ezek többsége irodaház, de egy társasház is helyet kapott a portfólióban.

Új regionális tőkealapot hoz létre az Exim és az OTP Huszonöt milliárd forint induló tőkével jön létre a PortfoLion által kezelt legújabb magántőke alap, a Regionális Magántőke Alap II. Az előző, egyes alaphoz hasonlóan a tőkét 50-50 százalékban biztosítja az EXIM Bank és az OTP – közölte az alapkezelő. Az új alapot a régió vállalkozásainak hosszú távú, globális növekedési pályára állítsa érdekében hozták létre. A befektetések értéke várhatóan 3 és 15 millió euró közé tehető majd.

Sietni kell: két nap alatt felfüggeszthetik az év utolsó K+F pályázatát Mától, azaz október 14-től lehet pályázni a Piaci KFI nevű hazai forrású pályázat őszi körére, amelynek keretösszege 20 milliárd forint és várhatóan nagyon gyorsan ki fog merülni. A Via Credit szerint ez 2-3 nap alatt bekövetkezhet, ezért arra buzdítja a vállalkozásokat, hogy lehetőleg csütörtök estig adják be pályázatukat.