ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 10/14: Hogyan lehet egy szervezet igényeire szabni a hálózatvédelmet?

TECHNOLOGY

Hogyan lehet egy szervezet igényeire szabni a hálózatvédelmet? „Minket nem fenyegetnek a kiberbűnözők, mi csak egy kis cég vagyunk”, napjainkban is gyakran hallani ezt kkv-k vezetőitől. A valóság viszont az, hogy a hackerek, adathalászok, az internetes zsarolók egyre nagyobb arányban támadják a közepes és kis cégeket. Az ismert kibertámadások legalább fele ma már az ilyen cégek ellen irányul. Az ok egyszerű: a nagyobb cégek már megtanulták, hogy védeni kell magukat, de a kisebbek mostanában fizetik meg a tanulópénzt.

Elvárják a szolgáltatásfolytonosságot a pénzügyi szektorban Bő három hónapja van a pénzügyi szervezeteknek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nyáron kiadott ajánlása alapján felkészíteni informatikai rendszereiket. A jó hír, hogy az informatikai tevékenység kiszervezhető, ebben a 12 éve pénzügyi szektorra szakosodott IT infrastruktúra szolgáltató, az NK Services (Magyarország) Kft. (NKS) a megbízható partner.


Októberi Club: Online számla és HR-felhő – a digitalizáció jegyében Két nap múlva egy tartalmas délelőttöt tölthetnek velünk azok, akik csatlakoznak az októberi ITB Club élő közvetítéséhez. Az „Online számla és HR-felhő – a digitalizáció jegyében” című, két előadásból álló klubrendezvényen bizonyos NAV jogszabályi változásra – valamint a munkaerő-piaci új tendenciákra reflektálunk. Az itelligence Hungary jóvoltából két olyan, SAP alapú megoldással is megismerkedhetünk, amelyek épp a fenti területek – a számlakezelés és a HR – elkerülhetetlen digitalizációjában segítik a vállalatokat. Megmutatjuk az itelligence it.NavBox megoldását, valamint az SAP SuccessFactors-t, az SAP HR felhőmegoldását.

Az ITB Club októberi előadásai online nyomon követhetők lesznek. Az élő közvetítés az ITBUSINESS Facebook-oldalán lesz elérhető. 

Csoportlink: https://www.facebook.com/groups/777071239490165/

Időpont: 2020. október 15. 10:00–12:00

Helyszín:
 élő közvetítés az ITBUSINESS Facebook-oldalán (facebook.com/itbusiness.hu)
Előzetes regisztráció szükséges!


Regisztráció: 
https://www.facebook.com/groups/777071239490165/


Orvosi mesterséges intelligenciák tesztelése A világ orvosi közössége magasra állította a biztonsági és a hatékonysági mércét. A jelenlegi elvárás, hogy az egészségügyi mesterségesintelligencia-megoldások minimum kielégítsék, de inkább haladják meg ezeket a követelményeket. A technológia azonban folyamatosan generál új kihívásokat is, például, hogy az egyre bonyolultabb rendszerek miatt, az adott MI működését el lehessen érthetően magyarázni, vagy teljesítményük megítélésére legyenek széles körben elfogadott szabványok.

Együttműködés a következőgenerációs 3D nyomtatótechnológia jegyében A chicagói Azul 3D HARP (high-area rapid printing) technológiája sztereolitográfiai eljárás, a folyékony műanyagot ultraviola fény segítségével alakítja szilárd matériává, miközben úgy tartja meg a klasszikus gyártótechnikák gyorsaságát, teljesítményét és felbontását, hogy egyik paraméterből sem kell engedni hozzá.

Megújult az Nvidia automatikus videokártya-tuningoló algoritmusa Az Nvidia OC Scanner algoritmusa egy igen fontos szoftverkomponens, amelyet több gyártó tuning alkalmazásai is használnak, gondoljunk csak az EVGA Precision X1, vagy éppen az MSI Afterburner szoftverre. Ez az algoritmus nemrégiben alaposan megújult, teljesen új alapokra helyezték, amelynek köszönhetően a jövőben könnyebb lesz frissíteni, hiszen most már nem az adott tuning szoftverbe integrálják, hanem a GeForce driverbe, így az NVAPI segítségével lehet elérni.

Célt ért a "Mentsük meg az ARM-ot" kezdeményezés elindítója Az NVIDIA nagyjából egy hónapja jelentette be, hogy 40 milliárd dollárért vásárolják fel az ARM-ot, majd szinte rögtön megalakult a "Mentsük meg az ARM-ot" kezdeményezés, amelyet Dr. Hermann Hauser, az említett cég társalapítója hívott életre. A Business Weekly friss riportja szerint máris célt ért nyílt levele, ugyanis Tom Tugendhat, az Egyesült Királyság Külügyi Bizottságának elnöke felkérte az említett szakembert, hogy tudassa velük azokat a potenciális károkat, amiket a tervezett üzlettel kapcsolatban Nagy-Britannia esetlegesen elszenvedhet.

5+1 szabály, amelynek meg kell felelnünk Nagyon sok olyan szakmai szabály van, amit azért érdemes betartani, mert ezen múlhat a hatékonyság. A reklámszövegben használt megszólítástól kezdve a képi világon keresztül a stratégia végrehajtásáig számos olyan terület van, amelyben figyelni kell, mit mond erről a szakma. Ne sértegesd a vevőidet - kivéve, ha maga a stratégiád erre épül. Ne írj olvashatatlan betűkkel - kivéve, ha az arculatodhoz ez illik. Ne várj el brand kampánytól azonnali értékesítésnövekedést. És így tovább, sok kisebb-nagyobb szabály van. 

Itt a rugalmas megoldás felhőalapú rendszerekhez Nemrég dobta piacra legújabb termékét, az Avnet Silica MiniPOC Kitet az Avnet Silica. A termék segítségével olyan kísérleti projektek indíthatók, melyek az „edge-ből a felhőbe” IoT infrastruktúra működőképességét tesztelik különböző iparágakban. Az egyszerűen használható kit a Renesas vállalat Synergy mikrovezérlőinek és az Avnet úttörő szenzorainak és híres energiagazdálkodási komponenseinek kombinációja.

Személyre szabott terápia MI-vel A Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) kutatói is részt vesznek a Horizont 2020 AIDPATH nemzetközi projektben, melynek célja személyre szabott, úgynevezett CAR-T terápiák előmozdítása, mesterséges intelligencia és a termeléstervezés és -ütemezés legkorszerűbb eredményeinek felhasználásával. Az eredményeket a hematológiában, az onkológiában, a fertőző és immunbetegségek kezelésére lehet majd használni.

Térkép került a Google Naptárba Újított a Google, az időbeosztásukat, programjaikat a keresőkirály Naptár appjával intézők nagy örömére a kalendárium oldalsávjában immár megjeleníthető a Google Térkép.

Hackerversenyt rendeznek Hackerversenyt hirdetett a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete.

Virtuális az idei Tudományok Fővárosa A tudománynépszerűsítő fesztivált október 17-én a Svábhegyi Csillagvizsgálóból közvetítik majd, a programok között planetáriumi bemutatóval, látványos fizikai kísérletekkel és ismeretterjesztő előadásokkal várják a közönséget.

Újabb 20 milliárd céges innovációra A munkahelyteremtést és Magyarország versenyképességének erősítését szolgálja a Piaci KFI pályázati konstrukció is, amelynek keretében most újabb 20 milliárd forint támogatásra pályázhatnak az érdeklődők, jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára.

Figyelmeztetést küld majd a Microsoft, ha egy program lassítja a Windows 10-et Telepítésekor sok alkalmazás úgy konfigurálja magát, hogy a számítógép bekapcsolásakor automatikusan elinduljon, ez azonban a processzor felesleges terhelésével járhat.

 

ECONOMY

Túl a nehezén - csökkenő pályára állhat a hazai infláció Az elkövetkezendő időszakban újra mérséklődni kezdhetnek az inflációs mutatók Magyarországon a gyengébb belső és külső kereslet hatására. Az Európai Központi Bank akár már decemberben újabb lazító intézkedéseket jelenthet be, miután a negatív zónába süllyedt az eurózóna inflációja. A lassuló hazai árdinamikának köszönhetően egyúttal védettebbé válik a hazai kötvénypiac és a forint is.

Átfogó a jegybanki program, de nincs rá forrás A koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezelésére összeállított 50 pontos jegybanki program átfogónak nevezhető, ami nem jelenti azt, hogy ne lennének hiányosságai. Az általunk megkérdezett szakértők mindegyike üdvözölte a program megszületését, amely szerintük jelentősen túlmutat a kormányzat eddigi mentőcsomagjain, több helyütt szembe is megy vele.

12 milliót buktak belga befektetők kriptós csalásokon a tavalyi év során A belga pénzügyi felügyelet információi alapján az országban az elszaporodó kriptós csalások miatt a helyi befektetők mintegy 12 millió dollárnyi pénzt buktak el. Az október 5-én kiadott jelentésükben a Pénzügyi Szolgáltatói és Piaci Hatóság (FSMA) elmondta, a becslések alapján 10 millió eurót, azaz nagyjából 11,8 millió dollárnyi pénz loptak el a csalók 2019 májusa és idén szeptember között.

Tovább száguld az irodapiac, de gyűlnek a kérdőjelek Az idei év harmadik negyedévében 4 irodaépületben, összesen 59 785 négyzetméterrel bővült a budapesti modern irodaállomány, ezzel a teljes jelenleg 3 856 750 négyzetmétert tesz ki, melyen belül 3 242 000 négyzetméter „A” és „B” kategóriás modern spekulatív irodaterület, valamint 614 750 négyzetméter saját tulajdonú iroda található. Az üresedési ráta az első és második negyedév után tovább emelkedett, jelenleg 8,1 százalék.

Minden, amit az új generációs hűségprogramokról tudni érdemes Az elmúlt években egyre felkapottabbá vált a hűségprogram fogalma. Habár maga a jelenség korántsem új, a formula jelentős átalakuláson esett át, melynek köszönhetően egyre több vállalat dönt amellett, hogy személyre szabott verziót indít. Ez a cikk az új generációs hűségprogramok világába enged betekintést.

Munkába álltak az autógyárak dolgozói, és majdnem a februári szintre visszahozták a magyar ipart Részletezte a Központi Statisztikai Hivatal, mitől javult a magyar ipar teljesítménye augusztusban, legalábbis a korábbi hónapokhoz képest. Az egy héttel korábbi első becslés adatain nem változtattak: 0,2 százalékkal volt gyengébb az ipar teljesítménye, mint 2019 augusztusában, a februári termelésnek pedig a 96,3 százalékára sikerült visszatérni. Az év egészében 11 százalékos eddig a visszaesés 2019 január-augusztusához képest.

Összeállnak a G20-ak és az IMF, hogy szabályozzák a jegybanki szuperpénzeket Közös projektet indítottak a G20-ak az IMF-fel és a jegybankok jegybankjával, a BIS-szel, hogy irányelveket hozzanak létre a digitális jegybankpénzekre vonatkozóan – írja a CoinDesk. A tagintézmények 2022-re szeretnének elkészülni egy olyan keretrendszerrel, amely lehetővé teszi a jegybanki devizák és a stablecoinok szabályozását állami szinten és ígéretes technológiákat is kiválasztanak.

Tőzsdére segítené a vállalatokat a megújult Széchenyi Alapok A Széchenyi Alapok egy év alatt megötszörözte befektetési aktivitását, és tovább növelné a tőzsdén megjelenő hazai vállalatok számát. Átlagosan 1 milliárd forint tőkét biztosít tőzsdei kibocsátási tranzakciók esetében, azonban ez vállalatonként akár 10 milliárd forintos befektetés is lehet. Fiatal vállalkozás esetében akár 10%-os magánbefektetői hozzájárulás is elégséges, de arra is van lehetőség, hogy az alapkezelő a vállalat életkorától függetlenül 30%-os magánbefektetői hozzájárulással fektessen be.

Szigorítanák az autók szennyezési szabályait Az új gépjárművek kilométerenként 95 grammos felső kibocsátási korlátjának további csökkentését javasolja az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség, illetve hazai tagja, a Levegő Munkacsoport. Száz kilométerenként körülbelül 4 liter benzin vagy gázolaj elégetése után kerül ennyi a levegőbe. A mostani uniós szabályok szerint a gyárak csak büntetés terhe mellett állíthatnak elő ennél szennyezőbb gépjárműveket.

Jövőre a fenntartható fejlődés szerint is osztályozzák a befektetéseket A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) módosította a befektetési alapok kategorizálási szabályzatát. Ennek eredményeként az alapok besorolása kiegészül a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos információkkal. A BAMOSZ így segítséget nyújthat a befektetőknek az alapok közötti választásban azzal, hogy az egyes alapokat a befektetési politikájuknak, jellemző portfolióösszetételüknek megfelelően különböző kategóriákba sorolja.