ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 10/13: A felhő, meg az ő biztonsága

TECHNOLOGY

A felhő, meg az ő biztonsága Tele van a szaksajtó a felhős szolgáltatásokat dicsőítő cikkekkel, a felhős cégek negyedéves győzelmi jelentéseivel (erről még később), burjánzanak azok a vélemények, amelyek összemossák a digitalizációt a felhős technológiákra való áttéréssel, az olcsón hozzáférhető, jó minőségű felhős IT-megoldások versenyelőnyt, felzárkózást (nem kívánt törlendő) bizonygató csábításokkal. Melyik az a lelkes döntéshozó, aki, amikor végre meglátja a digitális transzformáció nevű alagútban a fényt, azonnal elkezd kockázatokat számolni, és védelmi szabályzatokban és új típusú, megelőző és a bajt esetleg kezelni is képes rendszerekben gondolkozni?

Az IT-biztonságról szól a PROtACTION, az ITBUSINESS új podcastsorozata Az ITBUSINESS az IT-biztonság témakörében indít egy podcastsorozatot, amelyben Mester Sándor állandó partnere Csinos Tamása Clico magyarországi country managere, és amelynek mindegyik epizódjában kettősüket egy vendég szakember egészíti ki trióvá. Az első műsorban dr. Havas-Sághy Gábor IT-kommunikációs jogi szakértő, a Havas-Sághy és Társai Ügyvédi Iroda alapítója és partnere a kiberbiztonság jogi vetületeivel teszi még színesebbé a laza beszélgetést. A belső ellenségről, azaz arról is esik szó az első csevegésben, hogy az IT-rendszerekre az alkalmazottak jelentik az egyik legnagyobb veszélyt, és ennek meg is lehet a komoly oka.

Már a lakcímbejelentés és az elveszett okmányok pótlása is intézhető online Folyamatosan bővül a magyarorszag.hu oldalon elérhető elektronikus szolgáltatások köre. Már a lakcímváltozás bejelentése, vagy az elveszett eSzemélyi igazolvány, jogosítvány és útlevél pótlása is történhet személyes ügyintézés nélkül, akár a fotelból, ezáltal a kormányablak felkeresése teljes mértékben kiváltható.

Melyik a hamis? A hír, vagy az, hogy hamis? Az Internet csodálatos dolog. Egyszerre áldás és átok. Elképesztő információk tárháza, jó és rossz behatásokat egyaránt hozhat mindannyiunk életébe. A legnagyobb kihívás manapság az, hogyan használjuk úgy, hogy a hatások eredője mégis pozitív legyen.

Még könnyen felismerhetőek a deepfake videók Alexander Schindler, az Osztrák Technológiai Intézet (AIT) médiamanipulációval foglalkozó munkatársa elmondta, hogy számos deepfake-videó nagyon könnyen felismerhető, például azokból a gesztusokból, amelyek nem illenek a szöveghez. A fejmozdulatokat és a testtartásokat sem lehet jól manipulálni, és az adott esetben felhasznált hang vagy beszéd is árulkodó lehet.


Októberi Club: Online számla és HR-felhő – a digitalizáció jegyében Az online térből követhető októberi ITB Clubrendezvényen az itelligence Hungary jóvoltából két olyan, SAP alapú megoldással is megismerkedhetünk, amelyek a NAV által elvárt számlakezelés és a HR elkerülhetetlen digitalizációjában segítik a vállalatokat. Két kiváló előadó osztja meg gondolatait. Baranyai Zsolt az itelligence Hungary IT-technológiai üzletágvezetője a cégekre rótt adatszolgáltatási kötelezettség digitális támogatásáról tart előadást, az it.NavBox megoldás bemutatásával.

Kollégája pedig az új generációs - a tehetségeket mindkét fél számára jobban kiaknázó, a bennük rejlő képességek és a vállalati célok hatékony összehangolását támogató - SAP HR felhőmegoldást mutatja be. Hogyan tarthatjuk meg a jó munkaerőt, mitől lesznek elkötelezettek és hogyan készíthetjük fel őket a jövőre? Szakértőként hallhatjuk Beda Bernadett SuccessFactors-szakértőt, az itelligence vezető tanácsadóját.

Időpont: 
2020. október 15. 10:00–12:00
Helyszín:
 élő közvetítés az ITBUSINESS Facebook-oldalán (facebook.com/itbusiness.hu)

Előzetes regisztráció szükséges!

Regisztráció:
 https://www.facebook.com/groups/777071239490165/ 


Egyre több kamera kerül a mobilokba, ez húzza a szenzorpiacot Az elemzők elmondása szerint 2020 első felében minden eddiginél nagyobb bevételt produkáltak a szenzorértékesítések. A Strategy Analytics kalkulációja alapján 6,3 milliárd dollárra tettek szert a komponensgyártók a vizsgált időszakban. Az okostelefonok kamerarendszere mostanra az egyik legdrágább része lett a mobiloknak, és ez is annak tudható be, hogy egyre több szenzort zsúfolnak bele a különböző modulokba.

Készül Brüsszel feketelistája: akár húsz techóriásnak is nekimenne Európa Az EU régóta dédelgetett ötlete, hogy a nagy internetes óriásokat megregulázza. Az FT értesülései szerint húsz többnyire amerikai cég készülhet arra, hogy Brüsszel a szerinte túl nagy piaci súlyát megpróbálja majd csökkenteni, többek között a Facebook, az Apple, az Amazon és a Google is hátrányos megkülönböztetésben részesülhet.

Melyik a hamis? A hír, vagy az, hogy hamis? Az Internet csodálatos dolog. Egyszerre áldás és átok. Elképesztő információk tárháza, jó és rossz behatásokat egyaránt hozhat mindannyiunk életébe. A legnagyobb kihívás manapság az, hogyan használjuk úgy, hogy a hatások eredője mégis pozitív legyen.

A BarabásiLab bemutatta New York lakosainak mozgásán, hogy a koronavírussal kezdődött a 21. század Október 10-től látható a Ludwig Múzeumban a BarabásiLab: Rejtett mintázatok – A hálózati gondolkodás nyelve című kiállítás. A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében megnyílt tárlat a magyar fizikus és hálózatkutató, Barabási Albert-László kutatólaborának meghatározó projektjeit mutatja be hálózatvizualizációk, háromdimenziós adatszobrok, videók és VR adatmegjelenítések segítségével.

10 éves az Instagram Két fejlesztő, Kevin Systrom és Mike Krieger 2010. október 6-án jelentették meg az Apple App Store rendszerében az Instagram nevű alkalmazásukat, amellyel az volt a céljuk, hogy szép fotókat oszthassanak meg a barátaikkal. 2012-ben a Facebook egymilliárd dollárért megvásárolta az akkor 30 millió taggal rendelkező szolgáltatást, amelynek ma már havonta több mint egymilliárd aktív tagja van. Justin Osofsky 2008 óta különböző pozíciókban dolgozott a Facebooknál és tavaly óta vezeti ügyvezető igazgatóként az Instagramot.

A hazai médiapiac túlélési lehetőségei: nem belesimulni jöttem. Értünk provokállak! A minőségi médiatartalom, de hosszú távon a teljes tartalompiac is (vég-)veszélyben van. E helyzet oka sokkal szövevényesebb és bonyolultabb annál, hogy csupán egyetlen elemét emeljük ki, annak a nyakába varrva minden probléma forrását. Mindannyian látjuk: sok a reklám, emellett egyre nehezebb a minőségi- és egyedi tartalom előállítása, nyakunkon vannak a figyelemgazdaság új szereplőinek, lássuk be, modernebb megoldásai. 

Tovább szárnyal a PC-piac Mivel úgy tűnik, hosszabb távon is otthonról kell dolgozniuk sokaknak a nem csillapodó járvány miatt, 2011 óta nem látott magasságokba emelkedett a PC-piac a Canalys adatai szerint.

Virtuális lesz a DOKK Idén online rendezik meg a DOKK 2020 Digitális Oktatási Konferencia és Kiállítást a Digitális Jólét Programhoz kapcsolódva, október 14. és 16. között.

Még jobban védi a politikusokat, cégvezetőket a Google Bejelentette a Google, hogy változtatásokat hajtott végre az Advanced Protection Program (APP) kezdeményezésben, melyek révén még hatékonyabban védi a legnagyobb kockázatnak kitett felhasználókat a rosszindulatú programokat bevető kibertámadásoktól.

Ily módon változik a Windows 10 egyik legtöbbet használt funkciója A Windows 10 operációs rendszer nemsokára megjelenő őszi nagy frissítésének egyik fontos újdonsága a futó programok közötti váltásra szolgáló Alt-Tab billentyűkombináció hatókörének kiterjesztése.

 

ECONOMY

Tömegek állnak sorba az ATM-eknél: mégis, mire kell ennyi készpénz? Rengeteg pénzt zúdított a magyar gazdaságba az MNB, szó szerint: 10 hónap alatt 20 millió új forintbankjegy jelent meg a Magyar pénzkörforgásban. A Pénzcentrum a jegybanktól megtudta, hogy a legtöbb új bankó 20 ezer forintos volt, összértékük 364 milliárd forint. Az MNB közölte azt is, hogy melyik hazai bankjegy a hamisítók kedvence, és az is kiderült, hogy pont a leghaszontalabb forintérméből van a legtöbb forgalomban.

Szárnyalnak a kínai technológiai cégek Az elmúlt hónapokban igen erősen teljesítettek a kínai technológiai cégek – csakúgy, mint amerikai társaik –, azonban a teljes iparág átalakulóban van, ami kockázatokat is tartogat. A változó gazdasági és geopolitikai környezetben ugyanis nem könnyű manőverezni, de a kínai óriások eddig igen jól teljesítenek.

A klímaváltozás hajszolja a változás felé a magyar mezőgazdaságot? Napjainkban a klímaváltozás, az iparszerű mezőgazdasági termelés kedvezőtlen hatásai és az egészségügyi kockázatok növekedése miatt a gazdálkodás és a fogyasztás terén egyre fontosabbá válik a fenntarthatóság és a környezettudatosság. De mi a helyzet Magyarországon?

Létrejön a legnagyobb magyar cégcsoport, de még nem tudni, van-e értelme Burkolt formában egy méretes tulajdonosi kudarcot ismert be a magyar állam pár hónapja. A néhány nagyváros helyi járatait leszámítva az immár a teljes ország közfinanszírozású buszos közlekedését ellátó Volánbusz Zrt. tulajdonosi jogainak gyakorlása idén július közepén került át a nemzeti vagyonért felelős minisztertől a MÁV-hoz.

Az Ethereum 3,5 százaléka bitcoin Mostanra már 131.455 bitcoin található meg az Ethereum-blokkláncon– pontosabban ennyi bitcoinhoz rögzített stabilcoint bocsátottak már ki a második legnagyobb kriptopénz hálózatán. A csaknem 1,5 milliárd dollárnyi összértéket kitevő csomagolt bitcoin az Ethereum piaci kapitalizációjához viszonyítva nagyjából 3,6%-ot jelent. A pillanatnyi állapotok a Dune Analyticsen keresztül követhetők nyomon.

Idén is fennmarad a növekedési előnyünk Lengyelország lehet a legjobban teljesítő régiós ország az idén, de Magyarország is az élmezőnyben szerepelhet, ugyanis a hazai gazdaság utolérheti Szlovákia fejlettségi szintjét, vagy akár meg is haladhatja. Magyarország növekedése 3 százalékkal lehet magasabb az európai uniós átlagnál, a vásárlóerő-standardon (PPS) számított bruttó hazai termék (GDP) pedig 2 százalékponttal közelíthet az uniós átlaghoz.

A történelem legnagyobb összeomlásától retteg az elemző, 80%-os tőzsdei zuhanás jöhet A történelem legnagyobb gazdasági összeomlását jósolja David Hunter, a Contrarian Macro Advisors stratégája, melyre egy rövid, hurráoptimista rali után kerül majd sor – írja a Business Insider. A szakember elsősorban amiatt aggódik, hogy a gazdaságok túlzott eladósodása találkozik majd a koronavírus miatti csődhullámmal, a jegybankok stimulációs intézkedései pedig csak rontják a helyzetet.

Kihirdették az Év Webshopja 2020 verseny győzteseit Idén negyedik alkalommal hirdették meg a hazai webáruházak szakmai versenyét, majd októberben átadták az év legjobb webshopjának járó díjakat. Míg az első évben 67 nevezőből választotta ki a legjobbakat a zsűri, idén már közel 500-an indultak. A hazai webáruházakat szigorú szakmai szempontok alapján bírálta a zsűri, az értékeléshez egy erre a célra fejlesztett algoritmust is használtak. 2020-ban az ID Design nevű (iddesign.hu), bútorokat és lakáskiegészítőket kínáló webshop tulajdonosa vehette át az Év Webshopja 2020 díjat a budapesti Sofitel Hotelben.

Órák alatt elkapkodták a Dacia filléres villanyautóját: kifogyott a magyar készlet Órák alatt elkapkodták a Magyarországra szánt Dacia Spring készleteket - pedig a modellt még be sem mutatták. A Dacia pénteken indította el itthon az elektromos modell előjegyzését, 100 ezer forintért lehetett lefoglalózni egy kocsit. Ám a villanyautosok.hu szakportál információi szerint péntek délutánra már le is kötötték mind a 100 darabot, amit a gyártó Magyarországra szánt.

Javított az autópiac, de korai fordulatról beszélni Szeptemberben a magyar járműpiac növekedést ért el. Az új autóknál 18,6 százalékos, a furgonoknál pedig 43,9 százalékos volt az éves emelkedés. Bár ez fordulatot jelent a korábbi hónapok negatív eredményeihez képest, ám a korábbi adatokat nézve nem számítanak kiugrónak a szeptemberi eladások és a növekedés részben a bázishatásnak köszönhető. Emellett a járványhoz köthető bizonytalanság miatt még korai tartós emelkedésről beszélni.