ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 10/12: Magyarosan haladunk a digitalizációval

TECHNOLOGY

Innovatív banki megoldások kerestetnek Október 23-ig jelentkezhetnek a hazai és külföldi, már intenzív növekedési fázisban lévő innovatív startupok az OTP Csoport immár negyedik alkalommal meghirdetett nemzetközi startup partnerségi programjára. Az elmúlt években már 30 tesztprojektet valósítottak meg és 12 céggel került sor a tesztidőszakon túlmutató együttműködésre. A program népszerűsége egyre nő, tavaly már 370 startup jelentkezett a felhívásra, az Egyesült Államoktól Oroszországig.

Nem zárták el a pénzcsapot Nem hozott látványos visszaesést a második negyedév a kockázatitőke-befektetések értékében, a Covid-19 járvány ellenére is több mint 60 milliárd dollárnyi kihelyezés történt ebben az időszakban a KPMG elemzése szerint. A digitalizációt és a csoportmunkát támogató megoldásokat fejlesztő startupok mellett viszonylag sok pénz jutott a gyógyszeripari és biotechnológiai vállalkozásoknak is.

Kemény dió az energiaszektor a startupoknak Hatalmas olajcégek, sok százezer, vagy akár több millió ügyfelet kiszolgáló áramszolgáltatók, nagy erőműveket működtető társaságok – többnyire ezek ugranak be mindenkinek, ha az energiaszektorról kérdezik. Kevesen gondolnak arra, hogy ez az ágazat ma már korántsem csak a legnagyobb vállalkozások számára nyitott piac. Az energetikai és technológiai startupok olyan újításokat hoznak a szegmensbe, amelyek lényegesen növelik a hatékonyságot, sokkal egyszerűbbé és biztonságosabbá tesznek bizonyos feladatokat.

Megjelent a KPMG CEO Outlook 2020 felmérés A KPMG a Budapest Economic Forum keretében mutatta be idei, globális, vezérigazgatói kutatását. A legfőbb megállapítások: 2020 elején még minden második, nyár végére viszont már csak minden harmadik cégvezető bízott 2,5 százalékot meghaladó mértékű éves növekedésben a következő 3 évre vonatkozóan; a digitalizáció fontosságáról a járvány hónapjai megerősítették a cégvezetőket: 5-ből 4 vezető szerint kiemelt figyelem jutott erre a területre a karanténidőszakban.

Több ezer viszonteladó használja Európában a szolgáltatást Rengeteg felhőszolgáltatás egy helyről, értéknövelt szolgáltatások a platform fejlesztőjétől, a gyors piaci bevezetés lehetősége – többek között ezeket az előnyöket kínálja a partnerek számára az ALSO Felhő Piactere. Az itthon július eleje óta elérhető platformon folyamatosan jelennek meg újabb gyártók szolgáltatásai. „A viszonteladó partnereink számára nagy előny, hogy nem a nulláról kell felépíteniük egy értékesítési felületet, hanem az ALSO által fejlesztett platformot használhatják ahhoz, hogy nagyon egyszerűen, mindössze néhány gombnyomással, webes felületen elérhetővé tegyék az általuk kínált felhőtermékeket és beárazzák azokat. Lényegében egy one-stop-shop megoldást nyújtunk számukra, amelyben gyorsan és egyszerűen állíthatnak össze szolgáltatáscsomagokat”, mondta el Nyikes Tamás, az ALSO Hungary Kft. felhő szolgáltatások értékesítési vezetője.

Magyarosan haladunk a digitalizációval A hazai kkv-szektor nagy része még épphogy csak belefogott a digitalizációba, bár minél nagyobb egy cég, annál előrébb tart – derül ki a felmérésből. Az adminisztrációs folyamatok terén egészen jól áll a hazai piac, de az értékesítés és marketing a legtöbb magyar cégnél még javarészt múlt századi eszközökkel folyik.

Adatalapon pofoznák ki a világ nagyvárosait Fordított startup-történetként indult Barabási Albert-László, Böszörményi-Nagy Gergely és Ruppert Péter új vállalkozása, a Datapolis. Egy barátság, néhány közös projekt és egy adatcégeknek kedvező momentum együttállásakor arra szövetkeztek, hogy a városi ember viselkedését lemodellezve üzleti, kormányzati és magánszereplőknek is segítséget nyújtsanak élhetőbb városok kialakításában.

Ha nehéz a konténer, könnyítsük a megfelelő szoftverrel! Két éven belül a vállalatok háromnegyede alkalmaz majd konténertechnológiát, az IDC adatai szerint ugyanakkor a szakembereknek mindössze az ötöde tudja megfelelően használni a konténerfelügyeleti eszközöket. A SUSE szerint ezért fontos, hogy a szoftvergyártók professzionális megoldásokkal egyszerűsítsék a konténerek kezelését, így a fejlesztők és az üzemeltetők, illetve a szervezetek is a saját, legfontosabb feladataikra koncentrálhatnak.

Használt mobiltelefonok és e-kütyük gyűjtésére buzdítják az iskolákat A Fenntarthatósági Témahét idei kiemelt témái az energia, a klímaváltozás és az egészségnevelés. A program keretében Időszaki Szelektív Hulladékgyűjtő Verseny is indult, amelynek célja, hogy a diákok minél több, a háztartásokban keletkező használt elemet, mobiltelefont és e-kütyüt gyűjtsenek. A Telenor kiemelt támogatásával megvalósuló versenyen az ország bármely általános- és középiskolája indulhat, a gyűjtés november 20-ig tart.

Azt ígérték, hogy 2020-ra önvezető autók milliói járják az utakat. Hol vannak?„2020-tól kezdve végleg a hátsó ülésre szorulunk” – írta a Guardian 2015-ben, a BMW önvezető autós projektjének vezetőjére hivatkozva. „Tízmillió önvezető autó járja majd az utakat 2020-ra” – vonta le a következtetést a Business Insider 2016-ban a piac elemzése után. „2020 közepére a Tesla önvezető rendszere eljut arra a szintre, hogy a sofőröknek már nem kell az útra figyelniük” – jósolta Elon Musk tavaly áprilisában, miután a 2018-as áttörésre tett korábbi előrejelzései túl optimistának bizonyultak.

Elkészült a világ leggyorsabb UV kamerája Egy nemzetközi kutatócsoport elkészítette a világ leggyorsabb UV kameráját. A Jinyang Liang professzor és a francia Nemzeti Tudományos Kutatóintézet (Institut National de la Recherhe Scientifique INRS) munkatársai által tervezett kamera valós időben rögzítheti a fotonok mozgását az ultraibolya tartományban. A tömörített ultragyors fényképezés (compressed ultrafast photography, CUP) egy kattintással, eddig páratlan sebességgel rögzítheti az egész folyamatot. 

Íme a legnépszerűbb magyar appok Huawei telefonokra A Huawei egyértelműen a világ egyik legjobb mobilos kínálatával rendelkezik hardveres téren. A jelenlegi P40 család tagjai, valamint a Huawei többi okostelefon-szériája és tabletei széles célközönségnek nyújtanak minőségi és erős készülékeket a belépő szinttől a csúcskategóriáig. Azonban egy mobil önmagában még akkor sem teljes, ha a lehető legjobb hardverek hajtják, prémium kamerákkal és csodaszép kijelzővel rendelkezik: ezek tökéletes kihasználásához ugyanis kell egy minden szinten passzoló, mindenre választ adó szoftveres ökoszisztéma.

„Az adatok a mi látásunk, anélkül nem tudjuk érzékelni a valóságot” Rab Árpád jövő- és trendkutatót, az információs társadalom, az emberek és a technológia foglalkoztatja. Elmondása alapján leginkább az izgatja, hogy miért fejlesztette ki a különböző technológiákat az ember és hogyan változik, merre halad a világ. A kutató szerint két dolgot kell leszögezni: a kultúra túlélési stratégia, és maga a digitális kultúra újraprogramozza az emberiséget azért, hogy megtarthassuk azt az életszínvonalat, amit az elmúlt száz évben elértünk. 

Kettéválik az IBM Komoly szerkezeti átalakulást jelentett be az IBM, a vállalat jövő év végéig kettéválik, külön cégbe szervezve ki a menedzselt infrastruktúra szolgáltatásokat. A vállalat ezzel alacsonyabb profitot hozó ágazatait igyekszik leválasztani, hogy az ígéretesebb hibrid felhős, illetve AI szegmensekre koncentrálhasson. Az IBM az átstrukturálás lezárultával 59 milliárd dollár környéki bevételre számíthat, míg a NewCo eladásai 19 milliárd dollárt hoznak majd a konyhára.

Nagy újítás jön a Windows 10-be Bejelentette a Microsoft, hogy a Windows 10 operációs rendszer támogatja a minden korábbinál jobb tömörítést és képminőséget kínáló AV1 szabványt.

Jó lesz vigyázni: a NAV nevében lépnek fel kiberbűnözők! A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nevében adóvisszatérítést ígérő adathalász-akcióra derítettek fényt a Kaspersky kutatói.

Kegyetlen zsarolóprogram támadja az Android-mobilokat Az új MalLocker.B zsarolóvírus online fórumokról és nem hivatalos appáruházakból letöltött fertőzött appokkal terjed.

Ingyenes üzletfejlesztési képzés kkv-knak A mikro-, kis- és középvállalkozások számára ad támogatást a megújuláshoz és a versenyképesség megőrzéséhez a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) ingyenes, digitális platformon megvalósuló üzletfejlesztési képzése, amelynek indításával az egyetemet az Innovációs és Technológiai Minisztérium bízta meg.

Bevásárol az AMD A Wall Street Journal értesülései szerint az AMD előrehaladott tárgyalásokat folytat az FPGA-gyártó Xilinx 30 milliárd dollárért történő felvásárlásáról.

Letölthető a mobilok akkuját kevésbé lemerítő új Gmail-app Új változatot adott ki a Google a népszerű levelezőszolgáltatást Android-mobilokon használóknak: a karcsúsított Gmail Go kevesebb energiát fogyaszt, így az okostelefonok hosszabb ideig lesznek üzemképesek egy töltéssel.

Régóta szükség lenne erre a Chrome funkcióra A piacvezető böngészőprogram most kiadott tesztverziójában már elérhető a sok weboldalt megnyitó felhasználók életét megkönnyítő új funkció.

 

ECONOMY

Harmadik hónapja csökken a fogyasztói bizalmi index A GKI Gazdaságkutató Zrt. fogyasztói bizalmi indexe romló tendenciát mutat az intézet legfrissebb felmérése szerint. Az index az áprilisi, csaknem 38 pontos zuhanást követően három hónapon át lassuló ütemben, de emelkedett, majd három hónapja újból csökkenést mutat. Értéke októberben a szeptemberi mínusz 31,1 pont után mínusz 34,2 pont lett.

Megállíthatatlanul dübörög a hazai INLOCK közösségi kölcsönplatform Alig pár hét telt el legutóbbi nagy fejlesztésük óta, mégsem tűnik úgy, hogy pihenésre adná a fejét a Csabai Csaba kriptovállalkozó és -blogger által vezetett vállalkozás csapata. Négy új token bevezetését jelentették be, amellyel 14-re növekszik majd a náluk kamatoztatható kriptoeszközök száma.

Egyre nagyobb a baj a gazdaságban A Kopint-Tárki Gazdaságkutató szerint a korábban vártnál nagyobb, 5,8 százalék lesz idén a gazdaság visszaesése, de a kormány is 5-6 százalékos csökkenéssel számol. Varga Mihály pénzügyminiszter szerint elhúzódó válságra számíthatunk; csak 2022 első félévében tud visszatérni a magyar gazdaság a 2019-es szintre. A munkaerőpiac szétzilálódott, az infláció elszállt, a cégvezetők sem hisznek a gyors kilábalásban.

Új világ jön az online fizetéseknél, így készülhetnek fel az e-kereskedők Magyarországon tömegével jelentek meg az új vásárlók a koronavírus-járvány első hullámában, az új és a visszatérő vásárlók között is sokan voltak, akik előtte nem, de most bankkártyával fizettek. Az e-kereskedelemben a vásárlási folyamat egyik nagyon fontos eleme a fizetés, ha ez nehézkesen zajlik, a vásárló elhagyja a kosarat, a kereskedő elbukja a bevételét.

Az Ethereum nem tudja eldönteni, mit akar Igencsak durva heteken van túl az Ethereum: az árfolyam elképesztően széles sávot járt be 315 és 380 dollár között, miközben a vásárlók és eladók zsákutcába futottak a bitcoin konszolidációval folytatott állandó küzdelmei miatt. Hogy milyen trendet vesz fel a kriptopénz a jövőben, az kétségtelenül a bitcointől függ, hiszen a vezető kriptopénz továbbra is magabiztosan osztogatta parancsait a piacon az utóbbi hetek során.

Mi a közös a Rubik-kockában és a fenntartható fejlődésben? Az ENSZ számos nagy ívű programot indított el az elmúlt évtizedekben. Öt évvel ezelőtt ezeket a Fenntartható Fejlődési Célok keretében gyúrta egy programba. Egyelőre a várt áttörés elmaradt, nem lett fenntarthatóbb a világ. Ahhoz, hogy sikeresebbek legyünk, többek között tanulni kellene a Rubik-kockától is.

Elképesztően magas, 5%-os betéti kamattal kezdett el hódítani a Revolut Amerikában Miközben az amerikai bankok nulla közeli betéti kamatokat kínálnak, a Revolut 4,75-5%-os fix hozamot kínál ügyfeleinek. A Revolut a 0,25%-os alap betéti kamatot 4,5-4,75%-os bónusszal dobja meg, a különbözetet a vállalat a kereskedőktől szerzett bevételeiből fedezi majd. A hatalmas elvárást a Revolut úgy teljesíti majd, hogy a kártyáival folytatott vásárlás díjbevételeit osztja majd vissza az ügyfeleknek, ezt a kereskedőktől vonja le a cég minden tranzakció után.

Novembertől indul a Vodafone új cége A Vodafone Csoport tavaly júliusban jelentette be, hogy az eszközhasznosítás és a fenntarthatóság érdekében önálló cégekbe szervezi ki az európai leányvállalatainál működő passzív bázisállomás-elemeket. A Vantage Towers néven megalakuló cég Európa piacvezető torony-infrastruktúra vállalata lesz, Magyarországon mintegy kétezer bázisállomás kezeléséért fog felelni.

Épül a magyar hidrogéngazdaság Az év végére elkészül Magyarország nemzeti tiszta fejlődési stratégiája – jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Budapest Climate Summiton tartott nyitóbeszédében, a rendezvény fővédnökeként. A miniszter a magyar kormány eddigi környezet- és klímavédelmi intézkedései között kiemelte a második nemzeti klímastratégia elfogadását, és az első akciótervek megjelenését, amelyek közül a januárban bejelentett, 8 pontból álló csomag megvalósítása folyamatosan zajlik.

A Mol is érdeklődhet a Budapest Airport iránt Ajánlatot nyújtott be a Budapest Airport Zrt. megvásárlására egy hazai befektetőkből álló konzorcium, melynek tagja a Mol is – értesült a Bloomberg. A hírügynökségnek nyilatkozó források szerint az ajánlattétellel Jellinek Dánielt, az Indotek ingatlanfejlesztő csoport alapító-tulajdonosát bízta meg a konzorcium. A vételi ajánlat összege nem ismert, az viszont igen, hogy a kormány még a koronavírus-járványt megelőzően három milliárd euróra becsülte a Budapest Airport értékét.