ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 10/09: Sokféle adat származhat egyetlen kamerából

TECHNOLOGY

VSaaS – a videómenedzsment új érája Annak, aki aktívan nyomon követi a videórendszerek fejlődését, valószínűleg nem kerülte el a figyelmét egy új fogalom, a VSaaS, azaz a Video Surveillance as a Service (videómegfigyelés, mint szolgáltatás) térnyerése. Sokan azt jósolják, hogy míg a 2010-es évek a ’megapixel évtizede’ volt, addig a 2020-as évek a felhőbe vonulásról fognak szólni.

Új vezető a T-Systemsben: Mihályi Gábor a Magyar Telekomból érkezik Operációs és standard megoldások igazgatóként csatlakozik a T-Systems Magyarország vezetéséhez Mihályi Gábor 2020. november 1-jével. A Magyar Telekom nagykereskedelmi igazgatója a Magyar Telekom Csoport korábban a nagykereskedelmi területen kezelt B2B-piaci szerződéseinek kezelésén túl a T-Systemsben a standard szolgáltatásokért, a működéstámogatásért, valamint a vállalat beszerzési feladataiért felel majd.

Egészségügyi, oktatási, fenntarthatósági és 5G-re épülő projekteket is díjaztak Kihirdették a 15 millió forint összdíjazású Vodafone Digitális Díj idei nyerteseit. A beérkezett közel 150 pályamunka közül összesen 10-et díjaztak: 8-at a három kategória – Digitális Társadalom, Digitális Esélyegyenlőség, Bolygónk és Fenntarthatóság – valamelyikében, emellett pedig egy Vodafone Dolgozói Különdíjat és egy 5G Különdíjat is kiosztottak. A díjazottak között több projekt is az egészségügy és az oktatás digitalizációját segíti elő, de a környezetvédelmet és fenntarthatóságot támogató projektek is vannak a nyertesek között.

Négy zseniális játék az App Gallery kínálatából A Huawei nemcsak csúcskategóriás mobilokat és tableteket készít, de alig több mint egy éve elindította saját szoftverkörnyezetét is, Huawei Mobile Services (HMS) néven: ez mára már a világ harmadik legelterjedtebb app-rendszere, jelenleg több mint 170 országban van jelen, havi több mint 700 millió aktív felhasználóval rendelkezik, az alkalmazásokat 1,6 milliónál is több fejlesztő készíti.

Áfamentesen indít programozóképzést a Green Fox Academy Az új felnőttképzési törvény szerint azok a képzések lehetnek áfamentesek, amelyek megfelelnek a szakképzésért felelős miniszter által elfogadott, valamint megkapták egy felnőttképzési szakértő előzetes minősítését. A Green Fox Academynek mind Java, mind JavaScript kurzusai teljesítették a feltételeket, így a novemberben induló szuperintenzív képzések már áfamentesen lesznek elérhetők a hallgatók számára.

Hiánypótló mesterséges intelligenciát fejlesztettek Az információgyűjtés ma már egyszerű, ugyanakkor a szükséges adatot megfelelő időben nehéz megszerezni. Naponta több millió keresés történik az interneten, ezért hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a hagyományos keresőmotorok minden kérdésünkre választ adnak. De milyen gyakran találjuk magunkat olyan helyzetben, ahol a téma bonyolultsága miatt szinte lehetetlen megtalálni a szükséges információt?

Újabb szöget üt a mobilos VR koporsójába a Google Kiderült, hogy a Google az Android 11-nél nem véletlenül kerülte a virtuális valóság témát. A vállalat ugyanis dobta az évekkel ezelőtt kifejlesztett Daydream VR platformot. Pedig annak idején a telefonokra alapozó VR-ba több gyártó is beleállt, így például a Google is készített olyan fejre applikálható kiegészítőt, amibe be lehetett fogatni a mobilt, és volt hozzá tartozó kontroller is, mellyel a gondtalan kezelés volt megoldható.

Autó-alkatrészek elektronsugaras olvasztással Egyes fémnyomtatók nem lézer-, hanem elektronsugárral olvasztják meg a fémport. Az eljárás (electron beam melting, EBM) ugyan valamivel pontatlanabb a szelektív lézeres olvasztásnál (SLM), viszont nagyobb tárgyaknál gyorsabb. Az Egyesült Királyság Nemzeti Additív Gyártóközpontja (NCAM) nagy igénybevételű jármű-alkatrészekhez, az Oxford Brookes Racing (OBR) Forma-1 minőségű versenyautójához használta a tipikusan csak légjárműiparban alkalmazott technológiát. 

Cégek közötti privát üzenetekkel bővül a Slack A Slack Connect Direct Messages használatához a felhasználók privát meghívólinkeket oszthatnak meg a megbízhatónak ítélt partnerekkel, akik aztán saját Slack szervezetükből vehetik fel velük a kapcsolatot, privát üzeneteken keresztül. A funkció éles rajtjának pontos időpontját a Slack egyelőre nem árulta el, mindössze annyit közölt, arra 2021 elején számíthatunk.

A kereszteződéseknél javít a Tesla A szeptember utolsó napján kiadott Autopilot 2020.40.0.1 update révén több új funkció is elérhetővé válik a frissítést alkalmazó autóknál. Kiderül ebből, hogy lehetővé válik a kesztyűtartó PIN-kóddal való levédése, egyes Bluetooth-eszközöket kiemeltté tehetünk a gyorsabb és kényelmesebb csatlakozás és kommunikáció érdekében, emellett pedig a Speed Assist is további javításokat és optimalizációt kapott.

Autonóm off-road járművek, drón-rajok és kiberbiztonság Együttműködési megállapodást írt alá a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és a Honvédelmi Minisztérium (HM) 2020. október 7-én, hogy kereteket biztosítson az intézmények közös kutatás-fejlesztési projektjeinek. A Műegyetem, mint Magyarország első számú műszaki egyeteme kutatásaival és szakértelmével így olyan haditechnikai fejlesztésekbe tud bekapcsolódni, amelyek az innováción keresztül hozzájárulnak hazánk védelmi képességének növeléséhez.

A méret a lényeg Minél nagyobb egy magyar kis- és középvállalkozás, annál előrébb tart a digitalizációban, állapította meg a Digiméter 2020-as kutatási jelentése.

Hazai problémák a TikTokkal Versenyhivatali vizsgálat indult a TikTok videomegosztó üzemeltetőjével szemben a felhasználók hiányos és megkésett tájékoztatása miatt, közölte a Gazdasági Versenyhivatal.

Túl vagyunk a nehezén Magyarország túljutott a koronavírus-válság mélypontján, a kilábalás hónapjai tartanak, a versenyképességet javító lépéseket következetesen végre kell hajtani, mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Budapest Economic Forum 2020 online konferencián.

Betiltja a politikai hirdetéseket a Facebook De csak az amerikai elnökválasztások után, november 3-át követően, és csupán átmenetileg, hogy csökkentse a zavarkeltés vagy visszaélés lehetőségeit.

Ily módon lesz sokkal egyszerűbb a Windows 10 beállítása Megkezdte a Microsoft a Windows 10 legújabb, 20231-es verziószámú buildjében annak a képernyőnek a tesztelését, amely lehetővé teszi az operációs rendszer minden korábbinál egyszerűbb konfigurálását.

 

ECONOMY

Emelkedés jön a következő egy évben a magyar tőzsdén a hazai alapkezelők szerint A koronavírus-járvány alakulása és a közelgő amerikai elnökválasztás hozhat izgalmakat a világ tőzsdéire a következő hetekben és minden bizonnyal a magyar piac sem tudja majd kivonni magát az általános nemzetközi befektetői hangulat alól. Havi felmérésünkben megkérdeztük a hazai alapkezelőket a magyar részvénypiac és a forint kilátásairól, és összegyűjtöttük, hogy melyek most a profi befektetők kedvenc részvényei.

Egy hete maradt a cégeknek: még le lehet csapni a több milliós támogatásra! Még mindig akad forrás abban a pályázatban, amelyet különböző energetikai épületfejlesztések támogatására hirdettek meg közel egy éve. A 2019 novemberében meghirdetett pályázat összesen 32 milliárd forintos kerettel indult, a minimális támogatást 1,6 millió forintban, míg a maximális támogatást 100 millió forintban határozták meg. A forrásból rengeteg cégnek juthat, hiszen a kiírási dokumentum akár 20 ezer projekt pozitív elbírálását sem zárta ki.

Átlagosan közel 15 évesek a hazai személyautók, a teherautók fiatalabbak Négy városban, Budapesten, Debrecenben Győrött és Szegeden összesen 673 jármű műszaki-környezetvédelmi állapotát vizsgálták meg szeptember végén. Az ellenőrzött autók átlagos életkora 14,7, a kishaszonjárműveké 10,3, a 3,5 tonna feletti tehergépjárműveké 8,7 év volt.

400 millió dolláros bírságot kapott a Citigroup Az amerikai banki felügyeleti szervek szerint a Citigroup, Amerika harmadik legnagyobb bankja, több, kockázatkezelési és belső ellenőrzési hiányossággal is bír, többek között az adatkezelés, felügyelettel felé való jelentés és tőketervezés terén. A Citigroup a bírsággal kapcsolatban azt nyilatkozta, sajnálják, hogy nem tudtak megfelelni a felügyeleti elvárásoknak, de most is azon dolgoznak, hogy rendszereik rendben működjenek.

Magyar tetőn dolgozik Európa legnagyobb tetőre szerelt napelemparkja Az Audi Hungaria raktárközpontjának 160 000 négyzetméteres tetőfelületén több mint 36 ezer napelemtáblát helyeztek el. A naperőmű évi 9,5 GWh energiát termel, ami 3 800 háztartás éves energiaszükségletének felel meg. A megújuló forrásból megtermelt zöld áramnak köszönhetően mintegy évente 4 900 tonnával kevesebb szén-dioxid jut a levegőbe.

Itt a magyar inflációs adat: ez ám a nagy meglepetés! Szeptemberben 3,4%-kal nőttek a fogyasztói árak Magyarországon a KSH adatai szerint az előző év azonos időszakához képest. Az elemzők arra számítottak, hogy 4% közelében alakul az infláció, ahogy augusztusban is láthattuk. Az adat a korábbinál kényelmesebb helyzetbe hozza a Magyar Nemzeti Bankot.

Magyarországra is megérkezett a szelfis bankolás: 20 perc alatt vehetsz fel digitális hitelt Hamarosan legfeljebb 20 perc alatt, a Revolutnál megszokott szelfis azonosítással és az új személyi igazolvány chipjének beolvasásával, teljesen digitálisan igényelhetünk hitelt, nyithatunk számlát a hazai bankoknál. A jogszabályi hátteret ehhez egy októberben élesedő MNB-rendelet teremtette meg, a technikai megvalósítás pedig már el is készült. 

Elfogadta az EP a klímatörvényt: 2030-ra 60 százalékkal kell csökkenteni az emissziót Az Európai Parlament elfogadta a klímatörvényt, ami az unió nagy környezetvédelmi projektjének, a Green Dealnek fontos állomása. A fő cél továbbra is az, hogy 2050-re már nettó karbonsemleges legyen az EU, a képviselők most úgy döntöttek, hogy 2030-ra már el kell érni az 1990-es szint kibocsátásának 60 százalékos mérséklését. Az új törvényt még a nemzeti parlamenteknek is el kell fogadniuk.

Logisztikai rémálomra készülnek az amerikai e-kereskedők a szezonban Az ünnepi szezon jelentheti majd a legnagyobb kihívást idén az amerikai kereskedők számára, ahogy azt a CommerceNext piackutató cég 63 kereskedő megkérdezésén alapuló kutatása állítja. A tanulmány legfontosabb megállapítása, hogy a logisztikai problémák legfőbb forrása a csomagküldő szolgáltatók véges kapacitása lesz majd. 

Figyelmeztet a guru: komoly esés jöhet a tech szektorban Will Hobbs, a Barclays befektetési igazgatója szerint a mostani környezetben hosszú lejáratú kötvényként viselkednek a nagy technológiai vállalatok részvényei, de ez a helyzet könnyen megváltozhat. A szakember szerint nem érdemes csak az elmúlt hónapok győztes részvényeiből felépíteni a portfóliónkat, korántsem kizárt egy komolyabb eladási hullám a technológiai szektorban.