ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 10/08: Virtualizálni bármit, bárhol

TECHNOLOGY

Adatközpontok a mesterséges intelligencia bűvöletében Szoftveresen definiált, a mesterségesintelligencia-megoldásokkal szorosan integrált, virtuális gépeken és konténerekben futó szoftvereket egyaránt kiszolgálni képes adatközpontoké a jövő – mondja Udo Würtz, a Fujitsu európai részlegének helyettes technológiai vezetője.

Felhő, ahogy még nem ismertük Megteremteni egy kiszámíthatatlan világ digitális alapjait – ezt tartja vállalata legfontosabb küldetésének Pat Gelsinger, a VMware vezérigazgatója. A vállalat most először online formában tartotta meg nagy, éves felhasználói konferenciáját, a VMworld-öt, és Gelsinger is egy lakályosan berendezett dolgozószobából szólt a képernyők előtt ülő résztvevőkhöz, nem az ilyen eseményeken megszokott óriás színpadról.

Dokumentum és folyamat: kéz a kézben A dokumentum- és folyamatkezelés ezer szálon kapcsolódik egymáshoz. Egy vállalatnál minden bejövő és kimenő dokumentum kapcsolódik valamilyen folyamathoz. „Olyan nincs, hogy a postás behoz egy küldeményt, azt letesszük az asztalra, és utána senkinek sem kell foglalkozni vele”, mondja Gordos Koppány, az XFLOWer üzletfejlesztési igazgatója. 


Októberi Club: Online számla és HR-felhő – a digitalizáció jegyében Az októberi ITB Clubon nemcsak a számlázási tevékenység bizonyos jogszabályi hátterét, hanem a munkaerő-piac kihívásait is megvizsgáljuk. Elvégre, ha egy vállalat a konkurencia előtt akar járni, a legtehetségesebb munkaerő-állományt kell megtalálnia, foglalkoztatnia és megtartania a legmegfelelőbb módon: vagyis a bennük rejlő képességet össze kell kapcsolni a vállalati célokkal. A megfelelő technológiát az SAP #SuccessFactors, az integrált, felhő alapú HR-megoldás kínálja.

Az itelligence vezető tanácsadója, Beda Bernadett tart bemutatót és válaszol a feltett kérdésekre.

Az ITB Club októberi előadásai természetesen online nyomon követhetők lesznek. Az élő közvetítés az ITBUSINESS Facebook-oldalán lesz elérhető. Csoportlink: https://www.facebook.com/groups/777071239490165/

Időpont: 2020. október 15. 10:00–12:00
Helyszín: élő közvetítés az ITBUSINESS Facebook-oldalán (facebook.com/itbusiness.hu)
Előzetes regisztráció szükséges! 

Regisztráció: https://www.facebook.com/groups/777071239490165/


Autonóm autók - van, amikor szükség van az emberi beavatkozásra Nem elegendő, ha a robotgépkocsik 100 esetből csak 99-ben közlekednek biztonságosan. Egy München melletti campuson a BMW, a FiatChrysler, az Intel és a Mobileye 1300 szakértője dolgozik azon, hogy egy új rendszert fejlesszen ki, amely radarból, lézerszenzorokból, a jelenlegieknél jobb kamerákból és erősebb fedélzeti számítógépekből áll. 

MI-vel testre szabható terápiákon dolgoznak a SZTAKI kutatói A SZTAKI kutatói is részt vesznek a Horizont 2020 AIDPATH nemzetközi projektben, melynek célja személyre szabott, CAR-T terápiák előmozdítása, mesterséges intelligencia, valamint a termeléstervezés és -ütemezés legkorszerűbb eredményeinek felhasználásával. Az eredményeket a hematológiában, az onkológiában, illetve fertőző és immunbetegségek kezelésére lehet majd használni.

Milyen hatások várhatóak az 5G terjedésével? A digitalizáció, illetve a technológiai innovációk szolgálhatnak a világ fejlődésének legerősebb motorjaként, azonban fontos, hogy a gyorsan fejlődő technológiát helyén kezeljék és megfelelő keretrendszerben hasznosítsák az emberek. Az új digitális eszközökre szabott szabályozásoknak védeni kell az egyén érdekeit, vagyis az adatainkat, a személyes információinkat is, azok jogszerűtlen felhasználásától. 

Nyomtatókat kölcsönöz a BigRep Egyre több nyomtatóvállalat ad bérbe gépet, legújabban a nagyméretű additív gyártás egyik úttörője, a BigRep jelentette be kölcsönző szolgáltatását: a cég változatos ipari alkalmazásokra jó, közepes nagyságú STUDIO G2 ipari printerét vihetik az észak-amerikai érdeklődők; telepítéssel, tréninggel és más szolgáltatásokkal. A lehetőséggel a Covid-19 miatt bizonytalan gazdasági környezetben új ügyfelekre, elsősorban kis- és középvállalatokra gondolnak.

Felgyorsult a digitalizáció: a dolgozók húzzák a rövidebbet? A vállalatok számára napjainkban nem elsősorban a technológiai elmaradottság, hanem a szervezeti struktúra bonyolultsága, a szükséges készségek hiánya és a dolgozók „kiégése” jelenti a fejlődés legnagyobb kihívásá – derül ki az IBM „A COVID-19 és az üzleti élet jövője” című tanulmányából. 10 vállalatból 6 felgyorsította a digitális transzformációt a COVID-19 járvány miatt.

Forgalomba kerülnek az iparág első DDR5-ös memóriamoduljai Az SK Hynix példája szerint az új DDR5-ös memóriamodulokkal elérhető memória-sávszélesség elegendő arra, hogy kilenc darab, egyenként 5 GB-nyi helyet foglaló filmet egyetlen másodperc alatt továbbítson a rendszer. Ezzel együtt természetesen Error Correcting Code (ECC) támogatás is rendelkezésre áll, amellyel 1-bit szintű hibákat lehet javítani, így az alkalmazások megbízhatósága 20x-os mértékben növekedhet.

Érkezik az 1200 kilométeres hatótávú Mercedes villanyautó A Mercedes felvázolta villanyautózással kapcsolatos terveit. A stuttgarti gyártó egyik legígéretesebb újdonsága az EQXX néven emlegetett újdonság, melynek hatótávját nem nagyon érheti majd kritika. Stuttgartból Londonba egy feltöltéssel?" – szólt a gyártó első kérdése a bemutató rendezvényen, ami arra utal, hogy az EQXX hatótávja eléri a 935 kilométert. 

Szélesedő K+F és oktatási partnerség a Tungsram és a Pannon Egyetem között Megállapodást írt alá a Tungsram és a veszprémi Pannon Egyetem, melynek eredményeként szélesedik az együttműködés a kutatás-fejlesztés, az oktatás és az energetikai pályázatok terén az aláírók között.

Így moziznak a neten a magyarok A legalább 16 éves internetezők négyötöde néz filmeket és videókat az interneten, derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kutatásából.

Tizenharmadikán jön az új iPhone Kiküldte a meghívókat az Apple a várva várt iPhone 12-es modellt bemutató eseményre.

Megújulnak a Google-alkalmazások, köztük a Gmail A felhős irodai csomag nevét G-Suite-ról Google Workspace-re változtatja az internetes óriáscég.

 

ECONOMY

Pénzmosási botrányba keveredhettek magyar bankok Magyarországi bankok is érintettek lehettek a nemzetközi pénzmosási botrányban – írja a napi.hu. Négy magyar bank érintettségét mutatták ki a néhány hete kipattant nemzetközi pénzmosási botrányban, a kiszivárgott iratok szerint Tanzániától Indián át Oroszországig történtek gyanús pénzmozgások magyarországi számlákról.

Megtorpant a német ipar - április óta először A tegnap látott pozitív meglepetést az augusztusi ipari megrendeléseknél ma nem követte újabb jó hír Németországból, az ipari termelés augusztusban 0,2%-kal elmaradt a júliusi szinttől. Az elemzők 1,5%-os emelkedésre számítottak, júliusban pedig még 1,4%-ot tudott növekedni. Április óta ez az első alkalom, hogy a német ipari termelés az előző hónaphoz képest visszaesést mutat.

A legérzékenyebb pontra sújt a legnagyobbat az adóhivatal Általában csak a pénz tartja össze az adócsalásra szakosodó bűnszervezeteket, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyi nyomozóinak így az a fő törekvésük, hogy a célkeresztbe kerülő bandáktól minél hamarabb elvonjanak minden értéket – erről beszélt lapunknak a hatóság bűnügyi főigazgatója. Vankó László szerint a legmegsemmisítőbb mozzanatok egyike az, amikor a nyomozók a bűnöző kezéről lecsatolják az elcsalt pénzből vett márkás órát, majd bilincset kattintanak a helyére. 

Kettészelte a szupergazdagok táborát a koronavírus A most publikált 2020 Billionaires Insights jelentés szerint a koronavírus kirobbanása katalizátorként hat a digitális és egyéb technológiai megoldásokat kínáló üzletágakban érdekelt gazdagok vagyonára, míg azok, akik a hagyományos iparágakban bírnak érdekeltségekkel, már nem lesznek ilyen szerencsések. Ezt bizonyítja, hogy a szórakoztatóiparban, pénzügyi szolgáltatásokban, anyagi javakban és ingatlanpiacon érdekelt milliárdosok nettó vagyona elmarad azokétól, akik a technológiai újításokkal foglalkoznak.

Összeroppanás után életjelet mutatott a magyar turizmus, de már jön is az újabb zakó Augusztusban 33%-kal csökkent a vendégéjszakák száma éves alapon, jelentette a KSH. A tavasszal teljesen leálló turizmus után nyáron már javult a helyzet, a belföldi vendégek száma augusztusban csaknem megközelítette a tavalyit, azonban a külföldiek elmaradása fájdalmas kiesés a szektor számára. A gyenge lábakon álló turizmus ráadásul szeptembertől újra megreccsenhetett.

Nem elég jók az atomerőművek a klímavédelemhez Az Egyesült Királyságban minden a feje tetejére állt az energetikában. Nagyon meglepő-e, hogy egy globális, nagy mélységű kutatás végeredménye az, hogy a zöldenergia termelők lényegesen hatékonyabban csökkentik a szén-dioxid kibocsátást, mint az atomerőművek? És az, hogy a nukleáris potenciál hajlamos a megújulók útjába állni?

Elkapkodták a cégek az MFB koronavírus miatt bevezetett egyik hitelét Az elmúlt három hónapban több mint ezer vállalkozás 120 milliárd forintot meghaladó hitelkérelmet nyújtott be a Mikro- és Kisvállalkozások Technológiai Korszerűsítése Célú Hitelprogram forrásaira az MFB Pontokon – közölte a fejlesztési bank. Mivel a program készletbeszerzésre és a működési költségek biztostására a legnépszerűbb, a „B” hitelcél teljes keretösszegét lefedik a benyújtott kérelmek, ezért szeptember 26-tól az MFB Pontok nem fogadnak be új hiteligénylést erre a hitelcélra vonatkozóan.

A vasúti és az intermodális fuvarozás a pandémia nyertese Elsősorban a koronavírus-járvány következményeképpen 2020 első félévében 23,8 százalékkal – csökkent a magyar vállalkozások összárufuvarozási teljesítménye az előző év hasonló időszakához képest. A KSH adatait fuvarozási alágazatok szerint vizsgálva ugyanakkor kiderül, hogy az egyes fuvarozási módokat eltérően érintette a járvány, és olyan trend bontakozott ki, amely akár hosszú távú változást indíthat el az árufuvarozásban.

Szegedi kutatók kifejlesztették a gáz formában tárolt villamos energiát A zöld hidrogén előállításának alapját jelentő elektrolizáló technológiákkal kapcsolatban folyó magyar kutatások máris élenjáró eredményeket hoztak, szegedi kutatók és ipari partnereik egy saját fejlesztésű, energiahatékony, kizárólag vizet és szén-dioxidot felhasználó elektrolizáló technológiát dolgoztak ki. Az előállított szén-monoxid pedig a petrolkémiai értékláncban közvetlenül felhasználható, nagy értékű termékként hasznosítható.

A légitársaságok 2022-től kezdhetnek újra pénzt termelni A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) várakozásai szerint a légitársaságok még 2021 végén sem lesznek abban a helyzetben, hogy készpénzállományuk növekedésnek induljon, addig pedig havi tízmilliárd dollár nagyságrendű veszteséget kell elszenvedniük. Brian Pearce, a montreali székhelyű, kétszáz légitársaságot tömörítő kereskedelmi szervezet vezető közgazdásza arról számolt be, hogy a cégek 8,5 hónapnyi működésre elegendő szabad készpénzük maradt.