ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 10/05: Új sztárok a kommunikációban

TECHNOLOGY

Új sztárok a kommunikációban Pár hónap alatt közel tízszeresére nőtt a Teams használata, a Zoom majdnem hétszeres bővülést ért el – ezek a számok is jól érzékeltetik, mekkora karriert futottak be az elmúlt időszakban a kommunikációs szoftverek. Kiemelt szerepük lehet a következő években is, a személyes üzleti találkozók aránya ugyanis várhatóan jelentős mértékben csökken majd.

14 ezer milliárd dollárral dobhatja meg a Föld GDP-jét az IoT Óriási üzleti lehetőség rejlik az IoT-technológiában a megoldásszállítók, szolgáltatók számára, a Transforma Insights előrejelzése szerint a tavalyi 424 milliárd euróról 2030-ra 1300 milliárd eurósra nőhet a piac. Az ipar, a közlekedés vagy éppen az energiaszektor mellett egyéb területeken is egyre többen élnek a dolgok internete kínálta lehetőségekkel, számos projekt indult a kiskereskedelemben, az egészségügyben, illetve a mezőgazdaságban is.

A beszerzés teljes digitalizációja a MOL-nál SAP-platformon valósul meg Rendkívüli méretű és összetettségű digitalizációs projektről szól az ITBUSINESS podcastfolyamának újabb epizódja. A MOL-csoport a beszerzési folyamatainak teljeskörű digitalizációját az SAP Ariba megoldások bevezetésével, és ahhoz az Ariba Networkhöz csatlakozva valósítja meg, amely a világ egyik legnagyobb, több mint 5 millió vállalatot összekötő üzleti hálózata. Mester Sándor és vendégei Labancz Péter, a MOL-csoport beszerzési igazgatója és Bárány Zsolt, az SAP digitális beszerzési megoldásokkal foglalkozó magyarországi üzletágának vezetője egyebek között arról beszélgetnek, hogy milyen tapasztalatokkal járt a pilot projekt, és hogy mikorra várható a fejlesztés befejezése.

A hablaty kerülendő „Sose legyél egészen biztos abban, hogy akikhez beszélsz, pontosan azt értik a szavaidon, amit te szeretnél, hogy értsenek” – így hangzik egy igen fontos tanács azok számára, akiknek egyik fő feladata, hogy emberekkel vagy emberek csoportjaival kommunikáljanak. Az üzleti életben, így az IT-szervezetekben is különösen kritikus, hogy a kommunikáló fél a lehető leghatékonyabban adja át üzeneteit, tehát az átadandó ismeret és-vagy információ a célcsoportban lehetőleg a legkisebb torzulás nélkül rögzüljön.

Egy vírus és következményei Személyre szabott gyógyszerek, egyedi génterápia, mesterséges szervek és végtagok, a távolból, robotokkal végzett műtétek – a digitális orvosi megoldások fantasztikus lehetőségeket ígértek. Aztán jött a COVID-19, és kiderült, hogy az egészségügyi rendszereket egy kicsit komolyabb globális influenza-járvány is szinte megoldhatatlan feladat elé állítja. Ezzel együtt viszont arra is ráirányította a figyelmet, hogy a digitális egészségügyi megoldások milyen óriási mértékben segíthetik az orvoslás minden területét, a megelőzéstől az ellátás szervezéséig.

Felkerült Európa „térképére” egy magyar scale-up cég 20 európai ország 20 legizgalmasabb scale-up cége (a startup fázison felülemelkedő, már többszörös növekedést bemutató és több fázisban jelentős tőkebevonást sikeresen végrehajtó, túlnyomó részben informatikai vállalkozások) közé választották be a magyar Codecool Programozóiskolát, ráadául, a hazai mezőny legígéretesebb scale-upja minősítést is elnyerte.

Algoritmus segít a koronavírusos esetek felismerésében Virtuális orvosként képes diagnosztizálni a mesterséges intelligencia (MI) az új koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegséget a tüdőben. A Nature Communications című tudományos folyóiratban ismertetett tanulmányukban a kutatók bemutatták, hogy létre lehet hozni egy olyan MI-algoritmust, amely mintegy 90 százalékos pontossággal azonosítja a tüdőgyulladást Covid-19-betegség esetében CT-vizsgálatok felvételeiben és pontosan azonosítja a pozitív esetek 84 százalékát és a negatív esetek 93 százalékát.

Digitális ujjlenyomat-elemzéssel küzd a pénzmosás ellen egy magyar regtech startup A pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni harc jegyében a pénzintézetekre és egy sor szolgáltatóra szigorú ügyfélátvilágítási kötelezettséget írnak elő a szabályozók, az ezeknek való megfelelés se nem egyszerű, se nem olcsó feladat. Egy hazai regtech startup, a Complytron egy mesterséges intelligenciával és gépi tanulás alapú hálózatelemzéssel működő digitális ujjlenyomat analízist fejlesztett, amellyel a fokozott ügyfélátvilágítást lehet segíteni, illetve a kisebb, költségérzékenyebb szolgáltatóknak az egyszerűsített ügyfélátvilágításra is kínálnak megoldást.

Magyar startup is bekerült a Transferwise versenyének élvonalába Megvannak a Transferwise 20 Under 20 versenyének győztesei. Ez a harmadik év, hogy a fintechcég ilyen módon támogatja a startupokat. A top 20-ba idén egy magyar cég is bejutott. A Transferwise zsűrije által kiválasztott 20 startup személyre szabott mentorálást és 1 millió font jutalmat kap. A zsűri részét képezte Vinnai Balázs befektető, Nico Rosberg F1-bajnok, Eva Maydell EP-képviselő, Roxanne Varza, a párizsi Station F igazgatója, Zanny Minton Beddoes, az Economist újságírója és Taavet Hinrikus, a Transferwise társalapítója.

A technológiai hidegháború legforróbb területe lett a chipgyártás Donald Trump amerikai elnök 2018 elején hirdetett gazdasági háborút Kína ellen, az Egyesült Államok kormánya azóta váltakozó intenzitással próbálja gazdasági és biztonságpolitikai megfontolásokból hátráltatni az ázsiai ország fejlődését: védővámokat vetett ki a kínai termékekre, fatvát adott ki a Huawei infokommunikációs eszközgyártóra, korlátozta a kutatói és diákvízumok kiadását, legutóbb pedig a TikTok nevű videómegosztó és a WeChat nevű mobilapplikáció vegzálásával próbálta megtörni a feltörekvő kínai techszektort. A látványos, bár mérsékelten sikeres lépések mellett azonban egy sokkal fontosabb területen is folyik a kiszorítósdi.

Két magyar startup versenyez a nemzetközi terjeszkedésért Nyolc kétfős csapatot választott ki idén a Design Terminal, valamint partnerszervezetei, a cseh DEX-IC, a lengyel Reaktor Warsaw és a szlovák CAMPUS . A V4 Startup Force résztvevői most még több mentorral, motivációs előadóval találkozhatnak, több startuppal, helyi akcelerátorral, potenciális ügyféllel kerülhetnek kapcsolatba a régióból, mint a korábbi években. Ennek az az oka, hogy a pandémiás helyzet miatt elmaradt tavaszi etapját most együtt rendezik meg a szokásos őszivel.

Bővül a ZalaZONE - itt vannak a tervek Palkovics László a ZalaZONE Kutatási és Technológiai Központban tartott innovációs nap megnyitásaként beszélt arról, hogy 2010 óta megduplázódott Magyarországon a kutatási és fejlesztési ráfordítások összege. Míg tíz évvel ezelőtt 1,14 százalék volt, addig 2018-ra már 1,53 százalékra nőtt a bruttó hazai termékhez képest a kutatás-fejlesztési ráfordítások aránya. A miniszter kiemelte: a koronavírus-járványra válaszként kutatási és fejlesztési keretet biztosított a kormány a kutatók számára, egyebek mellett lélegeztetőgépek és gyógyszerek fejlesztésére. 

Jöhet a negyedik szolgáltató a cseh mobilpiacra Jelentős csúszással végül, de megkezdődhet Csehországban a helyi hírközlési hatóság, a Český telekomunikační úřad, vagyis a CTU 5G-s frekvenciaaukciója, miután október 1-jén lezárult az eljárás jelentkezési szakasza. A hazánkhoz hasonlóan három inkumbens szereplőből álló cseh mobilpiacra szinte biztosan érkezik majd egy új szereplő, az érdeklődés mindenesetre rendkívül élénk, hiszen a hatóság a három, már piacon lévő operátor mellett további négy versenyzőt is nyilvántartásba vett.

Az internetes jogállamisági garanciákat vizsgálja a Digitális Szabadság Bizottság A Digitális Szabadság Bizottságot nem a Facebook cenzúrázására hozta létre tavasszal a kormány, hanem hogy a jogállamisági garanciákat vizsgálja az interneten, mondta Varga Judit igazságügyi miniszter az Antall József Tudásközpont által ötödszörre megrendezett think.BDPST elnevezésű innovációs fórumon.

Ezt a vicces Windows 10 trükköt biztosan nem ismeri Többféleképpen lehet kilépni a Windowsból, és kikapcsolni a számítógépet, melyek között van egy rejtett, mókás, redőnyös megoldás is.

Fontos információk az online számlázási rendszerről A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közzétette az Online Számla 3.0 rendszer dokumentációját, amely alapján a számlázószoftverek fejlesztői megkezdhetik a fejlesztést az új adatszolgáltatási verzióhoz.

Új szabályozás készül a techóriások megregulázására az EU-ban Nyilvánosságra került az Európai Bizottság a digitális szolgáltatások működését szabályozó új rendeletének néhány részlete.

Be akarják tiltani a Facebookot és a TikTokot az amerikaiak Egy felmérés válaszadóinak 37 százaléka adatvédelmi okokból betiltaná a TikTokot, 20 százaléka pedig a Facebookot.

 

ECONOMY

Félnek a magyar cégek az eladósodástól A magyar cégek számára fontos, hogy elkerüljék az eladósodást, ami a hosszú távú növekedésüket akadályozná. Ennek megfelelően 29 százalékuk a korábbinál óvatosabban vesz fel hitelt, míg 27 százalékuk pedig előtörleszti a már a meglévő hiteleit – derül ki az Intrum követeléskezelő felméréséből. A magyar cégek 45 százaléka mondta azt, hogy a makrogazdasági bizonytalanság miatt meghosszabbították az eredetileg szabott fizetési határidőket, ennek ellenére a magyar cégek fogyasztói, vállalati és állami kifizetései is jelentősen csúsznak.

Komoly csődhullámra számítanak a németek Komoly csődhullámra számítanak a németek A német szövetségi munkaügyi hivatal, a Bundesagentur für Arbeit (BA) arra készül, hogy csődhullám miatt erőteljesen nő azok száma, akiket segélyezni kell a munkájuk elvesztése miatt. Detlef Scheele, a BA elnöke a Bild magazinnak adott interjúban elmondta, hogy a hivatal rendkívüli helyzet” kezelésére készíti fel 250 alkalmazottját arra az esetre, ha csődhullám miatt tömegek kerülnének az utcára. A BA már tavasszal megkezdte a felkészülést a csőd miatt munkájukat elvesztő alkalmazottak ellátására.

Kerüli a Fed a japanizáció csapdáját A japán monetáris politikát a kilencvenes években kutató Paul Krugman számára még elég furcsának tűnt, hogy egy ország tartósan a túl alacsony infláció, esetleg a defláció miatt szenved, és a jegybank tehetetlen, ugyanis az alapkamatot már nullára csökkentette. Krugman és több követője szerint Japán esetében az volt a probléma, hogy hiába volt nagyon laza a monetáris és fiskális politika, a gazdasági szereplők nem hittek abban, hogy ez tartósan fennmarad, és így az átmenetinek gondolt laza kondíciók nem tudtak tartós kedvező hatást kifejteni.

Brexit: még két hétig tartanak a kereskedelmi tárgyalások Ma volt az utolsó hivatalos tárgyalási forduló zárómegbeszélése az EU és az Egyesült Királyság tárgyalódelegációja között, és nem sikerült megoldani a vitás kérdéseket, de az október 15-16-i újabb EU-csúcsig még folytatódnak a háttérben az egyeztetések – jelezték diplomáciai források a Reuters-nek. EU-s körökben közben azt mondják: nem feltétlenül kell október közepéig minden apró részletnek a helyére kerülni, de ha addig van kellő haladás, akkor az állam- és kormányfők még adhatnak mandátumot a tárgyalások folytatására.

Nem kockázatos a magyar hitel-rendszer: nincs szükség beavatkozásra A jegybank szerint a hitelpiacon nincsenek rendszerszintű, makroprudenciális beavatkozást indokoló kockázatok, a bankok megfelelő stabil pufferekkel működnek a járványos időszakban is, a magyar bankrendszer finanszírozása stabil - jelentette be a Magyar Nemzeti Bank (MNB) főosztályvezetője a legfrissebb Makroprudenciális jelentést bemutató online sajtótájékoztatón pénteken Budapesten.

A világ átlendült a kapitalizmus legjobb éráján Magyarország augusztusig kezelte jól a járványhelyzetet, azóta mindenben a legrosszabbul teljesít a kontinensen a Wizz Air-vezér szerint. Váradi József a Forbes üzleti fesztiváljának, a Flow-nak a színpadán arról is beszélt, idő kérdése, hogy az Easyjetet mikor előzik meg, előre menekülnek és nem hiszi, hogy tartósan befolyásolja majd a pandémia azt, ahogyan később utazni fogunk. A 20 százalékos leépítés fájdalmas volt, erre nem készült, de időben lépték meg.

Meghökkentő jóslat: 2030-ra nullára eshet a Tesla eladása Kínában A Morgan Stanley elemzője, Adam Jonas szerint a Tesla kínai elektromosautó-értékesítése nullára eshet vissza 2030-ra. Ennek legfőbb okát abban látja az elemző, hogy a kínai-amerikai kereskedelmi kapcsolatok rosszul alakulnak, és kevés az esélye annak adatbiztonsági megfontolások miatt, hogy a két nagyhatalom önvezető elektromos autói egymás utcáin csak úgy szabadon működjenek.

Milliárdokkal fektet euróba a magyar lakosság A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a 2008-2009-es pénzügyi válság óta nem látott mennyiségű deviza készpénz halmozódott fel a lakosságnál a járvány első hulláma idején. A cikkben az áll, március végén már 356 milliárd forintnyi valutát tartottak otthon készpénzben a háztartások, ez e mennyiség június végére 367,3 milliárd forintra hízott úgy, hogy közben a forint erősödött.

Itt az idő olajra lépni? Soha nem volt még ennyire alacsony az energiaszektor súlya a részvénypiaci indexekben. Az olajipari vállalatok árfolyama a közelmúltban visszaesett a tavaszi mélypontok közelébe, annak ellenére, hogy a globális gazdaság sokkal jobb állapotban van a tavaszhoz képest. Akkor egy ismeretlen vírussal álltunk szemben, a gazdaságok megszűntek funkcionálni, az élet megállt, a globális olajkereslet közel 30 százalékot zuhant, a tőzsdék összeomlottak. Azóta eltelt fél év, és kimondhatjuk, hogy a vírust már jobban ismerjük, a vakcinafejlesztés biztatóan halad, az egészségügyi rendszerek felkészültek.

Újra rátenyerelt egy tőzsdei bálna a nagy vételi gombra 1,7 milliárd dollár értékű vételi opciót vásárolt egy rejtélyes befektető a legnagyobb technológiai cégekben, a volumen alapján az ügylet az augusztusi „gigantikus Nasdaq bálna” tranzakciójára hajaz. Egyes befektetők és elemzők szerint a mostani tranzakció hátterében is a japán SoftBank állhat, a szeptemberihez hasonló árfolyamhatásra azonban nem számítanak a szakértők.