ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 10/02: Megszűnt a bizalom a hálózaton

TECHNOLOGY

Megszűnt a bizalom a hálózaton Míg a járványhelyzet kezdetén nagyon sokan azt gondolták, egy átmeneti időszak után az élet visszatér a normális kerékvágásba, most már látjuk, hogy véglegesen átalakult a vállalatok munkavégzése, ami befolyásolja, mire is kell az IT-biztonság terén összpontosítani. Sok vállalat belekóstolt a távmunkába, és megtapasztalhatták, hogy a munkavégzés hatékonysága nem szenvedett csorbát, viszont a munkatársak megtanulták jobban összeegyeztetni a munkát a magánélettel. Az otthonról dolgozó emberek száma 2005 óta 140 százalékkal nőtt a járvány nélkül is (a Global Workplace Analytics tanulmány szerint), a munkavállalók 52 százaléka legalább hetente egyszer otthonról dolgozik.

Keressük a jövő kutatóit és innovátorait! Az innovátorokat és a tudást létrehozókat összekötni az innováció- és tudásfelhasználókkal a kiegyensúlyozott innovációs ökoszisztéma alapja. A Magyar Innovációs Szövetség az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumával közösen, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával hirdeti meg a 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt, amely többek közt ezt a célt szolgálja. A legfontosabb szakmai tudnivalókon túl, a verseny korábbi három nyertese is megosztotta tapasztalatait a nagyközönséggel.

Új Európai Kutatási Térség – felkészülés a digitális korra Az Európai Bizottság ma közleményt adott ki az új európai kutatási térség kiépítéséről. A kiválóságra építő, versenyképes, nyitott és tehetségközpontú új európai kutatási térség javítani fogja az európai kutatást és innovációt, elősegíti, hogy az EU gyorsabban álljon át a klímasemlegességre és töltsön be vezető szerepet a digitalizáció területén, hozzájárul a koronavírus-járvány okozta társadalmi és gazdasági károk helyreállításához, és javítja az EU válságokkal szembeni ellenálló képességét.


Októberi Club: Online számla és HR-felhő – a digitalizáció jegyében Október 15-én újra ITB Club az éterben. A cégek és a vállalatok számára a piaci verseny már önmagában is kihívást jelent, a talpon maradáshoz azonban a jogszabályi környezet változásaira és a munkaerő-piac átalakulására is oda kell figyelni.

Soron következő klubrendezvényünkön partnerünk az #itelligenceHungary. Két igazán aktuális és izgalmas témával készülünk, amelyek a fenti területeken segítik a szervezeteket. Az „Online számla és HR-felhő – a digitalizáció jegyében” címet viselő szakmai délelőttön két megoldás és megannyi hasznos információ hangzik majd el az élőben közvetített előadásokon. Az online felületen keresztül a nézők is feltehetik kérdéseiket az elhangzottakkal kapcsolatban.

A közvetítés az ITBUSINESS Facebook-oldalán lesz nyomon követhető. Csoportlink: https://www.facebook.com/groups/777071239490165/

Időpont: 2020. október 15. 10:00–12:00
Helyszín: élő közvetítés az ITBUSINESS Facebook-oldalán
 (facebook.com/itbusiness.hu)

Előzetes regisztráció szükséges!

Regisztráció: https://www.facebook.com/groups/777071239490165/

További információ a témákban az itelligence Hungary weboldalán:

it.NavBox: https://itelligencegroup.com/…/it-navbox-online-szamlaadat…/

SAP SuccessFactors:
 https://itelligencegroup.com/…/hazai-sap-successfactors-ko…/


Óriási a kereslet a legendás befektető által is támogatott kínai e-autó iránt Nemrégiben rendezték meg a pekingi autószalont, amelyen sok más gyártó mellett részt vett a Warren Buffett által támogatott BYD is. A BYD a pekingi bemutatón közölte, hogy összesen 40 ezer rendelés érkezett az elektromos szedánjukra. A Warrehn Buffett által is támogatott kínai elektromosautó-gyártó szerint augusztusban 4 ezer járművet átadni a vevőknek.

Új mérési módszer a digitális fogyasztásban Az október elsejei mérési naptól Dánia, Belgium és Lengyelország után Európában az elsők között vezeti be a magyarországi digitális médiumok látogatottságát auditáló Digitális Közönségmérési Tanács (DKT) az e.gemius nevű szoftvert, amiben több módszertani újdonság is megjelenik. Ezek a digitális médiumok tulajdonosai és az ügynökségi oldal számára lehetnek hasznosak.

Már tudjuk, mikor fog összeborulni az EA és a Microsoft Az új Series sorozat november 10-én fog felkerülni a boltok polcaira, a Microsoft pedig továbbra is elkötelezett, hogy sikerüljön elérnie a valaha volt legjobb Xbox startot. Ehhez az új játékosokat is igyekeznek meggyőzni, hiszen az Xbox Game Pass részeként évi másfél új játék áráért bárki több, mint száz játékhoz férhet majd hozzá. Az új Series sorozat november 10-én fog felkerülni a boltok polcaira, a Microsoft pedig továbbra is elkötelezett, hogy sikerüljön elérnie a valaha volt legjobb Xbox startot. 

A TikTok azért sikeres, mert a mesterséges intelligencia dönti el helyettünk, mit láthatunk A TikTok sikere önmagában is érdekes, ám ez a siker túlmutat egyetlen applikáción, és idővel nem csak a tartalomfogyasztást, a kultúrát, hanem mindent meg fog változtatni. Azt is, ahogy az ember döntési szabadságáról gondolkozunk. Ahhoz, hogy beszélgethessünk a TikTok mögött dohogó algoritmusról, nem árt megismerkednünk magával az applikációval. Amennyiben letöltjük a TikTokot, létre kell hoznunk egy fiókot, de bejelentkezhetünk már létező alkalmazással, például Google-fiókkal. Ezt követően egy listán kiválaszthatjuk az érdeklődési köreinket, majd indul is a menet.

A legtöbb hazai cég nem használja a Google Cégemet A legtöbb hazai cég nem használja a Google Cégemet Létezik egy ingyenesen elérhető felület, ami óriási hasznot hozhatna a magyar kisvállalkozásoknak – a legtöbben egyelőre mégsem használják ki. Langmár Zsuzsa kommunikációs szakértő szerint a koronavírus idején különösen fontos, hogy éljünk ezzel a lehetőséggel. A Google Cégem nem más, mint egy, a Google által biztosított felület, ahol a cégek röviden jellemezhetik a tevékenységüket és bemutatkozhatnak az interneten keresők számára. Hogy miért lenne kiemelten fontos a helyes alkalmazása? Mert sokak számára ez lehet az első pont, ahol találkoznak a vállalkozásunkkal.

Az Oracle frissíti felhős alkalmazás portfólióját, hogy jobban megfeleljen az új gazdasági kihívásoknak A 2020-as év újfajta kihívásokat hozott a vállalatok számára minden területen: a pénzügyi terveket újra kellett írni, a beszerzési és értékesítési csatornák megváltoztak, megnőtt az online marketing jelentősége, gyakran megváltozott a munkavégzés helye és módja és a munkatársakra kiemelt figyelmet kell szánni. Az Oracle fontos újításokat jelentett be felhős alkalmazáspalettája csaknem minden termékében, hogy ügyfelei sikeresebben birkózhassanak meg az új kihívásokkal és jobban kiaknázhassák az új technológiákat.

Nyomtatott csónak a Genfi-tavon A hajó- és a jachtipar pár éve még nagyon tudomást sem vett a 3D nyomtatásról, aztán új kompozitanyagoknak köszönhetően a technológia ezen a területen is megjelent. A beszédes nevű olasz Moi Composites startup nemrég fejezte be MAMBO (Motor Additive Manufacturing BOat) nevű szupercsónakját. A bemutató a ma kezdődő és október 6-ig tartó 2020-as Genfi Csónak Shown lesz.

Megveszi az SAP az Emarsys marketingcéget Bejelentette az SAP, hogy meg kívánja vásárolni a felhőalapú, többcsatornás vevői elkötelezettség technológiájú marketing platformot fejlesztő Emarsys vállalatot. A vételár egyelőre nem ismert.

Google Play Pass hazánkban is Újabb 24 európai országban - köztük Magyarországon is - lehet majd használni a Google előfizetési szolgáltatását.

Nagyon fontos funkció jön a Windows 10-be A Windows 10 operációs rendszer nemsokára figyelmeztetni fogja a felhasználókat, ha SSD meghajtójuk élettartama a végéhez közeledik.

Strapabíró hordozható SSD-k A SanDisk legújabb Extreme és Extreme Pro hordozható SSD meghajtói 256 bites hardveres titkosítást, valamint az IP55-ös előírásoknak megfelelő víz- és porállóságot kínálnak.

Csalók fenyegetik a gáz- és áramfogyasztókat Az NKM Energia Zrt.-re, az NKM energiaszolgáltatójára hivatkozó újabb visszaélések történtek az elmúlt napokban, a csalók az NKM online ügyfélszolgálata nevében, számla elkészülésére hivatkozva hamis e-mailekkel vették célba a magyarországi internethasználókat.

 

ECONOMY

Óriási összeget érhet a Vatera korábbi tulajdonosa A legnagyobb lengyel e-kereskedelmi vállalat, az Allegro részvénykibocsátásra készül, amely révén a piac képet kaphat a társaság értékéről. A céget néhány éve megszerző befektetési alapok óriási nyereséget realizálhatnak. Az online kereskedelem a járvány egyik nagy nyertese volt világszerte, az adatok azt mutatják, hogy az erős pozícióval rendelkező vállalatok nagyon jelentősen tudták növelni idén a forgalmukat. Így tett a Lengyelországban piacvezetőnek számító Allegro is, amelynek tulajdonosai a kedvező helyzetet kihasználva realizálnák a nyereséget.

Mibe fektessek 1 millió forintot, ha nem akarom elbukni? A mostani hozamkörnyezetben nehéz dolga van azoknak, akik fix hozamú befektetést szeretnének, hiszen a bankbetétek már nominálisan se hoznak semmit, a meglóduló infláció pedig reálértéken leradírozza még azt a kis hozamot is, amelyet rövidebb lejáratú állampapírokkal elérhetünk. A PMÁP, MÁP+-szon kívül nem nagyon van most olyan befektetés a hazai piacon, mellyel fix reálhozamot lehet elérni alacsony kockázatvállalás mellett, viszont ha nem a hozam a cél, hanem a pénzünk nominális értékének megőrzése, a likviditáskezelés vagy más plusz szolgáltatások, adott még 1-2 jó lehetőség. 

Mától új világ van a hazai adózásban Mától mintegy egymillió vállalkozás valamennyi egymás közötti ügyletének számlaadatait látja az adóhivatal. Tegnap ugyanis lejárt a szankciómentes időszak, most már minden érintettnek regisztrálnia kellett az online számla rendszerben. (A nem teljesített adatszolgáltatások esetén, számlánként mától akár 500 ezer forintos mulasztási bírságot szabhat ki az adóhatóság az adózó felé.)

Bérleti kedvezménnyel segítik a turisztikai mikro- és kisvállalkozásokat A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetre tekintettel kedvezményes bérleti és közterület-használati díjjal segítik Budapesten a turisztikai ágazat mikro- és kisvállalkozóit, valamint a taxisok is engedményt kapnak a drosztdíjból – döntött a Fővárosi Közgyűlés. A fővárosi önkormányzat tulajdonában álló ingatlanok bérleti díjából adandó kedvezményt az árbevétel-csökkenés arányában határozzák meg. Ennek feltétele, hogy a bérlőnél augusztus végéhez képest érdemi elbocsátások ne legyenek. A kedvezmény maximális mértéke 90 százalék.

Kríziskommunikáció a járványban: sem hatékony, sem mérhető nem volt, magyar startup változtat ezen A chatbotok fejlesztésével foglalkozó Talk-A-Bot életében rengeteg minden változott az elmúlt félévben, és nemcsak a koronavírus-járvány miatt. Az egyáltalán nem volt biztos, hogy a nyertesek oldalán állnak majd az első hullám után. Elvesztették egyik társalapítójukat, új piacok felé fordultak és új befektető is csatlakozott a csapathoz.

Három nagy kriptopénz esetében is kamatozást vezet be a Bitfinex A Bitfinex kriptotőzsde nemsokára három különböző kriptopénz esetében is elérhetővé teszi az éves 6,2%-os kamatozást. Egy szeptember 30-ai bejelentés szerint a Bitcoin- és Ethereum-tulajdonosok nemsokára éves 6,2%-os (APY) megtérülést érhetnek el megtakarításaikra a Celsius Networkkel kötött megállapodás keretén belül, miközben az XRP-re 4,91% APY kamat lesz elérhető.

Fiókjai közel felét bezárja egy brit bank: a digitális bankolásé a jövő 475 eddigi fiókjából 185-öt zár be, és 900 dolgozójától válik meg Nagy-Britanniában a TSB bank, a távoli ügyintézésre állnak rá – írja a Finextra. A brit TSB a korábban bejelentett 21 mellett további 164 fiókot zár be 475 fiókjából, így a fiókhálózat mérete durván kétötödével csökken. Ügyfeleiknek így is legfeljebb 20 percet kell utazniuk a legközelebbi bankfiókhoz, egy-egy bankfiókban átlagosan 17 ezer ügyfelet szolgálnak majd ki – ígéri a pénzintézet.

Kedvezőtlen adat érkezett a magyar gazdaságról A csütörtökön reggel publikált Beszerzési Menedzserindex is azt jelzi, hogy a válságból való kilábalás a reméltnél nehezebb lehet. A márciusi beszakadás, majd az áprilisi és májusi pesszimizmus után úgy tűnt a nyáron, hogy a vállalatok már látják az alagút végét, és fellendülést jelzett a Beszerzési Menedzserindex (BMI). A legfrissebb szeptemberi érték azonban ismét óvatosságra int. A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított szeptemberi értéke: 48,8, közölte a mutatót összeállító MLBKT-t. 

Félnek hitelt felvenni a magyar cégek A hazai vállalatok nemzetközi összehasonlításban kevésbé érzékelik a recessziót, de gondot okoznak nekik az egyre többször késő fizetések, derült ki az Intrum felméréséből. A magyar vállalatok különösen tartanak az eladósodástól, ezért óvatosan állnak a hitelekhez, sokan pedig előre menekülnek. Az Intrum követeléskezelő új jelentése szerint jól látszanak a koronavírus-járvány gazdasági hatásai, de vannak meglepő fejlemények is.

Dermesztő méretűre nőtt a költségvetési hiány Tavalyhoz képest több mint 1300 milliárd forinttal megnőtt a hiány az év első hat hónapjában. A magyarázat a koronavírus kezeléséhez szükséges tetemes többletköltés. Az előzetes adatok szerint 1219 milliárd forint, a GDP 5,3 százaléka volt a kormányzati szektor idei első féléves hiánya - közölte a Központi Statisztika Hivatal (KSH). Az egyenleg az előző év azonos időszakához képest 1378 milliárd forinttal, GDP-arányosan 6 százalékponttal lett kedvezőtlenebb.