ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 09/30: Egyre sürgetőbb a generációváltás

TECHNOLOGY

Egyre sürgetőbb a generációváltás Orvosi konzultációk, ultrahangos vizsgálatok, egészségügyi felszerelést szállító automata járművek – többek között ezekre a feladatokra használták az 5G technológiát a koronavírus-járvány során több országban is. Az év végére 190 millióan fizethetnek elő az újgenerációs mobilszolgáltatásra, ami akár 140 milliárd eurós pluszt is jelenthet az EU GDP-jében.

Együttműködési szándéknyilatkozatot adott ki a DJP és az EFISZ Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá Veres Mihály, az Elektronikus Fizetési Szolgáltatók Szövetsége (EFISZ) elnöke, Dávidházy Gábor, az EFISZ főtitkára és dr. Gál András Levente, a Digitális Jólét Program (DJP) szakmai vezetője a digitalizáció különböző területein való jövőbeni együttműködésről, különös tekintettel a pénzügyi digitalizáció, a fintech és az Okos Város fejlesztésekre.

Saját gyártóüzemet indít Magyarországon a Lenovo A Lenovo bejelentette, hogy 2021 tavaszán saját gyártóüzemet indít Magyarországon. Az üllői üzemben a márka termékportfóliójából elsősorban az asztali számítógépekre, grafikus munkaállomásokra és adatközponti termékek gyártására helyezik majd a hangsúlyt. A Lenovo beruházása jelentős gazdasági potenciált jelent a hazai magán- és állami szektor számára egyaránt, megnövekedett termelési kapacitással, még több együttműködési lehetőséggel a helyi beszállítók számára és lokálisan új munkahelyek teremtésével.

Két Nemzeti Laboratóriumot is az ELKH SZTAKI vezet Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter nemrég a Pécsi Tudományegyetemen bejelentette 18 Nemzeti Laboratórium elindulását. Ezeket a kormány, idén 14 milliárd, a következő években összesen mintegy 90 milliárd forinttal támogatja. A Nemzeti Laboratóriumok adott kutatási témában összefogják a kutatóintézeteket, egyetemeket és az ipari szereplőket.

Több mint 6000 laptop tanulóknak A 4iG Nyrt. tájékoztatja tisztelt befektetőit, valamint a pénz- és tőkepiac szereplőit, hogy a Klebelsberg Központ „Számítógépek és notebookok beszerzése az EFOP-3.2.4-16-2016-00001 azonosítószámú, »Digitális kompetencia fejlesztése« című kiemelt projekt keretében” tárgyú, a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság által kötött KM0215SZGRK17 keretmegállapodás alapján verseny újranyitással megindított központosított közbeszerzési eljárásán a 4iG Nyrt. nyertes ajánlatot tett az eljárás 3.részében.

Tényleg mindent tudnak rólunk az online rendszerek? Věra Jourovának, az Európai Bizottság alelnökének részvételével zajló beszélgetéssel nyílik meg jövő pénteken az egyik legfontosabb regionális innovációs konferencia Budapesten. A transzparenciáért és értékekért felelős biztos először vesz részt magyar szervezésű konferencián. Az Antall József Tudásközpont által szervezett think.BDPST ingyenesen követhető eseményén többek között szó esik a transzparencia és a demokrácia biztosításának lehetőségeiről a digitális innováció jelentette kihívások keretei közt, valamint az európai értékek védelméről is beszél majd a cseh biztos.

Koalíció alakult az Apple ellen A Coalition for App Fairness (CAF) immár saját hivatalos oldallal rendelkezik, eszerint pedig az Epic vezetésének olyan komoly neveket sikerült saját zászlaja alá toboroznia, mint a Basecamp, a Blix, a Blockchain.com, a Deezer, a European Publishers Council, a Match Group, a News Media Europe, a Prepear, a Protonmail, a SkyDemon, a Spotify, valamint a Tile. Ezen szereplők mind kiállnak a fair appforgalmazás mellett, ami magyarul azt jelenti, hogy monopolisztikusnak érzik az Apple által kivetett 30 százalékos jutalékot, amit az App Store keretein belül értékesített alkalmazásokra vonatkoztatnak.

Mesterséges intelligencia: csak a kiválasztottaké lehet? Az autók lassan maguktól mennek A-ból B-be, a Google egyre ügyesebben kitalálja mire szeretnénk rákeresni, az Amazon pedig lassan önállóan szállít nekünk mindenféle kütyüket, még mielőtt mi tudnánk, hogy szükségünk van rá. Felmerül a kérdés: a mesterséges intelligencia tényleg kizárólag a nagy tech cégek és a hollywoodi filmek privilégiuma? Az a helyzet, hogy nem! Megmutatjuk, hogyan lehet lemodellezni" az emberi agyat és mire megyünk vele.

Komoly biztonsági problémákkal küzd az Airbnb A lakásmegosztó platformot használóknak számos hibával kell szembenézniük. A ZDNet arról számolt be, hogy az Airbnb komoly biztonsági problémákkal küzd. Számos olyan információ vált ismertté, hogy más felhasználók számára is elérhetők a portálon keresztül hirdetett szobák, lakások és házak adatai. Többek között így szivárogtak ki személyes információk, például a lakásokat vagy házakat kiadó személyek nevei, profilképei, az elért bevételeik, az elmúlt 30 napban regisztrált foglalások száma, továbbá azok a belépési kódok, amelyekkel a lakásokba vagy házakba lehet belépni. 

Folytatódik az Újratervezés program Október 1-jétől startolnak a struktúraváltó és átképző informatikai alapképzések az Újratervezés programban. A résztvevők Java-programozó, Webfejlesztő-frontend, tesztelő- vagy üzemeltetőképzés közül választhatnak az ujratervezes.nive.hu oldalon. A képzéseket négy képzőhely biztosítja, így a tanulók a képzések mellett a felnőttképzők közül is választaniuk kell az államilag támogatott struktúraváltó vagy átképző informatikai képzéseken.

Hamarosan startol az Amazon cloud gaming szolgáltatása, a Luna Az Amazon már korábban is egyértelművé tette, hogy a Google-höz, Nvidiához, Microsofthoz, Sony-hoz és a többiekhez hasonlóan őket is érdekli a felhőn keresztüli játék, a mostani bejelentésük pedig már nevet is a szolgáltatásuknak, ez lesz az Amazon Luna. A beharangozó trailer jól prezentálja, hogy (egyelőre) a legtöbb konkurenciával ellentétben bárhol és bármilyen eszközön lehet használni webböngészőn keresztül, így nem lehet akadály elindítani a szolgáltatást majd PC-n, Mac-en, Fire TV-n, iPhone-on és Ipaden.


Októberi Club: Online számla és HR-felhő – a digitalizáció jegyében Bár a piaci verseny önmagában is bőven jelent kihívást minden vállalkozásnak, közben a jogszabályi környezet változásaira és a munkaerő-piac átalakulására is oda kell figyelnie, ha talpon akar maradni. Az ITB Club októberi rendezvényén az itelligence Hungary jóvoltából két olyan, SAP alapú megoldással is megismerkedhetünk, amelyek épp a fenti területek – a számlakezelés és a HR – elkerülhetetlen digitalizációjában segítik a vállalatokat.


Fenntartható 3D nyomtatás Két holland vállalat, a Nedcam és a RoyalDSM bejelentette együttműködését. Mindkét cég elkötelezett a fenntartható 3D nyomtatás mellett, közös munkáikat is ebben a szellemben végzik. A Holland Tengerészeti Kutatóintézet keretein belül indult, és tengerészeti alkalmazásokban ma is erősen érintett Nedcam digitális marással, poliszterén-vágással, betonöntéssel, valamint 3D szkenneléssel és printeléssel foglalkozik. A cég tevékenységi körét a szélenergiára, a közlekedésre, az építőiparra, az építészetre és a művészetekre is kiterjesztette.

Hogyan közlekedj a jövő Budapestjén? Milyen lenne közlekedési szempontból az ideális város? Édes Balázs szerint a kérdésre a progresszív, modern és nagyon smart innovációk helyett úgy lehet egyszerűen válaszolni, hogy az az ideális város, amelyik egyrészt nem pazarolja el hülyeségekre a köztereket, másrészt rugalmasan képes reagálni a változásokra. Tehát egy olyan város, ahol vissza lehet szorítani az elképesztő túlhatalommal létező és az élhetőséget romboló autóknak jutó teret, és közben olyan, ahol ha valamit hatvan éve elrontottak, azt a város jó irányba tudja fordítani.

Holnapig szankciómentesen lehet regisztrálni A szeptember 30-ig tartó szankciómentesség bejelentése óta duplájára, több mint félmillióval nőtt az online számla rendszerben regisztráltak száma.

Pénzlopó fertőzött appok az Android áruházból A Google újabb, a Joker rosszindulatú programmal megfertőzött Android-appot törölt a Play áruházból, ám az alkalmazások mobilról való eltávolítását az érintett felhasználóknak kell elvégezniük.

Kórházakat támadtak a hackerek Kibertámadás érte az Egyesült Államok több mint 400 kórházának számítógépes rendszerét.

Új funkció a Google Meet mobilappjában A Google Meet videókonferencia szolgáltatás - többi hasonló megoldással együtt - alapvető fontosságú kommunikációs eszközzé vált az otthonról dolgozók számára, s a fejlesztők nem győzik új funkciókkal ellátni egyre nagyobb népszerűségnek örvendő alkalmazásaikat.

 

ECONOMY

50 pontos javaslatcsomaggal rukkolt elő az MNB a válság kezeléséhez A válság kezeléséhez a költségvetési politika, a monetáris politika, valamint a versenyképességi politika határozott és összehangolt lépéseire van szükség, olyan intézkedésekre, amelyek idén és jövőre megfelelő impulzust adnak a gazdaság alacsony fordulatszámon pörgő motorjának, ugyanakkor 2022-től képesek biztosítani az automatikus konszolidációt, a meghatározó külső és belső makrogazdasági egyensúlyok helyreállását is. Célzott adócsökkentésekkel és támogatásokkal kell erősíteni a családok jövedelmi helyzetét, a kieső magánkeresletet a kormányzati beruházások gyorsításával, a lakásépítési programok növelésével.

Kereskedelmi háborúba keveredhetünk mi is, ha Trumpot újraválasztják Az Egyesült Államok és Európa kapcsolata a második világháború óta egyszer sem került annyira távol a szimbiotikus viszonytól, mint az elmúlt négy évben. Amerika természetes szövetségese a jelenlegi amerikai vezetés szemében csak egy a sok gazdasági partner és geostratégiai rivális közül, akiben most először nem az amerikai értékrend második vonalas élharcosát látják, hanem egy élősködőt, amely egyoldalúan profitál az Amerikának egyre terhesebb kapcsolatból. 

Magasról lehet nagyot esni: az Apple történetének legrosszabb hónapját könyvelheti el Egyre inkább úgy tűnik, hogy a szeptember egy nagyon rossz hónap lesz a részvénypiacok szempontjából – ez kiváltképp igaz a bikapiacot leginkább éltető technológiai részvények esetében. Rekord értékű visszaesést láthatunk egyelőre a FAANG részvények piaci kapitalizációinál, bár az is igaz, hogy az elmúlt hónapokban elképesztőt raliztak a technológiai vállalatok papírjai.

Kilencven perc alatt elérte célját a Wirex Közösségi finanszírozási kampánnyal próbált némi extra pénzhez jutni a Wirex. A fintech jól becsülte fel az érdeklődést: kilencven perc alatt elérték a kitűzött egymillió fontos összeget. A Wirex nyitva hagyta a közösségi finanszírozási kampányt, így aki pénzt szeretne fektetni a fintechbe, az még beszállhat. Jelenleg másfél millió fontnál áll a pénzgyűjtés, ezt 2457 embertől szedte össze a Crowdcube oldalon a cég. Az alapszinten, akár 10 fonttal beszállók hamarabb férhetnek hozzá az új Wirex funkciókhoz.

Baráti tűz a kormányra Egy oldalról, ám két irányból egyszerre érte bírálat a kormány eddigi válságkezelését, illetve gazdaságpolitikáját. A Fidesz-képviselőséget számvevőségi elnökségre váltó Domokos László a kieső lakossági jövedelmek pótlására szja-csökkenést javasol, míg a Magyar Nemzeti Bank frissen kinevezett alelnöke, Virág Barnabás a kurzarbeit és a munkahelyvédelmi támogatások újból bevezetésére szólította fel a kormányt. A kabinet azonban egyelőre nem hagyja el a járt utat: a gazdaságvédelmi operatív törzs ülése után Varga Mihály pénzügyminiszter néhány, a válságkezelés szempontjából marginális intézkedésre tett javaslatot.

Nem sok bitcoin maradt még hátra, mire az utolsót is kibányásszuk A bitcoin 21 milliós felső határának eléréséhez már csak 2,5 millió BTC-t kell kibányásznunk a hálózaton. Egy Twitter-bejegyzésben ChartBTC megjegyezte, miszerint a Bitcoin hálózata már most túllépte a 18,5 millió forgalomban lévő BTC-t (még ha a „forgalomban lévő” kifejezés csalóka is az elveszett coinok miatt). Ez azt jelenti, hogy már csak 2,5 millió BTC maradt hátra, vagyis az összes valaha létező bitcoin 11,9 százalékát kell kibányásznunk az elkövetkező százhúsz év alatt.

Koronavírus: mit lép az EKB? Az Európai Központi Bank (EKB) nagyszabású monetáris ösztönző intézkedései hozzájárultak az európai gazdaság stabilizálásához a koronavírus-járvány közepette, de a bank készen áll arra, hogy szükség esetén még további ösztönzőket alkalmazzon – jelentette ki Christine Lagarde elnök az Európai Parlament gazdasági és monetáris ügyek bizottságának hétfői ülésén. Lagarde úgy fogalmazott, hogy az 1350 milliárd eurós pandémiás vészhelyzeti vásárlási program, amelyben az EKB magán- és állami értékpapírokat vásárol, megóvta a gazdaságot a sokkhatástól. 

Zavaros kilátások a koronavírus-válságban: üzleti tervezés a járvány alatt és után Az őszi időszak a legtöbb vállalat életében az üzleti tervezés kezdetét szokta jelenteni. Az általános gazdasági és különösen a konkrét vállalati kilátások számokra való lefordítása „békeidőben” is komoly kihívást jelent az üzleti terv készítőinek. A jelenlegi krízisben pedig a korábbinál sokkal összetettebb, makrogazdasági szempontból is megalapozott forgatókönyvekre van szükségünk a tervezés során.

Ömlik a befektetők pénze a technológiai cégekbe Soha nem látott magasságokba nőtt az amerikai technológiai tőzsdén, a Nasdaq-on jegyzett technológiai cégek értéke. A befektetők úgy tűnik, arra számítanak, hogy nemcsak hosszú ideig fogunk otthonról dolgozni, hanem hogy hosszú távon is jelentős lesz a digitális szolgáltatások iránti kereslet. A Nasdaq-cégek értéke ötödével nőtt csak év eleje óta. Mindezt úgy, hogy közben egy óriási visszaesés is volt márciusban a koronavírus-járvány okozta gazdasági félelmek miatt. 

Veszedelmes csavar bújik meg az így is szenvedő airbnb-sek kárára A korábban az Airbnb keretében kiadott, ám a járványhelyzet miatt immár hónapok óta üresen álló ingatlanok biztosítását mielőbb újra kell egyeztetni a biztosítóval, különben káresemény esetén előfordulhat, hogy a biztosító nem fedezi a felmerülő károkat – hívja fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

A Moody’s kilátásba helyezte Magyarország felminősítését. Na jó, de mit jelent ez? Szombatra a Moody’s hitelminősítő váratlanul stabilról pozitívra javította Magyarország jelenlegi adósbesorolásának kilátását. A magyar kormány ezt természetesen a gazdaságpoltikájának sikereként értékelte, és a felminősítés, vagy akár csak annak kilátásba helyezése valóban pozitív visszajelzés egy ország gazdaságpolitikája számára. Árnyalja azonban a képet, ha párat hátralépünk és úgy nézzük meg a belengetett felminősítés körülményeit.