ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 07/09: Készülőben az új digitalizációs stratégia

TECHNOLOGY

Készülőben az új digitalizációs stratégia Online platformon is gond nélkül lezajlott a jubileumi Infoparlament. A személyes találkozások ugyan idén elmaradtak, de az elmúlt hónapok értékelésében nem volt hiány, mint ahogy sokan taglalták azt is, vajon milyen maradandó hatásai lesznek a rendkívüli helyzetnek. Egyúttal betekintést nyerhettek a résztvevők a jelenleg kormányzati előkészítés alatt álló Nemzeti Digitalizációs Stratégiába is.

Kiemelt társadalmi kihívásokra adott példamutató válaszok elismerése A Magyar Batthyány Alapítvány idén először adományozza oda egy férfi és egy női jelöltnek a tavalyi évben megalapított „gróf Batthyány Lajos” és „gróf Zichy Antónia” díjakat. Az Alapítvány a díjak odaítélésével olyan közéleti személyiségeket kíván elismerni, akik Magyarország kiemelt társadalmi kihívásaira adtak példamutató válaszokat. Az Alapítvány a díjazottak személyére 2020. július 15-ig várja a jelöléseket mindazoktól, akik nyitottak a társadalmi innovációra és felelősen gondolkodnak Magyarország jövőjéről. A díjak védjeggyel oltalmazás mellett erkölcsi és anyagi elismeréssel is járnak.


Lépjen be Ön is a felhő üzletbe! 2020 júliusától az ALSO (a Microsoft legnagyobb európai közvetett partnere) magyarországi viszonteladói is használhatják a cég felhő piacterét, az ALSO Cloud Marketplace-t (ACMP-t) as-a-service, szolgáltatások értékesítésére, így gyorsan léphetnek be a felhő üzletbe. Az as-a-service modellben az eszközöket, szoftvereket, szolgáltatásokat vagy megoldásokat a használat alapján kínálják a végfelhasználóknak. Ez magában foglalja a modern munkahely összes technológiai és szoftveres alkotóelemét. Az ilyen típusú szolgáltatás központi eszköze az ALSO Felhő Piactér, ahol a vállalkozások felhőalapú megoldásaikat már meglévő termékekkel és hozzáadott értékű szolgáltatásokkal kapcsolhatják össze, így állítva össze azt a szolgáltatáscsomagot, amellyel a legversenyképesebb ajánlatot tudják kínálni szegmensükben a piacon.

További információ: https://www.also.com/ec/cms5/hu_5850/5850/szolgaltatasok/digitalis-szolgaltatasok/also-cloud-marketplace/index.jsp


Nem teljesítik a hongkongi adatki­kéréseket az IT-óriások Az amerikai cégek egyelőre nem akarnak ilyen jellegű kéréseket feldolgozni, úgy tekintik azokat, mintha Kína kérte volna. A kínaiak idegesek. Kínában július elsejétől lépett hatályba az új nemzetbiztonsági törvény. A jogszabály széles körű lehetőségeket ad a helyi hatóságoknak arra, hogy még hatékonyabban lépjenek fel az ellenzéki aktivisták és szervezetek ellen.

A programozott hirdetések jövőjét nem a koronavírus, hanem a techóriások döntik el  Az adatokhoz való hozzáférés egyre nehezebbé válik, így az árversenyt egyre inkább az adat alapú verseny válthatja fel a digitális hirdetések piacán: nem csak felületet kell adni a reklámnak, hanem az eléréshez szükséges minél pontosabb adatokat. A hirdetők és a médiatulajdonosok közül pedig a korán ébredők járhatnak jól, a késlekedők lehetnek a vesztesek.

Magyarországon fejlesztik a Morgan Stanley felhőjét A budapesti kirendeltségünkön dolgozók fele informatikai szakember, akik a befektetési bank alapfolyamataiért és a digitális fejlődésért felelősek, jelenleg a felhőalapú megoldások integrációján dolgozunk – mondta Dave Atheis, a Morgan Stanley magyarországi technológiai részlegének vezetője. A tizennégy éve 30 fővel induló elemzési csoport mára 2000 fős kirendeltséggé nőtt, amelyben számos informatikai fejlesztést végeznek.

A Telegram teszthálózata idén augusztusban végleg leáll Annak ellenére, hogy a Telegram saját blokkláncos projektje, a TON, a Telegram Open Network májusban le lett állítva, a teszthálózatuk mostanra már majdnem egy éve működik. Ahhoz viszont, hogy a felhasználók továbbra is használni tudják azt, telepíteniük kell a saját validátor programjukat a gépükre.

Saját mobiltárcája, fizetési kártyája lehet Európának, 2022-ben jönne az egységes európai fizetési rendszer Tavaly novemberben röppent fel annak a híre – akkor még PEPSI” projekt néven -, hogy 20 bank olyan pán-európai fizetési rendszer kialakítását tervezi, amely a jelenleg elérhető összes készpénzmentes fizetési megoldást képes lesz kezelni. A PEPSI”-ből végül EPI” lett és a 20 bankból 16 csatlakozott a napokban elstartolt Európai Fizetési Kezdeményezéshez (EPI = European Payment Initiative).

10 WELL-megoldás, ami segít egy iroda újranyitásában Kurucz Regina személyében saját WELL-szakértője (WELL AP & Faculty a pontos titulus) is van a Bánáti+Hartvig Építészirodának, így a várva várt újranyitást igen alaposan átgondolták: a to-do listájuk közel 150 tételből állt, de most jöjjön egy best of, egy-egy megoldás a WELL Standard 10 témaköréből, ami a segítségükre volt.

Huszonegy európai partner a többanyagos nyomtatásért Nyolc európai ország huszonegy cége az egyelőre gyerekcipőben járó többanyagos (multi-material) fémnyomtatást előrelendíteni hivatott hároméves MULTI-FUN projektben egyesíti erejét. A projektet az uniós Horizon 2000 innovációs program keretében finanszírozzák: az elsőben a fémalapú additív gyártórendszereket tökéletesítik, a másodikban nagyméretű nyomatok beáldozása nélkül próbálják felfuttatni komplex 3D modellek gyártását.

3D-ben láthatók a sejtek titkai Az Izraeli Technológiai Intézet (Technion) kutatói mélytanulást (deep learning) is használva fejlesztettek új mikroszkópot, amely lehetőséget nyújt, hogy tudósok három dimenzióban (3D) lássák a sejteket működés közben. A DeepSTORM3D szuper-nagyfelbontású 3D műszerrel kivitelezhető mozgó rendszerek 3D képekkel történő feltérképezése. Felbontása kb. tízszer nagyobb, mint a szabvány optikai mikroszkópoké.

Új video­szabványt fejlesztettek ki A Fraunhofer Társaság Heinrich Hertz Intézete (HHI) és számos nagy cég - köztük az Apple, az Ericsson, a Huawei, az Intel, a Microsoft, a Qualcomm és a Sony - szakemberei közösen alkották meg a H.266/Versatile Video Coding (VVC) nevű videoszabványt. A VVC a korábbi szabványokhoz képest sokkal jobb tömörítést, ezáltal pedig jelentős mértékű, a H.265/High Efficiency Video Codinghoz (HEVC) képest akár 50 százalékos adatcsökkentést tesz lehetővé.

Be akarják tiltani a TikTokot Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a Fox News hírcsatornának adott interjújában azt mondta, hogy az Egyesült Államok fontolgatja a kínai közösségi média appok, köztük az egyre népszerűbb TikTok betiltását.

Egy érdekes új funkció az Android 11-ben Az egy Google videó szerint szeptember 8-án debütáló Android 11 mobil operációs rendszer utolsó percben elkészült egyik figyelemre méltó továbbfejlesztése egy API, amely lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy egy időben aktiváljanak a mobilokon kettő vagy több kamerát, így akár az előlapi szelfikamerával és valamelyik hátoldali objektívvel egyszerre tudunk majd felvételeket készíteni.

Több mint 15 milliárdnyi bejelentkezési adatot árulnak a sötét weben A hackerek által látogatott illegális online piactereken elképesztő mennyiségű, több mint 15 milliárdnyi felhasználónév-jelszó párost kínálnak a zavarosban halászóknak, állapította meg a kockázatmegelőzéssel foglalkozó Digital Shadows tanulmánya - vagyis szeretett bolygónk minden lakosára jut több mint kettő.

Nem tudják megfelelően kezelni a BYOD-t a vállalatok A koronavírus-járvány miatti tömeges otthonról dolgozás egyik velejárója a BYOD további terjedése, azonban a Bitglass kutatása szerint a vállalati biztonsági részlegek nem képesek megfelelően alkalmazkodni a helyzethez.

 

ECONOMY

Hiába trendi, a roller valóságos pénztemető és még veszélyes is Pár év leforgása alatt az elektromos rollerek elárasztották a világ nagy városait. A mozgolódás már itthon is beindult. Hisz a legnagyobb piaci szereplő az amerikai Lime már Magyarországon is jelen van. Mellettük pedig Budapesten egy osztrák hátterű kihívó is megjelent a Breezy képében. Az előrejelzések szerint Európában és az USA-ban a piac mérete 2025-re a 12 milliárd dollárt is elérheti.

Meg fog lepődni, hogy melyik a világ legértékesebb autómárkája A BrandZ Top 100 listán szereplő márkák hat százalékkal növelték összértéküket 2019-hez képest. A tíz legértékesebb autómárka jelenleg 130 milliárd dollárt ér. Közülük csak hárman olyan nagyok és jelentősek, hogy felkerülhettek a Top 100-as listára: a Toyota a 48., a Mercedes-Benz az 56., a BMW pedig a 61. helyen.

Nagyot változott az EU hozzáállása: szinte korlátlan lehet a hazai cégek állami támogatása Magyarország most már felső értékhatár nélkül adhat támogatást olyan nagyvállalatoknak, amelyek jelentős károkat szenvedtek el a koronavírus miatt egy friss európai bizottsági döntés szerint - mondta a Zupkó Gábor. Az Európai Bizottság budapesti képviseletének vezetője kiemelte, hogy Magyarország is számos olyan gazdasági támogatást nyújt egyes vállalatoknak, amelyek korábban nem lettek volna lehetségesek.

E-kereskedők kánaánja: egymilliárd tokent bocsátott már ki a Visa Elérte az egymilliárd kibocsátott tokent a Visa Token Szolgáltatás. Ezek a fizetési tokenek tárolódnak el az e-kereskedők rendszerében, hogy a visszatérő ügyfelek gyorsabban tudjanak vásárolni. A vírushelyzet miatt jelentősen változott az emberek hozzáállása a vásárláshoz. 

A Gazdaságvédelmi Operatív Törzs elfogadta az Airbnb korlátozásáról szóló javaslatot A javaslat drasztikusan korlátozná az airbnb-zést: idén október (a szabály várható hatálybalépése) és december vége között 30, azután évente 120 napban maximalizálnák a rövidtávú kiadást lakásonként. A részletszabályok egyelőre nem nyilvánosak, viszont az már most látszik, hogy az új szabály drasztikusan átformálhatja a budapesti lakáspiacot.

Zsákolták a magyarok a kockázatos befektetéseket, miközben összeomlott a világ - mi történt? Leolvadtak a tőzsdék összeomlása miatt a magyar részvényalapok tavasszal, de ez a befektetőket nem riasztotta el, sőt, régóta nem látott összegeket tettek az ügyfelek ebbe a kifejezetten kockázatos eszközosztályba, miközben épphogy elkezdett elmerülni a világ a koronavírus miatt kialakult gazdasági válságban. Egyelőre kifizetődőnek tűnik a merész stratégia.

Nagyobbat üt a járvány, mint a 2008-as pénzügyi válság Meteoritként csapódott be a koronavírus-járvány a világgazdaságba. A biztosítási szektorban okozott keresleti sokk hatására a világon a teljes díjbevétel várhatóan 3,8 százalékkal csökken 2020-ban, így a hatása háromszor erősebb lesz, mint a globális pénzügyi válságé – derül ki az Allianz 2020-as Globális Biztosítási jelentéséből.

Januártól szinte minden boltban kötelező lesz az elektronikus fizetés biztosítása Szóba jöhet a bankkártyás vagy telefonos fizetés elfogadása, ez esetben POS terminált kell rendszeresítenie az üzletnek. Megfelelő az is, ha a kereskedő az azonnali banki átutalás lehetőségét kínálja fel, illetve, hogy a fogyasztó telefonja segítségével utalja át a vételárat.

Itt a friss magyar inflációs adat! Júniusban 2,9%-kal nőttek a fogyasztói árak Magyarországon az előző év azonos időszakához képest - jelentette a KSH. Az infláció a szokásosnál nagyobb ingadozást mutatott az elmúlt hónapokban: az olajárak (és így az üzemanyagárak) változékonysága miatt jelentős az árindex volatilitása, miközben az élelmiszerárak növekedése tartósan felfelé hajtotta az árakat.

Összeomlik-e a gazdaság? Két „kistérségi Dzsokit” faggattunk a járvány következő hullámairól Lantos Csaba egészségipari befektető két terápiás készítmény fejlesztésével is harcol a Covid-19 ellen, Lakatos Péter pedig az egyik legértékesebb hazai tulajdonú gyártóvállalat, a Videoton társ-vezérigazgatójaként gyakorolja a gazdasági túlélés művészetét.